UCRAINA și ruleta rusească (V)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

O poveste de viață în timp de război, spusă în imagini grăitoare, la confluența efemerului cu imprevizibilul…

Chiar și după o lovitură nucleară rusă, 89% dintre ucraineni doresc să continue lupta în orice circumstanțe, spune un sondaj pentru Conferința de Securitate de la München.04.02.2023 ucraina2

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Glumițe de sezon!

De ce armata rusă a instalat oglinzi retrovizoare pe tancurile lor?

Pentru a vedea câmpul de luptă!

Biolaboratoarele ucrainene finanțate de SUA cresc genetic soldați ucraineni cu auz avansat. Putin a spus că „este un scandal, pentru că acum nimeni nu știe dacă sunt pisici sau iepuri”!04.02.2023 ucraina2

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!

14.01.2023 ucraina2

Winston Churchill nu a spus niciodatăAr fi greșit să folosiți tancuri împotriva Germaniei naziste, deoarece există riscul escaladării celui de-al Doilea Război Mondial!

Zelenski: „Nu am pierdut nimic. Ne-a fost luat. Ucraina nu și-a pierdut fiii și fiicele – viețile lor au fost luate de ucigași. Ucrainenii nu au pierdut case – au fost distruse de teroriști. Lumea nu și-a pierdut pacea – Rusia a distrus-o!”

Garry Kasparov: „Rusia lui Putin a fost cea mai mare forță destabilizatoare din lume, de la amestecul în alegeri la sprijinirea dictatorilor din Iran până în Venezuela, până la distrugerea orașelor întregi din Siria și Ucraina. Victoria pentru Ucraina va semnifica sfârşitul lui şi o şansă pentru o nouă Rusie.”

Ce este o armă ofensivă? O piatră ar putea fi una, dacă este folosită pentru a ataca. Prin definiție, toate armele folosite de ruși sunt ofensive! Ucraina SE APĂRĂ de un război criminal de agresiune. În consecință, toate armele din poziția ucrainenilor sunt defensive!

NATO nu este în război cu Rusia, iar furnizarea de arme unui stat de autoapărare este stipulată în articolul 51 din Carta ONU” – Anne-Clair Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Directorul CIA – William Burns: „Putin, cred, pariază chiar acum că poate face timpul să lucreze pentru el”, a spus Burns. „Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni, ni se pare”. Cât mai curând posibil, Ucraina are nevoie de armament, sisteme de apărare cu rază lungă de acțiune și avioane.

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Ministrul ucrainean de externe Kuleba a avertizat cu privire la „evenimente mari” din 24 februarie, de care „Rusia își va aminti” „Vor fi multe semnale politice importante, vor exista decizii privind sancțiunile, armele, vor exista simboluri ale unității, iar asta se va întâmpla la toate nivelurile”, a spus el.

Pământul este presărat cu ruinele imperiilor despre care odată se credea că sunt eterne!” – Percy Bysshe Shelley

Pierderi totale în luptă ale inamicului din 24 februarie 2022 până pe 12 februarie 2023:

04.02.2023 ucraina4

În apropiere de Vuhledar, ocupanții au pierdut aproape întreaga Brigadă 155 Marină „de elită”, transmite Politico.

Atacurile terestre ale Rusiei continuă în Ucraina. În ultimele 24 de ore forțele armate ucrainene au respins atacurile din HryanikyvkaHarkov. Kreminna & BilogorivkaLuhansk. Viymka, Fedorivka, Vasyukivka, Bakhmut, Ivanivske & KlishchiivkaDonețk. Și regiunea Zaliznychne – Zaporizojie. 04.02.2023 ucraina5

„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!

60 de IFV-uri americane Bradley pentru Ucraina, au sosit în Germania, relatează Reuters.

Noul număr al revistei germane Der Spiegel a apărut cu Zelenski pe coperta și titlul „Putin este un căpcăun care vrea să mănânce tot timpul”!04.02.2023 ucraina3

Banca elvețiană Credit Suisse a înghețat active rusești în valoare de 17,6 miliarde de franci (19 miliarde de dolari) Potrivit Sonntags Zeitung, aceasta reprezintă mai mult de o treime din toate activele rusești declarate în Elveția.

Austria a fost criticată puternic pentru acordarea de vize care le vor permite parlamentarilor ruși sancționați să participe la o reuniune de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că trimiterea avioanelor F-16 ar fi o „decizie foarte serioasă” care „nu este ușor de luat”.

Amănunte în articolul Laura Kuenssberg: Jets to Ukraine decision ‘not easy’ says Poland – apărut în BBC.

Ambasada SUA i-a îndemnat pe toți americanii să părăsească Rusia imediat, din cauza riscului de persecuție, detenție ilegală sau mobilizare forțată, în ciuda celei de-a doua cetățenii: „Cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat”. Statele Unite le-au cerut cetățenilor săi din Rusia să plece imediat, din cauza războiului din Ucraina și a riscului unei potențiale hărțuiri și arestări arbitrare de către agențiile ruse de aplicare a legii.

Armata poloneză a primit drone americane MQ-9A Reaper de clasă MALE (altitudine medie și lungă durată) ca parte a unei nevoi operaționale urgente. Acest lucru a fost anunțat de ministrul apărării polonez Mariusz Błaszczak.

Noile sancțiuni UE pentru Rusia vor include mai multe bănci sancționate, inclusiv cea mai mare bancă privată din Rusia, 130 de entități și persoane. Interzicerea importurilor de cauciuc, asfalt și bitum rusesc și interzicerea exporturilor în Rusia de mărfuri, inclusiv mașini grele de construcții.

