Motto: Dacă văd o nedreptate şi nu fac nimic să o îndrept, sunt laş. – Confucius
Scurt pe 2 și 1/4: În episodul anterior – de la care pornesc link-uri spre fiecare din cele care l-au precedat – am făcut o incursiune prin baza materială a liceului Oltchim, recurgând la obiectivitatea unor imagini video. Realizând astfel cum arăta o parte din aceste bunuri, înainte de sosirea hoardelor prădalnice ale beneficiarilor desființării samavolnice a acestui liceu.
Despe ofensiva permanentă purtată de primarul Gutău Mircia împotriva unităților școlare din municipiul de reședință al județului Vâlcea, vezi și articolul Din 2016 DADDY’S BACK și la Vâlcea! Pentru multe școli – întoarcerea lui GUTĂU – a însemnat ce-i mai rău! (I) – publicat pe 23 septembrie 2020. În care am prezentat câteva din faptele antieducaționale mai vechi ale numitului primar, comise în mandatele anterioare ale acestuia.
Certându-te cu cine are dreptate, poți numai să pari prost sau mișel! (Nicolae Iorga)
Tot vorbim de manopere politico-administrative – realizate în cârdășie de conducerea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea și de cea a Inspectoratului Școlar Vâlcea – prin care s-a urmărit satisfacerea poftelor pantagruelice ale Universității din Pitești (în continuare,UPIT). Prin care respectiva unitate de învățământ superior urma să-și dea acordul pentru realizarea unui „schimb” de imobile. Care urma să fie reciproc avantajos.
Prin care – în locul imobilului aflat în administrare delegată, dobândit prin H.G. nr. 918 / 2008 privind transmiterea unei părți dintr-un imobil, aflat în domeniul public al statului, din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, pentru Universitatea din Pitești (care-i slujea drept sediu pentru filiala sa vâlceană) – UPIT să poată alege imobilul oricărei unități școlare de pe raza municipiului reședință de județ (teren și clădiri). Unitate școlară pe care, pentru a-și împlini pohta funciară, prin realizarea mult doritului / așteptatului „schimb” imobiliar, primarul Gutău Mircia se angaja să o desființeze, recurgând la tot felul de tertipuri, exercitând atribuțiile sale legale cu totul altfel decât o cereau interesele educaționale ale comunității vâlcenilor. Zis și făcut. Dacă tot li s-a dat mână liberă, lacomi din fire, din turma educațională vâlceană, UPIȚ-ii au ales mielul cel gras: baza materială a Liceului Tehnologic OLTCHIM, situată în buricul târgului (spre deosebire de dispunerea geografică periferică a sediului lor de până atunci, aflat în vestul orașului, pe terenul pe care ființaseră două foste unități militare vâlcene, la granița acestuia cu localitatea rurală Vlădești).
Este normal să vă întrebați care era activitatea educațională „universitară” a acestei sucursale în urbea noastră!? După vreo câțiva ani în care filiala vâlceană a UPIT a servit interesele / aspirațiile educaționale ale unei bune părți a educatorimii / învățătorimii din județ – permițându-le acestora să aspire la un nivel superior de profesionalizare / salarizare – s-a intrat într-un declin numeric din ce în ce mai accentuat. Fiind o zonă subdezvoltată economic, în care fostele faruri ale economiei socialiste au început treptat să… pâlpâie / apună (până la dispariția totală a luminii multora dintre ele!), administrațiile care i-au succedat defunctului regim comunist nepunând nimic în loc, populația locală a intrat într-un firesc regres numeric. Iar cei care aveau ce să vândă în alte părți mai primitoare, și-au luat tălpășița! Fie că se îndreptau spre alte zone geografice care le ofereau alte perspective de dezvoltare personală și de împlinire a potențialului profesional de care dispuneau, fie că pășeau încrezători peste niște frontiere care nu mai erau barierele de netrecut de până atunci. Și duși au fost… mulți dintre ei alegând să nu mai privească înapoi!
Iar UPIȚ-ii au rămas mofluzi în hrubele lor educaționale de pe malul Olăneștiului, culegând roadele unor astfel de politici ale administrației publice locale, indiferent de culoarea partidelor care s-au succedat la putere. Partide care nu au făcut nimic pentru a încuraja dezvoltarea economică a zonei. Dimpotrivă, prin alungarea brumei de potențiali investitori dispuși să riște, au contribuit la accentuarea stării de inaniție a din ce în ce mai puținilor locuitori care au continuat să populeze zona!
