UCRAINA – o rază de speranță (III)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodymyr Zelenski

Forțele armate ucrainene au ajuns pe râul Oskil, la sud de importantul centru de transport și feroviar Kupiansk. Unitățile rusești sunt într-o dezordine tot mai mare odată cu capturarea generalului locotenent  Andrei Sychevoi, care era comandantul frontului rus.10.09.2022 ucraina410.09.2022 ucraina6Andrei Sychevoi

Invadatorii ruși au început să părăsească orașele din regiunea Luhansk pe care le ocupaseră din 2014, informează Serhiy Haidai, șeful administrației regionale militare. Invadatorii au început să fugă în masă din Luhansk și Alchevsk ocupate.

Corespondenții de război ruși raportează că Forțele Armate ale Ucrainei pregătesc o contraofensivă în Donețk, susținând că armata ucraineană a sporit activitatea UAV în apropierea orașului.

Forțele Armate Ucrainene au distrus un alt depozit de muniție inamic în NovaKakhovka, regiunea Kherson, relatează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Iată un videoclip reprezentativ pentru armata rusă în campania militară „specială” din Ucraina! Fondul muzical exprimă totul…

Granița dintre Ucraina și Federația Rusă în regiunea Kharkiv (Harkov).

Forțele Armate Ucrainene au fost surprinse de numărul mare de trofee rusești, dobândite ca „împrumut – închiriere”, în timpul contraatacului din regiunea Harkiv!

Volodymyr Zelenski în discursul său din urmă cu două zile: „Armata noastră, informațiile și Serviciul de Securitate al Ucrainei continuă operațiunile active în mai multe direcții operaționale. În acest moment, AFU a eliberat și a preluat controlul a peste 30 de așezări din regiunea Harkiv”.

Președintele Zelenski a spus într-un interviu pentru CNN că negocierile cu Putin sunt acum imposibile. El crede că un acord cu Rusia poate fi încheiat doar după eliberarea teritoriilor.

Lavrov:Rusia nu refuză negocierile cu Ucraina, dar cu cât procesul este amânat mai mult, cu atât va fi mai dificil să ajungi la un acord asupra păcii”. Anterior, Peskov a spus că negocierile vor avea loc doar dacă sunt îndeplinite condițiile Kremlinului!

Ucraina a provocat o înfrângere operațională majoră Rusiei, recucerind aproape toată regiunea Kharkiv, într-o contraofensivă rapidă. Ucraina a întors valul în favoarea ei, dar actuala contraofensivă nu va pune capăt războiului.12.09.2022 ucraina1

După ce s-a retras de la Kiev la începutul lunii aprilie, obiectivele declarate ale Rusiei au fost să acapareze întregul teritoriu al regiunilor Lugansk și Donețk, printr-un atac de-a lungul unui arc de la Izyum prin Severodonețk, până în zona de lângă orașul Donețk.

Recucerirea ucraineană a Izyum a pus capăt perspectivei ca Rusia să-și atingă obiectivele declarate în regiunea Donețk. Pierderea Izyum condamnă planul inițial de campanie rusesc pentru această fază a războiului și asigură că avansurile rusești către Bakhmut sau în jurul orașului Donețk nu pot fi decisive (dacă au loc).

Chiar și capturarea rusă a zonei Bakhmut, care este puțin probabil să aibă loc, nu ar mai susține niciun efort mai mare de a îndeplini obiectivele inițiale ale acestei faze a campaniei, deoarece nu ar fi susținută de un avans al Izyum în nord. Continuarea operațiunilor ofensive rusești împotriva Bakhmut și în jurul orașului Donețk și-au pierdut astfel orice semnificație operațională reală pentru Moscova și doar irosesc o parte din puterea de luptă eficientă, extrem de limitată pe care Rusia o păstrează.

Trupele rusești din jurul Bakhmut și din apropierea orașului Donețk continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștienți de pericolul pentru Lugansk, iar forțele ruse din Kherson se confruntă în continuare cu atacuri și amenințarea cu mai multe atacuri pe acea direcție.

12.09.2022 ucraina2

12.09.2022 ucraina3

În sud, Forțele armate ucrainene au atacat și au realizat câștiguri în mai multe locații importante de pe malul de vest al râului Nipru.

Presiunea ucraineană din Kherson combinată cu contraofensiva rapidă de la Kharkiv îi pune pe ruși în fața unei dileme teribile a timpului și spațiului. Probabil că Rusia nu mai dispune de suficiente forțe de rezervă pentru a finaliza formarea unei noi linii defensive de-a lungul râului Oskil.

12.09.2022 ucraina4

Planificatorii militari consideră că președintele rus Vladimir Putin riscă să facă o greșeală comună, dar mortală, așteptând prea mult timp pentru a comanda întăriri pe linia Lugansk, compromițând astfel apărarea Kherson, sau punând capăt operațiunilor ofensive din jurul Bakhmut și a orașului Donețk.

Servicile de informațiil ucrainene au raportat că șefii armatei ruse au demis conducerea grupării de trupe din vest. Motivul acestei decizii îl reprezintă înfrângerile zdrobitoare, ca urmare a ofensivei armatei ucrainene.

Tractoriştii ucraineni au găsit un nou trofeu interesant abandonat de ruși pe câmpul de luptă.

