UCRAINA și ruleta rusească (XXXII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

O poveste de viață în timp de război, spusă în imagini grăitoare, la confluența efemerului cu imprevizibilul…

Președintele Zelenski: „Nu am ridicat steagul alb, am început să apărăm albastru și galben. Am îndurat prima zi a unui război pe scară largă. Nu știam ce se va întâmpla mâine, dar ne-am dat seama că pentru fiecare mâine merită să luptăm.”

Mama soldatului ucrainean capturat, care a spus sfidător „Glorie Ucrainei” înainte de a fi ucis cu brutalitate de soldații ruși, a primit un premiu de stat postum de la președintele Zelenski.

Și se mai întreabă unii pentru ce luptă oamenii ăștia… Fiul s-a întors acasă viu!

Fiul se întoarce și în fața casei părintești este întâmpinat de tatăl său…

Glumițe de sezon…

Atac asupra pozițiilor invadatorilor undeva lângă Bakhmut, filmare exclusivă! Fără umor, războiul ar fi dificil.

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!

Winston Churchill nu a spus niciodatăAr fi greșit să folosiți tancuri împotriva Germaniei naziste, deoarece există riscul escaladării celui de-al Doilea Război Mondial!

Ucrainenii nu se vor preda, chiar dacă Rusia folosește arme nucleare! Aceasta reiese dintr-un raport publicat de organizatorii Conferinței de Securitate de la München. Raport care poate fi găsit AICI.

89% dintre respondenții din Ucraina au spus că nu vor înceta să lupte chiar dacă Rusia ar folosi arme nucleare tactice pe câmpul de luptă sau împotriva unui oraș ucrainean. Ca o condiție pentru încetarea focului, 93% dintre respondenți consideră retragerea completă a trupelor ruse, inclusiv din Crimeea.

Zelenski: „Nu am pierdut nimic. Ne-a fost luat. Ucraina nu și-a pierdut fiii și fiicele – viețile lor au fost luate de ucigași. Ucrainenii nu au pierdut case – au fost distruse de teroriști. Lumea nu și-a pierdut pacea – Rusia a distrus-o!”

Garry Kasparov: „Rusia lui Putin a fost cea mai mare forță destabilizatoare din lume, de la amestecul în alegeri la sprijinirea dictatorilor din Iran până în Venezuela, până la distrugerea orașelor întregi din Siria și Ucraina. Victoria pentru Ucraina va semnifica sfârşitul lui şi o şansă pentru o nouă Rusie.”

Ce este o armă ofensivă? O piatră ar putea fi una, dacă este folosită pentru a ataca. Prin definiție, toate armele folosite de ruși sunt ofensive! Ucraina SE APĂRĂ de un război criminal de agresiune. În consecință, toate armele din poziția ucrainenilor sunt defensive!

„NATO nu este în război cu Rusia, iar furnizarea de arme unui stat de autoapărare este stipulată în articolul 51 din Carta ONU” – Anne-Clair Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Directorul CIA – William Burns: „Putin, cred, pariază chiar acum că poate face timpul să lucreze pentru el”, a spus Burns. „Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni, ni se pare”. Cât mai curând posibil, Ucraina are nevoie de armament, sisteme de apărare cu rază lungă de acțiune și avioane.

Există ceva mai dezgustător decât cei care cer concesii de la „ambele părți”, atunci când o parte este un criminal și cealaltă o victimă? Ipocriți care se prefac doar a fi pro-pace…

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Un președinte respectat. Un președinte curajos. Ieri, în estul regiunii Donețk, președintele Ucrainei Zelenski a vizitat poziții din prima linie în Bakhmut. A vorbit cu soldații ucraineni și a acordat premii de stat.

Zelenski a vizitat Harkov și s-a întâlnit cu soldați în direcția Bakhmut. El a promis că va „răspunde ocupanților cu fiecare lovitură pentru orașele noastre”. Președintele a anunțat, de asemenea, acordarea pentru orașul Harkov a titlului de „Oraș Erou al Ucrainei”.

În drumul său spre front, lângă Bakhmut, președintele Zelenski s-a oprit ieri la o benzinărie locală.

Zelenski s-a aflat lângă Bakhmut.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat militarii ucraineni răniți într-un spital din regiunea Donețk și a înmânat premii.