Un necesar recurs la memorie
Și-n locul prosperității financiare apuse, profitorii piteșteni s-au trezit din ce în ce mai… simguri, nemaiputând recruta o clientelă pe măsura așteptărilor lor… bănești! Iar amărăștenii momiți să le urmeze niște cursuri fără niciun viitor profesional, erau din ce în ce mai… plăpânzi ca formație intelectuală, urmând ca după „absolvire” să îngroașe rândurile șomerilor autohtoni.
Realitate care rezultă din toate datele statistice din articolele noastre de mai jos.
VEZI câteva articole, în care am abordat in extenso subiectul referitor la numărul de studenți / masteranzi etc., pe care îi avea / are înscriși în scripte filiala vâlceană a UPIT, număr total nesemnificativ, aflat într-o continuă scădere. Materiale în care am demontat – cu probe irefutabile – susținerile calpe ale lui GUTĂU Mircia, referitoare la „succesurile” pe care le-ar aduce pentru comunitatea vâlceană acest schimb imobiliar, pe care primarul l-a promovat neîncetat.
Nu vă sfiiți, poftiți la masa „vecinului”! Primarul GUTĂU reîncălzește „ciorba” UPITO-imobiliară! – publicat pe 10 februarie 2021, în care am prezentat date edificatoare, referitoare la eșecul înscrierilor în anul universitar 2020-2021;
Universitatea din PITEȘTI și Mircia GUTĂU… „dragoste” mare! Cu năbădăi și doar din interes! – publicat pe 28 septembrie 2019, în care am prezentat date edificatoare, referitoare la eșecul înscrierilor în anul universitar 2019-2020;
Alte două articole au tratat problema eșecului filialei vâlcene a UPIT (și nu numai) în anul universitar 2017-2018:
ALO, UPIT!? NU MAI AVEŢI LOCURI… GRATUITE!? (I), articol publicat pe 17 aprilie 2018, cu referire la datele privind anul universitar 2017-2018;
ALOO, (H)UPIŢII? CUM, NU MAI AVEŢI LOCURI SUBVENŢIONATE!? (II), articol publicat pe 23 aprilie 2018;
Pentru a avea o imagine completă asupra păpușarilor care au orchestrat acest joc mârșav, vezi și articolele de mai jos:
Și la VÂLCEA s-a dat brânci noului an universitar, publicat pe 8 octombrie 2019;
Universitatea din PITEȘTI și Mircia GUTĂU… „dragoste” mare! Cu năbădăi și doar din interes! – publicat pe 28 septembrie 2019;
De unde atâta… „grabă” pentru înstrăinarea imobilului Liceului „OLTCHIM” articol publicat pe 13 iunie 2019.
Vezi și articolul UN OM CE SE DĂ… DĂȘTEPT, VREA SĂ FACĂ UN GHEȘEFT! – publicat pe 10 iulie 2018; pentru a înțelege care era miza reală a acestei afaceri imobiliare și cât de mârșav a jucat conducerea UPIT în această speță.
Vezi și articolul CA SĂ NE FIE BINE, SĂ NU NE FIE RĂU! – publicat pe 5 aprilie 2018; în care ne-am referit la unii dintre codoșii care au generat ideea desființării liceului Oltchim, precum și la codoșlâcurile prin care au pus-o în operă.
Vezi și CAPITULAREA condiţionată a LUI CHIRLEŞAN – publicat pe 2 aprilie 2018. Care cuprinde și alte importante documente / videoclipuri, referitoare la această speță.
De văzut AICI– SCRISOAREA către RECTOR– pe care, la începutul anului 2018, i-am adresat-o lui CHIRLEȘAN Dumitru, rectorul UPIT (de atunci și de acum).
Ca și articolul recapitulativ – referitor la eșecul vâlcean al încercărilor repetate ale UPIT de a capacita tinerii să dea curs strigătelor sale de sirenă în călduri pentru a-i urma cursurile – Monica ANISIE, lobby-istul intereselor imobiliare ale Universității din Pitești. Și ale PER-iștilor și PSD-iștilor din Vâlcea!? – publicat pe 10 iunie 2020.
Sper că – de această dată – ne-am lămurit definitiv ce era cu acești rătăciți educațional pe meleagurile mult prea primitoare ale Vâlcii.
Așa cum credem că merită să fie văzute și articolele de mai jos:
UPIȚI – ATENȚIE mărită! La VÂLCEA vi se pregătește ceva… nașpa! Se pare că vi s-a dus norocul pe apa Olăneștiului! – publicat pe 9 aprilie 2021;
Fostei / actualei conduceri „manageriale” a I.Ș.J. Vâlcea: averea Liceului „Oltchim” nu era de haram*! – publicat pe 6 mai 2021.