Acesta a fost un atac terorist, nu război! Putem transmite acest mesaj în întreaga lume în toate limbile „Rusia este un stat terorist”!

Rusia „a stabilit recorduri” pentru bombardarea Ucrainei. „Timp de multe zile la rând, inamicul stabilește recorduri în lovirea Ucrainei cu foc de artilerie în direcția Lyman și regiunea Luhansk”, a spus comandamentul ucrainean de Est. Peste 400 de bombardamente au fost raportate în zonă în doar 24 de ore.

Este posibil ca Rusia să fi pierdut o întreagă brigadă de elită în apropierea unui oraș minier de cărbune din Donețk.

Amănunte în articolul Russia may have lost an entire elite brigade near a Donetsk coal-mining town – apărut în POLITICO.

Armata ucraineană și conducerea militară rusă au aceeași abordare: nu ne interesează câți soldați ruși mor – (militarul ucrainean Serhiy Bondarenko).

„În Bakhmut nu există nicio scădere în bombardarea, intrarea și ieșirea. Un avion de vânătoare rusesc urlă deasupra capului. Cele mai apropiate trupe ruse sunt la doar 2 km. Există lupte de stradă în unele zone, dar forțele Ucrainei încă dețin orașul.”  (Raport BBC)

Acesta a fost un atac terorist, nu război! Putem transmite acest mesaj în întreaga lume în toate limbile „Rusia este un stat terorist”!

Prigozhin nu va accepta un rol pur subordonat. El critică și provoacă deschis oficialii statului, inclusiv generalii de vârf. Iar Ministerul Apărării și Wagner s-au contrazis în mod deschist, revendicându-și responsabilitatea pentru câștigurile militare ale rușilor în regiunea Donbas.

Amănunte în articolul Putin has unleashed private armies on Ukraine – and a man who could become a dangerous rival – apărut în The Guardian.

Visătorul Prigozhyn crede că va dura 1,5-2 ani pentru a lua Donbas și 3+ ani pentru a ajunge la Nipru (subtitrat în engleză).

Doi foști luptători ai companiei militare private ruse, Wagner, au povestit pentru CNN despre experiențele lor oribile pe câmpul de luptă din estul Ucrainei și despre modul în care oricine s-a clătinat a fost imediat împușcat de proprii comandanți.

Amănunte în articolul ‘Just to survive’: Wagner fighters recount the horrors of battle in eastern Ukraine – publicat de CNN.

Un alt mercenar Wagner a fost bătut cu barosul de foștii săi camarazi de arme și filmat. Filmările execuției copiază celebrul videoclip al uciderii lui Yevgeny Nuzhin.

Amănunte în articolul ‘I realized this isn’t my war’ New footage appears to show the sledgehammer murder of another former Wagner Group mercenary – apărut în Meduza.

04.02.2023 ucraina4

Iranul a furnizat Federației Ruse cel puțin șase UAV-uri Mohajer-6, 12 UAV-uri Shahed-191 și Shahed-129, după o vizită specială a unei delegații ruse la Teheran în noiembrie trecut. The Guardian raportează că Iranul a furnizat în secret Rusiei drone reutilizabile cu rază lungă de acțiune; acestea se întorc la bază după ce au lovit ținta. (sursa The Guardian).04.02.2023 ucraina1

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a spus că, dacă ar fi acum șeful guvernului țării, nu s-ar întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. L-a învinuit că ar fi provocat războiul actual.

Lumea rusă, pregătită pentru export!

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Un apărător al Insulei Șerpilor se întâlnește cu familia sa după 10 luni petrecute în captivitate.

Actorul Viaceslavas Mickevicius din Lituania a ajutat să aducă bunătate și căldură în Ucraina. Împreună cu un grup de voluntari produce sobe din jante vechi de mașini.

Ucraina satisface nevoile energetice ale consumatorilor. Ministrul Energiei a declarat: „Și astăzi, în prima zi lucrătoare a săptămânii, în ciuda creșterii semnificative a consumului, sistemul ucrainean de alimentare continuă să satisfacă nevoile de energie electrică ale consumatorilor.”04.02.2023 ucraina3

Rusia decimează unitățile medicale din Ucraina. Daunele aduse sistemului de sănătate al Ucrainei sunt estimate la zeci de miliarde de dolari, potrivit Ministrului ucrainean al Sănătății. În 2022, cifra daunelor a fost de 26 de miliarde de dolari.

UCRAINA turistică – așa cum era odată…

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Butonul care-l neutralizează  pe Putin!

Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (IV) – publicat pe 12 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXX) – publicat pe 11 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXIX) – publicat pe 10 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXVIII) – publicat pe 9 februarie 2023, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

Citește articolul UCRAINA – Să fie clar: nu există victorie fără suficiente arme moderne! – publicat pe 9 februarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Limp Bizkit – Out Of Style [Official Music Video]

Trupa americană de rap rock Limp Bizkit a lansat un clip împotriva războiului, transformând membrii trupei cu ajutorul lui DeepFake în Vladimir Putin, Kim Jong-un, Xi Jinping, Volodymyr Zelenskyy și Joe Biden. În clip există și un Tom Cruise fals.

Kalush Orchestra – „Shchedryi Vechir” (Seară generoasă) – în acest videoclip nou apare și Arnold Schwarzenegger.

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.