Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism!

Motto: Curajul nu are nicio valoare dacă nu este acompaniat de dreptate; cu toate astea, dacă toți oamenii ar deveni drepți, nu ar mai fi nevoie de curaj.Agesilaus II
Povestea vorbei (de astăzi): O reacție a unei conștiințe frământate, disponibilă să-și asume mari riscuri în vremuri tulburi!
Și a unei ființe responsabile de soarta țării sale și a celei agresate de regimul autocrat al „țarului” Putin.

În împrejurări critice îndrăzneala prețuiește foarte mult. –  Publilius Syrus

Luni seara, (14 martie 2022, în jurul orei locale 21;31) emisia programului de știri Vremia (Timpul) de pe Pervîi Kanal (Canalul 1, principala televiziune de stat din Rusia) a fost perturbată de o angajată, care a pătruns în studio și a afișat în direct o pancartă împotriva războiului din Ucraina.

Postul de televiziune Pervîi Kanal, la care a avut loc protestul, a fost primul post care a emis în Federația Rusă după căderea Uniunii Sovietice și are peste 250 de milioane de telespectatori în întreaga lume.

3 minute | Protest în direct în Rusia, vești proaste din China; Parlamentul  a inventat „discriminarea politică”

Poziționată în spatele crainicei care prezenta știrile (vezi SUPRA), tânăra a afișat o pancartă cu un mesaj scris în limbile rusă și engleză: „NU RĂZBOIULUI! Să nu credeți în propagandă. Aici vă mint. Rușii sunt împotriva războiului!” Prezentatoarea a continuat să vorbească doar câteva secunde, în timp ce protestatara scanda Nu războiului!

Mesajul a fost postat / difuzat pe post timp de doar… 5 secunde (în videoclip – de la sec. 8 la sec. 12), ulterior regia a întrerupt transmisiunea în direct din platou, comutând-o pe reportaje preexistente, difuzând în grabă un reportaj despre spitale.

Vezi în videoclipul de mai jos ambele momente: 1. pătrunderea Marinei în studio, afișarea mesajului și 2. înregistrarea cuprinzând mesajul explicativ al Marinei (de la sec. 17 până la sfârșit).

Un om fără nici cea mai mică urmă de teamă este un tovarăș mai periculos decât un laș. – Herman Melville

Tânăra care a sfidat regimul represiv putinist, atrăgând asupră-i teroarea acestuia, este Marina Ovsiannikova, care era editor în cadrul postului TV.

Așa cum se poate sesiza în videoclipul de mai sus, aceasta a distribuit / postat un mesaj video (înregistrat anterior), în care condamnă războiul din Ucraina și spune răspicat că-i este rușine de activitatea sa anterioară, pusă în slujba propagandei de stat din Rusia.

În traducere, mesajul acesteia, devenit viral pe platforma Telegram (și nu numai), este următorul: „Ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina este o crimă. Rusia este țara agresoare. Toată responsabilitatea pentru această agresiune revine conștiinței unei singure persoane: Vladimir Putin.

Tatăl meu este ucrainean, iar mama mea este de naționalitate rusă. Nu au fost niciodată dușmani. Acest colier de la gâtul meu (care are culorile îngemănate ale celor două state vecine, n. n.) înseamnă că Rusia ar trebui să oprească imediat acest război fratricid și că națiunile noastre pot face pace între ele. Din păcate, în ultimii ani am lucrat la Channel One, promovând propaganda Kremlinului și pentru asta îmi este foarte rușine acum. Îmi este rușine că am permis să se spună minciuni de pe ecranele TV, că am permis ca rușii să fie zombificați. Am stat liniștiți când toate astea tocmai începeau în 2014. Nu am ieșit să protestăm când Kremlinul l-a otrăvit pe Navalnîi. Am continuat să urmărim în liniște acest regim inuman. Acum, întreaga lume s-a întors împotriva noastră. Zece generații de aici înainte nu vor putea spăla rușinea acestui război fratricid.

Drept urmare a acestui apel, s-a aflat că a doua zi, 15 martie, alți doi jurnaliști – unul de la Pervîi Canal, iar altul de la NTV – și-au anunțat demisia, solidarizându-se cu gestul jurnalistei.

Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare și au fost preluate de presa din întreaga lume. Multe persoane au apreciat-o pentru curajul de care a dat dovadă.

De remarcat determinarea acesteia, mai ales că știa care vor fi consecințele gestului său de curaj / frondă. Nu transmite teamă, frică, doar hotărârea de a face un act necesar, sperând ca gestul său să fie urmat de alți cetățeni ai Rusiei. Înțelegând că asta poate să fie calea dreaptă spre terminarea războiului și, de ce nu, spre aruncarea la coșul de gunoi al istoriei a regimului cleptocratic al lui PUTIN.

