D-le Gutău, poftim la plimbare pe „trotuarul” de lângă „pasajul denivelat suprateran”!

Motto: Un oraş este produsul viu al mâinii şi minţii umane, reflectând istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate – şi egoismul şi erorile sale.– Charles Abrams
Povestea vorbei (de astăzi): S-a lucrat la măgăoaia care asigură supratraversarea căii ferate de pe bulevardul Tudor Vladimirescu de nici locuitorii aflați la vârsta senectuții nu-și mai puteau aminti… de când! Unii dintre ei puteau să rememoreze unele din momentele trăite, care țineau de istoria locului din primul sau din cel de-al doilea război mondial, decât de timpul imemorial de început al edificării acestor construcții: „pasajul denivelat suprateran” (cum îi zice lui oficial) și pasarela pietonală, construită în dreapta acestuia. Mai că și timpul uitase de când fuseseră începute! 
Pentru că așa se întâmplă atunci când contractezi astfel de lucrări monumentale cu societăți care se află într-un echilibru financiar instabil, fiind cu un picior pe marginea… insolvenței / falimentului. Așa cum s-a întâmplat și cu cea care a realizat clădirea gării din municipiu! Cu chiu cu vai, după ani de pertractări și edificare cu viteza melcului, au fost terminate. Cum arată acum, la doar câțiva anișori de la recepționarea lor, este altă problemă.
În ce ne privește, n-am făcut rabat de la nimic ca să prezentăm starea lor actuală, înfierând (!) cu mânie (nu proletară, ci… abia reținută!) lipsa de interes manifestată cu ostentație de actuala administrație locală. Cea care le-a comandat în anul 2009, le-a preluat (începând din anul 2016, de când Gutău a fost reales ca primar al municipiului) și care ar trebui să se preocupe de starea lor actuală. Dar nu o face de niciun fel.

Astfel de fapte administrative ale primarului Gutău Mircia au stat în atenția noastră în ultima vreme, așa cum se poate constata din toate articolele de mai jos:

În partea a treia a articolului PASARELA pietonală – un eșec care trebuie să fie asumat de administrația Gutău! (III) – publicată pe 4 august 2021 – am prezentat suficiente elemente care conduc spre o singură concluzie: dezinteresul declarat al administrației publice locale (din vara anului 2016 condusă tot de către Gutău Mircia) de a asigura utilizarea unei construcții de a cărei necesitate / utilitate ar fi trebuit să se preocupe primarul încă din anul 2009, pe vremea când s-au croit „din cuțite și pahară!” pasajul denivelat suprateran și pasarela pietonală care-l însoțește. Prilej de a susține demersul nostru scriitoricesc prin distribuirea a numeroase fotografii, realizate în anii 2018-2021.

Tot atunci, am făcut un APEL la reprezentanții PNL în Consiliul local al municipiului, (partid care, mai nou, pe plan local, a eșuat previzibil într-o… opoziție jenantă!), sugerându-le să se poziționeze corect în disputa politică locală, situându-se de partea celor care mai sunt interesați de soarta Râmnicului, bazin electoral insuficient valorificat, din care ar fi trebuit să obțină mult mai multe voturi.

Pentru a înțelege dimensiunea reală a problemei responsabilităților care revin administrației publice locale, vezi episodul al IV-lea al articolului nostru „Pasajul denivelat suprateran”: cum se achită administrația condusă de Gutău de responsabilitatea întreținerii acestuia (IV) – publicat pe 28 iulie a. c. – de la care pornesc link-uri spre celelalte 3 episoade, materiale în care am prezentat avatarurile realizării „pasajului denivelat suprateran”. Toate acestea sunt ornate cu numeroase fotografii, dovadă a indolenței și dezinteresului proverbiale ale administrației gutăiene. Fapte grave, pentru care considerăm că se impune ca toți cei responsabili să răspundă în fața legii.

În mai multe din articolele noastre recente ne-am referit la alte fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea lui Gutău Mircia, actualul primar al urbei. Link-uri care duc spre celelalte episoade pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.

Mersul pe jos face piciorul frumos! (proverb românesc)

Se știe că pasajul / podul nu are… trotuare pentru circulația pietonală, fiind dotat doar cu niște… balustrade, care au rolul să delimiteze în lateral calea de rulare, prevenindu-se astfel… ajungerea direct în peisaj a autovehiculelor, în cazul unor evenimente rutiere nedorite. Motiv pentru care pietonilor nu le rămâne altceva de făcut decât să sară în continuare… pârleazul, reprezentat de șinele de cale ferată de la nivelul solului. Cu toate riscurile de rigoare pe care le implică aceste excursii tematice, la care se expun zilnic sute și sute de oameni! Situația agravată și de faptul că PASARELA pietonală nu a fost niciodată funcțională, doar din motive închipuite sporovăite cu sârg de Gutău Mircia, așa cum am dovedit cu prisosință.

