Încercare liberală de a pune de-un after-school în imobilul fostului liceu „OLTCHIM”. Reacția primarului GUTĂU. Și tot așa…

 

Motto: Da, adevărul este că ambiţia şi dorinţa oamenilor de a face bani sunt printre cele mai frecvente cauze de fapte intenţionate de nedreptate. – Aristotel

            – Să fie trădare la mijloc? ‘ai?
            – Eu merg și mai departe și zic: trădare să fie, dacă o cer interesele partidului, dar s-o știm și noi!  (I. L. Caragiale – O scrisoare pierdută)

30.03.2021 FARFURIDI trădare!

Farfuridi: – Da, aşa, dacă e trădare, adică dacă o cer interesele partidului, fie.
Brânzovenescu: – Dar cel puţin s-o ştim şi noi! (I. L. Caragiale – O scrisoare pierdută)

După o nenorocire, amintirea ei este încă una. – Publilius Syrus

Scurt pe 2 și 1/4: I-a luat bâzdâcul pe liberalii vâlceni de când nu le-a ieșit pasența cu utilizarea conform intereselor lor a imobilului fostului liceu Oltchim! Loc de interes pentru tot leatul, nu doar pentru căutătorii de cuibar universitar de la Pitești. Pentru că, deocamdată, cu toate sforțările supraomenești ale tandemului Gutău – UPIT, nu a putut să fie satisfăcută pohta acestor pasări hrăpărețe: Universitatea din Pitești să-și mute cuibul în locul defunctului liceu Oltchim (la a cărei trecere în neființă au avut o contribuție covârșitoare) iar Gutău să-și poată face mendrele… edilitare pe astfel eliberatul imobil vâlcean.  Pe care, prin prevederile H.G.R. nr. 918/2008, se lăfăie filiala locală a UPIT. Primarul urmărind să poată administra cu mare folos pentru… comunitate, suprafața de vreo 26 de hectare, unde au viețuit (până prin 2004) două unități militare care-și aveau sediul în urbe.

Necunoscute și întortocheate sunt potecile din Grădina Domnului! Și duc toate acolo unde nu te aștepți. Așa a fost să fie și cu relația tensionată (puțin spus!) dintre Gutău și liberalii din Consiliul local. Consilieri care, după ruperea nedeclarată a relației de frățietate cu USR PLUS, au rămas să fluiere a pagubă la masa aceluiași hârșit interpret de șlagăre majoritare. De data asta făcând-o, așa cum era ușor de anticipat, prin atragerea în orchestra sa a grupusculului USR-ist din Consiliu. Suficient pentru a-i asigura lui Gutău o majoritate convenabilă, pentru a putea face și desface… una-alta!

Subordonarea nu înseamnă servitute, aşa cum autoritatea nu înseamnă tiranie. Charles Maurras

A fost o vreme (extrem de scurtă) în care Gutău a părut că-i pe drumul acestei reconcilieri istorice. Numai că… nu a fost să fie! Iar hotărârea prin care C.L. îl împuternicea pe Virgil Pîrvulescu să întreprindă demersurile legale de preluare în domeniul public și/sau privat al municipiului a unor imobile-terenuri, (H.C.L. nr. 72 / 22 aprilie 2021), a rămas literă moartă. Și prilej de garagață pentru toți cei dispuși să-l ia în tărbacă pe un viceprimar care nu dispune de potențialitatea îndeplinirii acestui mandat comunitar. O adevărată piatră de moară, care-l priponise de mâini și de picioare. Care-l fixase într-o capcană din care s-a dovedit că era greu să se mai elibereze. Că de evadat, nici nu se putea pune problema.

Și ce n-au încercat bieții politicieni de… dreapta!? S-au jucat nițel de-a interesul manifestat pentru… redescoperirea importanței pentru județ a industriei chimice, cointeresând vremelnic și CHIMCOMPLEX S.A., societatea succesoare a defunctei Oltchim S.A. (amănunte vezi AICI – într-un articol din 14 aprilie 2021). Doar ca să lase impresia că ar vrea să salveze nu doar imobilul fostului liceu Oltchim, ci și… potențialul profesional și tradiția acestuia!

Puși pe făcut pace cu orice preț cu Gutău,  pe la începutul primăverii anului trecut, liberalii s-au așezat la masa discuțiilor și deciziilor (după o nefericită expresie a lui V. Pîrvulescu). Iar pacea încheiată la masa deciziilor adoptate împreună cu Gutău, nu mai prevedea mutarea UPIT în imobilul fostului liceu Oltchim! În care ar fi urmat să se mute… Liceul Tehnologic Căpitan Nicolae PLEȘOIANU (despre aceste manopere inspectoriale – vezi AICI – într-un articol din 19 aprilie 2021). În al cărui imobil astfel eliberat ar fi urmat să se mute filiala vâlceană a UPIT. Soluție de compromis, de care Gutău era bucuros nevoie mare, considerând că – începând de atunci – nu mai există motive de gâlceavă ... și vâlcenii trebuie să aibă încredere că ceea ce am promis vom duce la îndeplinire și toți vom trage căruța în același sens!

