Mariupol, orașul ucrainean de la Marea de Azov, atât de greu încercat de acțiunile „pacificatoare” ale armatei ruse… Orașul, care avea aproximativ 450.000 de locuitori înainte de război, a fost continuu sub atacul forțelor militare ruse, fiind devastat. Redus aproape la neputință de bombardamentele nimicitoare ale unor invadatori care au un comportament străin de conduita unor militari din secolul al XXI-lea!
Imaginile din videoclipul de mai jos sunt cutremurătoare (deși durează doar 8 secunde)!
Și toate acestea se întâmplă în… EUROPA! Leagănul unui anume tip de civilizație umană…
Sursa video.
O hartă cu realitățile din teren – la 24 martie a. c.
Și o filmare făcută dintr-un autovehicul
Primele imagini din interiorul Teatrului din Mariupol, după atacul cu rachete din 16 martie 2022, distribuite astăzi, 25 martie 2022.
Se crede că aproximativ 300 de persoane au murit în atacul rusesc asupra unui teatrului din Mariupol din urmă cu nouă zile, a declarat consiliul orășenesc, citând rapoartele unor martori oculari.
Atacul din 16 martie asupra Teatrului Dramatic din Mariupol, acolo unde oficialii ucraineni spun că aproximativ 1.300 de persoane și-au căutat refugiu, a fost printre cele mai neobișnuite atacuri ale Rusiei asupra civililor, de când a început invazia sa în Ucraina, spre sfârșitul lunii februarie.
Pictat pe pământ în afara clădirii, la est și vest de aceasta – cu litere gigantice rusești – era cuvântul „дeти” („COPII”). Mesajul era suficient de mare pentru a fi văzut de la înălțime. Rusia a negat că forțele sale au lovit teatrul, susținând în schimb că batalionul Azov, principala prezență militară ucraineană la Mariupol, l-ar fi aruncat în aer.
Rămășițele Teatrului, după atacul din 16 martie
Pe 25 martie a. c., pe canalul său Telegram Consiliul orășenesc din Mariupol a distribuit următorul Comunicat: „Din păcate, începem ziua cu vești proaste. Există informații, bazate pe martori oculari, că aproximativ 300 de persoane au murit în Teatrul Dramatic din Mariupol în urma unui bombardament al avioanelor rusești.” Deoarece aproape toate serviciile esențiale din oraș nu au mai funcționat, nu există informații sigure referitoare la amploarea bombardamentului: „Încă nu vrem să credem în această știre groaznică. Încă vrem să credem că toată lumea a reușit să scape. Dar cuvintele celor care se aflau în interiorul clădirii la momentul acestui act terorist spun altceva.”
La începutul acestei săptămâni, Petro Andriuşcenko, un consilier al primarului lui Mariupol, a estimat numărul supravieţuitorilor bombardamentului (asupra teatrului) la aproximativ 200: „Ocupantul știa unde lovește. Știa care ar putea fi consecințele și, oricum, bombele au căzut pe acest loc”, a continuat vineri declarația consiliului municipal.
Concomitent, pe rețelele de socializare au început să circule două videoclipuri, referitoare la astfel de consecințe:
Videoclip – realizat după bombardamentul din 16 martie 2022 – din interiorul teatrului Mariupol
Vezi până la secunda 17 în videoclipul de mai jos (primul videoclip)
Videoclipul cu urmările bombardamentului, a apărut recent pe rețelele de socializare și arată oameni care părăsesc îngroziți clădirea grav afectată a Teatrului. Găurile din pereți pot fi văzute în timp ce oamenii coboară o scară, pentru a părăsi ce mai rămăsese din clădirea teatrului (precizez că a fost lovită doar partea centrală a clădirii teatrului).
„Racheta a lovit chiar în centrul Teatrului Dramatic”, se aude spunând (în videoclip) vocea unui bărbat.
Nu se știe dacă mai sunt supraviețuitori în buncărul clădirii, deoarece atacurile și bombardamentele trupelor ruse împiedică salvatorii să ajungă la cei aflați încă în subteran.
Într-un al doilea videoclip (vezi mai jos), se pot observa daunele structurale interne masive ale clădirii teatrului, se aude vocea unui bărbat, care dă asigurări că el și alții oameni adăpostiți la parterul clădirii (în părțile neafectate ale acesteia) nu au fost răniți în atac. Dar își exprimă temerile că mulți alții, care se adăposteau în clădire, au rămas îngropați sub dărâmături.
O adolescentă care a scăpat de Mariupol, spune că orașul ei este acum „o fantomă”!
