Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
O poveste de viață în timp de război, spusă în imagini grăitoare, la confluența efemerului cu imprevizibilul…
Președintele Zelenski ieri: „Nu am ridicat steagul alb, am început să apărăm albastru și galben. Am îndurat prima zi a unui război pe scară largă. Nu știam ce se va întâmpla mâine, dar ne-am dat seama că pentru fiecare mâine merită să luptăm.”
În urmă cu un an, cinci civili au fost uciși în urma unui atac rusesc asupra turnului de televiziune din Kiev.
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Winston Churchill nu a spus niciodată – Ar fi greșit să folosiți tancuri împotriva Germaniei naziste, deoarece există riscul escaladării celui de-al Doilea Război Mondial!
Ucrainenii nu se vor preda, chiar dacă Rusia folosește arme nucleare! Aceasta reiese dintr-un raport publicat de organizatorii Conferinței de Securitate de la München. Raport care poate fi găsit AICI.
89% dintre respondenții din Ucraina au spus că nu vor înceta să lupte chiar dacă Rusia ar folosi arme nucleare tactice pe câmpul de luptă sau împotriva unui oraș ucrainean. Ca o condiție pentru încetarea focului, 93% dintre respondenți consideră retragerea completă a trupelor ruse, inclusiv din Crimeea.
Zelenski: „Nu am pierdut nimic. Ne-a fost luat. Ucraina nu și-a pierdut fiii și fiicele – viețile lor au fost luate de ucigași. Ucrainenii nu au pierdut case – au fost distruse de teroriști. Lumea nu și-a pierdut pacea – Rusia a distrus-o!”
Garry Kasparov: „Rusia lui Putin a fost cea mai mare forță destabilizatoare din lume, de la amestecul în alegeri la sprijinirea dictatorilor din Iran până în Venezuela, până la distrugerea orașelor întregi din Siria și Ucraina. Victoria pentru Ucraina va semnifica sfârşitul lui şi o şansă pentru o nouă Rusie.”
Ce este o armă ofensivă? O piatră ar putea fi una, dacă este folosită pentru a ataca. Prin definiție, toate armele folosite de ruși sunt ofensive! Ucraina SE APĂRĂ de un război criminal de agresiune. În consecință, toate armele din poziția ucrainenilor sunt defensive!
„NATO nu este în război cu Rusia, iar furnizarea de arme unui stat de autoapărare este stipulată în articolul 51 din Carta ONU” – Anne-Clair Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.
Directorul CIA – William Burns: „Putin, cred, pariază chiar acum că poate face timpul să lucreze pentru el”, a spus Burns. „Cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele șase luni, ni se pare”. Cât mai curând posibil, Ucraina are nevoie de armament, sisteme de apărare cu rază lungă de acțiune și avioane.
Există ceva mai dezgustător decât cei care cer concesii de la „ambele părți”, atunci când o parte este un criminal și cealaltă o victimă? Ipocriți care se prefac doar a fi pro-pace…
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Concernul german Rheinmetall a început să furnizeze Ucrainei sisteme automate de recunoaștere, a anunțat compania într-un comunicat. Rheinmetall nu a dezvăluit valoarea contractului.
Un înalt oficial de informații de la Kyiv dezvăluie o parte a viitoarei operațiuni de reluare a regiunilor din sud, ocupate de Kremlin. Amănunte în articolul Ukraine to ‘drive a wedge’ between Crimea and Russia in spring offensive – apărut în The Telegraph.
Nimic nu se va schimba serios pe front în următoarele luni. Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Colin Kahl, a numit situația de pe front din Ucraina „un schimb de lovituri” și a spus că este puțin probabil ca Rusia să obțină câștiguri teritoriale semnificative în viitorul apropiat. Răspunzând la o întrebare despre consecințele suspendării de către Rusia a Tratatului privind armele ofensive strategice, Kahl a spus că Rusia nu este capabilă de o cursă nucleară nelimitată, deoarece „nu au bani din cauza costului armatei, sancțiunilor și controalelor la export.”
Generalul Ben Hodges prezintă planul pentru eliberarea Crimeei. Lovituri la distanță lungă pentru a întrerupe logistica Crimeei. Atacurile zilnice cu muniție de precizie asupra flotei Mării Negre și a forțelor aeriene ruse vor pregăti spațiul de luptă pentru o campanie terestră.
Mai mulți soldați ruși au murit luptând în Ucraina decât în toate războaiele Rusiei de la al Doilea Război Mondial la un loc.