Numai că nici de data asta nu a fost să fie, iar… Gutău și liberalii n-au „dansat” decât o zi! (vezi AICI – articol din 29 aprilie 2021). Așa că lucrurile au rămas pe loc, deoarece niciuna din părți nu dispunea de suficiente mijloace (adică… voturi) pentru a-și impune voința în Consiliul loca. Până spre sfârșitul primăverii anului 2022, atunci când dl Pîrvulescu, înghesuit în colțul neputinței de a iniția oarece manevre pentru a putea ține aproape electoratul instabil al propriului partid, a scos ditamai iepurașul din jobenul în care se tot amestecaseră între ele imobilele aflate în dispută.

Și ce și-a zis: dacă nu putem să facem așa cum ne e pofta, hai să-l încurcăm pe Gutău! Venind cu un proiect de utilizare a imobilului fostului liceu Oltchim, pe care sperau ca opinia publică vâlceană să-l ia instantaneu în brațe, iar primarul să nu aibă cum să-l mai refuze! Numai că socoteala lor de acasă – de la sediile de tainiță unde s-au copt (la foc intelectual mic) aceste planuri de doi bani – nu s-a potrivit de fel cu realitatea din terenul viran al ambițiilor și trântelor lor politice.

Oricum ar fi, indiferent despre cine este vorba, până se schimbă calimera ar fi bine să dați curs îndemnului de pe plăcuța care (încă) există pe poarta de acces în imobilul fostului liceu Oltchim:

19.04.2021 LTO4 2019

Cine absolvă un răufăcător se face părtaş la vina acestuia. – Publilius Syrus

Pe 25 mai 2022, la ora 11,00, pe pagina Virgil Pirvulescu, a apărut o fotografie ,avându-i ca protagoniști pe dl Pîrvulescu și d-na Andreianu Mihaela, inspectorul Școlar General al județului. Așezați comod în niște fotolii, în fața unei măsuțe cochete, având un blat din sticlă transparentă, îmbrăcați în haine de culoare… violet, cei doi liberali de soi păreau că studiază conținutul unei hârtii care se afla în fața lor.  Era vorba de o Adresă, prin care se solicita sprijinul I.Ș.J. Vâlcea pentru a duce la cunoștința școlilor din municipiu faptul că Fundația Soul to Soul, în colaborare cu Virgil Pîrvulescu – Viceprimar al Municipiului Râmnicu Vâlcea, lansează un studiu privind oportunitatea înființării unui after school în parteneriat public-privat.

Adresa conținea câteva din condițiile în care ne dorim să funcționeze acest after school, cum ar fi:

 1. locația: clădirea fostului liceu Oltchim, cu toate dotările existente! (cazare, cantină, săli de clasă, sală de sport);
 2. Program funcționare : Luni-vineri,interval orar 11-18
 3. Finanțarea costurilor : – Primăria Rm. Vâlcea 80%                                                                                      – Părinții elevilor 20%

În Adresă se făcea vorbire și despre multe altele, cum ar fi:

 • transportul elevilor de la școală la after school,
 • supravegherea elevilor, monitorizarea video a tuturor spațiilor din interior, astfel încât părinții să aibă acces permanent asupra modului cum își desfășoară copiii activitatea în interiorul after-school-ului!
 • Elevii… vor servi masa de prânz în incintă, se vor putea odihni și vor fi asistați la efectuarea temelor de către cadre didactice !

Adresei i s-a anexat și documentația ce va sta la baza proiectului de hotărâre de Consiliul Local !

Se preciza că pentru a fi transpusă în realitate, este imperios necesar ca beneficiarii înființării unui acest tip de stabiliment, să-și exprime opțiunea! În acest sens, vă rugăm să ne sprijiniți în comunicarea către instituțiile de învâțământ de pe raza teritorială a Municipiului Rm. Vâlcea, a acestui demers, urmând ca noi, în calitate de inițiatori, să ne deplasam la aceste unități școlare pentru a putea dezvolta pe larg această inițiativă!

Am respectat topica, ortografia, ortoepia și punctuația etc. din Adresă, precum și logica infantilă a celor care s-au strofocat din greu să (tehno)redacteze acest conținut. Adresa abundă în semne de exclamație, un număr de 9 (nouă) astfel de semne – aproape toate… fără treabă – marcându-i tragicul destin lumesc.

Ea a fost înregistrată la secretariatul I.Ș.J. Vâlcea cu nr. 3.043 / 24 mai 2022.

Misiva era însoțită și de câteva Acorduri pe principiu, prin care părinții doritori urmau să-și dea acordul ca după terminarea cursurilor, odraslele lor să urmeze activitățile din cadrul after school-ului. Și aici, pe fiecare din aceste exemplare de Acord, tronează zadarnic câte 3 semne de exclamație. Al căror loc ar fi trebuit să fie în cu totul altă parte.

