Motto: Un oraş este produsul viu al mâinii şi minţii umane, reflectând istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate – şi egoismul şi erorile sale. – Charles Abrams
Povestea vorbei (de astăzi): În prima parte a acestui articol, publicată pe 30 iulie a. c., am prezentat suficiente elemente care conduc spre o singură concluzie: dezinteresul declarat al administrației publice locale (din vara anului 2016 condusă tot de către Gutău Mircia) de a asigura utilizarea unei construcții de a cărei necesitate / utilitate ar fi trebuit să se preocupe primarul încă din anul 2009, pe vremea când s-au croit „din cuțite și pahară!” pasajul denivelat suprateran și pasarela pietonală care-l însoțește. Ocazie de a susține demersul nostru scriitoricesc prin distribuirea a numeroase fotografii, realizate în anii 2018-2019.
În partea a doua am continuat acest demers, ilustrându-l cu ale zeci de fotografii ale obiectivului, realizate în perioada 25 septembrie 2020 – 26 ianuarie 2021. Totodată, am făcut APEL și la reprezentanții PNL în Consiliul local al municipiului, (partid care, mai nou, pe plan local, se consideră a fi în… opoziție!), să se poziționeze corect, situându-se constant de partea celor care sunt interesați de soarta Râmnicului, bazin electoral din care ar trebui să obțină mult mai multe voturi.
Pentru a înțelege dimensiunea reală a problemei responsabilităților care revin administrației publice locale, vezi episodul al IV-lea al articolului nostru „Pasajul denivelat suprateran”: cum se achită administrația condusă de Gutău de responsabilitatea întreținerii acestuia (IV) – publicat pe 28 iulie a. c. – de la care pornesc link-uri spre celelalte episoade, materiale în care am prezentat avatarurile realizării „pasajului denivelat suprateran”. Toate acestea sunt ornate cu numeroase fotografii, dovadă a indolenței și dezinteresului proverbiale ale administrației gutăiene. Fapte grave, pentru care considerăm că se impune ca toți cei responsabili să răspundă în fața legii.
Fotografia excepțională ține de adâncimea sentimentului, nu de cea a câmpului focalizat. Peter Adams
În acest episod încercăm să ajungem la zi, dovedind și în acest fel – dacă se mai îndoia cineva de asta – că administrația publică vâlceană nu face altceva decât să trăiască din aparițiile televizionistice ale lui Gutău și lauda de sine a acestuia, despre care știm ce miros se spune că are.
Materialul fotografic pe care îl folosim în acest episod a fost realizat între 1 martie și 2 iulie 2021, cuprinzând fotografii din 1, 8, 9, 16, 17, 18, 21 și 22 martie, 7 mai, 25 iunie și 2 iulie a. c. Mai multe date și suficient de multe imagini, care nu fac altceva decât să reconfirme atitudinea de total dezinteres a lui Gutău Mircia față de starea unor bunuri care fac parte din domeniul public al UAT Râmnicu Vâlcea, administrat de Consiliul local al municipiului. De aici și obligațiile care revin actualilor consilieri locali și APELUL pe care l-am adresat celor 9 consilieri care reprezintă PNL și celor 3 consilieri ai USR, de a se achita de atribuțiile legale pe care le au. Care ar trebui să înțeleagă că bruma de voturi pe care le-au obținut la alegerile din 2020, nu s-a datorat promisiunilor deșarte din programele lor electorale, ci doar faptului că au capitalizat nemulțumirile anti PSD, (garat pe o linie moartă de nereprezentativitatea flagrantă a lui Nicolae-Liviu Dragnea și de incapacitatea funcțională a Vioricăi Dăncilă!) ale unei părți a populației. Voturi pe care, așa cum le-au obținut, e la fel de ușor să le piardă. Și după cum înoată în mocirla interesului de partid minor, ai cărui lideri sunt dispuși să facă orice ca să se aburce cât mai sus în copacul vremelnicei lor puteri, nu par să fie departe de un astfel de deznodământ.
Primele 4 FOTOGRAFII sunt din 1 martie 2021:
Porumbeii se aflau în perioada curtatului asiduu, pregătindu-se de cuibărit.
