UCRAINA – o rază de speranță (II)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodymyr Zelenski

Pentru asta chiar că merită să lupți!

Trei persoane au murit în urma atacului cu rachete al Federației Ruse în zone rezidențiale din Sloviansk. Acest lucru a fost raportat de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență. Sub dărâmăturile unei clădiri de locuințe, salvatorii au găsit cadavrele a trei civili.08.09.2022 ucraina6

Doar câteva dovezi traumatizante ale „operațiunii speciale” a Rusiei în Ucraina. Câțiva dintre copiii ucraineni mutilați de proiectilele trase la întâmplare de armata rusă invadatoare:08.09.2022 ucraina908.09.2022 ucraina1008.09.2022 ucraina11

Imaginează-ți că oricare dintre aceștia putea să fie copilul tău! Nu este corect să vă gândiți / spuneți că ei nu-s altceva decât niște… „victime colaterale”! Să sperăm că o să vină o zi în care cei care sunt responsabili pentru toată suferința copiilor ucraineni și a tuturor ucrainenilor vor răspunde în fața legii pentru aceste fapte ale lor!

Forțele armate ale Ucrainei au recunoscut atacurile asupra țintelor militare din Crimeea. Transferul ostilităților către teritoriul ocupat temporar al Crimeei va contribui la influențarea modului în care majoritatea rușilor percep „costul războiului”, a declarat Valery Zalujni, comandantul șef al AFU.08.09.2022 ucraina7
Forțele ucrainene au avansat cu cel puțin 20 de kilometri adâncime în teritoriul controlat de ruși la nord de Izyum spre Kupiansk și au recucerit aproximativ 400 de kilometri pătrați în perioada 6-7 septembrie. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au avansat spre sud-est de-a lungul autostrăzilor E40 și N26 spre Izyum și, respectiv, Kupiansk. Imaginile din satelit arată că forțele ucrainene au avansat și spre nord-est de-a lungul autostrăzii T2110 de la Balakliya, Verbivka, Yakovenkove, Volokhiv Yar (la intersecția dintre T2210 și E40) și spre Shevchenkove.08.09.2022 ucraina3

Citește articolul RUSSIAN OFFENSIVE CAMPAIGN ASSESSMENT, SEPTEMBER 7

Ucraina: În timpul pregătirii pentru ofensiva către Balakliya, regiunea Kharkiv, AFU a susținut că a identificat locul de depozitare pentru peste 20 de rachete pentru sistemul S-300 SAM – (sau sisteme similare), care a fost apoi lovit de artilerie.

Soldații ucraineni au dat jos steagul roșu al ocupanților în Nova Husarivka eliberată, regiunea Harkiv.

Invazia Ucrainei de către Putin, care urma să dureze doar… 3 zile merge atât de puțin „conform planului” inițial, încât, după aproape 200 de zile de război, Rusia recrutează soldați în închisorile rusești, cumpără drone din Iran și muniție din Coreea de Nord!

Sub presiunea armatei ucrainene, rușii își lasă în urmă arme și muniții atunci când fug de pe front. Greu de înțeles cum de au abandonat o mașină de spălat, un trofeu de preț, câștigat cu atâta efort (vezi foto)!08.09.2022 ucraina13

Departamentul Apărării din SUA va anunța astăzi transferul de arme în valoare de 675 de milioane de dolari către Ucraina, inclusiv muniție pentru HIMARS, a consemnat Washington Post, citând un oficial al Pentagonului. Statele Unite au trimis în Ucraina 16 sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), sistem de arme care face ravagii în spatele liniilor inamice, cu sute de ținte lovite până în prezent.

Statele Unite ale Americii au furnizat Ucrainei „cele mai precise” obuze de artilerie Excalibur M982 ghidate de GPS, relatează Bloomberg. Costul livrării este estimat la 92 de milioane de dolari. Raza de actiune = 40 / 70 km. Precizie = 4 m. Calibru 155 mm. Cost – 112.5 K USD.08.09.2022 ucraina1

Germania a atins limita în furnizarea de arme Forțelor Armate ale Ucrainei din stocurile Bundeswehr, a declarat Christina Lambrecht, ministrul german al apărării.

Spania a trimis Ucrainei un nou lot de obuze de artilerie. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării din Spania. Aceasta este a cincea aeronavă cu asistență militară pentru Ucraina provenind din Spania în ultimele zile.08.09.2022 ucraina5

Președintele Zelenski a spus că în 2023 vor fi alocate peste 1 trilion de grivne (aproximativ 27 de miliarde de dolari) pentru nevoile de apărare ale țării.

Polonia apreciază foarte mult riscul unui război cu Rusia în următorii zece ani și din această cauză își dorește să mărească finanțarea armatei sale – a declarat Marcin Ociepa, viceministrul apărării.

Ursula von der Leyen: Situația din Ucraina necesită sprijinul nostru deplin. Astăzi, Comisia Europeană propune o asistență financiară suplimentară de 5 miliarde euro pentru această țară. Aceasta se adaugă celor 10 miliarde euro pe care UE le-a oferit deja ca ajutor financiar, umanitar și militar.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Războiul din Ucraina intră într-o fază critică. Iarna care vine va fi dificilă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Occident. Stoltenberg a mai spus că dacă Putin va reuși în Ucraina, Rusia ar putea ataca alianța NATO.