După această întâlnire de gală, pe pagina sa de facebook, dl Pîrvulescu ne anunța ritos despre rezultatul fructuos al întrevederii cu Inspectorul Școlar General al județului Vâlcea: Așa cum vă anunțam, în parteneriat cu Fundația Soul to Soul, am demarat procedura înființării unui after-school finanțat public, și care urmează să funcționeze în incinta fostului Liceu Oltchim!

De astăzi, Inspectoratul Școlar Vâlcea, prin Inspector Școlar General Andreianu Mihaela, a devenit partenerul nostru oficial în susținerea și finalizarea proiectului!

Pasul urmatorul: acordul scris al părintilor ce doresc să se înființeze acest after school!

În cele trei fraze, s-au insinuat tiptil alte … 3 (trei) semne de exclamație. Cărora le-ar fi stat cu mult mai bine… dacă ar fi rămas la vatră!

În ce ne privește, ne-am ferit întotdeauna (precum necuratul de tămâie) să intrăm în cooperative cu indivizi care își laudă marfa educațională cu astfel de… îndemnuri agramate: #viitorpentrucopiiinoștrii

Ne-am ține cât am putea de departe de asemenea inițiative, născute din spuma mării neliniștii care i-a cuprins subit pe unii dintre liberalii vâlceni. Care nu încearcă să facă altceva decât să tulbure apele. Și nu pentru că ele s-ar afla într-un moment de acalmie.

Mai grav este faptul că – prin Adresăliberalul și ai lui se autoinvitau în unitățile școlare gimnaziale din municipiu, pentru a pune la cale ce și cum trebuia făcut cu găselnița lor epistolară: urmând ca noi, în calitate de inițiatori, să ne deplasam la aceste unități școlare pentru a putea dezvolta pe larg această inițiativă.

Mi-am pus busuioc în păr, măi
Să pot avea pe vino-ncoa’
Să fiu ochioasă, năbădăioasă…

Ce bine ar fi ca fiecare solicitant al favorurilor instituției pe care o conduce d-na Andreianu să beneficieze de o astfel de primire: tête-à-tête în biroul modernizat al dânsei, așezați comod pe fotoliile de la măsuța cu pricina, dezbătând relaxați problema care îl dusese acolo pe împricinat! Protocol din care să facă parte și… imortalizarea momentului într-o fotografie (sau în mai multe), de care fericitul beneficiar să poată dispune așa cum îi dictează interesul lui… educațional! Pentru că se pare că se inaugurează astfel un altfel de comportament (modern) al conducătorului liberal al instituției educaționale județene, nu pot decât să remarc această lăudabilă inițiativă și să o apreciez la adevărata ei valoare! Urându-i sincer, la cât mai multe astfel de primiri destinse și fotografii reușite!

Mai am o curiozitate pe care îmi e greu să mi-o reprim: cum o fi rezolutat destinatara jalba liderului liberal vâlcean și – mai ales – ce răspuns oficial i-o fi remis acestuia din partea I.Ș.J. Vâlcea!? Nu de alta, dar este obligată de lege să-i răspundă. Cine știe, poate că înainte de a o face în scris, a dispus adoptarea unor măsuri executorii în parohia sa educațională. Pentru a răspunde cu promptitudine prin fapte manageriale, înainte de a porni spre expeditor răspunsul oficial la adresă. Răspuns pe care, cine poate să mai știe care-i adevărul, destinatarul poate că îl mai așteaptă zadarnic și astăzi…

07.06.2022 Pirvulescu AndreianuFlacăra vestimentară movulie / violetă, pusă la treabă, cu mânecile suflecate

Postarea de pe pagina d-lui Pîrvulescu a atras un număr destul de mare de reacții, în majoritate pozitive, provenind de la gudurăii care își fac veacul în siajul acestor personaje. Fiind vorba de foști, prezenți și viitori beneficiari ai unor favoruri politice ale protipendadei liberale. Ale căror reacții și așteptări sunt bine calculate, neavând vreo legătură cu posibilitatea de a se putea traduce în fapte un asemenea demers educațional precum cel al liderului liberal, care are un pronunțat iz… propagandistic. Scontând pe aderența populară a propunerii ieșite din țevușca plină doar cu intenții bune, prin care liberalii vâlceni încearcă să  fericească pipălul! Pentru că, neavând majoritate în Consiliu, mai mult de atât nu pot să facă.

Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă. Este complice! (George Orwell)

Deși pare să fie o poveste de adormit copiii în căminul-internat al fostului liceu Oltchim,  nu este altceva decât o treabă foarte serioasă, reglementată legal. La after school mă refer, activități a căror reglementare s-a făcut tot prin Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. În speță, este vorba de prevederile art. 58, modificat și completat recent prin mai multe acte normative: Ordonanța de Urgență nr. 6 din 3 februarie 2021, (publicată în Monitorul Oficial nr. 125 din 05 februarie 2021), Legea nr. 323 din 29 decembrie 2021, (publicată în Monitorul Oficial nr. 1245 din 30 decembrie 2021).