Alte 3 FOTOGRAFII datează din 8 martie a. c.:
Porumbel evoluând la… aparate, precum și urmările dezastrului produs în incintă de prezența nedorită a acestor înaripate deosebit de versatile.
Pubela roșie a continuat să-și facă treaba, preluând o parte din mizeria existentă în zonă. Doar că nimeni nu vedea cât era de plină. Cum a și rămas, până la sfârșitul său lumesc. Dar să nu anticipăm…
Alte două FOTOGRAFII, care datează din 9 martie a. c.:
Într-o zonă care pare să fi fost abandonată de autoritățile locale, trecătorii își rezolvau diferitele lor… treburi. Mai mici sau mai mari, fără niciun fel de jenă. Mai ales dacă unele dintre acestea erau deosebit de… presante! Nu ar fi rău dacă municipalitatea s-ar gândi să introducă o taxă specială pentru descurajarea proliferării unor astfel de fapte! În caz contrar, ar fi bine ca, din loc în loc, să amplaseze… suluri de hârtie igienică! N-ai de unde să ști cât de mare poate să fie… treaba care-i încearcă pe unii dintre trecători. Nu toți cei care trec pe aici aduc în ei doar… treaba mică! Atenție pietoni, dacă vă aventurați prin zonă, uitați-vă cu mare atenție pe unde călcați, fiindcă… norocu’ omenesc / câinesc etc., vă pândește la tot pasul!
Legendele spun că fotografiile fură sufletul oamenilor. Eu, ca fotograf, dau suflet fotografiilor!
Alte 3 FOTOGRAFII sunt făcute pe 16 martie:
Este posibil ca din cauza ploilor diluviene din această primăvară, autoritățile locale să fi luat în calcul realizarea în zonă a unui bazin olimpic, în condițiile în care nu mai există nicio speranță să fie terminat bazinul acoperit, aflat în lucru în incinta ștrandului din Ostroveni! Așa cum se poate vedea, condiții favorabile există! Doar să se vrea… iar coana Europa să mai decarteze niște firfirei, că-i foame mare de bani după pandemie!
Vremea nu e niciodată cooperantă cu fotografii. Edward A. Murphy
Următoarele 4 FOTOGRAFII sunt din 17 martie:
Cele două FOTOGRAFII sunt din 18 martie a. c.:
Urmările ploilor din zilele anterioare încă sunt vizibile în turnul de vest, iar dejecțiile păsărești sunt astfel puse la dospit!
Alte 3 FOTOGRAFII sunt realizate pe 21 martie:
Deducem că în această zonă, ferită de privirile indiscrete ale reprezentanților instituțiilor statului de drept, se practicau la greu anumite… obiceiuri den bătrâni! Cum ar fi degustarea produselor… alimentare (!) îmbuteliate în aceste numeroase peturi (vezi FOTO sus / jos)!
Primitoarea pubelă roșie nu putea prelua nici ea cu mult peste capacitatea maximă proiectată; cu atât mai mult cu cât, de zile bune, nimeni n-o băga în seamă, pentru a o goli de prea plinul gunoaielor care păreau să o copleșească!
FOTOGRAFIA de mai jos a fost realizată pe 22 martie:
Nu am decis să fiu un fotograf, mi s-a întâmplat să pic în această lume. Bernice Abott
Cele 4 FOTOGRAFII de mai jos sunt din 7 mai a. c.:
Între timp, așa cum se poate observa, ușile de acces în turn au fost ferecate cu ditamai lacătul.
Pubela pare să fie… obosită, iar cutia din carton (menită suplimentării acesteia), se dovedește și ea neîncăpătoare. Oricum ar fi, de multă vreme, nimeni nu părea să le observe! Mă refer la cei plătiți pentru a o face!
Nu există reguli pentru fotografiile bune, există doar fotografii bune. Ansel Adams
Cele 6 FOTOGRAFII de mai jos au fost făcute pe 25 iunie:
Dacă simțiți mirosul de ars, înseamnă că realizați că aici s-a întâmplat ceva grav! O mână criminală (că altfel nu pot să-i zic!), constatând că nimeni nu se grăbea să o golească de gunoaiele care o țineau blocată de atâta vreme, a preferat să incendieze pubela! Iar urmele acestui act banditesc sunt și acum vizibile la locul faptei!
