Motto: „Idealul omenirii ar fi: un loc pentru fiecare şi fiecare la locul lui!” – Jean-Paul Sartre
Se scutur frunzele de nuc / Iar școlile se duc, se duc…
Dl MIRCIA GUTĂU, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, în acţiunea sa de a cuceri şi ce a mai rămas liber din urbe, a pus ochii pe spaţiile unităţilor de învăţământ din oraş. Sens în care, încă înainte de a redeveni primar pentru un al treilea mandat, (în condiţiile în care o bună parte din cel de-al doilea – cel dintre anii 2008-2012 – a petrecut-o la închisoare), se manifesta public deosebit de activ şi agresiv. Croieşte planuri – din cuţite şi pahară – care mai de care mai nesustenabile, propunându-şi, printre multe alte asemenea idei năstruşnice, să scoată din oraş învăţământul profesional, liceal tehnologic şi postliceal. Altfel spus, să pună lacătul pe imobilele a 5-6 licee, pe care să le mute/ comaseze la periferie (la ieşirea spre sud, pe drumul naţional care duce la Drăgăşani), într-un campus pe care avea intenţia să-l realizeze cu fonduri europene[1]. Dacă s-ar putea, să fie… toate-n una: „Conform spuselor edilului, în următorii 2-3 ani, mai multe unităţi liceale din oraş, toate cu profil tehnologic, ar urma să fie comasate. Locaţia pe care primarul o consideră numai bună pentru a găzdui un asemenea liceu tehnologic (unul format din elevii a trei-patru unităţi şcolare actuale) ar fi Liceul „General Magheru” din sudul Râmnicului, acolo unde ar urma să se construiască şi un campus şcolar. Argumentul principal pe care Mircia Gutău l-a adus pentru comasarea liceelor tehnologice a fost legat de reducerea costurilor…. De asemenea, un argument pe care edilul l-a adus în favoarea comasării liceelor într-unul singur a fost legat de performanţele şcolare scăzute ale elevilor din aceste unităţi de învăţământ”. Așa aflam că dl GUTĂU era singurul primar – din lumea civilizată, desigur – care avea în plan scoaterea întregului învăţământ profesional, liceal tehnologic şi postliceal (de zi, seral, frecvenţă redusă) în afara oraşului! Aşa ceva nu s-a întâmplat nici măcar în lumea a… cincea!
Se lăuda primarul că: „Eu am şi demarat procedura de a construi un campus pentru Liceul Magheru (aflat la ieşirea din municipiu, n. n.). Acolo avem spaţiu foarte mult şi clădiri generoase şi se poate face un astfel de campus care să concentreze toate liceele tehnologice. Proiectul la care mă refer va putea fi finanţat începând cu anul viitor, asta pentru că, pe finanţarea europeană, sunt doar două axe, cea a liceelor tehnologice şi cea a clădirilor monument.” Şi continua apocaliptic: „Nimănui nu trebuie să îi fie frică de această gândire pentru că nimeni nu îşi va pierde locul de muncă. (Profesorii de la actualele licee tehnologice, n. red.) vor fi daţi la alte licee, am vorbit şi cu doamna Bică (inspectorul şcolar general al judeţului, n. n.). Că nu vor mai fi atâţia directori, asta e altceva. Nu putem merge din gaură în gaură. … Atunci trebuie să tăiem răul de la rădăcină, iar cel puțin trei licee vor fi concentrate”. Mult zgomot pentru… nimic, fiindcă Gutău s-a încurcat în… ani! În anul de la care urma să demareze obținerea finanțării pentru un astfel de… proiect pantagruelic, greșind socotelile cu doar vreo… 4 (patru!) ani! Dar ce mai contează, atâta timp cât vizionarul demolator țintea atât de sus și de departe!
Planuri pentru a căror realizare GUTĂU nu a precupeţit niciun efort, lansând şi susţinând personal o amplă campanie de dezinformare, folosind toate mijloacele specifice genului: pe tonuri patetice face vorbire despre povara financiară pe care trebuie să o suporte autoritatea publică locală pentru a finanţa astfel de… găuri negre (reprezentate de spaţii şcolare insuficient populate cu elevi, faptul că primăria investeşte pentru a asigura confortul termic necesar desfăşurării activităţii în toate aceste spaţii de învăţământ, iar responsabilii… deschid geamurile, lăsând să iasă căldura din sălile de clasă, coridoare etc.)[2]. Despre unele din aceste marote gutăiene, pe care le rostea articulat şi cu aplomb, fără să clipească sau să-şi schimbe culoarea feţei – denotând ori o crasă necunoaştere a normelor care reglementează domeniul, ori un profund dispreţ pentru firava-i audienţă – vom face vorbire mai jos.
Pe 27 iulie 2016, Gutău Mircia – proaspăt (re)alesul primar – declara amenințător: „Poate că e momentul să tăiem în carne vie, să comasăm două-trei unităţi de învăţământ, pentru că nu e normal să plătim zeci de miliarde, an de an, iar în unele şcoli gradul de ocupare să fie de 20-30%”. Impresii de călătorie ale unui om care, deşi nu aveau nimic de-a face cu realitatea din învățământul vâlcean, nu au fost contrazise de nimeni! Nici măcar de cea care avea legal obligaţia să o facă. De BICĂ ANDRA, adică! Tocmai persoana cu care Gutău declara că bătuse palma – pentru ca lucrurile să se întâmple astfel cum le-a plănuit EL – încă din anul… 2016!
