Gutău Mircia între baia de mulțime / tăierea panglicii și finalizarea Proiectului bretelelor aferente „pasajului” de pe b-dul Tudor Vladimirescu (II)

Motto: Un oraş este produsul viu al mâinii şi minţii umane, reflectând istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate – şi egoismul şi erorile sale. – Charles Abrams

Scurt pe 2 și 1/4: În prima parte a acestui articol m-am referit la greaua facere a rampelor / bretelelor de legătură cu pasajul denivelat suprateran, care traversează calea ferată în prelungirea b-dului Tudor Vladimirescu, facilitând – într-o oarecare măsură – legătura dintre cartierele din sudul și nordul municipiului Râmnicu Vâlcea.

Poate că nu strică să luăm act de alte câteva date tehnico-economice, de devizul general centralizat al cererii de finanțare a proiectului și de Memoriul privind descrierea investițiilor din cadrul cererii de finanțare a acestor lucrări inginerești.

Toate acestea pot fi găsite AICI, consultând HOTĂRÂREA nr. 317 / 2018 a C. L. al Municipiului Râmnicu Vâlcea privind aprobarea devizului general centralizat, indicatorii tehnico-economici și descrierea investițiilor aferente cererii de finanțare „Construirea unei artere de legătură între b-dul Nicolae Bălcescu și b-dul Tineretului spre nord de la intersecția acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe b-dul Tudor Vladimirescu și achiziționarea de autobuze cu combustibili alternativi.”

De interes poate să fie și faptul că «… prin proiect se propune achiziționarea a 7 autobuze cu gaz natural comprimat (CNG), … având o capacitate de peste nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto. Autobuzele trebuie să fie adaptate transportului public local de călători, trebuie să fie special construite pentru transportul călătorilor așezați pe scaune sau în picioare și să aibă podea joasă, pentru a se permite urcarea și coborârea cu ușurință a călătorilor în stațiile de transport public…. Toate vehiculele de transport public achiziționate vor întruni cerințele legate de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă.»

Minciuna e grăbită. Adevărul întotdeauna așteaptă. – Alexandru Vlahuță

Pe scurt, aflați că Proiectul „Construirea unei artere de legătură între bulevardul Nicolae Bălcescu şi bulevardul Tineretului spre nord de la intersecţia acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe bulevardul Tudor Vladimirescu şi achiziţionarea de autobuze cu combustibili alternativi” a fost depus de Municipiul Râmnicu Vâlcea în data de 9.10.2018. Deși Gutău preconizase finalizarea acestuia în anul… 2018! Principalele activităţi din cadrul acestui proiect au constat din execuţia lucrărilor la obiectivele de investiţii „Prelungirea bulevardului Tineretului spre nord între strada Gib Mihăescu şi strada Libertăţii”, sau „Artera de legătură între bulevardul  Nicolae Bălcescu şi b-dul Tineretului, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran.”

Contractul de finanţare a fost semnat pe 18 decembrie 2018, pentru o contribuţie nerambursabilă de 25.882.733,85 lei din valoarea totală a proiectului de 70.212.360,50 lei. Data de finalizare a contractului de finanţare era… 30 iunie 2020. Asta apropo de declarația lui Gutău Mircia, făcută înainte de inaugurarea din 29 noiembrie 2019, când a susținut că inaugurarea urma să se producă cu…  4 (patru) luni înainte de termen; dacă stăm strâmb și încercăm să judecăm drept, între data inaugurării (29 noiembrie 2019) și cea preconizată contractual pentru finalizare (30 iunie 2020), diferența era de vreo… 7 (șapte) luni, câte sunt între 29 noiembrie 2019 și 30 iunie 2020! Și toți ciracii cărcălitori – conectați la țevușca bugetară – au luat de bună declarația după ureche a lui Gutău! Inclusiv site-ul Primăriei, cântăciosul de serviciu al nemaiîntâlnitelor isprăvi (i)dilitare ale primarelui Gutău! Ce să verifice ei informația dată mură-n gură; chiar dacă, în această speță, adevărul astfel obținut l-ar fi avantajat pe Gutău!

Mai aflam că „… s-a realizat extinderea reţelei de piste pentru biciclişti cu o lungime de 260 m, trotuare pentru pietoni şi două staţii de autobuz. În urma amenajărilor făcute în cadrul proiectului a rezultat o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp de spaţiu verde, pe care s-au plantat copaci şi arbuşti decorativi. Măsurile propuse vor contribui la scăderea anuală a deplasărilor cu autoturismele personale, la reducerea emisiilor de CO2 generate de transport, precum şi la creşterea numărului de pasageri/ pietoni/ biciclişti.” Nimic altceva decât… un nou set de vorbe fără acoperire în fapte, apropo de cei „10.000 de metri pătrați de spațiu verde” și de… reducerea emisiilor de CO2 generate de transport! Și nu numai. Cum să scadă în zonă „emisiile de CO2 generate de transport”, când le-ai dat autoturismelor ocazia să se zbenguie în voie pe noile căi de rulare!? Pe care, de la inaugurare, este o perpetuă viemuială motorizată!