Iar situația la zi a pierderilor Rusiei în războiul din Ucraina este următoarea:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația devine din ce în ce mai dificilă în orașul Bakhmut din est, unde forțele ucrainene și ruse sunt angajate în lupte grele.
Amănunte în articolul Russia tries to encircle Bakhmut amid mud of Ukraine’s Donetsk – apărut în Al Jazeera.
„Pământul este presărat cu ruinele imperiilor despre care odată se credea că sunt eterne!” – Percy Bysshe Shelley
„Dacă Putin câștigă”, spune șeful NATO Stoltenberg, va încuraja alte regimuri autoritare. „Beijing-ul urmărește îndeaproape, pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.
Putin a semnat o lege care interzice folosirea cuvintelor străine la nivel de stat, cu excepția celor care nu au analogii în rusă.
„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!
Cea mai scurtă cale către pace nu poate să fie decât susținerea și înarmarea Ucrainei, accelerând astfel prăbușirea armatei ruse; aceasta este cea mai realistă modalitate de a pune capăt acestui conflict.
Amănunte în articolul The Shortest Path to Peace – apărut în The Atlantic.
„Cel mai important lucru acum este să sprijinim Ucraina în apărarea împotriva agresiunii ruse”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu premierul finlandez Sanna Marin. În același timp, aliații occidentali sunt unanimi că Ucraina ar trebui să se alăture Alianței.
Finlanda a început să construiască un gard la granița cu Rusia, deoarece Helsinki se teme că Moscova ar putea folosi fluxurile de migranți de la frontieră în scopuri politice. Pe o porțiune de trei kilometri de graniță ruso-finlandeză, lângă punctul de trecere a frontierei Imatra, va fi construit un gard înalt de trei metri. Deasupra lui va fi pusă sârmă ghimpată.
În octombrie 2022, s-a considerat că lungimea totală a gardului va fi de la 130 la 260 de kilometri – aproximativ 10-20% din întreaga lungime a graniței dintre Finlanda și Rusia. Pentru lucrările de construcție vor fi cheltuite cel puțin 140 de milioane de euro, care vor dura până la 4 ani.
Acesta a fost un atac terorist, nu război! Putem transmite acest mesaj în întreaga lume în toate limbile „Rusia este un stat terorist”!
Invadatorii au deportat cu forța peste 16.000 de copii ucraineni din regiunile ocupate, a declarat procurorul general ucrainean Andriy Kostin, la o întâlnire cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei. Doar 307 copii au fost returnați.
Cea mai bună replică: „Putin continuă să schimbe generalii în Ucraina, așa cum schimb eu șosetele” a spus John Kirby!
Aceștia sunt doar câțiva dintre cei mulți care au murit. Alții au fost otrăviți, bătuți sau împușcați și au supraviețuit încercărilor Kremlinului de a-i lichida.
Aprilie 2003 – Politicianul liberal Serghei Iuşenkov a fost asasinat lângă casa sa din Moscova.
Iulie 2003 – Jurnalistul de investigație Yuri Shchekochikhin, a murit după o boală misterioasă de 16 zile, în care pielea i s-a desprins după o „reacție alergică” fatală.
Iulie 2004 – Editorul rus al revistei Forbes, Paul Klebnikov, împușcat dintr-o mașină în mișcare pe strada Moscova, a murit mai târziu în spital.
Octombrie 2006 – Anna Politkovskaya, jurnalistă de investigație și redactor la ziarul Novaia Gazeta, a fost împușcată în fața apartamentului ei din Moscova.
Noiembrie 2006 – Fostul spion rus Alexander Litvinenko a murit la aproape trei săptămâni după ce a băut ceai cu poloniu la un hotel din Londra.Noiembrie 2008 – Serghei Magnitsky a murit după ce a fost bătut și torturat de mai mulți ofițeri ai Ministerului de Interne rus, în timp ce se afla în închisoarea Butyrka din Moscova, timp de 11 luni fără proces.
Martie 2013 – Boris Berezovsky, fostul agent de putere al Kremlinului, devenit critic al lui Putin, a fost găsit mort în baia casei sale din Marea Britanie. Făcut să arate ca o sinucidere, el urma să fie un martor cheie la ancheta fostului spion KGB Alexander Litvinenko.
