„Povestea” Liceului „OLTCHIM” se apropie de sfârșit! Să punem de-o recapitulare finală! (I)

Motto: Cel care comite o nedreptate este întotdeauna mai nenorocit decât cel care o suferă. – Platon

Scurt pe doi și 1/4: Pentru că finalul acestei nefericite întâmplări educaționale bate la ușa… profitorilor care au produs acest dezmăț administrativ, prin desființarea unui liceu fanion din Râmnicu Vâlcea, n-o s-o mai lungim nici noi mai mult. În cele ce urmează ne propunem să facem o sumară RECAPITULARE TEMATICĂ, pentru a realiza – din nou – din ce direcție a bătut „vântul” preconizatului succes al trântorilor de serviciu; și ce beneficii o să producă el pentru profitorii direcți și indirecți ai acestei măsuri cu un pronunțat caracter penal. Pe care nu s-a grăbit nimeni să o cerceteze mai îndeaproape. La cei îndreptățiți să o facă, mă refer. De unde putem trage cu ușurință concluzia că… o mână spală pe alta, iar împreună încearcă să curețe obrazele murdare ale împricinaților! Pe care nici toată apa Amazonului nu ar putea să le mai spele vreodată!

În speță, instituțiile abilitate ale statului parcă-s… mute, oarbe și surde!Legea de aur încălcată de drumari! | Radio România ReșițaPromovând codul tăcerii și neimplicării, cei care le populează se comportă ca și cum ar fi părtași la acest adevărat masacru imobiliar!

Pentru că așa ceva se poate întâmpla oriunde. Și oricând. Numai că, din respect pentru profesia căreia ne-am dedicat întreaga viață profesională, avem obligația morală de a ne aține în calea unor astfel de… lupi bipezi, îmbrăcați în piei de miel. Chiar dacă suntem doar niște drumeți prin viață. Chiar dacă, a nu te împotrivi nedreptății, s-a dovedit a fi mult mai comod și mai profitabil pentru mulți dintre semenii noștri.

Iar Inspectoratul școlar județean Vâlcea ar fi trebuit să-și justifice existența prin rezistența constantă pe care era obligat să o manifeste față de astfel de fapte, care au iz penal. Atitudinile de aparentă neimplicare nu au făcut altceva decât să-i diminueze credibilitatea până spre zero, justificând cererile unor politicieni ca inspectoratele școlare să fie desființate. Procedând astfel, s-a confirmat faptul că inspectoratele școlare nu sunt altceva decât executantele fidele a comenzilor politice venite de sus, comportându-se ca simple curele de transmitere ale acestora.

Cine absolvă un răufăcător se face părtaş la vina acestuia. (Publilius Syrus)

Desființarea prin „divizare totală” a liceului Oltchim a fost urmarea pohtei nesățioase de imobile funciare a lui Gutău Mircia; personaj toxic, reales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea în anul 2016 (după o îndelungată perioadă de recluziune la… mititica și o alta de necesară… reabilitare). Personaj care, împreună cu MIȚARU Anton, sfătuitorul lui de taină, (vezi AICI un articol recapitulativ, referitor la rolul nefast pe care l-a avut în speță acest… paj al său de tristă amintire), a pus la cale această manoperă ordinară, constând în oferirea pe tavă a imobilului liceului Oltchim (teren și clădiri), situat în buricul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Liceu care, în momentul desființării sale, avea în evidențe un număr de… 772 (șapte sute șaptezeci și doi) de elevi, aproape dublu decât fiecare din alte 3 licee tehnologice din oraș! Imobil care urma să facă obiectul unui „schimb” cu Universitatea din Pitești (în continuare, UPIT), municipalitatea urmând să beneficieze de imobilul în care, începând din anul 2008, își avea sediul filiala vâlceană a acesteia. De fapt, se urmărea obținerea acestui imobil funciar – cedat UPIT în „administrare delegată” prin H.G.R. nr. 918/2008care consta în circa 26 de hectare de teren și clădiri, care aparținuseră unor foste unități militare aflate în vestul municipiului, în vecinătatea comunei Vlădești.

Prin această hotărâre UPIȚII s-au pomenit că le-a căzut pe cap o pleaşcă de vreo 26 de hectare, pe care nu au reuşit nici măcar să le întreţină, nicidecum să edifice acolo alte construcții școlare faraonice, așa cum se menționa în actul normativ, fondator al aparentei lor propășiri imobiliare. Considerând că deveniseră ditamai apropitarii (deşi nu erau / sunt altceva decât nişte administratori neputincioși ai respectivului imobil), UPIȚII au crezut că se află în postura de a pune condiţii. Deşi niciun text de lege nu îi apăra, ei nefiind altceva decât niște administratori de rea credinţă! Care ar fi trebuit să fie deposedaţi fără nicio întârziere de către ministerul educaţiei, (cel care primise în administrare acest imobil), datorită neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin actul emis de administraţia publică centrală (vezi AICI– alin. (2) al art. 1 din H.G. nr. 918 din 20 august 2008)!

În această situație, fără pertractări inutile, MEN ar trebui să anuleze Protocolul prevăzut la art. 2 al Hotărârii (vezi AICI – H.G. nr. 918/2008), act care trebuia să fie încheiat „între părţile interesate în termen de 60 de zile”, de la intrarea în vigoare a acestui act normativ! Asta în cazul în care un asemenea Protocol a fost încheiat între cele două părți (MEN pe de-o parte, UPIT de cealaltă parte): prevăzându-se obligații și termene clare etc., pentru fiecare dintre ele. Punct și… nimic mai mult! Din câte știm, un astfel de protocol  nu a fost niciodată încheiat!