Mai mult decât atât, asemenea declaraţii publice ale d-lui GUTĂU erau acompaniate de… tăcerea profundă, dar melancolico-meditativă a d-nei Bică Andra, inspectorul şcolar general din judeţul Vâlcea (vezi foto de mai jos, cu ambii protagonişti). Cea care nu face altceva decât să-l susţină, tacit sau pe faţă, în concretizarea punctuală a cât mai multora dintre aceste proiecte fantasmagorice, aşa cum însuşi dl primar recunoştea nonşalant în toamna anului 2016, când se referea tot la intenţia sa de a comasa şcolile profesionale din oraş: „Bănuiesc că m-a atacat virulent (se referea la directorul unui liceu tehnologic din oraş, n. n.) pentru faptul că am spus şi în campanie că şcolile profesionale din Râmnicu Vâlcea, am şi purtat o discuţie cu doamna inspector general Bică, trebuie comasate” (vezi nota [1]). Pe de altă parte, tot pe la începutul lunii octombrie 2016, d-na Bică declara: „la întâlnirea cu domnul primar Mircia Gutău am vorbit despre reorganizarea reţelei şcolare…” Aflam astfel că d-na Bică angajase doar discuţii tete-a-tete pe această temă, fără să implice în niciun fel unităţile şcolare aflate în pericol de desfiinţare (conduceri, colective didactice etc.), sau parteneii săi sociali (sindicate, asociaţii de părinţi, elevi etc.). Dar despre toate acestea am scris pe larg în numeroasele articole dedicate momentului apoteotic al activității distructive comune a celor doi, care a constat în desființarea Liceului OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea.

Oricum, dl Gutău nu a stat inactiv niciun moment, cu de la sine voie, schimbând deja destinaţia mai multor spaţii şcolare, fără să aibă avizul conform al ministrului educaţiei naţionale.
Câteva asemenea exemple nu strică.
Sfârşitul primului său mandat (2004-2008) l-a găsit în plină ofensivă împotriva învăţământului vâlcean.
Astfel că, prin Adresa cu nr. 20.353/ 31.05.2007, Primăria a solicitat ministrului educaţiei să-şi dea avizul pentru „schimbarea destinaţiei internatului Colegiului Economic, situat în Râmnicu Vâlcea, str. Lucian Blaga nr. 1, din spaţii cazare elevi, în spaţii pentru locuinţe sociale.” Răspunsul, remis primăriei/ inspectoratului şcolar prin adresa cu nr. 38.788/ 05.10.2007, a fost pe măsură: „Ministerul are totală disponibilitate şi înţelege problemele cu care se confruntă autorităţile locale dar … vă rugăm să găsiţi altă soluţie pentru a rezolva necesarul de spaţii pentru locuinţe sociale în municipiul Râmnicu Vâlcea.” Și a rămas… ca-n gară! Guvernanții s-au schimbat – că nu mai știe nimeni care și de câte ori – și a rămas cum și-a dorit Gutău! Că de asta este el omul faptelor – așa cum îi place să spună despre sine! Chiar dacă unele dintre aceste fapte ale sale au avut și au un fermecător iz penal!
Credeţi că s-a… lecuit!? Da’ de unde! Din asemenea „uitări” ale autorităților centrale ale statului, Gutău a înțeles că merge așa! Motiv pentru care Primăria foloseşte şi astăzi acest cămin cu destinaţia „locuinţe sociale”, deşi în tot acest timp nu s-a obţinut avizul conform al ministrului educaţiei pentru a-i schimba legal destinaţia. Iar drept dovadă stau hotărârile cu nr. 33/27.02.2015 şi cea cu nr. 271/159/28.10.2016 ale Consiliului Local; prin cea din urmă, s-a aprobat „prelungirea contractelor de închiriere pentru spaţiile de locuit situate în Căminul Nefamilişti G320, scara B, pentru o perioadă de 3 (trei) ani, respectiv până la data de 31.12.2019”!
În anul 2006 dl Gutău a avut ideea de a transforma o parte – circa o treime, nu mai mult (!) – din camerele din internatul Liceului de Chimie în spaţii pentru cazarea elevelor sportive de la ipoteticul Centru de excelenţă handbal – fete. Aceste spaţii locative (21 de camere din cămin) au fost transformate în garsoniere. Numai că, imediat după, sediul acelui centru a fost stabilit într-un alt liceu din oraş, la liceul… Energetic! Iar camerele astfel amenajate au fost date unor salariaţi de la S. C. Oltchim S.A., care nu au mai putut fi scoşi din ele până în anul… 2016! Deşi condiţiile contractuale iniţiale erau clare: „spaţiul închiriat va fi destinat în exclusivitate asigurării condiţiilor de cazare şi masă… pentru membri Centrului de Excelenţă handbal fete (eleve cu vârstă şcolară)” (cf. Contractului de închiriere nr. 1.119/14.04.2006, pct. II art. 1 alin. (2)) vezi NOTA [3]. Nici pentru acest spaţiu nu a existat şi nu există niciun aviz conform al ministrului educaţiei pentru a-i fi schimbată destinaţia. Subiectul a stat în atenţia noastră şi în urmă cu mai mulți ani (în anul 2013), când – printr-o scrisoare deschisă adresată d-lui GIGI MATEI, viceprimarul cu atribuţii de primar de atunci, am sesizat toate aceste nereguli – dar nu s-a întâmplat nimic[4]! Despre cum ajunsese să arate în toamna anului 2016 această parte a căminului-internat al Liceului Oltchim, vezi videoclipul – realizat pe 30 septembrie 2016 – aflat la link-ul de AICI.


Iar în anul 2007, M.E.C.T. nu a fost de acord cu altă solicitare a Primăriei/ primarului Gutău, de a i se acorda un număr de 10 camere din căminul-internat al Grupului Şcolar Oltchim (fostul Liceu Tehnologic Oltchim) pentru a organiza acest Centru de Excelenţă în acel spaţiu. Care s-a făcut oricum, dar tot fără să existe avizul conform al ministrului educației.
Trebuie să precizăm că apetitul pentru schimbarea destinaţiei unor spaţii şcolare, fără să existe avizul conform al ministrului, s-a manifestat – cu acelaşi succes – şi sub alţi edili.
