Motto: Cine nu are memoria istoriei, riscă s-o repete. – George Santayana
Povestea vorbei (de astăzi): Fiind licențiat în istorie (al Universității din București) și slujind această disciplină ca profesor titular – timp de 41 de ani – de la înălțimea catedrei unui liceu de prestigiu din Râmnicu Vâlcea, orașul meu natal, de-a lungul timpului, am manifestat un interes sporit față de teritoriile din spațiul geografic românesc. Urmărind să facilitez înțelegerea de către copii a meandrelor pe care istoria noastră le-a urmat, aruncând teritoriile românești de pe un mal pe altul, trecându-le de colo colo, de la unii la alții. Fiecare dintre vremelnicii stăpânitori imaginându-și că așa o să rămână până la sfârșitul sfârșitului. Numai că, cel mai adesea, nu a fost să fie așa cum își doreau cuceritorii.
Un loc aparte în cadrul acestor demersuri l-a avut istoria sinuoasă a teritoriilor de la est de Carpați, râvnite de mai toți cei care au trecut în timp pe aici cu gânduri de împământenire. Moldova întreagă și părțile rezultate din partajarea repetată a acesteia: Bucovina și partea de nord a acesteia, Basarabia (partea estică a Moldovei, teritoriul dintre Prut și Nistru, aflată în componența Imperiului Țarist din anul 1812).
Anii din urmă m-au adus în situația de a putea vizita – în mai multe rânduri – aceste teritorii. Având astfel ocazia să iau contact cu realitățile de la fața locului, în ce-i privește pe românii / moldovenii de acolo și ce mai persistă ca urme ale trecerii lor prin timp.
Viața nu este un spectacol sau o sărbătoare, ci un necaz. – George Santayana
În acest material am să mă refer doar la deplasările făcute în partea de nord a Moldovei istorice, aflată în componența Ucrainei. La cimitirul (românesc) din Cernăuți, ilustrând acest demers cu o serie de fotografii care îmi aparțin. Realizate în două vizite (relativ recente) în Ucraina: la sfârșit de martie-început de aprilie și la mijlocul lunii noiembrie 2019.
În mod normal, înainte de prezentarea ilustrațiilor, ar trebui să-i avertizez pe privitori, așa cum stă bine în vremurile pe care le trăim: Cei mai slabi de inimă să nu vă uitați! Zona în care sunt venerați eroii… eliberatori ai Armatei roșii!
Putem învăța din istoria popoarelor că popoarele n-au înțeles nimic din istorie. – Friedrich Hegel
Hai să începem cu prezentarea micului și cochetului lăcaș de cult, care străjuiește zona românească a cimitirului:
Iară nu suntu vremile supt cârma omului, ci bietul om supt vremi. – Miron Costin
Sau, de ce nu, putem titra: Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
Hegel a avut dreptate când a spus că învățăm din istorie că omul nu poate învăța niciodată nimic din istorie. – George Bernard Shaw




Istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria, oferă călăuzire în viața de zi cu zi și ne aduce știri din antichitate. – Marcus Tullius Cicero





Istoria omenirii este o istorie sângeroasă și istoria se poate repeta. Deci informațiile pe care le avem constituie un mijloc de apărare. Prin intermediul acestora putem construi, trebuie să construim, o apărare împotriva repetiției. – Simon Wiesenthal







Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. – Nicolae Iorga
Singurul mormânt din cimitirul românesc care este (mai) îngrijit este cel al lui ARON PUMNUL, căruia o să-i dedicăm un material separat.
Citește și poezia La mormântul lui Aron Pumnul – de Mihai Eminescu – (re)publicată pe 23 noiembrie 2022.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
__________________________________________
26 noiembrie 2019 – Reportaj TVR Moldova: Cimitirul românesc din Cernăuți riscă să dispară (VIDEO)
Cromtel TV – Cimitirul din Cernăuți (Invitat special: prof. Dragoș Olaru; prof. dr. Marian Olaru)