După o nenorocire, amintirea ei este încă una. (Publilius Syrus)
Chiar așa: de ce trebuie să-i dăm (H)UPIT-ului ce nu-i al său!?
În acest articol al nostru – Universitatea din Pitești și falimentul iminent al filialei sale din Vâlcea! Ce a urmărit GUTĂU atunci când i-a dat la „schimb” imobilul liceului „OLTCHIM” – publicat pe 4 iunie 2021, avem posibilitatea să (re)vedem cu ochii noștri cum mai arată imobilul pe care – ca urmare a mânărelilor puse la cale de niște… (pseudo)masoni vâlceni (!) – l-a primit UPIT în anul 2008, pentru a-i sluji drept sediu pentru filiala sa vâlceană. Imobil situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, pe strada Știrbei Vodă, la nr. 140.
Pentru că, prin Hotărârea de Guvern nr. 918/20.VIII.2008, universitatea s-a încărcat legal de tot felul de angarale. De fapt, UPIT nu devenea altceva decât depozitara vremelnică a încrederii nejustificate a unui stat iresponsabil (într-o vreme când încă mai funcţionau cooperativele de diplome universitare, înainte de a se stopa hemoragia de… proşti cu diplomă de bac!), pe vremea în care a crezut că putea dezvolta un campus universitar la Râmnicu Vâlcea! Şi s-au ales praful şi pulberea din toate bunele sale intenţii! În cazul în care acestea au existat…
Conform prevederilor acestei Hotărâri de Guvern (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 626 din 28 august 2008), „SPAŢIILE EXISTENTE în imobilul prevăzut la alineatul (1) SE REABILITEAZĂ ŞI SE MODERNIZEAZĂ în vederea desfăşurării procesului de învăţământ, IAR TERENURILE FĂRĂ CONSTRUCŢII SE UTILIZEAZĂ ÎN SCOPUL REALIZĂRII UNUI CAMPUS UNIVERSITAR PENTRU UN NUMĂR DE 6000 DE STUDENŢI, care va cuprinde clădiri de locuit şi administrative, bază sportivă, cantină studenţească, obiective cu destinaţie socioculturală şi alte clădiri necesare pentru desfăşurarea procesului de învăţământ superior la standarde ridicate” (conform preved. art. 1 alin. (2) din Hotărâre). Referitor la DATELE DE IDENTIFICARE ale părții de imobil aflat în domeniul public aI statului, care se
transmite din administrarea Ministerului Apărării în administrarea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, pentru Universitatea din Pitești – vezi ANEXA la Hotărâre (în care, printre altele, sunt precizate și Caracteristicile tehnice ale imobilului care se transmite: suprafața construită, cea desfășurată, precum și cea a terenului). Ca să nu mai fie discuții referitoare la moștenirea funciară pe care statul român i-ar pune-o la dispoziție primarului Gutău! Să știm precis ce urmează să fie… hărtănit! Că de către cine, mai că ne-am încumeta să presupunem… Și n-am greși cu mult.
Așa cum ar trebui să ne amintim că Hotărârea a fost asumată de către niște „liberali” de toată hâra: CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU (în calitate de prim-ministru), fiind contrasemnată de Cristian Mihai Adomniței (Ministrul educatiei, cercetării și tineretului), Varujan Vosganian (Ministrul economiei și finanțelor) și de Corneliu Dobrițoiu (secretar de stat, pentru Ministrul apărării)!
Din toate câte s-a angajat Universitatea din Piteşti să facă în acel imobil (teren şi clădiri) pentru filiala sa vâlceană, nu s-a făcut absolut nimic! Totul este într-o cruntă stare de paragină! Din anul 2008, de când au preluat în administrare acest imobil, au crescut copaci în corpurile de clădire ale fostelor unităţi militare de la hotarul municipiului cu comuna Vlădești!
Grea povară li s-a mai pus în cârcă prin H. G. nr. 918/2008, încât nu ştiau cum să scape mai repede de o asemenea… moştenire! Pentru că, oricum au dat-o, dacă nema putirinţă, căutau de zor… gâlceavă! În ce privește acea locaţie de lângă Vlădeşti, nu i-a oprit nimeni nici până acum să o populeze cu materia primă necesară. Nu mai vorbesc de obligativitatea întreţinerii acesteia şi de realizarea măreţelor obiective edilitare pe care le-au luat în sarcină, prin des invocata hotărâre de guvern!