Pentru aplicarea acestor prevederi a fost emis Ordinul nr. 3.300 din 19 februarie 2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului naţional pilot de tip „Şcoala după şcoală”, pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv (publicat în Monitorul Oficial nr. 186 din 24 februarie 2021).

Vezi NORME METODOLOGICE din 19 februarie 2021 de aplicare a Programului național pilot de tip „Școala după școală”, pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv (publicate în  Monitorul Oficial nr. 186 din 24 februarie 2021), cu modificări prin Articolul I din ORDINUL nr. 3.460 din 6 martie 2021, (publicat în Monitorul Oficial nr. 234 din 08 martie 2021).

Fără să abuzăm de amănunte, enumerăm câteva astfel de prevederi recente, doar pentru ochii avizi de cunoaștere ai celor care se bagă în niște chestii pe care nu le stăpânesc de niciun fel:

 • Unitățile de învățământ, prin decizia consiliului de administrație, își pot extinde activitățile cu elevii după sau înaintea orelor de curs, prin programe „Școala după școală“, dacă dispun de infrastructura și de personalul de specialitate necesare implementării acestor programe. (L.E.N. nr. 1/2011, art. 58 alin. (1)).

În traducere liberă, asta înseamnă că o pot face doar școlile care dispun în imobilul (clădirea / clădirile) acelei unități de facilitățile enumerate în text, adică de infrastructura și de personalul de specialitate necesare implementării unui astfel de program. Nu și alte unități școlare, care nu întrunesc aceste condiții normative. Care nu ar putea să dispună ca elevi ai lor să umble creanga prin oraș, pe răspunderea directorilor respectivelor unități școlare, fiind încredințați supravegherii și instruirii de către persoane străine, care nu au niciun fel de relație contractuală cu… școala de proveniență a copiilor.

Aș vrea să-i văd cât de relaxați ar putea fi directorii unor școli care ar accepta să se încarce cu o asemenea răspundere, doar pentru că așa o cer interesele de partid ale nu știu cărui politruc local! Prilej de întâmplări nefericite, care ar putea avea inclusiv consecințe… penale! Pentru unii dintre acei manageri dispuși să o facă exclusiv din rațiuni de subordonare / ascultare față de șefii lor din fruntea bucatelor obștii educaționale. Care își imaginează că nu-s obligați să procedeze așa cum dispune norma, ignorând-o și/sau încălcând-o în mod repetat și fără scrupule, atunci când o cer interesele partidului!

 • Pentru elevii până în clasa a IV-a inclusiv, părinții, reprezentanții legali… pot opta pentru obținerea tichetelor pentru educație pe suport electronic, în vederea achitării cheltuielilor din programul derulat în sistem public sau privat de tipul „Școala după școală“ (Ibidem);
 • Prin excepție de la prevederile alin. (1), începând cu semestrul al II-lea al anului școlar 2020-2021 se desfășoară programul național pilot de tip „Școala după școală” pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv (art. 1¹);

 • În condițiile prevăzute la art. 1¹ pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, părinții, reprezentanții legali.. pot opta în scris pentru participarea la programul național pilot de tip «Școala după școală», conform calendarului din normele metodologice de aplicare a programului. (art. 1²);
 • (2) În parteneriat cu autoritățile publice locale și cu asociațiile de părinți, prin programul „Școala după școală”, se oferă activități educative, recreative, de timp liber, pentru consolidarea competențelor dobândite sau de accelerare a învățării, precum și activități de învățare remedială. Acolo unde acest lucru este posibil, parteneriatul se poate realiza cu organizații nonguvernamentale cu competențe în domeniu.
 • (3) Programele „Școala după școală” se organizează în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației și cercetării.
Tolerând o veche nedreptate, îndemni la una nouă. – Publilius Syrus

În ce o privește, Fundaţia Soul to Soul este o organizaţie cu caracter umanitar, neguvernamental, apolitic, fără scop propagandistic, iar acţiunile întreprinse de membrii săi sunt benevole, fără profit, de tip filantropic, constituită ca persoana juridică in februarie 1998. Din anul 2011, printr-o Hotărâre a C.L. al UAT din municipiul Rm. Vâlcea a beneficiat de folosința gratuită a unui spațiu în suprafață de 42,68 mp, rămas liber prin modernizarea punctului termic (PT) 42, situat în zona Nord. Prin H.C.L. nr. 9/ 28 ianuarie 2021 privind apartamentarea imobilului – construcție „Clădire PT 42 (Nord III)”…, Fundația a obținut prelungirea duratei de folosință gratuită a Spațiului nr. 2…, în suprafață utilă de 65,20 mp și suprafață construită de 83 mp (după apartamentarea imobilului-construcție PT 42 (Nord III), situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, aleea Primăverii nr. 6A…), pe o perioadă determinată de 5 ani, respectiv până la data de 31.01.2026, cu posibilitatea de prelungire cu acordul Consiliului Local, pentru desfășurarea de activități de binefacere specifice, conform statutului acestei fundații (art. 4).