Să nu ne amăgim că ar fi altfel, când este clar că după inaugurare, ca și cum nu era de ajuns ce era până atunci, au crescut emisiile de gaze toxice în întregul areal deservit de noul nod rutier. Chiar dacă în AVIZUL de MEDIU nr. 2 / 23 ianuarie 2009 pentru Planul Urbanistic Zonal  – Zona Libertății, municipiul Râmnicu Vâlcea, dat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului CRAIOVA, scria cu totul altceva referitor la „condițiile” impuse / măsurile care urmau să fie adoptate pentru: „protecția calității aerului”, pentru „protejarea factorilor de mediu: sol, subsol, ape subterane, vegetație și așezări umane”, pentru „gestionarea deșeurilor”, sau pentru „protecția împotriva zgomotului”! O parte importantă a Avizului se referea la „monitorizarea efectelor implementării planului asupra factorilor de mediu”, care erau în responsabilitatea… Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, în calitatea sa de… titular al planului! Titular care era obligat să depună anual la A.R.P.M. Craiova – „până la sfârșitul primului trimestru al anului ulterior” (!?) – „stadiul realizării programului de monitorizare” (vezi AICIAVIZUL de MEDIU…, 6 pagini)! Cum s-ar spune, pui lupul paznic la oi! Și te aștepți să nu mai poți respira de atâta… ozon în zonă!

Cine vrea să spună ceva interesant, trebuie să mintă puțin. – Antoine de Saint Exupery

După atâtea pertractări, a venit ziua cea mare! Anunțată de beneficiar cu surle și trâmbițe, așteptată de drumeți cu sufletul la gură! Vineri, 29 noiembrie 2019, o mulțime de poporeni, cu sau fără treabă, s-a înghesuit sub pasaj, în zona noului sens giratoriu, dându-și coate (că altceva nu mai au de mult ce să-și dea!), ca să nu scape vreunul din momentele istorice la care avea norocul să asiste.

17.08.2021 bretele3Nelipsitul sobor de preoți, coordonat de preotul Mercurie Daniel Apostol, părinte-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, menit să asigure bretelelor – prin rugăciuni bine țintite – viață lungă și lipsită de incidente rutiere!

A urmat o paradă de maşini de epocă, momentul artistic „Arc peste timp” prestat de actorii Teatrului Municipal „Ariel”, un concert al Fanfarei „Gabriel Chaborschi” de la Palatul Copiilor şi nelipsitul moment inaugural al… tăierii panglicii!17.08.2021 bretele517.08.2021 bretele2Iată-i pe toți adunați ciorchine, veniți să-și facă baia de mulțime! Cu sau fără să fi avut treabă cu lucrarea inaugurată, tot felul de neaveniți taie / țin de panglici și râd mânzește! Știu ei de ce… Că doar nu-s proști să ne spună și nouă! Mai că-ți vine să te gândești la proprietățile pe care și le-au tras, de când gestionează banul public!

Cine spune minciuni este ca și cel care fură. – Proverb românesc

17.08.2021 bretele4Vedere aeriană a pasajului suprateran și a bretelelor / rampelor acestuia.

Hai să le vedem într-o filmare de doar 1;03 minute:

Râmnicu Vâlcea – Bretelele de legătură la bulevardul Tudor Vladimirescu

Bretelele s-au inaugurat atunci, pe 29 noiembrie 2019, doar pentru că așa a vrut Gutău! Dar treaba nu era terminată, deoarece – printre multe alte deficiențe – nu existau indicatoare rutiere de orientare (semnele de circulație)! Dovadă faptul că, pe la jumătatea lunii decembrie 2019, au fost montate astfel de indicatoare rutiere de orientare la intrările şi ieşirile rampante, precum şi la sensul giratoriu de sub pasaj, către principalele puncte de interes din oraş şi din afara sa, cum ar fi Vama, Centrul orașului, cartierul Ostroveni, Sibiu, Piteşti etc.