Într-un articol anterior (publicat pe 13 iulie 2021) am prezentat faptul că, pe data de 31 iulie 2017, la Conferința de presă prilejuită de «Finalizarea proiectului „Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”», madam FEROIU MARIA (directorul Direcţiei Dezvoltare Locală din primărie), nu a negat de niciun fel susținerea nefondată din Comunicatul de presă distribuit de Primărie cu acel prilej, conform căreia: „noua investiţie sprijină circulaţia… pietonilor în condiţii de siguranţă sporită. În trecut, traversarea se realiza la nivel cu calea ferată existând riscul de accidente atât pentru conducătorii auto cât şi pentru pietoni…. Prin utilizarea pasajului nou construit, atât şoferii cât şi pietonii nu se mai expun riscurilor aferente circulaţiei trenurilor în zonă”!!! Cum s-a ajuns la o asemenea concluzie, noi nu vom ști-o poate, niciodată! Pentru că (im)presarii care au fost prezenți la conferință, nu-s altceva decât trompete ale mărețelor realizări gutăiene! Altfel zis, se dădea de înțeles că pietonii care doresc să treacă peste calea ferată o pot face circulând pe trotuarele de pe pasaj / pod, sau pe pasarela pietonală! Deși, în fapt, nici una din aceste variante nu le oferea o astfel de posibilitate! Trotuare neexistând, iar pasarela fiind interzisă accesului public de către… primarul Gutău!

Piloţii nu găsesc nicio bucurie specială în mersul pe jos. Piloţilor le place zborul. – Neil Armstrong

Așa încât, temerarilor pietoni nu le mai rămâne decât varianta de a-și încerca norocul, aventurându-se, ca și până acum, per pedes apostolorum în no man’s land-ul reprezentat de poteca pietonală care însoțește pasajul. Străjuită în stânga de desenele și inscripțiile mâzgălitorilor de construcții publice, iar în dreapta (spre sud) de un gard incert, care delimitează o proprietate în care (de ani de zile) se adună gunoaie de toate felurile! În concepția autorității publice locale, spațiul dintre ele are statutul de… trotuar, dedicat circulației în siguranță a pietonilor! Și care se continuă între stâlpii care susțin pasajul și pasarela pietonală, eșuând la limita căii ferate, pe unde fiecare trecător este pe cont propriu, croindu-și drum peste… linii, conform propriei voințe și propriilor nevoi!

Hai să-l vedem în toată măreția lui (trotuarul, zic), solicitându-vă inteligența pentru a face o comparație cu alte asemenea realizări din urbe. Ca să nu mai ținem hora pe loc, că poate se apucă Gutău să facă ce trebuia făcut de la bun început aici, o să ne folosim de mai puține FOTOGRAFII, toate fiind făcute în acest an.

Două FOTOGRAFII din 9 martie 2021:

06.08.2021 trotuar106.08.2021 trotuar2Drumul pietonal, văzut dinspre turnul de vest al pasarelei, cu delimitările enumerate supra.

Unui prieten

La mâncare tu eşti iute,
Dar la mers eşti cam lenos;
Mâncă, cu piciorul, frate,
Iar cu gura mergi pe jos! (epigramă de George Coșbuc)

FOTOGRAFII din 18 martie a. c., pe care, a doua zi, le-am postat pe pagina mea de Facebook, însoțindu-le de următorul text:

«GUTĂU MIRCIA, ce zici de asta!?
Așa trebuie să arate o… bordură!?
Este bordura care delimitează limba de asfalt (care nu poate să fie numită… trotuar) de la nivelul solului, aflată în dreapta Podului suprateran de peste calea ferată (lângă containerul pe care nu vrei să-l muți din parcarea de lângă Comisariatul militar județean Vâlcea!)
Că ești atât de mândru de „marile proiecte” cu care te împăunezi la fiecare ieșire publică, dar pe care le ai doar pe hârtie!
Dar de astea mai mici, ce ai de zis!?
Când puneți de… îndreptarea lor!?
Este plin orașul de asemenea deficiențe, aparent „minore”, iar vouă vă stă mintea doar la… proiecte grandioase! Știți voi bine… de ce!
Iar după tine / voi, într-un oraș depopulat, o să rămână doar blocurile / casele voastre și bilele cele negre (inspirate de gândirea ‘profundă” a fostului tău consilier, pușcăriașul din Pitești)!»

