UCRAINA – atât și nimic mai mult (II)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Ca și bărbații, în armata ucraineană femeile trăiesc și mor. Se luptă în aceleași tranșee noroioase. Sunt bombardate de aceeași artilerie rusă și ucise de aceleași gloanțe. Peste 50.000 de femei ucrainene servesc în armată. 38.000 sunt militari și 5.000 servesc în prima linie. Pentru noi, „privitorii” din afară, este încă destul de neobișnuit să aflăm că există un număr mare de femei care se luptă în prima linie.

26.07.2022 ucraina326.07.2022 ucraina426.07.2022 ucraina5

Ce declară Oleksandra, una dintre aceste femei din… prima linie: „Singurele dificultăți cu care am avut de-a face și cu care mai am de-a face, sunt grijile mamei mele și moartea prietenilor mei. Lipsa condițiilor confortabile nu mă stresează Acesta este război. Trebuie să fii pregătit pentru orice.”26.07.2022 ucraina6

Zatoka din regiunea Odesa, este unul dintre cele mai populare locuri de vacanță din Ucraina. O stațiune preferată de milioane de ucraineni, este acum sub focul rachetelor rusești.

Așa arată localitatea, după lovitura cu rachete rusești.

Dacă vecinul tău ar pătrunde în casa ta, ți-ar da foc grădinii, ți-ar răpi familia și ți-ar vinde proprietatea pe piața neagră, ai aprecia ca niște străini să-ți spună… să nu ripostezi!? Chiar așa, ce-ai face!?

Rusia atacă zonele rezidențiale, infrastructura critică din regiunea Harkov. În dimineața zilei de 26 iulie, forțele ruse au atacat zone rezidențiale din orașul Harkov. Chuhuiv, Bakaliia și alte așezări au fost, de asemenea, sub foc.

Harkov: la ora 4:40 dimineața, două rachete rusești S-300 au lovit un teren de fotbal și una din intrările în metrou. De această dată fără să producă victime în rândul populației civile.

Rușii continuă să fure cereale ucrainene. Acest videoclip a fost filmat pe străzile din Mariupol. Localnicii au filmat un șir lung de camioane, despre care se spune că transportau cereale.

Putin lovește din nou. Gazprom anunță că va reduce din nou drastic aprovizionarea cu gaz către Europa prin conducta sa principală, din cauza „lucrărilor de întreținere”. Probabil că Kremlinul dorește să îngreuneze intenția țărilor europene de a-și reînnoi stocurile de gaz înainte de venirea iernii.

Vezi articolul Gazprom: Nord Stream 1 supply to EU to be cut further

26.07.2022 ucraina8

Fără (prea multe) cuvinte!26.07.2022 ucraina1

Ucraina a declarat că primele nave cu cereale ar putea părăsi porturile sale de la Marea Neagră „în câteva zile”, conform acordurilor intermediate de ONU, semnate vineri, 22 iulie 2022, la Istanbul (Turcia). „Dacă părţile garantează securitatea, acordul va funcţiona. Dacă nu, nu va fi”, a declarat Oleksandr Kubrakov, ministrul Infrastructurii din Ucraina.

Vezi articolul Ukraine war: Grain exports could restart „within days”26.07.2022 ucraina7

Ca mulți alți copii, Roman era la cumpărături cu mama lui. Roman, un băiețel în vârstă de șapte ani, este una dintre zecile de victime ale atacului Rusiei din 14 iulie a. c. asupra orașului Vinnytsya (Vinița). El este acoperit de arsuri, în timp ce mama lui a murit în explozie, copilul fiind identificat doar în urma unui test ADN.

Procuratura Generală: Războiul purtat de Rusia a ucis 358 de copii, alți 690 fiind răniți.  Potrivit Procuraturii Generale, se așteaptă ca aceste cifre să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia și din zonele în care au loc ostilități.

Amintește-ți de aceste fapte abominabile atunci când ai de-a face cu oameni care sunt dispuși să-ți vorbească doar despre „cultura rusă, literatura rusă, baletul rus etc.”! Și nimic despre… războiul declanșat de Putin în Ucraina! Una-i una, alta-i alta…

26.07.2022 ucraina2

D-ale lui Lavrov în Africa!

Guvernul ucrainean a criticat călătoria ministrului rus de externe Lavrov în Africa, un înalt oficial ucrainean  numind-o „chintesența sadismului”: „Aranjați o foame artificială și apoi plecați în Africa pentru a înveseli oamenii”!26.07.2022 ucraina9

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și-a continuat turneul în Africa, unde a onorat tradițiile unor  triburi locale, ca parte a relațiilor de cooperare Russia – Africa.
Urmăriți reacția lui Lavrov atunci când a primit un cadou mai… ciudat!

Ministrul de Externe al statului Congo-Brazzaville s-a adresat lui Lavrov în  limba rusă și – în glumă – i-a cerut „permisiunea” ca, în continuare, să folosească limba franceză. În anul 1983 Jean-Claude Gakosso a absolvit Universitatea de Stat din Leningrad.

21 iulie – Republica Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria;

– Rusia se plânge că Moldova oprește rotația trupelor rusești în Transnistria;

22 iulie – „Ministrul de Externe” al Transnistriei spune că „statul” transnistrean se va alătura Federației Ruse;

22 iulie – Armata ucraineană se declară pregătită să ajute Moldova să scoată cei 1.500 de soldați ruși din Transnistria.26.07.2022 ucraina11

Este cu adevărat un caz când un graffiti din Sankt Petersburg (Rusia) valorează cât o mie de cuvinte. Este unul din cele mai bune exemple de artă stradală angajată.26.07.2022 ucraina10

The New York Times – Rusia folosește mai mult de o duzină de așa-numite centre de filtrare din estul Ucrainei și vestul Rusiei pentru a reține și a deporta mii de ucraineni, potrivit unei evaluări desecretizate a serviciilor de informații americane.

Un videoclip care a devenit viral nu doar în Vietnam: o rusoaică aflată în Vietnam agresează verbal niște localnici, pentru că nu îl sprijină pe Putin și Rusia. Ea țipă la ei, reproșându-le acestora că: „Sunteți împotriva lui Putin, sunteți împotriva țării mele, sunteți fasciști!?”

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.