Motto: Iubiţi arborii! Cu frunza lor putrezită au dospit lutul din care s-a făcut omul. Ei sunt izvorul, ocrotirea şi poezia vieţii. (Alexandru Vlahuţă)
Povestea vorbei (de astăzi): În primul episod ne-am referit la realități urbanistice din municipiul Râmnicu Vâlcea. Am inaugurat acest ciclu edilitar cu articolul Gutău și faptele sale edilitare (I). Astăzi despre… „lumina” de la Gară! – publicat pe 8 iunie a. c. Articol în care am prezentat astfel de fapte antiedilitare de netăgăduit ale administrației publice locale. Cea care a dispus reducerea drastică a surselor iluminatului public din zona peronului de acces în Gara din Râmnic.
Episodul al doilea ne-a dat ocazia să evidențiem alte fapte anti… urbanistice ale Primarelui Gutău Mircia. Și anume Gutău și faptele sale edilitare (II). Despre ciumpăvirea copacilor din parcul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. – publicat pe 11 iunie 2021.
Episodul al treilea a fost dedicat faptelor impardonabile ale acelorași drujbiști, înfățișând o parte din faptele lor de armă mortală, desfășurate pe b-dul Tudor Vladimirescu: Gutău și faptele sale edilitare (III). Ce a mai rămas din CASTANII și TEII de pe b-dul Tudor Vladimirescu! – publicat pe 16 iunie 2021. Pe unde au trecut în iarna anului 2018-2019 și în primăvara următoare, descăpățânând toți arborii – CASTANII și TEII – care făceau fala acestei importante artere stradale a urbei noastre.
Episodul al patrulea ne-a dat ocazia să înfățișăm în imagini dezastrul produs de drujbiștii gutăieni pe o stradă adiacentă bulevardului Tudor Vladimirescu: strada V. Olănescu – Gutău și faptele sale edilitare (IV). Cum s-a ales praful de teii care străjuiau strada V. Olănescu… – articol publicat pe 19 iunie 2021.
Episodul al cincilea ne-a dat ocazia să înfățișăm în imagini dezastrul produs de drujbiștii gutăieni pe altă stradă adiacentă bulevardului Tudor Vladimirescu, strada Mihai Viteazul – Gutău și faptele sale edilitare (V). Soarta nefastă a teilor de pe strada Mihai Viteazul…, articol publicat pe 23 iunie a. c. O stradă pe care își au cuibarul mai multe dintre notabilitățile locale, printre care și primarul Gutău Mircia. Acesta să fi fost motivul pentru care copacii din dreptul acareturilor sale – și nu numai – nu au fost afectați de molima tăietorilor de arbori!?
Episodul al șaselea ne-a dat prilejul să evidențiem la gazeta feisbucistă de perete – la rubrica AȘA NU! – alte astfel de fapte gutăiene, tot din perimetrul stradal îndrăgit de autorul unor asemenea realizări (i)edilitare de neegalat – Gutău și faptele sale edilitare (VI). Toți TEII se doboară, nu-i așa!? Și nu numai… – publicat pe 28 iunie 2021.
Am repezit securea asupra arborelui, iar el a zis: „Loveşte, coada securii e din mine!” (proverb arab)
Faptele drujbiștilor gutăieni ne-au purtat pașii și prin zona Nord a Râmnicului. Așa cum o dovedesc fotografiile de mai jos, realizate pe 7 martie 2020. Cum se poate vedea, și de această dată s-a lucrat tot… la ras:
Cum de rămân nespânzuraţi
Aceşti neruşinaţi şi hoţi?
Poate doar pentru că nu sunt
Atâţia arbori pe pământ
De care să atârne toţi. (Sándor Petőfi)
Vom învinge noi obiceiul general al naturii, vizibil în tot ce-i viu sub cer, de a tremura din cauza durerii? Până şi arborii par să geamă din cauza relelor ce li se fac. (Michel de Montaigne)
Poate că în aceste vorbe există o mare doză de adevăr: Dacă ce spun eu are un ecou în tine e pentru că suntem amândoi ramuri ale aceluiaşi copac. (William Butler Yeats) Teoretic putem să fim cu toții de acord. Numai că un asemenea acord nu ar avea nicio valoare practică fără adeziunea tăietorilor gutăieni de… frunză la câini!
Brad bătrân
Au fost tăind un brad bătrân
Fiindcă făcea prea multă umbră
Şi-atuncea din pădurea sumbră
Se auzi un glas păgân:
„O, voi ce-n soare cald trăiţi
Şi aţi răpus strămoşul nostru
Să nu vă strice rostul vostru,
De ce sunteţi aşa grăbiţi?
În anii mulţi cât el a fost
De-a lungul ceasurilor grele,
Sub paza crăcilor rebele,
Mulţi şi-au aflat un adăpost.
Moşneagul, stând pe culme drept,
A fost la drum o călăuză
Şi-n vreme aspră şi hursuză
El cu furtunile-a dat piept.
Folos aduse cât fu viu,
Ci mort, acuma când se duce,
Ce alta poate-a vă aduce
Decât doar încă un sicriu?” (Brad bătrân – Nicolae Iorga)
În partea finală a acestui ciclu de articole o să prezentăm in extenso procedurile care se recomandă a fi folosite pentru curățarea corectă a copacilor din mediul urban. Orice s-ar spune până atunci – de către tot felul de… asistați social din ceata de aplaudaci a lui Gutău Mircia – adevărul este unul singur: toate „tăierile” făcute de către drujbiștii gutăieni încalcă flagrant aceste norme.
Până atunci, luați în studiu doar câteva astfel de exemple de lucru bine făcut:
Dacă ce spun eu are un ecou în tine, e pentru că suntem amândoi ramuri ale aceluiaşi copac. (William Butler Yeats). Reiau citatul doar pentru a încerca să dovedim că… repetitio est mater studiorum!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
________________________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Toate fotografiile care ilustrează articolul îmi aparțin.
_______________________________
Via Dacă ft. Frate Gheorghe – Arde Pădurea (Official Music Video)
COMA feat. Sunetele Pădurilor – Cel mai frumos loc de pe pământ [acustic for Greenpeace]