HotNews.ro

Tânăra a fost arestată de către uneltele represive ale regimului lui Vladimir PUTIN și deocamdată nu s-a știut nimic despre soarta ei. Ea este pasibilă de declanșarea urmăririi sale penale, de condamnarea la pedepse aspre, considerându-se că, prin difuzarea de… informații false despre armată și război, ar fi încălcat legislația în vigoare în Rusia! Marina Ovsiannikova riscă până la 15 ani de închisoare, conform noii legi impuse de Duma de Stat, lege care care interzicea împrăștierea de informații false.

Cei cu adevărat curajoși vorbesc puțin despre curaj. – Octavian Paler

Update: După un interogatoriu desfășurat mai bine de 14 ore, timp în care i s-a refuzat asistența juridică și nu i s-a permis să ia legătura cu familia sau cu prietenii, jurnalista Marina Ovsiannikova a fost eliberată. Deocamdată, a primit o amendă administrativă de 30.000 de ruble (echivalentul a circa 1.200 lei / circa 240 euro).

Deși a fost eliberată, ea se confruntă în continuare cu acuzații penale, care pot fi urmate de pedepse grele de închisoare. Avocatul ei a declarat pentru AFP că se teme că va fi judecată pentru publicarea de „informații false” despre armata rusă, infracțiune care îi poate aduce o pedeapsă  de până la 15 ani de închisoare.

Pavel Cikov, un avocat rus și activist pentru drepturile omului (care conduce ONG-ul Agora), a afirmat însă pe Twitter că noua lege conține și o prevedere care permite ca persoanele care folosesc sloganuri antirăzboi să primească doar o amendă. El a spus că această prevedere a fost deja folosită de 164 de ori.

Întrebat despre acest incident, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat drept „huliganism” gestul jurnalistei: „În ceea ce o privește pe această femeie, este vorba despre huliganism”.

Imediat după eliberare Marina a declarat (vezi SUPRA): „Vreau să mulțumesc tuturor pentru susținere. În primul rând prietenilor și colegilor. A fost foarte complicat. Sunt foarte obosită. Nu am dormit în ultimele ore. Au fost mai bine de 14 ore de interogări. Nu mi s-a acordat asistență juridică și nici nu mi s-a permis să iau legătura cu familia. Sunt epuizată. Voi face declarații mai detaliate mai târziu”.

Preşedintele Volodimir Zelensky i-a mulţumit jurnalistei pentru gestul făcut: „Sunt recunoscător acelor ruși care nu încetează să încerce să transmită adevărul. Celor care luptă cu dezinformarea și spun adevărul, fapte reale, prietenilor și celor dragi. Şi personal îi sunt recunoscător femeii care a intrat în studioul Channel One cu o pancartă contra războiului. Le sunt recunoscător celor care nu se tem să protesteze. Atât timp cât ţara voastră nu s-a izolat complet de lume, transformându-se într-o foarte mare Coree de Nord, trebuie să luptaţi. Trebuie să nu vă pierdeţi această şansă”.

Vezi și articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi și articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi și articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi și poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi și articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi și articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi și poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi și articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi și poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

Tiberiu M. Pană

_______________________________

Trebuie să îndrăznesc, fie că izbutesc fie că nu.  Euripide

Who Is Maria Ovsiannikova? Russian Journalist Arrested On Channel One LiveJurnalista Marina Ovsiannikova

Duminică, 13 martie 2022, în Rusia au avut loc noi proteste față de războiul ordonat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Potrivit organizației OVD-Info, au fost arestate 756 de persoane, ceea ce ridică la peste 14.000 numărul de arestări de la începerea invaziei până acum.

https://romania.europalibera.org/a/proteste-rusia/31752033.html

Manifestaţii anti-război în Rusia: Sute de persoane arestate în zeci de oraşeProtestatară reținută pentru că afișa o coală… albă / pe care nu era nimic scris („protest mut”)!

Cel puţin 13 jurnalişti au fost reţinuţi duminică (13 martie a. c,), în timpul unei manifestaţii împotriva războiului desfăşurate la Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Vladimir Putin. Reporterii reţinuţi purtau cu toţii veste şi aveau legitimaţii de presă.

Sursa VIDEO.

Imagini video șocante, care arată opt ofițeri care se apropie pentru a aresta o pensionară – în vârstă de 77 de ani – pe nume Yelena Osipova, în timp ce alții din mulțime strigă la aceștia să se oprească.

Plastic Ono Band – Give Peace A Chance (1969)

Cântăreți și muzicieni de diferite vârste au fost filmați în timp ce încercau să îmbărbăteze ucrainenii refugiați în adăposturi anti-bombă – în stații ale metroului din Kiev sau în alte zone puse în primejdie de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

https://moldova.europalibera.org/a/ucraina-razboi-rusia-adaposturi/31745857.html

Valeriu Sterian – Vino, Doamne!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.