Printre obligațiile care revin Fundației prin Hotărâre, se află: a) să utilizeze spațiul doar în scopul pentru care a fost transmis, respectiv acela de desfășurare a activităților de binefacere specifice, conform statutului Fundației (H.C.L…, art. 6), Nerespectarea obligațiilor de la art. 6 duce la încetarea dreptului de folosință gratuită a spațiului descris la art. 4 (art. 8).

Cine își imaginează că implementarea unui asemenea proiect este o joacă de copii mai mari, fie ei și cu origini… inspectoriale, este bine să se documenteze serios, ca să realizeze că nu-i deloc așa. S-ar putea lămuri de asta, dând cu geana printr-un loc – din mult mai multele – de unde ar fi avut multe de învățat. Pentru că orice astfel de activitate educațională presupune îndeplinirea prealabilă a unor cerințe, cum ar fi cele privind managementul fizic al programului remedial propus: 

a) mediul oferit copiilor să fie curat, sănătos și orientat spre nevoile lor;

b) spațiul destinat programului Școala după Școală va fi dotat cu materiale educaționale astfel încât să ofere o varietate de opțiuni de învățare și recreere, potrivit cu nevoile elevilor și nivelul lor de dezvoltare;

c) spațiul va fi organizat pe arii de activitate care să le ofere elevilor oportunitatea de a citi, de a utiliza computerul, posibilitatea de a lucra individual, în grupe / pereche, de a-și dezvolta abilitățile specifice, de a realiza proiecte individuale sau de grup, de a desfășura activități recreative, de a îndeplini responsabilități, de a crea sentimentul apartenenței la comunitatea grupului

Pentru astfel de activități este nevoie de un minimum de personal de specialitate, format din: experți „Școala după școală”, experți prevenire abandon școlar, experți consiliere, experți activități extrașcolare etc.

Așa încât, consider că este normal să ne întrebăm și – mai ales – să-i întrebăm pe inițiatorii acestui proiect:

 •  Există posibilitatea de a asigura un asemenea necesar de cadre didactice specializate, ca să nu-i amăgiți degeaba pe bieții părinți, care și-ar putea imagina că vă propuneți să vă  jucați de-a… savantlâcul cu odraslele acestora!?
 • Le-ați contactat anterior demarării proiectului, pentru a vă asigura că există suficient personal disponibil pentru a o face?
 • V-ați asigurat că la unitatea școlară pe care ați pus ochii pentru a fi folosită drept… locație, există o bază materială adecvată atingerii obiectivelor educaționale propuse!?
 • Le-ați spus celor interesați că este vorba doar de organizarea unor activități remediale, astfel încât părinții copiilor implicați să nu-și facă iluzii și să aibă alte așteptări!?
Ticăloşia câtorva este o nenorocire pentru toţi!Publilius Syrus

 Acum liberalii (se fac că) au uitat că anul trecut intenționau să mute alt liceu în imobilul… fostului liceu Oltchim, urmând să-i paseze imobilul astfel eliberat filialei vâlcene a UPIT! De fapt, era aceeași Mărie gutăiană cu o pălărie… asezonată vremurilor și oamenilor noi! De care încercau să profite și noii veniți!

Iar găselnița actuală nu-i nimic altceva decât încercarea de a arunca pisica educațională în ograda lui Gutău Mircia! Încercând să-i forțeze mâna, prin implicarea în schemă și a altor chibiți: o fundație… apolitică, un monom format din lideretul liberal din I.Ș.J. Vâlcea și din actuala generație „managerială” liberală  din școlile gimnaziale din municipiu etc.

Pe vremea când ar fi putut să facă ceva pentru a-l salva, pe liberalii vâlceni i-a durut fix în… bască de soarta liceului Oltchim! Iar jocurile de glezne… fine, pe care le încearcă acum, nu-s altceva decât  concretizarea unor interese exclusiv politicianiste. Și care – de mai multe decenii – nu fac altceva decât să țină pe loc comunitatea vâlceană.

Faptul că în aceste miuțe de doi bani sunt implicate și instituții ale statului, este cât se poate de revoltător. Chiar dacă nu știm câte și care or mai fi rămas ale… statului. Că de când sunt conduse doar de către politruci, ele au ajuns la remorca intereselor de clan ale unor astfel de găști.

Dacă văd o nedreptate şi nu fac nimic să o îndrept, sunt laş. – Confucius

Realizatorii minunii scriitoricești de mai sus, or fi având idee despre cum arată acele spații școlare în care, până la începutul toamnei anului 2018, și-a desfășurat activitatea Liceul Tehnologic Oltchim !?

Am să le arăt tot eu cum arată, prin (re)distribuirea câtorva fotografii; ca să le piară cheful să mai pună gaz pe focul nestins al unor măsuri administrative ale clanului Gutău, adoptate în anii 2017-2018.