Prin Hotărârea nr. 140/31 mai 2011, Consiliul Local a aprobat «schimbarea destinaţiei spaţiului în suprafaţă de 194 m.p., situat la parterul Internatului „Grupului Şcolar Oltchim”, din spaţii de cazare elevi în spaţiu pentru desfăşurarea activităţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea». Transmiterea în folosinţă gratuită a acestui spaţiu urma să se facă „pe o perioadă de 5 ani, cu respectarea următoarelor condiţii: obţinerea acordului Primăriei „pentru orice investiţie făcută (în timpul celor 5 ani de folosinţă, n. n.) asupra spaţiului respectiv… obligaţia de a întreţine spaţiul, precum şi de a plăti contravaloarea serviciilor de utilităţi (ceea ce nu s-a întâmplat… niciodată, în toată perioada până în anul 2018, timp în care acest… Centru a parazitat – gratuit, desigur – acest spațiu școlar, n. n.)” (cf. preved. art. 2 alin. (1) lit. a), c)).
La alin. (2) al hotărârii s-a prevăzut expres că „Transmiterea în folosinţă a spaţiului… se va face pe bază de Protocol de predare-primire numai după obţinerea avizului conform al ministrului educaţiei”[5]. Dacă mai aflaţi şi că nici una din condiţiile stabilite prin Hotărârea de Consiliu Local nu a fost respectată, vă puteţi da seama cam care este situaţia celor care sunt permanent la cheremul mai marilor locali ai fiecărei zi/ nopţi a existenţei lor terestre! Mai mult decât atât, la expirarea perioadei celor 5 ani de la „închirierea” parterului căminului, nu s-a întâmplat… nimic! Nu s-a mai adoptat nicio nouă hotărâre de către Consiliul Local, nu s-a produs nici evacuarea unui chiriaş care se folosise de acel spaţiu fără drept! Care n-a achitat nici măcar un firfiric, în cei 7 ani în care l-a ocupat abuziv!
Iar primarul se plângea de găuri în bugetul local datorită finanţării unităţilor şcolare, când el însuşi le producea astfel de pagube! Problema era una cu… schepsis, deoarece acel Centru județean… se afla în subordinea Consiliului Județean Vâlcea, care trebuia să-i asigure și spațiul în care să funcționeze! Numai că – pe sub masă, ca de obicei – după ce s-au cununat politic, cei doi artizani ai devenirii Vâlcii din 2016 încoace (GUTĂU – PER și RĂDULESCU – PSD, adică!) au convenit să țină hora pe loc; deoarece Costi și-a amintit subit că instituția pe care o conducea găzduia – într-un imobil al său din municipiu (este vorba de fostul sediu al sucursalei vâlcene a Băncii Naționale, o clădire de patrimoniu, aflată lângă piața centrală) – o instituție subordonată Consiliului local al municipiului. Și astfel, cei doi aliați au pus batista pe țambal, făcându-se că nu observă nicio ilegalitate în această manoperă cu iz fetid. Încurcate mai sunt căile acestor… tovarăși de drum, că „domni” nu pot să le zic!

Căminele-internate şcolare, atâtea câte au mai rămas cu această destinaţie în oraş, au stat din nou în centrul atenţiei d-lui primar Gutău. Care a făcut tot ce a depins de dânsul – şi nu numai – pentru a le schimba şi acestora destinaţia[6].
Prin Hotărârea C.L. nr. 30/ 31 ianuarie 2017 a încercat să schimbe destinaţia „Internatului Liceului Tehnologic Ferdinand I”. În textul acesteia, ca şi în Raportul nr. 3.055/27.01.2017, întocmit de Direcţia de Dezvoltare Locală (pe care dl. primar Gutău l-a asumat prin semnătură) se justifica acest demers prin scăderea numărului de copii/ elevi care au solicitat cazarea în acel internat, specificându-se că „în spaţiile disponibile fiind găzduite temporar persoane care reprezintă cazuri sociale deosebite”. Se menţiona că din analiza situaţiei privind gradul de ocupare, se constatase că „numărul camerelor ocupate de către elevi este mai mic decât cel al camerelor ocupate de către persoanele cu situaţie socială şi materială deosebită”. Împreună cu toată documentaţia prevăzută în Anexa la Omec nr. 5.819/25 noiembrie 2016 privind aprobarea procedurii de elaborare a avizului conform pentru schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi condiţiile necesare acordării acestuia (în vigoare din 13.XII.2016) – printre care şi acordul Consiliului de administraţie al liceului Ferdinand I şi cel al C.A-ului inspectoratului şcolar – Primăria le-a remis ministerului, care i-a răspuns punctual că… nu se pune problema evacuării şi mutării în internatul altui liceu a celor 38 de elevi câţi mai existau în acel cămin; şi recomanda primăriei ca – pentru a o face – să obţină acordul părinţilor elevilor interni. Şi să revină la toamnă (în anul 2017) cu o nouă solicitare!
S-a supărat dl primar GUTĂU de au sărit ţăndări din ameninţările pe care le-a proferat în public. Unele îl vizau pe însuşi ministrul de atunci al educaţiei: „Ni s-a răspuns de la minister că trebuie justificată mai bine, să luăm acordul părinţilor care au elevii acolo. Şi, dacă vor părinţii … Este strigător la cer! A fost domnul viceprimar la minister, a luat ce hârtii trebuie făcute şi va merge, din nou, săptămâna viitoare. Voi merge şi eu! Le voi spune foarte clar că oricum vom comasa internatele. Vom pune lacăt pe internat, să stea aşa dacă vor. Este culmea tupeului să emiţi pretenţia asupra unui bun care nu este al tău. Clădirile sunt ale Primăriei municipiului. Noi le-am dat lor în administrare. Nu pot ţine mobilier pe acolo şi noi să plătim căldura. Trebuie să înţeleagă toţi. Şi veţi vedea că lucrurile vor fi aşa cum spun[7]”! Oricum ar fi, dl Gutău recunoştea public că ţine laolaltă, fără a avea avizul ministrului şi împotriva tuturor normelor legale, elevi interni şi persoane mature, care nu aveau nimic de-a face cu şcoala, dar „care reprezintă cazuri sociale… deosebite”! Ceea ce era foarte grav şi nu s-a sesizat nimeni!