O minciună nu constă din amplasarea incorectă a cuvintelor, ci din dorința și intenția, mijlocite de o vorbire falsă, de a-ți înșela vecinul și a-i face rău. – Jonathan Swift

Într-un sfârșit, se părea că Gutău s-a descărcat definitiv de obligațiile pe care le avea în raport cu magnificul său proiect edilitar. Asta s-a întâmplat miercuri, 23 iunie 2021, atunci când, în Sala de Consiliu a Primăriei municipiului, a avut loc Conferinţa de presă dedicată finalizării proiectului „Construirea unei artere de legătură între b-dul Nicolae Bălcescu și b-dul Tineretului spre nord de la intersecţia acestuia cu strada Gib Mihăescu, inclusiv rampele aferente pasajului suprateran de pe b-dul Tudor Vladimirescu şi achiziţionarea de autobuze cu combustibili alternativi.” Vezi Comunicatul de presă distribuit cu acest prilej, aflat pe site-ul Primăriei, cu toate bărbile pe care le cuprinde, referitoare la utilitatea nemaiîntâlnită a acestui proiect gutăian! Se știe că lauda de sine nu miroase a bine, apropo de unele susțineri calpe, precum: „… Activitățile proiectului contribuie, indirect la măsurile de protecție a diversității și reducerea riscului de secetă, prevenirea și reducerea riscului de inundații. Proiectul a implementat măsuri de îmbunătățire a calității mediului înconjurător prin folosirea de mijloace tehnice de combatere a poluării și emisiilor de poluanți. Lucrările executate prin prezentul proiect nu constituie surse de poluare a apei, aerului și solului și nu sunt generatoare de noxe.” Îți stă mintea, citindu-le! A se compara cu unele dintre măsurile stabilite prin AVIZUL de MEDIU nr. 2 / 23 ianuarie 2009 pentru Planul Urbanistic Zonal  – Zona Libertății, municipiul Râmnicu Vâlcea, acordat de Agenția Regională pentru Protecția Mediului CRAIOVA.

Vezi materialul VIDEO (de circa 4;40 minute) difuzat de Televiziunea VTV pe 23 iunie 2021 (de la min. 0;20 la min. 2;45 vorbește dl Gutău):

Gutău reia vechile sale șlagăre… sunt extraordinar de fericit, pentru că este proiectul meu de suflet… este vorba de acele bretele mult discutate… Dumnezeu a făcut ca tot eu să fiu cel care finalizez acest proiect și sunt foarte mândru că l-am finalizat cu un an și jumătate înainte!!! Tarascornistul ăsta, aflat în fruntea obștei vâlcenilor, poate să spună orice, pentru că toți cei care îi ascultă și-i înregistrează parascoveniile nu au nimic de-a face cu ziaristica. Sunt doar niște simple unelte, aflate la cheremul celor care îi subvenționează; fie că este vorba de angajatorii lor adânc implicați în politică, fie de „ajutorul dezinteresat” care provine de la autorul unor astfel de declarații sforăitoare, care nu au tangență cu realitatea!18.08.2021 bretele1Doar pentru ca – prin comparație cu ce stă scris aici – să avem un termen de referință la „termenele” închipuite, de care vorbește Gutău Mircia! Apropo de „data finalizării proiectului…”!

Mai pretinde Gutău că: … se vede cu ochiul liber (fără să precizeze care este „ochiul” prin care se uită! n. n.)acest proiect a dus la fluidizarea circulației și legarea sudului de norddacă n-ar fi fost aceste bretele ar fi fost un haos total… este proiectul cel mai important pe care l-am făcut în Râmnic după revoluție…!

O tanti din prezidiu, care se încurcă amarnic atunci când citește pe sărite de pe un teanc de foi, susține afirmațiile anterioare ale șefului său lumesc (VIDEO – de la min. 2;46 la min. 4;20), atunci când spune: investițiile realizate prin proiect au contribuit semnificativ la îmbunătățirea transportului public, … prin realizarea unui nou traseu, care realizează legătura între cartierul Ostroveni din sudul municipiului și cartierele Nord și Traian, fără a se mai tranzita zona centrală… precum și zonele cu barieră de la calea ferată, astfel încât să obținem reducerea timpilor de parcurs prin creșterea vitezei de deplasare… Mai citește cocoana că… noile rute sunt deservite de către mijloacele de transport achiziționate prin proiect, deși numai pe acolo nu circulă noile autobuze, despre care se pare că vorbește cucoana! În rest, le vezi pe oriunde altundeva prin oraș! Dar cine să știe, cine să vadă, cine să întrebe… Pentru că, oricum, ar face-o degeaba!