Până la urmă, doar foamea de pământ a lui Mircia Gutău, disperarea acestuia de a-i scoate cu orice preţ din imobilul fostelor unităţi militare de lângă Vlădeşti (şi toate tertipurile la care s-a recurs pentru a-şi atinge obiectivul), le-au dat UPIȚ-ilor un plus de curaj şi de disperare, determinându-i să forţeze mâna destinului!
De revăzut AICI – SCRISOAREA către RECTOR – misivă pe care, la începutul anului 2018, i-am adresat-o lui CHIRLEȘAN Dumitru, rectorul UPIT. În care, într-un număr de 4 (patru) pagini, exprimam în scris toată obida care încerca atunci colectivul liceului Oltchim. Oameni care își făcuseră mari speranțe, ascultând promisiunile (neonorate ale) unui „rector” dispus să facă orice pentru a-și vedea împlinită dorința de propășire… instituțională și imobiliară! Chiar dacă, pentru a și-o împlini, trebuia să calce pe cadavrele altor semeni întru profesie… Cum a și făcut, de altfel.
Așa cum îi spusesem rectorului UPIT în toamna anului 2017 – ştiam care le este pedigriul instituţional, ceea ce însemna că… eram bazat! Motiv pentru care – din nou – trebuie să ne uităm niţel înapoi, ca să vedem despre ce era vorba. Cum i-au mânărit mițarienii, determinându-i să se întâlnească la hotarul interesului imobiliar comun!
În şedinţa din 11 ianuarie 2017 UPIȚ-ii au discutat şi despre soarta imobilului (terenul şi clădirile de la Vâlcea), adevărată piatră de moară, fata din casa instituţiei universitare, stabilind ca să analizeze „posibilitatea negocierii cu Primăria Rm. Vâlcea a unui schimb de spaţiu pentru filiala universităţii, în sensul obţinerii unei locaţii cu acces pentru transportul local, cantină, cămin, teren de sport”! Bată-i norocul de negociatori… pricepuţi! Se toot jurau că n-au cerul imobilul Liceului OLTCHIM, dar ştiau că numai acesta îndeplinea „modestele” lor condiţii, pe care i le-au pus lui Gutău pentru negocierea unui schimb de spaţii! Neapărat trebuia să fie un imobil central, având cantină, cămin, teren etc.. Ceea ce, fie vorba între noi, Henri Coandă – pe care-l tot readuceau degeaba în discuţie – nu mai avea de ceva vreme!
Presiunile puse asupră-le de manoperele miţaro-gutăiene – pentru a-i scoate din imobilul fostelor unităţi militare – reieşeau (in)direct din hotărâri ale C.A.-ului Universităţii, precum:
– decizia de a încheia un contract cu o firmă specializată „pentru conectarea sistemului de alarmă la un dispecerat de monitorizare şi intervenţie, controlul accesului în incinta instituţiei prin personal şi monitorizare video precum şi mentenanţa sistemului de alarmă şi supraveghere video, pentru filiala din Rm. Vâlcea” (cf. art. 15 din HCA al UPIT din 02 noiembrie 2016);
– aprobarea executării unor „lucrări de toaletare a spaţiului verde în zona campusului din Rm. Vâlcea” (cf. art. 8 din HCA al UPIT din 14 martie 2017) etc. etc..
După care fezandare, de comun acord cu… inculpaţii vâlceni, UPIȚ-ii au atacat problema pe fond:
– în şedinţa din 31 mai 2017 a fost aprobat «„Memoriul justificativ” care stă la baza demarării procedurilor vizând relocarea activităţilor Centrului Universitar Rm. Vâlcea, filială a Universităţii din Piteşti, de la fosta unitate militară din localitatea Vlădeşti în municipiul Rm. Vâlcea, la Liceul Tehnologic Oltchim» (cf. art. 1 al HCA al UPIT din data de 31 mai 2017). Ca ulterior să facă mare tam-tam… că n-au ştiut, că n-au văzut, că nu ştiu cine (sanchi!) i-ar fi forţat să ceară imobilul L.iceului Oltchim!
Nici nu se uscase bine cerneala de pe cele două HCL-uri – cu nr. 232 şi 233 – adoptate de către Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea în şedinţa din 16 iunie 2017, că UPIȚ-ii le-au şi prezentat victorios în şedinţa din 28 iunie 2017 a C.A. al Universităţii: „Hotărârea Consiliului Local al municipiului Rm. Vâlcea privind demersurile necesare pentru promovarea proiectelor de Hotărâri de Guvern privind preluarea unor imobile şi terenuri aferente domeniului public al statului” (cf. CA al UPIT din 28 iunie 2017).