Așa cum rezultă din procesul-verbal al şedinţei Consiliului Local din 31 ianuarie 2017, dl Gutău Mircia a devoalat intenţiile reale care-l mânau în conchista personală dusă pentru a desfiinţa şi acest internat: la Punctul 2 al suplimentului ordinii de zi au figurat «Raportul și proiectul de hotărâre privind schimbarea destinaţiei imobilului construcţie şi teren aferent „Liceul Tehnologic Ferdinand I”»[8]. După ce le spune consilierilor că solicitarea supusă votului este doar o acţiune preliminară pentru obţinerea avizului conform al ministrului educaţiei, dl Gutău le-a spus franc: „s-a discutat în prealabil la minister, solicităm acest aviz şi se ia avizul şi îl transformăm în locuinţe sociale. De ce am făcut acest lucru? Pentru că a fost o mare bârfă pe la televiziuni vreau să vă spun că am inventariat toate spaţiile libere din căminele-internat… După aceea vom lua avizul de la minister, avem avizul de principiu de la inspectorat. Există un proiect mai vechi din timpul celuilalt mandat al meu pentru modernizare.Vom face modernizare, vom face garsoniere de sus până jos, pentru că acum sunt spaţii care au o baie comună pe fiecare nivel, vom face garsoniere confortabile acolo şi jos va fi un spaţiu transformat într-un spaţiu de permanenţă pentru spital. Un centru de urgenţă, de permanenţă pentru cei din Ostroveni care vor să-şi facă o injecţie pe timp de noapte sau au o intervenţie medicală pentru un copil bolnav să nu mai meargă să stea 3 ore la Spitalul la UPU şi să se poată face pe plan local acolo. Am discutat de principiu, noi vom amenaja spaţiul şi cei de la Spitalul Judeţean şi Direcţia de Sănătate Publică vor stabili personalul care va trebui să aibă contract cu Casa de Sănătate. Este o altă treabă de care se ocupă cei de la spital. Acesta este scopul pentru care am solicitat preluarea acestui internat.”
Pentru un asemenea primar nu a contat și nu contează nicio normă: nici financiară, nici sanitară, de niciun fel… A promis El în campania electorală că va face astfel, așa se va face, fără a ceda în fața nici unei împotriviri! Indiferent din partea cui s-ar manifesta aceasta! Că doar face ce vrea El în cartierul unde îşi are fieful electoral! Cartier periferic, dar care l-a făcut… primar!

Ca să grăbească lucrurile, l-a introdus în schemă şi pe dl Florian Marin, prefectul de Vâlcea. În conferinţa de presă de vineri, 23 iunie 2017, acesta s-a arătat extrem de nemulţumit de reacţia de împotrivire a medicilor de familie, care nu vor cu niciun chip să-l slugărească pe primar, deşi acesta a găsit soluţia: „preluarea internatului de la Liceul Ferdinand I din Râmnicu Vâlcea, din cartierul Ostroveni şi transformarea lui într-un Centru de Primiri Urgenţe, care ar putea funcţiona la parterul internatului”! Deziderat însuşit de către noul prefect, dispus să se facă luntre-punte pentru a-l servi astfel pe mai marele judeţului[9]. Mai trebuie să precizăm că, între timp, toate aceste deziderate de campanie ale lui GUTĂU s-au înfăptuit, cu sprijinul neprecupețit al unor factori centrali/ locali de decizie! Că de-aia există partide aliate și politicieni de mucava, să-și facă mendrele toți veneticii, aterizați de aiurea în urbea noastră!
Pe ordinea de zi a şedinţei din 31 ianuarie 2017, la punctul 18, s-au aflat şi Raportul şi proiectul de hotărâre privind aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Râmnicu Vâlcea pentru anul şcolar 2017 – 2018, devenită astfel Hotărârea nr. 26/ 31.01.2017, document capital pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor educaţionale de la nivelul autorităţii publice locale, adoptat „unanim şi fără discuţii” de către toţi cei 22 de consilieri prezenţi la şedinţă.
Chiar dacă, doar aşa, printr-o… eroare umană scuzabilă – conform spuselor d-nei Bică Andra – din reţeaua şcolară a fost eliminată… Grădiniţa cu Program Normal nr. 7 (scoasă pe şestache din… oraş, nefiind arondată la vreo altă unitate şcolară cu personalitate juridică)! Cu al cărei sediu, o frumoasă clădire de patrimoniu, dl Gutău avea, de asemenea, planuri măreţe. Şi s-a născut ditamai scandalul, părinţii copiilor din acea grădiniţă căutându-şi dreptatea în instanţa de judecată. În data de 15 iunie au obţinut o hotărâre prin care Municipiul Rm. Vâlcea/ Consiliul Local al municipiului au fost obligate să modifice Hotărârea C.L. nr. 26/2017, „în sensul de a fi cuprinsă în reţeaua şcolară… şi Grădiniţa cu P. N. nr. 7 din municipiul Rm. Vâlcea” [10]. Ceea ce s-a și întâmplat în data de 30 iunie 2017, când a fost mutată în… mansarda (atenţie, neautorizată de ISU!) altei grădiniţe din urbe! Vezi AICI – în videoclip – discuțiile purtate în cadrul ședinței C. L. (din vara anului 2017), referitoare la „soarta” acestei unități școlare. Care s-a dus și ea, ca și cum n-ar fi fost! După pertractări și promisiuni gutăiene neonorate, imobilul… defunctei grădinițe a devenit sediul vremelnic pentru aparatul administrativ al Filarmonicii din oraș!