Între timp, de terenurile și construcțiile deținute în „administrare delegată” de către UPIT, folosite ca sediu pentru filiala sa vâlceană, s-a ales praful! Așa cum se poate vedea în numeroasele fotografii din articolul nostru de AICI.

Un fel de-a spune, pentru că tot ce se vede în aceste imagini este doar o… ruină! De aici, din neputința beneficiarului întâmplător de a administra această… pleașcă, provine și dorința sa de a scăpa de această adevărată piatră de moară. UPIT fiind dispusă să facă orice este omenește posibil ca să scape de ea, dacă i-ar ieși și un oarece profit! Cum ar fi obținerea imobilului care a aparținut desființatului liceu „Oltchim”, sau (mai nou, dacă asta nu se poate!) a celui din care ar urma să fie mutat Liceul Tehnologic „Pleșoianu”! Liceu care – ca urmare a manoperelor liberale – ar trebui să fie mutat… unde altundeva decât în imobilul fostului liceu Oltchim! Oricum ar fi, orice permutare merită făcută, numai să poată să înhațe actuala conducere a municipalității vâlcene „zestrea” reprezentată de cele 26 de hectare de teren virgin! Ca să mai pună ceata lui Pițigoi de-o… dezvoltare urbanistică! Deși dezvoltarea economică, singura care i-ar mai putea ține acasă pe puținii vâlceni care mai populează urbea / județul, tinde spre 0 (zero)! Dar asta nu mai contează într-un asemenea joc al intereselor de clan prădalnic, în care se rostogolesc sume de milioane de parai! Bani care ajung la timp în conturile și în buzunarele cui trebuie…

Oricum ar fi, în Vâlcea UPIȚII au doar meritul „educațional” de a fi căzut la pace cu mițarienii lui Gutău, pentru a demantela liceul Oltchim, ca să-i pretindă imobilul la… „schimb”!mănâncă și gura amploiaților gutăieni o jimblă pecuniară!

Tolerând o veche nedreptate, îndemni la una nouă. (Publilius Syrus)

În speță, spre aducere aminte, pentru a realiza despre ce fel de manopere este vorba, vezi și alte câteva articole ale noastre:

Universitatea din Pitești și falimentul iminent al filialei sale din Vâlcea! Ce a urmărit GUTĂU atunci când i-a dat la „schimb” imobilul liceului „OLTCHIM” – publicat pe 4 iunie 2021;

Cum s-au jucat unii cu bunurile liceului „Oltchim”. Acum trebuie să le vină decontul. – publicat pe 24 mai 2021;

Degeaba avem Norme, dacă toți șarlatanii fac ceva pe ele! Până când o să li se permită!? – publicat pe 18 mai 2021; printre altele, se referă la organizarea de parcuri de către municipalitate în imobilele funciare ale unor licee vâlcene, precum și la Normele de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.955 din 18/10/1995 (publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59 bis din 22 martie 1996), cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează acest delicat domeniu.

Bunurile mobile ale Liceului „Oltchim”… lung prilej de vorbe şi de ipoteze! – publicat pe 14 mai 2021;

Liceul „OLTCHIM” – imagini de coșmar! – publicat pe 9 mai 2021.

19.04.2021 LTO4 2019

Nu cereţi ca altul să îndure ceea ce n-aţi putea suferi voi înşivă. (Publilius Syrus)

Prezentarea situației reale a liceului a continuat în mai multe dintre articolele noastre. Având posibilitatea ca astfel să luăm cunoștință de statistici care conțineau date radical diferite de cele realizate de către toți cei interesați de dispariția liceului; rezultate din prezentarea unor date comparative ale liceelor tehnologice din Râmnicu Vâlcea. Statistici cuprinzând date reale, care ar fi trebuit să conducă la cu totul altfel de concluzii – referitoare la „ierarhizarea” acestor licee tehnologice vâlcene – total diferite de cele prezentate oficial de către reprezentanții unor autorități interesate. Doar în scopul justificării adoptării unor decizii privind desființarea – prin „divizare totală” a – unora din aceste licee. Tocmai a acelora care, spre deosebire de altele, nu meritau această cruntă soartă.

Vezi și următoarele articole / materiale video, pentru a vă forma o imagine de ansamblu asupra dezastrului produs – cu bună știință – prin desființarea liceului OLTCHIM. Și pentru a realiza cât de lipsită de argumente pertinente a fost această măsură total arbitrară:

De unde atâta… „grabă” pentru înstrăinarea imobilului Liceului „OLTCHIM” – publicat pe 13 iunie 2019;

În ce consta unicitatea ofertei educaționale a Liceului „OLTCHIM” – publicat pe 18 iulie 2019;

De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” din Râmnicu Vâlcea (I) – publicat pe 30 iulie 2019;

De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” din Râmnicu Vâlcea (II) – publicat pe 6 august 2019;

Păzea! În cazul „divizării” Liceului „OLTCHIM” începe recapitularea finală! – publicat pe 9 august 2019;

Despre precaritatea bazei materiale a unora dintre liceele „dobânditoare” a unor hălci din Liceul „OLTCHIM” – publicat pe 21 august 2019;

UN OM CE SE DĂ… DĂȘTEPT, VREA SĂ FACĂ UN GHEȘEFT! publicat pe 10 iulie 2018 – care se referă la evaluarea diferită a patrimoniului imobil al liceului Oltchim.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

alias Lupul sindicalizat

Very cool eyes! :D | Spirito del lupo, Sfondo con animali, Lupo

_______________________________

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.

Johnny Răducanu – Work song (Cântec de muncă)

Pentru că trăim în vreme de pandemie… încă o superbă melodie! Așa încât… păstrează distanța și ține-ți mâinile doar pentru tine!

GEORGIA SATELLITES – Keep Your Hands To Yourself

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.