06.08.2021 trotuar3În concepția cheltuitorilor fără noimă a banilor publici, așa arată un… trotuar, așa arată o… bordură! Care n-au fost fixate în niciun fel! Au fost doar așezate pe pământ… După care, așa cum se poate vedea, Dumnezeu cu mila! Halal Primărie, halal primar!06.08.2021 trotuar406.08.2021 trotuar5

06.08.2021 trotuar606.08.2021 trotuar7

Ce-o fi căutând ditamai cataroiul aici, nimeni nu poate să mai știe! Doar că este o dovadă a trecerii prin zonă a S.C. ALEX CONSTRUCT S.A., firmă apropiată de interesele și preocupările edilitare ale… știm noi cui!

FOTOGRAFII din 21 martie 2021:

06.08.2021 trotuar806.08.2021 trotuar906.08.2021 trotuar1006.08.2021 trotuar11

Călătoria de o mie de mile începe cu un singur pas. – Lao Tzu

Pentru ca lucrurile să fie clare, hai să vedem niște FOTOGRAFII proaspete, ca să nu ne imaginăm că, între timp, oameni de bine ai administrației lui Gutău ar fi trecut (cu treabă) pe acolo!

FOTOGRAFII din 4 august 2021, pe care le-am postat pe Facebook pe 6 august a. c., însoțite de următorul text:

«Nimic altceva decât un… „TROTUAR din Râmnicu Vâlcea, realizat din bani publici!
VÂLCENE, ghici pe unde este!
Și cine crezi că trebuie să răspundă pentru felul în care arată!
Ferește-te cât poți de mult să treci pe acolo!»06.08.2021 trotuar1206.08.2021 trotuar1306.08.2021 trotuar14

06.08.2021 trotuar15
06.08.2021 trotuar16
06.08.2021 trotuar17
06.08.2021 trotuar18
06.08.2021 trotuar19
06.08.2021 trotuar20
Despre mizeria de toate felurile care tronează în zonă, nu are rost să mai producem alte probe! Am făcut-o în fiecare  dintre materialele care au precedat acest articol. Și nu-i deloc… poveste!
Mersul pe jos este cel mai bun medicament al omului. – Hipocrate
FOTOGRAFII din 19 martie 2020 – mizerie în spațiul de după container (publicate a doua zi – tot degeaba – cu un comentariu adecvat):
09.08.2021 mizerie1
09.08.2021 mizerie2
Stare de fapt existentă și acum, așa cum o dovedesc fotografiile de mai jos, (realizate pe 6 august a. c.), postate pe Facebook pe 9 august, însoțite de un comentariu… îmbietor / optimist:
09.08.2021 mizerie3
09.08.2021 mizerie4
09.08.2021 mizerie5
09.08.2021 mizerie6
09.08.2021 mizerie7
09.08.2021 mizerie8
Dacă tot urmărim configurația și utilitatea „trotuarului” din dreapta pasajului, să dăm o raită și peste calea ferată, urmărindu-l cum șerpuiește printre șine:
09.08.2021 mizerie9
Se observă „poteca” de acces peste calea ferată, aferentă „trotuarului” din dreapta!