 • De unde bani – și nu puțini – pentru a le repune pe linia de plutire!?
 • Pentru a o face, să fie suficientă simpla enunțare (într-o… adresă!) a utilizării unor fonduri publice!? Că nu cred să fi uitat liberalii care au făcut-o, că nu-s altceva decât aripa (dreaptă!?) plăpândă a Consiliului local! Loc în care, din când în când, se mai joacă de-a… opoziția!
 • Să nu știe ei că în clădirile care au aparținut fostului liceu este o debandadă… organizată!? Că la demantelarea acestuia au contribuit tot felul de neaveniți, care au făcut tot ce a depins de ei ca să nu mai rămână piatră pe piatră!? Iar ce a mai rămas acolo a fost făcut zob! Praf și pulbere, pentru că au mai rămas in situ doar niște gioarse neutilizabile!
Nu este nimic mai imoral decât să pari om de treabă, tocmai atunci când eşti necinstit! – Marcus Tullius Cicero

Nici nu s-au dumirit bine adrisanții cunoscuți ai inițiativei PNL-iste, că Gutău a și aflat despre ce pun la cale liberalii prin școli. Simțind că se pregătesc să-i tragă preșul de sub picioare, cu iuțeala pe care o prevăzusem, primarul a recurs la fapte. Pe 2 iunie 2022 a adresat o… Scrisoare deschisă – în atenţia unităţilor şcolare din Municipiul Râmnicu Vâlcea, pe care a dat-o publicității pe site-ul oficial al Primăriei.

Materialul era asumat de către  Ionescu Daniel; misivă în care, printre altele, stă scris:

Prin prezenta Scrisoare deschisă se atrage atenţia unităţilor şcolare din Municipiul Râmnicu Vâlcea asupra unei grosolane încălcări a legislaţiei reprezentată de iniţiativa viceprimarului Pîrvulescu Virgil (căreia i s-a raliat şi conducerea Inspectoratului Şcolar General Vâlcea) de creare a unei structuri after-school în clădirea fostului Liceu Oltchim. … Extrem de grav este şi faptul că în cuprinsul acestei iniţiative, viceprimarul Pîrvulescu Virgil a angajat, fără temei legal, bugetul local printr-o serie de cheltuieli ce ar reveni administraţiei locale: utilităţile aferente clădirii fostului Liceul Oltchim, finanţarea a 80% din costurile programului, asigurarea transportului elevilor cu microbuze şi a unei mese zilnice etc.

Și continua cu mult aplomb: Fac un apel către unităţile şcolare care au primit, prin intermediul IŞJ Vâlcea, această adresă semnată de viceprimarul Pîrvulescu Virgil să nu dea curs unui astfel de demers, complet nelegal şi abuziv. Informez public, totodată, că Municipiul Râmnicu Vâlcea a formulat în data de 30.05.2022 plângeri penale…   

Și-l mai acuză pe viceprimarul în chestiune că demersul său este unul strict electoral, … politicianist şi lipsit complet de fundamente legale sau realiste

În încheierea Scrisorii sale, dl Gutău îi trage o laudă de sine, vorbind despre binefacerile mandatelor sale pentru învățământul vâlcean! Încât, dacă nu aș cunoaște de-a fir a păr realitatea faptelor nefardate de scriitorași tocmiți / plătiți din banii publici, aș fi în stare să cred că eu sunt cel care am desființat Liceul Oltchim!

După o asemenea ieșire agresivă, mai că-mi vine să cred că Scrisoarea lui Gutău a omorât din fașă orice intenție a unora dintre managerii școlari de a da curs îndemnurilor liberale, venite pe filieră (liberală) inspectorială.

Oricum ar fi, subiectul este unul demn de a fi urmărit cu mare atenție. Nu de alta, dar are suficient potențial pentru a se lăsa cu un nou scandal liberalo-gutăian, înainte de a se pica la o mult dorită și reciproc avantajoasă… pace. Moment în care toți gudurăii locali să-și dea (din nou!) mâinile, tot pe deasupra stârvului defunctului liceu Oltchim. Pentru că viitoarele alegeri încep să-și facă loc cu coatele pe agenda partidelor politice. Și ce-și zic mai marii lor: ar fi  păcat să nu tragem și noi un ce profit de pe urma decesului liceului, mai ales că se înmărăcienesc degeaba mai bine de 26 de hectare de teren virgin, care așteaptă să fie muls cu suficient de mult folos. Din care să avem și noi un… ce profit. Că dacă nu, vin ăilalți și pârjolesc tot, de nu mai rămâne nimic (de ros) din imobilul fostelor unități militare dinspre Vlădești!

Hai la Oltchim cu grăbire, să aruncăm o… privire!

Așa încât, hai să dăm împreună o raită prin spațiile școlare puse la dispoziție cu generozitate de către liberalii tutelari – în imobilul fostului liceu Oltchimpentru desfășurarea activităților educaționale ale unui atât de mult așteptat AFTER SCHOOL!

Sala de mese a fostei cantine este plină cu tot felul de gioarse, înghesuite acolo de către oamenii de încredere ai Primăriei. Toate provenind din casările făcute în alte unități școlare din municipiu. Iar partea de bucătărie a cantinei a fost și ea prăduită fără milă! Rămânând niște spații pustiite, așa cum se întâmplă prin acele state americane bântuite (periodic) de super tornade!