Franța antrenează aproximativ 30 de piloți ucraineni pe avioanele de luptă „Mirage 2000” de mai bine de o lună și jumătate. Decizia a fost luată înaintea vizitei lui Volodimir Zelenski la Paris din 8 februarie. Astfel, Franța se alătură Statelor Unite, care asigură și pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

„Am antrenat numeroase țări”, a spus un instructor din SUA, și „acești băieți le fumează”. Trupele ucrainene care se antrenează pentru utilizarea sistemului Patriot „au excelat”, au spus oficialii americani. Au învățat elementele de bază atât de repede încât au primit o pregătire suplimentară, intensivă.

Amănunte în articolul Ukrainian troops impress US trainers as they rapidly get up to speed on Patriot missile system – apărut în CNN.

Pentagonul își accelerează livrarea tancurilor Abrams în Ucraina, optând pentru a trimite un model mai vechi recondiționat, care poate fi gata mai rapid, cu scopul de a duce tancurile în zona de război în opt până la 10 luni, au declarat oficialii americani.
(sursa AP).
Amănunte în articolul US speeds up Abrams tank delivery to Ukraine war zone – apărut în Associated Press.

„Guns and Roses”: comerțul cu arme din Bulgaria crește în timpul războiului din Ucraina. Industria de armament din Bulgaria, în plină expansiune, nu a avut niciodată o situație atât de bună, cu exporturi estimate la 4,3 miliarde de dolari anul trecut (aproximativ patru miliarde de euro) – de trei ori recordul anterior.

Națiunile est-europene, care sunt cele mai apropiate de luptele din Ucraina, au jucat un rol principal în cursa de înarmare a Kievului în lupta sa împotriva invaziei ruse, mai ales că războiul se prelungește și amenință să se extindă.

Amănunte în articolul Eastern Europe ups pressure on US to send jets to Ukraine – apărut în The Hill.

Ucraina a câștigat sprijinul pentru un împrumut de 15,6 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, acordând primul împrumut unei națiuni aflate în război din istoria de 77 de ani a instituției.

Amănunte în articolul Ukraine Clinches $15.6 Billion IMF Loan, a First for Nation at War – apărut în Bloomberg.

Cea mai recentă actualizare a informațiilor pentru apărare cu privire la situația din Ucraina22 martie 2023.

Nici nu mai au nevoie de cuvinte…

Pământul este presărat cu ruinele imperiilor despre care odată se credea că sunt eterne!” – Percy Bysshe Shelley

Dacă Putin câștigă”, spune șeful NATO Stoltenberg, va încuraja alte regimuri autoritare. „Beijing-ul urmărește îndeaproape, pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

Zoltan Kovacs, secretar de stat pentru comunicații și relații internaționale în guvernul ungar, a negat raportul Bloomberg, potrivit căruia Budapesta „blochează o declarație din partea țărilor UE pentru un mandat de arestare împotriva lui Putin”.

„În acest moment au loc schimbări, pe care nu le-am mai văzut de 100 de ani”, i-a spus Xi lui Putin, printr-un interpret, după cina de stat, în timp ce liderii își luau rămas bun. „Și noi suntem cei care conducem împreună aceste schimbări.”

Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!

România… NIMIC!? Că prea se zbuciună UNII prin biata noastră țărișoară, imaginându-și că ar fi… buricul pământului! Și când colo… vax albina, crema Puca!

Prim-ministrul japonez: „Având în vedere povara crescândă asupra Poloniei din cauza agresiunii prelungite a Rusiei împotriva Ucrainei, l-am informat pe prim-ministru că am decis să acordăm Poloniei un tratament special în calitate de beneficiar al asistenței oficiale pentru dezvoltare.”

Doi lideri. Două călătorii strategice în străinătate. Ziua în care liderii Japoniei și Chinei au fost de părți opuse ale Războiului Ucrainei. Kishida în Kyiv. Xi Jinping la Moscova.

Amănunte în articolul Japanese and Chinese leaders visit opposing capitals in Ukraine war – apărut în BBC.

Președintele Chinei Xi Jinping și președintele Rusiei Vladimir Putin au pus ochii pe conturarea unei noi ordini mondiale, în timp ce liderul chinez a părăsit Moscova, fără a susține direct războiul lui Putin în Ucraina, în timpul vizitei sale de două zile.

Amănunte în articolul Ukraine war: Xi, Putin pledge to shape new world order, no peace in sight for Ukraine – apărut în Reuters.