În procesul-verbal al şedinţei Consiliului Local din 27 aprilie 2017, la punctul 14 al ordinii de zi s-au aflat «Raportul şi proiectul de hotărâre privind schimbarea destinaţiei unui spaţiu în suprafaţă de 75,63 mp, situat în incinta imobilului–construcţie „Şcoala gimnazială Goranu (Şcoala nouă) – clădire şcoală”, situat în strada Straubing nr. 39, în suprafață de 75,63 mp, identificat în schița – releveu – anexă la hotărârea adoptată, din spațiu de învățământ în spațiu pentru desfășurarea activităților de bibliotecă». Care au trecut fără discuţii, cu unanimitatea voturilor celor 23 de consilieri prezenţi!
De când a revenit în fruntea obştei vâlcene, dl primar GUTĂU nu „vede” în tot locul decât parcuri, lăcaşuri de cult (celor din urmă asigurându-le plata tuturor utilităţilor etc., din banii publici ai puţinilor contribuabili ai comunităţii), precum şi asigurarea unor condiţii cât mai bune pentru recreerea vâlcenilor şi a turiştilor care… survolează zona.
În şedinţa C.L. din 10 februarie 2017 – cu votul unanim al celor 20 de consilieri prezenţi şi fără niciun fel de discuţii – au fost adoptate „Raportul şi proiectul de hotărâre privind schimbarea destinaţiei unei suprafeţe din imobilul teren – Parc Dendrologic – Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului”, prin care urma să răşluiască 4.900 de m. p. din imobilul – teren, având destinaţia de parc dendrologic, deţinut de această şcoală în incinta sa. Astfel că prin H.C.L. nr. 42/10.02.2017, s-a propus «schimbarea destinaţiei unei suprafeţe de 4.9000 m.p. ce face parte din imobilul teren „Parc Dendrologic -Grup Şcolar Forestier”, situat în Rm. Vâlcea, Calea lui Traian nr. 195-197, din parc dendrologic destinat exclusiv studiului elevilor Colegiului de Silvicultură, în parc dendrologic destinat studiului şi parc public pentru locuitorii din municipiul Râmnicu Vâlcea»! Fără a întâmpina opoziţia celor care aveau menirea să apere integritatea bazei materiale de care dispun pentru a-i instrui pe elevi, consiliul de administraţie al şcolii şi cel al inspectoratului şcolar, de conivenţă cu primarul, şi-au dat acordul/ avizul pentru schimbarea destinaţiei şi a acestui spaţiu! Chiar dacă el se află în curtea şcolii, după intrarea în incintă, imediat la stânga. Numai că, făcând-o, au dovedit fie o crasă necunoaştere a legislaţiei, fie ignorarea/încălcarea cu nonşalanţă a acesteia!
Pentru care, şi unii şi alţii, vor trebui să răspundă în faţa legii. Deoarece prevederi ale Legii nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, cu modificările şi completările ulterioare, fac vorbire despre faptul că „siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului…” (art. 1). La nivelul fiecărui judeţ, sub coordonarea prefectului şi aprobat de către acesta, trebuie să fie elaborat de către reprezentanţi ai inspectoratului şcolar, ai inspectoratului judeţean de poliţie, ai inspectoratului de jandarmi judeţean şi ai autorităţii publice locale „Sistemul-cadru de asigurare a protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic” (cf. art. 2). Trimestrial, aceiaşi factori trebuie să „analizeze modul în care se asigură protecţia unităţilor de învăţământ” (art.6), iar în conformitate cu dispoziţiile art. 3 „în fiecare unitate şcolară, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor, emite un Regulament de ordine interioară, cu precizarea condiţiilor de acces în şcoală al profesorilor, elevilor şi al vizitatorilor”, care trebuie să fie pus la dispoziţia poliţiei şi jandarmeriei!
Nu întâmplător, legea a prevăzut ca la solicitarea consiliului de administraţie al şcolilor, consiliul judeţean/ local să aloce „resurse financiare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor de învăţământ, pentru iluminat şi pentru alte măsuri prin care creşte siguranţa unităţilor şcolare.” Ce o fi scriind în acest regulament al Liceului Tehnologic Forestier (cum se numește oficial această școală) despre accesul tuturor celor care, indiferent de zi sau de oră, vor dori să se plimbe prin parcul public (aflat în… curtea şcolii!)? În ce condiţii se permite accesul cetăţenilor în incinta unităţii pentru a se plimba prin parcul dendrologic, devenit parc… public!?
Chiar nu se poate face nimeni nimic pentru a curma asemenea abuzuri crase!? Iar dl Năstase Pavel, pe vremea când era ministru al educaţiei şi-a dat avizul conform pentru a legaliza un asemenea matrapazlâc! În ce ne privește, credem cu tărie că niciun ministru al educaţiei nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu proiectele pretins… ecologiste ale PER-istului Gutău! Să se preocupe doar de respectarea prevederilor legale, care nu permiteau acordarea acestui aviz conform, oricât de mult și l-ar fi dorit unele… cucoane (pentru a-l… satisface pe Gutău)!
Prin Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, personalul didactic dintr-o unitate şcolară are dreptul la securitate; în conformitate cu prevederile art. 272 alin. (1) „Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfăşurării activităţii didactice de nicio autoritate şcolară sau publică”. Iar „Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control, au obligația de a respecta atribuţiile prevăzute în fişa postului”, printre care se află şi obligaţia adoptării tuturor măsurilor necesare pentru a proteja salariaţii şi elevii aflaţi în activitate în incinta unităţii (art. 275 alin. (2))! Cu atât mai greu este de înţeles atitudinea slugarnică a tuturor celor care (directori de şcoală, membrii ai consiliilor de administraţie, inspectori şcolari, profesori care fac parte din asemenea organe de conducere etc.), prin încălcarea atribuţiilor lor legale, au ales calea lesnicioasă de a nu se opune intenţiilor buldozeristice ale primarului Gutău! Cum au procedat şi directoarea Colegiului de Silvicultură şi inspectorul şcolar general al judeţului, care au pledat pentru acordarea mult doritului aviz conform, în vederea schimbării destinaţiei Parcului dendrologic al Liceului Forestier!