Tancul trofeu T-72B3 trage un alt tanc trofeu T-72B3.

Robot militar „TheMIS” prezentat la Kiev. A fost dezvoltat de compania estonă Milrem Robotics. Este destinat să scoată soldații răniți de sub bombardamente. Cu ajutorul camerelor este posibilă verificarea în siguranță a situației operaționale pe câmpul de luptă.

În fața noilor eșecuri majore din război, prietenii lui Putin mărturisesc acum că s-au făcut „greșeli” – și devin „îngrijorați”.10.09.2022 ucraina1

Citește și articolul Team Putin Admits Their Worst Case Scenario Is Coming True

Amenințarea lui Putin de a întrerupe complet aprovizionarea cu energie către Occident, într-o confruntare din ce în ce mai adâncă asupra Ucrainei, s-ar putea dovedi a fi o sabie cu două tăișuri pentru Rusia.

Citește – în The Japan Times – articolul Putin’s energy gamble may prove a double-edged sword for Russia

Putin i-a scris regelui Carol al III-lea, aducându-i un omagiu Elisabetei a II-a și oferind „simpatie sinceră” Marii Britanii după moartea reginei. În același timp ordona armatei sale invadatoare să omoare mai mulți oameni nevinovați în Ucraina.10.09.2022 ucraina2Regina Elisabeta a II-a și Vladimir Putin, în timpul vizitei acestuia la Londra (2003)

Putin încearcă să construiască o nouă axă a autocraților.

„… Vladimir Putin dedică timp și energie considerabil pentru a promova o nouă axă a autocraților care aduce Moscova într-o colaborare din ce în ce mai strânsă cu China, Coreea de Nord și Iran. Țările occidentale minimalizează aceste evoluții pe propriul lor risc. Un puternic bloc de dictaturi anti-occidentale se conturează.”

Pentru amănunte citește – în The Washington Post – articolul Opinion / Putin is trying to build a new axis of autocrats

Deputații municipali din Sankt Petersburg au înaintat o propunere Dumei de Stat a Rusiei de a formula acuzații de trădare împotriva lui Putin, pentru a-l retrage din funcția prezidențială.10.09.2022 ucraina3

Este periculos să faci un astfel de pas. Motiv pentru care autorii lui merită cel mai mare respect. Desigur că, deocamdată, sunt doar niște pași „mici”; din care, ținând cont de faptul că revoltele din Rusia au avut loc adesea foarte repede și pe neașteptate, se poate construi ceva…

Să sperăm că pentru autorii ei nu o să fie o simplă acțiune de… autosacrificare! Pe 4 martie a. c., deputații districtului Smolninsk (o subdiviziune administrativă municipală a districtului Tsentralny din Sankt Petersburg) i-au scris și ei personal lui Putin, „să retragă imediat trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei și să demisioneze!”

Volodymyr Zelenski a prezentat Ordinul „Pentru merite” lui Haluk Bayraktar, directorului general al companiei turce „Baykar”. Zelenski și Bayraktar au discutat, de asemenea, detaliile construcției fabricii Baykar din Ucraina și fabricarea de noi produse folosind componente ucrainene.

În Balaklia eliberată, militarii Forțelor Armate ale Ucrainei îndepărtează un panou publicitar cu steagul Federației Ruse.

Ucraina se așteaptă să primească cea de-a doua tranșă a asistenței macrofinanciare din partea UE, sub forma unui împrumut de 5 miliarde euro până la sfârșitul lunii septembrie și 3 miliarde euro din ultima tranșă sub formă de grant în octombrie, a anunțat premierul Denys Shmyhal.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, afirmă că războiul trebuie să se încheie cu o predare necondiționată a Rusiei.

Forțele Speciale „Alfa” ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns la Kupiansk.12.09.2022 ucraina512.09.2022 ucraina6

Forțele armate ucrainene au capturat un radar rusesc „Zopark-1M” cu contrabaterie (foto 1). În plus, în Balaklia a fost găsită multă muniție (foto 2).

10.09.2022 ucraina712.09.2022 ucraina7

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (II) – publicat pe 8 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță… – publicat pe 30 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VIII) – publicat pe 29 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VII) – publicat pe 28 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VI) – publicat pe 27 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (V) – publicat pe 26 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (IV) – publicat pe 25 august 2022;

Citește articolul Today is Independence Day of Ukraine. Happy Independence Day! – publicat pe 24 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (III) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… (II) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… – publicat pe 22 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VIII) – publicat pe 21 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VII) – publicat pe 19 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VI) – publicat pe 18 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (V) – publicat pe 15 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (IV) – publicat pe 12 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (III) – publicat pe 10 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (II) – publicat pe 9 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun! – publicat pe 8 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (III) – publicat pe 5 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (II) – publicat pe 4 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească – publicat pe 3 august 2022;

Vezi articolul WANTED! WHEREVER HE IS! – publicat pe 2 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (III) – publicat pe 1 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (II) – publicat pe 31 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri – publicat pe 30 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – urmează podul peste Strâmtoarea Kerci!? – publicat pe 29 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (III) – publicat pe 28 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (II) – publicat pe 27 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult. – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

One Million Roses (A Latvian Folk Song, Instrumental)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.