Chinezii și-au spus unui reporter CNN părerile lor despre atacul criminal al Rusiei asupra Ucrainei: „Putin este în general un tip cool, Ucraina a început un război, sper că Rusia va câștiga, SUA greșesc trimițând arme în Ucraina” (sursa CNN).

Dacă „prietenul tău drag” comite crime de război, un semn de prietenie nu este să-l mângâi pe spate, ci să-i spui să înceteze. Ce fel de „prieten” este Xi Jinping?

Amănunte în articolul Putin flaunts alliance with Xi as ‘dear friends’ meet in Kremlinpublicat de Reuters.

Acesta a fost un atac terorist, nu război! Putem transmite acest mesaj în întreaga lume în toate limbile „Rusia este un stat terorist”!

Invadatorii au deportat cu forța peste 16.000 de copii ucraineni din regiunile ocupate, a declarat procurorul general ucrainean Andriy Kostin, la o întâlnire cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Doar 307 copii au fost returnați.

În Zaporizhzhia, îndepărtarea resturilor a fost finalizată. În această după-amiază, o clădire rezidențială a fost lovită de un atac cu rachetă. Potrivit ultimelor date, o persoană a fost ucisă și 34 de persoane au fost rănite în urma atacului. 29 de rezidenți au fost internați, inclusiv trei copii. De asemenea, salvatorii au recuperat de sub dărâmături șase persoane și doi câini. Potrivit martorilor, proprietarul câinelui a fost dus la spital.

Una dintre rachete nu a explodat și continua să iasă din acoperișul clădirii cu mai multe etaje din Zaporizhzhia.

Imagini ale atacului terorist rusesc de la Zaporizhzhia. O clădire cu mai multe etaje a fost incendiată.

În urma unui atac cu drone iraniene, orașul Rzhyshchiv din regiunea Kyiv a fost lovit. Clădirile unui hostel au fost avariate. 7 persoane au murit deja în urma acestui atac nocturn cu drone, a informat Serviciul de Stat de Urgență.

Cea mai bună replică: „Putin continuă să schimbe generalii în Ucraina, așa cum schimb eu șosetele” a spus John Kirby!

Rusia retrage din depozit tancurile sovietice T-54, spun analiștii echipei de informații privind conflictele. Tancurile create sub Stalin sunt scoase din depozit și transportate în trenuri din Orientul Îndepărtat. Este prima dată când aceste tancuri au fost retrase din depozit de la începutul războiului din Ucraina. Experții nu au menționat posibilele utilizări ale vehiculelor, dar au subliniat că retragerea acestora din depozit „indică fără echivoc probleme serioase cu furnizarea de vehicule blindate către Forțele Armate Ruse”.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Putin nu are planuri imediate pentru pace în Ucraina, așa că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru o lungă perioadă de timp, a avertizat secretarul general al NATO.

Amănunte în articolul Nato chief: west must brace to support Ukraine in a long war – apărut în The Guardian.

Ucrainenii captivi din Rusia sunt ținuți în lagăre de concentrare, spune Vladimir Osechkin, activist rus pentru drepturile omului și fondatorul Gulagu. net. „Avem dovezi că sadicii din FSB și Serviciul Federal de Penitenciare folosesc tratament crud și tortură împotriva lor”, a spus el, în timpul unei audieri a comisiei juridice a APCE la Paris. Potrivit lui Osechkin, Rusia operează un „transportor de tortură” în sistemul său penal, iar FSB folosește videoclipuri cu violuri și torturi ale deținuților pentru a-i șantaja și a obține mărturia necesară. El a înmânat comisiei PACE un hard disk cu dovezi ale acestor descoperiri ale sale.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!

Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan consideră că Rusia tratează copiii ucraineni ca pe o „pradă de război”. A spus că Rusia nu pare să neagă acuzațiile (de răpire) formulate împotriva ei, ci mai degrabă că le poartă „ca pe o insignă de onoare”.

În Federația Rusă, există un zid de tăcere”, spune Karim Khan despre mandatul de arestare pentru Putin. „Alegerile au consecințe și nu se poate – din cauza poziției oficiale sau a puterii glonțului… să comită crime cu impunitate”.

17 copii ucraineni deportați de Rusia pe teritoriul său au ajuns în sfârșit în Ucraina.

Mandatul de arestare al lui Putin emis de ICC trimite un semnal puternic, dar Rusia a început să deporteze copii din Ucraina în 2014.