Ce să vă zic altceva decât să aveți… poftă (cât se poate de) bună!

02.10.2019 LT Oltchim2902.10.2019 LT Oltchim3002;10.2019 LT Oltchim 31

Iar spațiul din jurul Cantinei se remarca prin aceste peisaje inedite pentru o unitate școlară funcțională!

22.10.2020-ateliere202.10.2019 LT Oltchim6

Fost-ai lele cât ai fost...11.05.2021 LTO4 Mitroi

Căminul-internat (cu bunuri care au luat și ele drumul pribegiei)27.04.2021 LTO33 13.09.2018

Curtea liceului02.10.2019 LT Oltchim2102.10.2019 LT Oltchim202.10.2019 LT Oltchim2502.10.2019 LT Oltchim602.10.2019 LT Oltchim102.10.2019 LT Oltchim14

Clădirea școlii05.05.2021 Foto19 2018IMG_20191015_084534IMG_20191015_084214IMG_20191015_084216IMG_20191015_084507

Clădirea laboratoarelor (Atelierul de croitorie)07.10.2020-fane-fura17-201907.10.2020-fane-fura16-2019

Intrarea în Clădirea laboratoarelor22.10.2020-ateliere21

Pe treptele care duceau spre… Biblioteca liceului!02.10.2019 LT Oltchim19

Clădirea atelierelor22.10.2020-ateliere3722.10.2020-ateliere3022.10.2020-ateliere7522.10.2020-ateliere4822.10.2020-ateliere67

Furtișaguri la drumul mare! Unele petrecute la multă vreme după preluarea (formală a) imobilului de către Primăria Rm. Vâlcea!07.10.2020-fane-fura6-201907.10.2020-fane-fura7-201927.04.2021 LTO4 29.08.201808.04.2021 CN McB2 ROMAN 201808.04.2021 CN McB PANĂ 201827.04.2021 LTO30 13.09.2018

Terenul și Sala de sport22.04.2021 LTO8 Terenul Masă de biliard Comparați imaginea de mai sus cu cele 3 imagini de mai jos. Cât despre felul în care arată acum Terenul de sport, ce pot să mai zic, pentru că era / este la stradă, la vedere! Și-l poate admira oricine, văzându-l în ce hal (fără de hal) a ajuns!

Acest Centru / Depozit pentru distribuirea unor produse de igienă şi a ajutoarelor alimentare venite de la Uniunea Europeană, care a funcționat în Sala de sport a liceului Oltchim, a devenit operațional din 10 februarie 2021. Iar plasarea în sală a produselor s-a soldat cu distrugerea covorului artificial care acoperea Terenul de sport, de către mijloacele auto de mare tonaj deplasate – prin teren – până la intrarea în sală (stare de fapt care se poate vedea din fotografiile de mai jos).

10.02.2021 sala LTO2

10.02.2021 sala LTO3

10.02.2021 sala LTO4

Iar bomboana de pe tortul funerar al întregului imobil al defunctului liceu, o reprezintă starea actuală a… Sălii de sport. Ca urmare a unor inundații, produse de spargerea unei conducte, sala a devenit… impracticabilă! Pentru că parchetul a pornit să se înalțe… și nu se știe dacă s-a oprit din creștere până în ziua de astăzi! Cât despre zidurile clădirii, ce să mai zic… Așa că totul trebuie să fie refăcut acolo, pornind de la fundație!

Așa se explică de ce – în primăvara acestui an – nu s-a mai organizat în Sala de sport a liceului acțiunea de distribuire a pachetelor cu produse de igienă și cu produse alimentare, în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2019-2021, program derulat prin Fondul de ajutor european, destinat celor mai defavorizate persoane. Deoarece Sala devenise… impracticabilă (ca urmare a inundării!), marea acțiune de ajutorare s-a organizat în localul fostului liceu, ocazie de a plimba mușterii prin tot spațiul de la parterul școlii, unde s-au depozitat vremelnic respectivele pachete!

Tot la parterul școlii (în fosta Cancelarie, în fostul Cabinet de matematică etc.) s-au depozitat toate materialele rezultate din dezafectarea Centrelor de vaccinare din municipiu, după ridicarea restricțiilor referitoare la pandemia de Covid-19.

Așa că poftiți să vizitați cadavrul (ambulant al) unui liceu care nu mai este! Și nu pentru că i-ar fi sunat ceasul… biologic. Iar până atunci, puteți să vă imaginați tot felul de proiecte privind utilizarea imobilului acestuia, chiar dacă niciunul dintre ele nu ține cont de cruda realitate a celor existente la fața / dosul locului.

22.10.2020-ateliere422.04.2021 LTO7 SALA INTERIOR Asta este trista realitate pe care, dând curs acestei invitații, ați descoperi-o la fața locului. Despre care inițiatorii mărețului Proiect se fac că nu știu. Că dacă știu – și iau poziția mutului… umplut – este și mai grav.