Iar prefectul judeţului, indiferent de gradul mare de îndatorare pe care-l avea pentru ungerea sa în această funcţie, nu s-a achitat de răspunderea care-i revenea, neatacând în contencios administrativ respectiva hotărâre de consiliu local prin care s-a permis accesul în incinta unităţii şcolare a tuturor neaveniţilor! În condiţiile în care El, prefectul, răspunde de elaborarea/ aplicarea/ aprobarea întregului complex de măsuri pentru asigurarea protecţiei unităţilor şcolare şi a siguranţei elevilor şi salariaţilor acestora! Ori, el ce-a făcut!? A deschis larg porţile unei unităţi de învăţământ, permiţând accesul neîngrădit al tuturor celor… nechemaţi! Chiar dacă a făcut-o prin… nebăgare de seamă!
Să nu fi știut dl Marin Florian, prefectul judeţului, cel care înainte de pensionare (şi de intrarea sa în solda liderilor PSD-işti/ PER-işti ai zonei), a fost comisar de poliţie, că fapta constând în „pătrunderea, cu încălcarea normelor legale de acces, în sediile autorităţilor publice centrale şi locale, instituţiilor publice, instituţiilor de învăţământ şi spaţiilor aparţinând acestora, indiferent de destinaţia lor, …. ori refuzul de a le părăsi la cererea organelor de ordine”, constituie contravenţie, „dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni” (cf. preved. art. 2, pct. 13 din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare)!? Sau că „desfacerea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curţile şi în interioarele lor, cum sunt: …. centre de plasament al minorilor, unităţi şi instituţii de învăţământ şi educaţie… pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora” este tot contravenţie…. (pct. 21) etc.!?
O să răspundă dl Marin F. pentru orice eveniment nefericit, care s-ar putea întâmpla oricând în acel… parc, ca urmare a neexercitării atribuţiilor sale legale!?
De ce Instituţia Prefectului – judeţul Vâlcea nu a folosit calea legală a atacării în contencios a actului administrativ – H.C.R. nr. 42/ 10.II.2017 – emis de Consiliul Local cu încălcarea tuturor acestor norme (al căror apărător neînduplecat ar fi trebuit să fie însuşi prefectul)!? Că doar pentru asta era reprezentantul administraţiei publice centrale în teritoriu, ca să asigure respectarea legalităţii, nu ca să asiste pasiv și/ sau să gireze încălcarea acesteia!
Dacă adăugăm şi «Raportul și proiectul de hotărâre privind schimbarea destinației imobilului și teren aferent – Grădiniță cu program normal ”Micul Prinț”», aflate la Punctul 2 al listei suplimentare a ordinii de zi a şedinţei din 31 ianuarie 2017, conturăm imaginea goanei neostoite a primarului Gutău după spaţii (teren şi clădiri) ale unor unităţi şcolare din oraşul reşedinţă de judeţ. Devenită H.C.L. nr. 31/31 ianuarie 2017, prin care se propunea schimbarea destinaţiei imobilului – construcţie şi teren – al acestei unităţi şcolare, în vederea obţinerii avizului conform al ministrului educaţiei, „propunerea” a fost pusă imediat în aplicare (prin mutarea celor două grupe de preşcolari din sediul Grădiniţei cu Program Normal nr. 3, aflat în clădirea de pe strada G-ral Praporgescu nr. 3 în incinta Grădiniţei Toţi Sfinţii). Fără să mai aştepte avizul conform al ministrului educaţiei! Deşi hotărârea ar fi trebuit să producă efecte – în cazul obţinerii avizului conform al ministrului – doar din anul şcolar 2017-2018, s-a procedat la mutarea intempestivă a copiilor, spaţiile astfel eliberate devenind „spaţii de birouri pentru desfăşurarea activităţilor specifice primăriei”, aşa cu declara primarul Mircia Gutău în şedinţa de consiliu: „Dacă îmi permiteţi, acelaşi lucru se întâmplă şi cu spaţiile de la grădiniţe. Am făcut o inventariere şi încă nu am terminat-o şi există multe spaţii care nu sunt ocupate suficient. De exemplu, la Grădiniţa Micul Prinţ au o grupă şi jumătate în condiţiile în care la Grădiniţa Toţi Sfinţii au două grupe libere, două săli de clasă libere şi atunci ducem copiii în aceste săli libere şi rămâne acest imobil liber unde vor fi mutaţi Corpul de Control care stau la subsol, juriştii care stau în clădirea de vizavi şi care va fi demolată şi Direcţia de Sport şi poate rămâne spaţiu pentru un cabinet parlamentar dacă vreţi dar vom începe cu subsolul şi trebuie să înceapă cu greul”! Din nou o acţiune pripită, insuficient pregătită/ justificată, produsă fără ca să existe avizul conform al ministrului! Iar ulterior au dat din colţ în colţ, căutând soluţii… fezabile prin care s-o… îndrepte! Între timp, după alte peripeții, prin… bunăvoința cârmaciului local, acel spațiu a revenit Școlii gimnaziale „Take Ionescu”!