Liderul rus Vladimir Putin poate să nu fie reținut în viitorul apropiat, dar decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare împotriva lui și a Mariei Lvova-Belova nu este un simplu gest simbolic. După cum subliniază președintele CPI, Piotr Hofmański, nicio imunitate prezidențială sau de altă natură nu poate proteja o persoană de răspunderea pentru crimele internaționale reglementate de Statutul de la Roma și toate cele 123 de state membre au responsabilitatea legală de a pune în aplicare mandatul.

Este pentru prima dată când Curtea emite un mandat de arestare împotriva unui lider interimar al unei țări, iar mișcarea transmite un mesaj vital Rusiei și comunității internaționale. Deși Rusia nu îi va extrăda pentru a fi judecați, nici nu va putea călători liber. Chiar și conversațiile telefonice la nivel înalt, ca să nu mai vorbim de vizite de stat, vor avea loc în conștientizarea faptului că Putin este căutat pentru presupuse crime de război. Singura frustrare este că, la fel ca reacția Occidentului la agresiunea Rusiei, decizia nu a revenit în 2014, când copiii ucraineni au început să fie deportați în Rusia.

Putin și Maria Lvova-Belova la Kremlin.

Procurorul șef al CPI Karim Khan a anunțat la 17 martie – Camera preliminară a Curții a decis, pe baza probelor furnizate de biroul său, există motive întemeiate să se creadă că președintele Putin și doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală pentru deportarea și transferul ilegal de copii ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”. Declarația profesorului Hofmański explică de se crede că Putin poartă răspunderea penală individuală „atât 1) pentru că a comis faptele direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25, alin. (3), lit. a) din Statutul de la Roma), cât și 2) pentru neexercitarea în mod corespunzător a controlului asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele sau au permis săvârșirea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul său efectiv, în temeiul răspunderii superioare (articolul 28, litera b) din Statutul de la Roma).”

Deportarea copiilor este fără ambiguitate o crimă de război. De asemenea, poate constitui o crimă împotriva umanității sau un act de genocid. În definirea „actelor săvârșite cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”, convenția menționată mai sus pentru prevenirea genocidului denumește în mod specific „transferarea forțată a copiilor grupului într-un alt grup. ” [Statutul de la Roma, articolul II, litera e)].

Amănunte în articolul Arrest warrant against Putin sends a vital signal, however Russia began committing that war crime in 2014 – apărut în Human Rights in Ukraine.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Butonul care-l neutralizează  pe Putin!

Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXXI) – publicat pe 22 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXX) – publicat pe 21 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXIX) – publicat pe 20 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXVIII) – publicat pe 7 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXVII) – publicat pe 6 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXVI) – publicat pe 4 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXV) – publicat pe 3 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXIV) – publicat pe 2 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXIII) – publicat pe 1 martie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXII) – publicat pe 28 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXI) – publicat  pe 27 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XX) – publicat pe 26 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XIX) – publicat pe 26 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XVIII) – publicat pe 25 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XVII) – publicat pe 24 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XVI) – publicat pe 24 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XV) – publicat pe 23 februarie 2023,

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XIV) – publicat pe 22 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XIII) – publicat pe 21 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XII) – publicat pe 20 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XI) – publicat pe 19 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (X) – publicat pe 18 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (IX) – publicat pe 17 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (VIII) – publicat pe 16 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (VII) – publicat pe 15 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (VI) – publicat pe 14 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (V) – publicat pe 13 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (IV) – publicat pe 12 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXX) – publicat pe 11 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXIX) – publicat pe 10 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXVIII) – publicat pe 9 februarie 2023, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

Citește articolul UCRAINA – Să fie clar: nu există victorie fără suficiente arme moderne! – publicat pe 9 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Mark Knopfler de la Dire Straits sprijină Ucraina!

24.02.2023 ucraina7

Mark Knopfler – Brothers In Arms (Berlin 2007 | Official Live Video)

Limp Bizkit – Out Of Style [Official Music Video]

Trupa americană de rap rock Limp Bizkit a lansat un clip împotriva războiului, transformând membrii trupei cu ajutorul lui DeepFake în Vladimir Putin, Kim Jong-un, Xi Jinping, Volodymyr Zelenskyy și Joe Biden. În clip există și un Tom Cruise fals.

Kalush Orchestra – „Shchedryi Vechir” (Seară generoasă) – în acest videoclip nou apare și Arnold Schwarzenegger.

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.