Așa se întâmplă atunci când niște încurcă lume croiesc planuri din cuțite și pahară, făcându-se că nu știu despre ce este vorba, pentru a pune pe picioare o asemenea afacere! Doar ca să se afle și ei în… treabă mare!

[/audio

Şi mulţi prooroci mincinoşi se vor scula şi vor amăgi pe mulţi.
Iar din pricina înmulţirii fărădelegii, iubirea multora se va răci.
Matei 24, 11-12

P. S.: Ca să nu rămână treaba oablă, într-un târziu a apărut și…replica (sponsorizată!) d-lui Pîrvulescu Virgil la contraatacul vijelios al primarului Gutău Mircia: vezi AICI sau AICI. Și pe alte grupuri.

Să punem degrabă în undă câteva din noile lozinci ale zisului inițiator (cu precizarea că sublinierile din text îmi aparțin; în rest, totul este precum în materialul distribuit de acesta pe facebook):

Orașul în care orice inițiativă care vine în sprijinul cetățenilor trebuie stopată din fașă! Conducătorii școlilor din orașul nostru , probabil speriați de amenințările primarului, nu au dat curs promovării inițiativei de înființare a unui after school public, refuzând comunicarea acestui demers către părintii interesați care au copii ce frecventează cursurile claselor 0-IV!

Pentru ca dvs. să analizați în cunoștință de cauză ce implică acest demers, vă detaliem mai jos, câteva din condițiile în care ne dorim să funcționeze acest after school!...

Pentru înființarea acestui after school, este necesară demonstrarea oportunității investiției publice, motiv pentru care părinții interesați, sunt invitați să completeze acordul de principiu in formatul de mai jos!

Link descarcare acord de principiu: https://we.tl/t-Oe9A2dw5gM
Dupa completare, acesta va fi transmis la adresa de e-mail: virgil.pirvulescu@primariavl.ro 
Precizez faptul că acordul dumneavoastră poate fi transmis și prin mesaj direct pe adresa de e-mail de mai sus.”
 
Hopa… henț! Vorba uneia din rudele mele!
V-ați prins, așa-i!? A dispărut din schemă… Inspectoratul Școlar! Că prea se precipitaseră lucrurile, în graba cu care se demaraseră acțiunile oficiale de… implementare în școli a inițiativei liberale!
Din noul text mai rezultă că inițiatorii au renunțat la a porni cu colinda prin școli, punând astfel de-o… activitate de propagandă politică neaoșă, interzisă explicit de legea educației!
Iar pretențiile inițiatorului s-au limitat acum doar la…  copii ce frecventează cursurile claselor 0-IV.
Oricum ar sta treaba și oricât ar încerca s-o deghizeze / preambaleze în ceva care să o facă mai… vandabilă, în toate zisele noastre de mai sus am dovedit (cu vârf și îndesat) că inițiativa organizării unor activități de after school în imobilul fostului liceu Oltchim s-a născut moartă!
Iar încercarea de a o mai ține proptită în geamul dinspre… bulevardul Nicolae Bălcescu (la nr. 26), până când poștașul ar aduce următoarea… pensie, nu face altceva decât să ducă în ridicol o asemenea inițiativă. Care, dacă ar fi încăput pe mâinile cuiva mai priceput, ar fi avut oarece șanse de reușită.
Așa sunt slabe speranțe de reușită, chiar dacă toți cei direct interesați se căznesc să o… reanime!
Subordonarea nu înseamnă servitute, aşa cum autoritatea nu înseamnă tiranie. Charles Maurras

Pentru o mai deplină lămurire asupra speței, vezi și articolele:

29 decembrie 2021: Așteptările (zadarnice ale) lui Gutău Mircia de la recentele modificări ale LEN nr. 1/2011!

28 decembrie 2021: Mircia GUTĂU – față în față cu… reacțiunea – pledând vehement pentru desființarea Liceului „OLTCHIM”!

6 mai 2021: Fostei / actualei conduceri „manageriale” a I.Ș.J. Vâlcea: averea Liceului „Oltchim” nu era de haram*!

9 aprilie 2021: UPIȚI – ATENȚIE mărită! La VÂLCEA vi se pregătește ceva… nașpa! Se pare că vi s-a dus norocul pe apa Olăneștiului!

30 martie 2021: Se întrevede o nouă majoritate în Consiliul local al Râmnicului!? Numai astăzi nu e… mâine!

10.09.2020 O Scrisoare pierdută

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

Tiberiu M. Pană

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.

______________________

Aoleu… se (toot) mărită școala mea! Că de căutători (de casă) nu a dus niciodată lipsă!

Formația Azur – Se mărită Mona (duet cu trupa 0 LIVE la Pro TV 2013)

Vasile Şeicaru – Citeşte numai la final

Citeşte numai la final
În oglinda unui val
Sub un cer de floare albastră
Ne privim dintr-o poveste
Din ce a fost şi nu mai este
Tot la fel.

Prin grădini medievale
Ce rămân doar în scrisori
De-ai visat în seri banale
Că te plimbi adeseori…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.