Se impune să facem o sumară trecere în revistă a dispoziţiilor legale (în vigoare până în anul 2011 şi după), referitoare la schimbarea destinaţiei/ înstrăinarea unor spaţii aparţinând bazei materiale a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat:
A. Până la 09 februarie 2011, acest domeniu era reglementat de prevederile art. 166 din Legea învăţământului nr. 84/1995, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
– schimbarea destinaţiei bazei materiale, adică a terenurilor şi clădirilor (care „fac parte din domeniul public” al unităţii administrativ teritoriale pe care se află unitatea de învăţământ, care „sunt în administrarea consiliului local” al municipiului, „prin delegare către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ”), se putea face „numai cu avizul conform al ministrului educaţiei”; înstrăinarea sau schimbarea destinaţiei bunurilor din baza materială a învăţământului fără acest aviz „constituie infracţiune”, iar actele de înstrăinare sau de schimbare a destinaţiei bunurilor din baza materială fără avizul conform al ministrului … sunt nule;
B. Din data de 09 februarie 2011, în speţă sunt aplicabile prevederile art. 112 alin. (1)-(2) şi (6) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care dispun că: schimbarea destinaţiei bazei materiale a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat se poate face „de către autorităţile administraţiei publice locale, numai cu avizul conform al ministrului educaţiei… În caz contrar, actele de schimbare a destinaţiei bazei materiale sunt nule de drept, iar fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii penale”.
Din 1 februarie 2014, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, alin. (6) al art. 112 a fost modificat şi s-au adăugat alte două alineate. În alin. (7) s-a prevăzut: „Încălcarea dispoziţiilor alin. (6) (adică, schimbarea destinației bazei materiale… fără să existe evizul conform al ministrului educației, n. n.) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă”, iar prin alineatul (8) s-a dispus că „actele de schimbare a destinaţiei bazei materiale efectuate cu încălcarea dispoziţiilor alin. (6) sunt nule de drept”. Situaţii de nedorit, în care se află primarul din Rm. Vâlcea, precum şi unii dintre aceia prin care îşi transpune în viaţă planurile de dezafectare a învăţământului local.
Astfel că Primăria şi Consiliul Local al municipiului, atunci când nu au fost direct interesate de folosirea ilegală (pro domo) a spaţiilor generoase din aceste cămine/ internate şcolare, au asistat pasive la schimbarea destinaţiei/înstrăinarea unor spaţii, fără să verifice modul în care acestea erau administrate; chiar dacă au avut şi un „ce/cât” profit din această afacere extrem de profitabilă cu spațiile locative din căminele/ internatele școlare: prin cazarea periodică şi aproape gratuită a unor „lucrători” din Maramureş, Dobrogea, Vâlcea, cazaţi în cămine destinate exclusiv elevilor! Muncitori aduşi să realizeze obiective de interes local, dar care construiau şi… vile, case de vacanţă etc. pentru mai marii politicieni ai zilei de ieri şi de azi. Oricum, dacă au făcut-o, au „controlat” superficial, neconstatând niciodată că, în tot acest timp, contribuabilii corecţi ai municipiului au continuat să plătească din banii lor, cheltuielile pentru chiria/ întreţinerea unor spaţii de învăţământ deturnate ilegal de la destinaţia lor legală.

Asemenea acorduri (ale consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar şi ale CA-urilor unor unităţi şcolare), prin care s-a admis schimbarea destinaţiei bazei materiale a unor şcoli (terenuri şi clădiri), s-au făcut şi cu votul unor profesori. Unii având calitatea de consilieri locali, alţii fiind membri ai C.A.-urilor din şcoli. Primii – precum d-na prof. Dobrete Florentina–Adina, cea care, în calitate de consilier local, era/ este şi membră a consiliilor de administraţie ale unor şcoli aflate în asemenea situaţii (precum Liceul Tehnologic Oltchim), fost inspector şcolar pentru implementarea descentralizării instituţionale etc., sau dl prof. Pană Cătălin, consilier local pe lista PER a primarului Gutău, fost director cu delegaţie / actualul director al unui renumit colegiu din oraş – (C. N. „Mircea cel Bătrân”). Ambii ar fi trebuit să se gândească bine… dacă nu cumva – atunci când şi-au dat votul pentru a schimba destinaţia unor bunuri din baza materială a învăţământului (de exemplu, în şedinţa Consiliului Local din 16 iunie 2017 și în cele care i-au urmat în același an, sau în anii următori) – nu se aflau în stare de incompatibilitate, sau nu erau în conflict de interese.
Şi unii şi ceilalţi nu trebuie să scape din vedere că făcând asemenea fapte, se aflau sub incidenţa prevederilor art. 112 alin. (1)-(2) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate – Învăţământ Preuniversitar (înregistrat la M.M.J.S.-D.D.S. sub nr. 78 din 22.02.2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea a V-a, nr. 1/ 28.II.2017), conform cărora: „Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare şi unităţile/ instituţiile prevăzute la Anexa nr. 3 se obligă să nu înstrăineze patrimoniul învăţământului, să nu îşi dea avizul în vederea înstrăinării acestuia către o terţă persoană şi să recupereze, conform legii, toate spaţiile şi terenurile care au aparţinut de drept învăţământului”; la alin. (2) precizându-se că „persoanele care se fac vinovate de încălcarea prevederilor alin. (1) vor fi sancţionate potrivit legii.”
Pe cine mai interesează asemenea vorbe – fie ele şi scrise – cât timp alegerile, indiferent de forma lor, dau ocazia doar unor interesaţi să-şi promoveze interesele individuale sau de clan. Ceea ce – așa cum a dovedit viața politică românească a ultimelor 3 decenii – ni se întâmplă de fiecare dată.
Dedicație specială pentru unii dintre moțații remercați prin mai… NIMIC în mandatul/ -ele anterior/ -oare, care participă încrezători și la actuala campanie electorală:
Câţi ca voi!
de George Topârceanu
Sus, pe gardul dinspre vie,
O găină cenușie
Și-un cocoș împintenat
S-au suit și stau la sfat:
— Ia te uită, mă rog ție,
Cât de sus ne-am înălțat!…
Și deodată, cu glas mare,
Începură amândoi,
Să cotcodăcească-n soare:
— Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Dar de sus, din corcoduș,
Pitulându-se-ntre foi,
Mititel și jucăuș,
Le-a răspuns un pițigoi:
— Câți-ca-voi! Câți-ca-voi!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
______________________________________
Din motive independente de voința noastră, unele din link-urile folosite în momentul realizării acestui articol nu mai sunt active.