O tânără de 18 ani care a fugit din Mariupol, a spus că orașul asediat „s-a transformat într-o fantomă”: „Nu cred că există cineva din străinătate care poate înțelege cu adevărat ce s-a întâmplat în orașul meu natal”, i-a spus Maria lui John Berman de la CNN, într-un interviu (în care, din motive de securitate, numele ei a fost ascuns).
„Au căzut rachete pe stradă, în casele noastre, în mașinile noastre, pe străzi, pe spitale, pe școli. Și este de fapt terifiant. Sunetele bombelor vă fac să vi se oprească sângele și să fiarbă din cauza fricii. Și singurul lucru la care te gândești este cum să scapi de viață”, a mai spus ea.
Înainte de a evada din infernul urban, împreună cu familia ei s-au adăpostit într-un subsol imens, alături de alți locuitori ai orașului, iar acum stau la rude în Dnipro. Familia ei a reușit să-și asigure o mașină pentru a ieși din orașul asediat, dar ea a spus că soldații de la punctele de control rusești le spuneau să șteargă de pe telefoanele lor fotografiile și videoclipurile cu distrugerile din oraș. Soldații le-au luat telefoanele și căutau să găsească astfel de imagini. Pentru a putea trece, familia ei și-a șters majoritatea fotografiilor, „dar adevărul este că aceste fotografii nu pot fi ascunse”, deoarece fotografiile și videoclipurile de la Mariupol au fost deja trimise altora din întreaga lume, a spus Maria. „Este imposibil să ascundem ceva, pentru că vedem. Trăim în acea condiție, astfel încât să nu putem fi învinși cu ușurință… Nu suntem proști”, a spus ea.
Maria a mai spus că la 20 de minute după ce au părăsit un punct de control rusesc, a auzit că au început să tragă din nou cu rachete: „Din păcate, nu poți ajuta acum orașul Mariupol. Singurul lucru prin care îl poți ajuta este… să închizi cerul în Ucraina. Pentru că principala armă a soldaților ruși sunt rachetele și bombele aruncate din cer”, a mai spus ea. (sursa CNN).
Copii din Mariupol, uciși în bombardamentele rusești
Anastasia Erașova. locuitoare din MARIUPOL, plânge și tremură pe holul unui spital din Ucraina, în timp ce își ține în brațe băiețelul. Războiul i-a ucis celălalt copil, dar și nepoțelul: „Cine ne va aduce copiii înapoi, cine?”, întreabă deznădăjduită această femeie!
Vineri, 25 martie a. c., Iryna Vereșciuk, vicepremierul ucrainean, a anunțat deschiderea a două rute de evacuare pentru Mariupol și că armata a ocupat Melitopolul. Vorbind într-un mesaj televizat, Vereșciuk a spus că aceste coridoare vor lega cele două orașe de Zaporizhzhia, care se află la nord și este încă sub controlul ucrainean. De asemenea, a mai spus că este planificată o evacuare centralizată din Berdiansk, oraș ocupat de Rusia, adăugând că pentru a o face, la intrarea în oraș sunt parcate 48 de autobuze.
Butcher of Mariupol
Se crede că generalul colonel Mikhail Mizintsev a orchestrat atacul devastator asupra orașului Mariupol. Și se cere tragerea lui la răspundere internațională pentru genocidul dezlănțuit acolo.
Atenție! Urmează IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL!
A. Pe 18 martie, la Harkov, mai mulți civili, care așteptau să cumpere pâine de la un supermarket, au fost omorâți de explozia unor obuze rusești.
Luni, 21 martie, postul independent NEXTA a difuzat imagini de la explozia acestora în mijlocul mulțimii de civili inocenți (vezi mai jos).
B. Ce pățesc hoții în Ucraina!!!
Așa procedează ucrainenii cu jefuitorii. Acțiunea din videoclip se petrece în satul Levkovici, regiunea Jytomyr. Localnicii au spus că au prins o mamă și un fiu scoțând aparate de uz casnic din casa unui apărător al Ucrainei, care a murit în urmă cu o săptămână. Astfel de scene se petrec și în alte localități din Ucraina.
________________________________
Uțaaa – țuțaaaa, cam așa și cu interesele existențiale a sute de milioane de oameni!
La fel stă treaba și în relațiile internaționale, în vremurile noastre tulburi: care pe care… de fapt, care pe sub care!
Ethos Ensemble – Când războiu’ s-a-nceput / Since the war has begun (Zinaida Bolboceanu – vocal, Maria Stoianov – scripcă, & Luminiţa Stoianov – cobză)
Nicolae Sulac – Când tata va veni
Armata Română / Tăticul meu e la Război
GIVE PEACE A CHANCE. (Ultimate Mix, 2020) – Plastic Ono Band (official music video HD)