În urmă cu două zile a fost cea de-a 8-a aniversare a uciderii lui Boris Nemțov la Moscova. A fost împușcat mortal în imediata apropiere a Kremlinului. Nimeni nu a fost judecat pentru crimă.
O amintire a câtorva dintre multele morți ale adevăratei opoziții a lui Puin.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Curtea Penală Internațională de la Haga investighează atacurile rusilor cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de procurorul șef al ICC Karim Khan, care s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kyiv.
Ucraina se pregătește pentru o posibilă ofensivă rusă. Videoclipul arată descărcarea de mine antitanc.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Ucraina a rezistat terorii energetice declanșată de Rusia și a oferit cetățenilor săi căldură în timpul iernii în fața bombardamentelor rusești constante, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal la o reuniune a guvernului.
„Durata de viață” medie a unui soldat rus în Ucraina este estimată la 60 de zile. Soldații ruși abandonați în Ucraina, în medie, dispar în 60 de zile după ce au fost trimiși pe front, „Novaya Gazeta. Europa” în urma unei analize a aproape 10.000 de postări pe rețelele de socializare. La sfârșitul unui an de război, publicația a putut confirma că 1.365 de soldați din Rusia și din autoproclamatele republici Donbass au fost dați dispăruți. Până pe 24 februarie, pierderile confirmate ale armatei ruse în războiul din Ucraina au depășit 15.100 de persoane. Numele lor au fost stabilite de Serviciul rusesc al BBC și MediaZone pe baza surselor deschise. Dintre cei mobilizați, 1.214 persoane au fost ucise.
Zgomotele puternice din Yeysk, regiunea Krasnodar au fost explicate prin exerciții tactice militare, a declarat șeful administrației orașului Roman Bublik. Anterior, s-a raportat că a avut loc un incendiu la aerodromul Yeysk, care ar fi putut fi cauzat de lovirea unei drone ucrainene.
Locuitorii din Țările de Jos au donat peste 180 de milioane de euro pentru a ajuta Ucraina. În cadrul campaniei Giro555, care a fost lansată în urmă cu un an, au fost strânși aproximativ 183 de milioane de euro. Acest lucru a fost raportat de reprezentanții a 11 organizații caritabile. Potrivit acestora, astăzi au primit ajutor peste 2,8 milioane de oameni, iar aproximativ 82 de milioane de euro au fost cheltuiți. Fondurile au fost cheltuite pentru alimente, apă potabilă, dispozitive de încălzire, saci de dormit și corturi. Donațiile vor fi folosite și pentru a reconstrui case și școli.
Cea mai recentăactualizare a informațiilor pentru apărare cu privire la situația din Ucraina – 1 martie 2023
Rusia rămâne fără drone, indică un raport al Ministerului britanic al Apărării.
Dronele Shahed-136 fabricate de Iran nu pot găsi ținte singure, la fel cum sunt incapabile să lovească ținte în mișcare, fiind limitate la atacuri asupra obiectelor statice (adică clădiri).
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Butonul care-l neutralizează pe Putin!
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXII) – publicat pe 28 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XXI) – publicat pe 27 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XX) – publicat pe 26 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XIX) – publicat pe 26 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XVIII) – publicat pe 25 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XVII) – publicat pe 24 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XVI) – publicat pe 24 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XV) – publicat pe 23 februarie 2023,
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XIV) – publicat pe 22 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XIII) – publicat pe 21 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XII) – publicat pe 20 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (XI) – publicat pe 19 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (X) – publicat pe 18 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (IX) – publicat pe 17 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (VIII) – publicat pe 16 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (VII) – publicat pe 15 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (VI) – publicat pe 14 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (V) – publicat pe 13 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA și ruleta rusească (IV) – publicat pe 12 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXX) – publicat pe 11 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXIX) – publicat pe 10 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (XXVIII) – publicat pe 9 februarie 2023, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
Citește articolul UCRAINA – Să fie clar: nu există victorie fără suficiente arme moderne! – publicat pe 9 februarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Limp Bizkit – Out Of Style [Official Music Video]
Trupa americană de rap rock Limp Bizkit a lansat un clip împotriva războiului, transformând membrii trupei cu ajutorul lui DeepFake în Vladimir Putin, Kim Jong-un, Xi Jinping, Volodymyr Zelenskyy și Joe Biden. În clip există și un Tom Cruise fals.
Kalush Orchestra – „Shchedryi Vechir” (Seară generoasă) – în acest videoclip nou apare și Arnold Schwarzenegger.
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)