[1] http://arenavalceana.ro/unele-scoli-din-ramnic-vor-fi-desfiintate-sau-comasate/clasa/
Vezi articolul PRIMARUL RÂMNICULUI VREA COMASAREA LICEELOR TEHNOLOGICE, la link-ul: http://curieruldevalcea.ro/primarul-ramnicului-vrea-comasarea-liceelor-tehnologice/
Vezi şi articolul: ŞCOALĂ PROFESIONALĂ specială, cu predare în limba germană, în RÂMNICU VÂLCEA, la lik-ul: http://www.gazetavalceana.ro/2016/12/22/scoala-profesionala-speciala-cu-predare-in-limba-germana-in-ramnicu-valcea/
Precum şi articolul „Râmnicu Vâlcea: Campus pentru şcolile profesionale cu predare şi în limba germană”, la link-ul:https://www.indiscret.ro/2016/12/21/ramnicu-valcea-campus-pentru-scolile-profesionale-cu-predare-si-in-limba-germana/
[2] «Gutău: „Căminele neocupate ale unor şcoli ar putea deveni locuinţe pentru tineri”» ,la link-ul: http://www.indiscret.ro/vechi/articol-gutau-caminele-neocupate-ale-unor-scoli-ar-putea-deveni-locuinte-pentru-tineri
[3] Prin Procesul-verbal de obiecţiuni remis de S.C. Oltchim S.A. sub nr. 5.095 din 26.04.2006, locatarul propunea reformularea art. 1 alin. 2, astfel: „Spaţiul închiriat va fi destinat în exclusivitate asigurării condiţiilor de cazare şi masă la cantina Grup Şcolar Oltchim pentru membrii Centrului de Excelenţă Handbal Fete.” Intrarea în vigoare urma să se producă „odată cu organizarea Centrului de Excelenţă şi va avea o durată egală cu existenţa acestuia sau până la hotărârea pentru o nouă locaţie”! Altfel spus, deoarece respectivul centru nu a fiinţat nicio secundă în acest imobil, contractul era născut… mort! Cu toate acestea ne-am luptat cu toată lumea până-n toamna anului 2016 (cu primăria/ primari, directori ai şcolii, slujitori ai altor interese etc.) pentru a-l elibera şi a-i reda destinaţia pentru care fusese construit, aceea de internat şcolar. Printre „săracii” care l-au populat până la sfârşit, s-au aflat şi persoane publice, precum: dl Stănescu Nicolae Bogdan Codruţ, administratorul special al statului în cadrul S.C Oltchim S.A., aflată în insolvenţă din 30 ianuarie 2013 (cel care, atunci când poposea în Râmnic, era beneficiar al unei camere duble), d-na Mardare Dana Maria (ditamai directorul de resurse umane al combinatului, care ocupa… trei camere, reamenajate în spațiul unei foste săli de lectură, aflată la etajul al treilea din cămin), dl. Alexandrescu Cristian (verișor al soției unui deputat PSD în actuala legislatură) etc.
[4] SENZAȚIONAL ! CITIȚI NEAPĂRAT ! Scrisoare deschisă adresată d-lui Gigi Matei, viceprimarul cu atribuţii de primar la link-ul: http://www.criterii.ro/index.php/en/valcea/6902-senzational-cititi-neaparat-scrisoare-deschisa-adresata-d-lui-gigi-matei-viceprimarul-cu-atributii-de-primar
[5] Vezi Hotărârea nr. 140/2011 la link-ul: http://213.177.20.2:8080/dm/2011/hotarari.nsf/vwHotarariByAn/21CE05F65C9ACA24C22578A90038CB19/$FILE/140.Schimbarea%20destinatiei%20unei%20parti%20din%20imobilul-constructie%20Internat%20Grup%20Scolar%20Olchim.pdf
Vezi şi articolul RÂMNICU VÂLCEA: Locuinţele sociale şi internatele vor fi complet separate, la link-ul: https://www.voceavalcii.ro/40263-ramnicu-valcea-locuintele-sociale-si-internatele-vor-fi-complet-separate.html
[7] Vezi articolul de la link-ul: http://jurnalvalcean.ro/comasare-cu-scandal-primaria-in-razboi-cu-ministerul-educatiei/
[8] Vezi filele 13-14 din procesul-verbal al şedinţei C.L. din 31.I.2017, la link-ul: http://www.primariavl.ro/documente/Procese%20Verbale%20Sedinte/2017/2.Proces-verbal%20%20al%20sedintei%20ordinare%2031.01.2017.pdf
Vezi fila 17, din procesul-verbal al şedinţei C.L. din 27.IV.2017 la link-ul: http://www.primariavl.ro/documente/Procese%20Verbale%20Sedinte/2017/9.%20Proces-verbal%20%20al%20sedintei%20ordinare%2027.04.2017.pdf
[9] Vezi articolul Centru de primiri urgenţe din Ostroveni, BLOCAT de refuzul medicilor de familie, la: https://www.voceavalcii.ro/41427-centru-de-primiri-urgente-din-ostroveni-blocat-de-refuzul-medicilor-de-familie.html
[10] Vezi pe site-ul Tribunalului Vâlcea soluţia pe scurt pronunţată în şedinţa din 15.06.2017, la link-ul: http://portal.just.ro/90/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9000000000083609&id_inst=90
Vezi şi stadiul final al cauzei la Curtea de Apel Piteşti, la link-ul: http://portal.just.ro/46/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9000000000083609&id_inst=46
Victor Socaciu – Cântec pentru mama lor
Bună țară, rea croială,
Mama ei de rânduială,
Ăia hoți, ăștia hoți,
Mama lor la toți!
Vin ai noștri,
Pleac-ai noștri,
Noi rămânem tot ca proștii!