Despre ce s-a întâmplat după inaugurare cu opera magna a lui Gutău Mircia, pe larg, începând din episodul următor. Când ne vom referi și la contribuția pe care a avut-o „noul traseu” la realizarea legăturii dintre cartierul Ostroveni din sudul municipiului și cartierele Nord și Traian, fără a se mai tranzita zona centrală! Și cât de mult a contribuit această rută la reducerea timpilor de parcurs prin creșterea vitezei de deplasare! Hai că și asta-i tare!

Este o politică înţeleaptă să construieşti un pod de argint pentru un duşman care fuge. – George Bernard Shaw

Din toate comentariile pe care le-am găsit la materialele de presă consultate, următorul mi s-a părut a fi la obiect, deoarece avansează câteva idei care ar fi dus la o justificată ieftinire a proiectului; cu rezervele produse de părțile acestuia care au un limbaj licențios, pe care le-am înlăturat din text, fără a-i modifica astfel sensul:

«Aurica says: 30/11/2019 at 6:05 pm

Un proiect de rahat, ….
Ia ganditi-va cum era daca lăsau benzile laterale de pe ambele poduri să coboare exact in sensul giratoriu facut acum, cum ar fi fost?
Va spun eu:
costuri de trei ori mai mici decat megalomania asta de bretele, bani dati firmei primarului Alexconstruct;
iesiri pe toate directiile posibile nu ca acum, daca vii din centru pe Tudor Vladimirescu si vrei sa mergi spre nord, mai intai cobori spre Ostroveni pana la sensul giratoriu de la Kaufland ca mai apoi sa te intorci sa ajungi sub pod si spre nord;
posibilitatea ca acest bulevard sa continue pe 4 benzi pana in zona nord pe lângă calea ferata; asa a blocat orice posibilitate sa duci bulevardul spre nord.
Astea sunt motivele pentru care aceasta lucrare nu reprezinta decat o megalomanie de-a primarului ….
Dacă greșesc vă rog să explicați.»

Dar nu i-a mai „explicat” nimeni nimic!

Acest comentariu a fost distribuit și AICI – la alt articol referitor la inaugurarea bretelelor.

P. S.: În partea a treia a articolului PASARELA pietonală – un eșec care trebuie să fie asumat de administrația Gutău! (III) – publicată pe 4 august 2021 – am prezentat suficiente elemente care conduc spre o singură concluzie: dezinteresul declarat al administrației publice locale (din vara anului 2016 condusă tot de către Gutău Mircia) de a asigura utilizarea unei construcții de a cărei necesitate / utilitate ar fi trebuit să se preocupe primarul încă din anul 2009, pe vremea când s-au croit „din cuțite și pahară!” pasajul denivelat suprateran și pasarela pietonală care-l însoțește. Prilej de a susține demersul nostru scriitoricesc prin distribuirea a numeroase fotografii, realizate în anii 2018-2021.

Pentru a înțelege dimensiunea reală a problemei responsabilităților care revin administrației publice locale, vezi episodul al IV-lea al articolului nostru „Pasajul denivelat suprateran”: cum se achită administrația condusă de Gutău de responsabilitatea întreținerii acestuia (IV) – publicat pe 28 iulie a. c. – de la care pornesc link-uri spre celelalte 3 episoade, materiale în care am prezentat avatarurile realizării „pasajului denivelat suprateran”. Toate acestea sunt ornate cu numeroase fotografii, dovadă a indolenței și dezinteresului proverbiale ale administrației gutăiene. Fapte grave, pentru care considerăm că se impune ca toți cei responsabili să răspundă în fața legii.

Despre greutățile insurmontabile pe care le întâmpini atunci când te încumeți să parcurgi per pedes apostolorum  trotuarul de la nivelul solului, ne-am referit in extenso și în articolul D-le Gutău, poftim la plimbare pe „trotuarul” de lângă „pasajul denivelat suprateran”! – publicat pe 10 august 2021.

În mai multe din articolele noastre din ultima perioadă, ne-am referit la astfel de fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea lui Gutău Mircia, actualul primar al urbei. Link-uri care duc spre unele dintre acestea pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.

Lectură cât mai tihnită și… productivă!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

______________________________

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.

Paraziții – Căpitane, raportez! – YouTube

… Avem cheia succesului și harta spre comoară.
Trupe de elite antrenate la bară.
Avem planu’ cincinal dezvoltat la băutură,
Și o forță de reacție testată pe centură
Căpitane, raportez! Încă luptăm, ne-am înarmat.
Avem zăpadă și cristale, avem iarbă și căcat.
Avem TV HD și internet aproape gratuit.
Și două sute de programe despre cum să fii tâmpit.
Avem porno și telenovele pe mobil fără cuplaj.
Muzică fără mesaj numită dresaj….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.