Letonia, Lituania și Estonia au convenit să restricționeze intrarea cetățenilor ruși peste granițele lor terestre. Interdicția se va aplica deținătorilor de vize Schengen. Se vor face excepții pentru șoferii de camioane, pentru diplomații și cei care intră din motive familiale și umanitare.

Indonezia consideră că este posibil să se poarte discuții între Volodymyr Zelenski și Vladimir Putin la summit-ul G20, a declarat ambasadorul Indonezian în Rusia, Jose Tavares. Indonezia este pregătită să asiste în toate etapele acestei întâlniri. Este adevărat că termenii ucraineni au fost destul de clari de la început. Ce altceva ar rămâne de negociat? Trupele ruse trebuie retrase la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 (inclusiv din Crimeea, Donbas, Luhansk). Cum nu cred că rușii ar admite o astfel de posibilitate fără înfrângerea lor pe câmpul de luptă.08.09.2022 ucraina2

O întrebare simplă: Cum se poate negocia cu o brută, care dă dovadă de atâta sânge rece, fără a o înfrânge mai întâi pe câmpul de luptă?

Cum nu cred că se poate negocia înainte ca toate trupele ruse să fie retrase din teritoriul Ucrainei și toate ostilitățile să fie oprite. Pentru că prin acțiunea sa, Rusia a atacat un stat independent, ocupând un teritoriu suveran.

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a spus că ar dori să devină mediator pentru rezolvarea conflictului militar din Ucraina, împreună cu Angela Merkel, fostul cancelar german. Berlusconi a adăugat că până acum nu vede pierderi economice pentru Putin.

Din nou, prietenii lui Putin s-au activat pentru a negocia într-un conflict înghețat, sau doar să obțină timp suficient, ca forțele ruse să se reaprovizioneze. De ce și-ar dori Ucraina astfel de mediatori părtinitori? 08.09.2022 ucraina4

Potrivit ambasadorului SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, autoritățile ruse au „interogat, reținut și deportați forțat” de la 900.000 la 1,6 milioane de ucraineni în Rusia. Ambasadorul SUA a declarat Consiliului de Securitate al ONU că peste 1.800 de copii ucraineni au fost transferați în Rusia doar în luna iulie a. c.

Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta „amenințările la adresa securității reprezentate de furnizarea de arme către Ucraina de către țările occidentale”, a declarat ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzia.

Oligarhii ruși sancționați de Putin, care au decis să-și iubească patria de undeva din străinătate, primesc în mod regulat apeluri de la Kremlin, prin care sunt îndemnați să se întoarcă în țară. Acest lucru a fost raportat pentru Financial Times de către două persoane care au primit astfel de apeluri.

Prima conversație dintre Emmanuel Macron și Volodymyr Zelenski, care a avut loc imediat după începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie a. c.

Șeful militar al Ucrainei a avertizat că un război nuclear „limitat” între Rusia și Occident nu poate fi ignorat, scenariu care ar avea implicații globale grave.

Citește – în The Washington Post – articolul Ukraine military chief says ‘limited’ nuclear war cannot be ruled out

08.09.2022 ucraina8

Putin: Nu există vehicule militare rusești la Centrala Nucleară!

Mass-media rusă și Statul Major s-au străduit din greu să ascundă faptul că la Centrala Nucleară de la Zaporojie nu existau vehicule blindate rusești, dar iată unul dintre videoclipurile filmate la această centrală de AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – organizație internațională creată în 1957, aflată sub egida ONU, având sediul la Viena):

ONU solicită o zonă demilitarizată în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie.

Citește – în The Guardian – articolul UN calls for demilitarised zone around Zaporizhzhia nuclear plant

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță… – publicat pe 30 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VIII) – publicat pe 29 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VII) – publicat pe 28 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VI) – publicat pe 27 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (V) – publicat pe 26 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (IV) – publicat pe 25 august 2022;

Citește articolul Today is Independence Day of Ukraine. Happy Independence Day! – publicat pe 24 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (III) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… (II) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… – publicat pe 22 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VIII) – publicat pe 21 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VII) – publicat pe 19 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VI) – publicat pe 18 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (V) – publicat pe 15 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (IV) – publicat pe 12 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (III) – publicat pe 10 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (II) – publicat pe 9 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun! – publicat pe 8 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (III) – publicat pe 5 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (II) – publicat pe 4 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească – publicat pe 3 august 2022;

Vezi articolul WANTED! WHEREVER HE IS! – publicat pe 2 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (III) – publicat pe 1 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (II) – publicat pe 31 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri – publicat pe 30 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – urmează podul peste Strâmtoarea Kerci!? – publicat pe 29 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (III) – publicat pe 28 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (II) – publicat pe 27 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult. – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

One Million Roses (A Latvian Folk Song, Instrumental)

În direct din buncărul de la Kremlin…

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.