Nelegiuitul amână pedeapsa, dar nu o ocoleşte. (Publilius Syrus)
Vezi și articolul nostru Politicianismul de sorginte autohtonă – ieri și azi (1880-2021) – publicat pe 7 iulie 2021;
Vezi și articolul nostru POLITICA INTERESULUI PERSONAL, STANDARDUL POLITICIANULUI AUTOHTON! – publicat pe 13 august 2021;
Vezi și articolul nostru Tot despre educație. Despre acei „manageri” de partid care doar se fac că fac! – publicat pe 14 septembrie 2021;
Vezi și articolul nostru PRIVIRE ÎN TRECUT PENTRU A DESLUŞÍ VIITORUL EDUCAȚIEI… – publicat pe 7 septembrie 2021.
Referitor la intenția actualei conduceri a I.Ș.J. Vâlcea de a „muta” Liceul Pleșoianu în imobilul fostului liceu Oltchim, vezi și articolele noastre:
- Despre Liceul „OLTCHIM” se poate vorbi doar la Trecut? Ce se poate spune despre… Viitorul său! – publicat pe 14 aprilie 2021;
- Reînființați Liceul „OLTCHIM” în imobilul său! Nu-l dați cuiva aflat în trecere prin… zonă! – publicat pe 19 aprilie 2021;
- Liceul „OLTCHIM” – în altă primăvară a existenței sale! – publicat pe 22 aprilie 2021;
- Gutău și liberalii n-au „dansat” decât o zi! – publicat pe 29 aprilie 2021.
- Fostei / actualei conduceri „manageriale” a I.Ș.J. Vâlcea: averea Liceului „Oltchim” nu era de haram*! – publicat pe 6 mai 2021;
- Amintiri sexuale fierbinți ale unui pierde-vară… – publicat pe 24 iunie 2021.
Pentru că așa-i românașul nostru verde: nu se mulțumește nici în car, nici în căruță, nici în sanie, nici în teleguță!
P. S.: Pentru a înțelege și ce ne așteaptă, vezi câteva articole referitoare la intențiile reformatoare – în sistemul național educațional – ale actualilor guvernanți. Care nu văd nici ei mai departe decât vârful propriului lor nas, așa cum o dovedește și graba de a concretiza o mai veche intenție a lui Klaus Werner Iohannis de realizare a unei reforme numită bombastic (și inutil!)… ROMÂNIA EDUCATĂ!
Cât de educată poate să devină o Românie – din care nici măcar formal nu se pune problema depolitizării educației – rămâne de văzut. Oricum ar fi, fără depolitizarea de sus și până jos a sistemului educațional, șansele de a se realiza o astfel de reformă sunt ca și inexistente.
Raportul final al Proiectului „România Educată”: NIMIC despre depolitizarea educației, NIMIC despre rolul nefast al „managerilor” numiţi politic! (III) – publicat pe 25 iulie 2021;
Raportul final al Proiectului „România Educată” nu spune NIMIC despre rolul nefast al „managerilor” numiţi politic! (II) – publicat pe 23 iulie 2021;
Raportul „România Educată”: NIMIC despre depolitizarea învățământului! Cine o ascunde sub preș, ca și cum nu ar exista!? (I) – publicat pe 21 iulie 2021.
Încheiem tot cu o zicere moralizatoare a lui Publilius Syrus: Ticăloşia câtorva este o nenorocire pentru toţi!
În episodul următor o să (re)vedem câteva din ieșirile la rampă ale prim solistului acestui adevărat rapt educațional, nimeni altul decât… primarul urbei noastre.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ,
alias Lupul sindicalizat
____________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Vasile Șeicaru – Biletul de tren (din albumul Citeşte numai la final, lansat în anul 1991).
N-am venit de prea departe
Şi nu plec așa curând
Dar vedeţi că noaptea bate
La ferestre luminând
Şi de-acum încă o vreme
Încă-o flacără în doi
Doar un gând să ne recheme
Voi fi iarăşi lângă voi.
… De aveţi o sărbătoare
Într-o zi de anotimp
Luminaţi în zori o floare
Şi nu-mi daţi nimic în schimb! (versuri: Mala Bărbulescu)
Pentru că trăim în vreme de pandemie… încă o superbă melodie! Așa încât… păstrează distanța și ține-ți mâinile doar pentru tine!
Billy Idol – Dancing With Myself