Pubela s-a făcut scrum, iar pe ușa de acces în turn se vede cum tronează ditamai lacătul. Poate că doar existența acestuia (a lacătului, zic!) a împiedicat focul să se propage în turn, deși tentative de a pătrunde, așa cum se poate vedea (în stânga fotografiei), au existat.
Speriat de moarte, un porumbel stingher meditează la greutățile vieții printre oameni… Noroc cu primărienii lui Gutău, care nu-i bagă deloc în seamă nici pe unii, nici pe alții!
În timp, activitatea „artistică” și coloristică s-au diversificat, așa cum o probează urmele de pe partea dinspre oraș a turnului de vest. Dovadă a faptului că și o stână fără câini poate să fie în centrul preocupărilor… artistice!
Fotografie. Un tablou pictat de soare fără educaţie artistică!
Alte 9 FOTOGRAFII sunt din 2 iulie 2021:
Din ce (încă) se vedea la locul faptei, semnele sunt bune! Puțin a lipsit ca GUTĂU să nu scape definitiv de piatra din casă, reprezentată de această incomodă… pasarelă pietonală! Cea care parcă-i stă-n gât, așa cum declara nu cu mult timp în urmă. Cu puțin efort, ținând cont de bruma de experiență dobândită din această încercare eșuată, este posibil ca o eventuală recidivă să fie încununată de succes! Fiindcă este ușor de observat că pasarela a fost realizată și din materiale inflamabile!
Asta a fost istoria (în imagini a) Pubelei roșii, din care a rămas… doar ceea ce se vede!
Este indubitabil faptul că porumbeii, al căror număr crește precum voinicul din poveste, controlează cu autoritate zona. N-ar fi rău dacă Gutău, care nu vrea să audă de această pasarelă pietonală, le-ar da-o în primire porumbeilor, cu acte în regulă. La semnarea cărora să fie invitați și reprezentanți ai Uniunii Europene, să vadă cu ochii lor ce s-a ales de banii europenilor! Ocazie cu care ar putea să jure (precum sultanu-n barbă) că n-o să mai repete astfel de greșeli… După care, folosind mijloacele legale de care dispun, să-i pună pe toți derbedeii vinovați (nu doar de… incompetență!), să le restituie sumele folosite pentru aceste investiții eșuate, rămase fără nicio finalitate practică.
Și încălecai pe-o șa, și vă arătai povestea (ilustrată a pasarelei pietonale) așa!
Vezi episodul al IV-lea al articolului nostru „Pasajul denivelat suprateran”: cum se achită administrația condusă de Gutău de responsabilitatea întreținerii acestuia (IV) – publicat pe 28 iulie a. c. – de la care pornesc link-uri spre celelalte 3 episoade, materiale în care am prezentat avatarurile „pasajului denivelat suprateran”. Toate acestea sunt ornate cu numeroase fotografii, care dovedesc indolența și dezinteresul administrației gutăiene. Pentru care se impune ca toți cei responsabili / vinovați trebuie să răspundă în fața legii.
În mai multe din articolele noastre din ultima perioadă, ne-am referit la astfel de fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea actualului primar al urbei, Gutău Mircia. Link-uri care duc spre unele dintre acestea pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.
P. S.: În episodul următor o să prezint câteva graffiti, din multele care au împânzit locul de sub pod în anii din urmă. Dintre care, cele mai multe încă tronează pe zidurile / pereții edificiilor din zonă.
Lectură cât mai reușită și… productivă!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
__________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Toate fotografiile care ilustrează acest articol fac parte din fototeca personală a autorului.
Gheorghe Gheorghiu – ULTIMUL TREN
Pașii mei mai încet se arată
Dar alerg cât există un rost
Să prind trenul, e ultima dată
Vreau să fiu călător cum am fost.
Orizont 77 – Trenuri de fum (Versuri- Nicolae Ionel Petricec)