Celălalt „trotuar” – cel din stânga pasajului suprateran – are „poteca” lui, la fel de… temeinic bătătorită de către tălpeții de rând care o frecventează! Dincolo de linii se observă „legătura” care există între cele două poteci (vezi foto – în fața stâlpului de susținere).
Pentru că tot suntem în zonă, să dăm cu geana și pe la turnul dinspre est (Goranu) al pasarelei pietonale, asigurându-vă că este la fel de ferecat și de… ciuruit de „proiectile” expediate… manual, așa cum se poate vedea în FOTOGRAFIILE de mai jos!
În rest, și aici doar PORUMBEI, MIZERIE și APĂ de ploaie!
09.08.2021 mizerie10
09.08.2021 mizerie11
09.08.2021 mizerie12
09.08.2021 mizerie13
09.08.2021 mizerie14
09.08.2021 mizerie15
09.08.2021 mizerie16
Turnul de est al pasarelei pietonale: Și PASARELA, în toată splendoarea sa… inutilă! Utilă doar proliferării porumbeilor din urbe, așa cum se poate deduce din multitudinea de geamuri… întredeschise! Astfel fiind transformată într-un adevărat… „incubator” municipal de porumbei! Cine știe, poate că – într-un fel sau altul – municipalitatea îi valorifică!
09.08.2021 mizerie17
Ce speranțe de îndreptare ai putea să-ți pui în asemenea administratori indolenți!?
  • Credeți că există cea mai mică speranță că, luând act de toate acestea – pentru că știu că ele ajung la urechile / sub ochii lui Gutău – se vor mobiliza forțele primăriene, pentru a face ceea ce au scris în Fișa Postului!? Chiar dacă asta s-ar întâmpla dincolo de ceasul al doisprezecelea!?
  • Vă puteți imagina că așa ceva se putea întâmpla în ORADEA lui Bolojan, sau în CLUJUL lui Boc!? Boc cel Mic, fostul lui coleg de conducere centrală a PD / PDL, partide cu obiceiuri băsesciene! Nimeni altul decât cel care-l plimbă pe Gutău (în desele „delegații” reprezentând Asociația Municipiilor din România), pe la toate mărimile guvernamentale / politice PNL-iste, pentru ca acesta să-și poată rezolva cu prioritate problemele care-l preocupă!? Cum ar fi încă… nerealizatul (până acum), „schimb de imobile cu UPIȚII cei hrăpăreți! Obiectiv pentru atingerea căruia GUTĂU Mircia nu a ezitat să desființeze un liceu viabil, Liceul „OLTCHIM”, care avea atunci, (în 2017-2018, ultimul an școlar al existenței sale) aproape… 800 (opt sute) de elevi, pe când alte 4-5 licee tehnologice vâlcene, de mai mulți ani, trăgeau să moară! Și nici acum nu o duc prea bine, deși au „înghițit” pe nemestecate hălci întregi din cele două licee vâlcene desființate concomitent în 2018.
  • Mai mult decât atât, Gutău i-a cooptat în această „cooperativă” (aducătoare de importante beneficii) și pe consilierii liberali! Cei care, prin liderul lor municipal și de grup… minoritar (!) s-au oferit să întreprindă toate demersurile necesare (făcând lobby pe lângă mai marii lor din partid) ca să apropie acest moment al realizării mult doritului… schimb imobiliar! Ca să nu scape prilejul de a se înfrupta și ei, desigur, dintr-o ciosvârtă a mult râvnitului imobil (o nimica toată, de vreo… 26-27 de hectare de pământ)! Punând toate aceste demersuri, că așa trebuie să știe populimea votantă, pe seama… interesului general și a binelui public, desigur! Chiar așa, de ce să nu mănâncă și „investitorii” în prezentul / viitorul acestui partid o… îmbucătură consistentă din ultimul mare imobil funciar, liber de construcții din municipiu!? De ce să nu pună și ei de-o profitabilă dezvoltare imobiliară, chiar dacă numărul vâlcenilor care încă trăiesc efectiv în municipiu scade dramatic!?
P. S.: Urmează istoria în imagini a CONTAINERULUI care, în vara anului 2019, S. C. ALEX CONSTRUCT S.R.L.- firma de casă care a realizat sensul giratoriu de pe b-dul Tudor Vladimirescu – l-a desantat în parcarea de lângă Comisariat. Unde, cu acordul tacit al autorității publice municipale, l-a „uitat” până în primăvara anului 2021. Și ar fi tot acolo și în ziua de azi, dacă nu am fi recurs la modalități persuasive pentru a-l determina pe jupân să facă în așa fel încât apropitarii să și-l salte (la propriu!) de pe domeniul public al UAT municipiul Râmnicu Vâlcea! Unde nu plăteau nimic pentru a-l ține, timp de aproape doi ani.
Așa cum am mai precizat – prin activitatea mea civică – nu am urmărit să favorizez vreo „CLICĂ” a hoților din Râmnic sau de aiurea, indiferent de partidul politic căruia îi aparțin aceștia. În ce mă privește, NU MĂ AFLU PRINTRE CEI CARE AU VOTAT VREODATĂ PENTRU A SCHIMBAHOȚII LOR CUHOȚII NOȘTRI! Pentru că n-am fost și nu sunt membru al niciunei coterii, care pretinde că ar fi… partid politic! Indiferent cum s-ar numi el și ce pedigree pretinde c-ar avea!

Lectură cât mai reușită și… productivă!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

________________________

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.

Toate fotografiile care ilustrează acest articol fac parte din fototeca personală a autorului.

Reiau dedicația specială pentru toți neaveniții care (se) cred că sunt ALFA și OMEGA existenței vâlcenilor! Și nu numai!  Imagine cultivată asiduu de către condeierii lor de casă, stipendiați la greu de către acești patroni ai banului public, ca să mănâncă și gura lor ceva! În schimb, acești campeoni ai foamei le dedică ode și imnuri de slavă. Cultivându-le și întreținându-le ideea că ar fi ceva de capul lor.

Așa încât, ce a fost va mai fi, și ce s-a făcut se va mai face, nu este nimic nou sub soare, totul este deșertăciune și goană după vânt. (Eclesiastul)

Câţi ca voi!

George Topîrceanu

Sus, pe gardul dinspre vie,
O găină cenuşie
Şi-un cocoş împintenat
S-au suit şi stau la sfat:
Ia te uită, mă rog ţie,
Cât de sus ne-am înălţat!...Câţi ca voi ! ... - YouTubeŞi deodată, cu glas mare,
Începură amândoi,
Să cotcodăcească-n soare:
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…Câţi ca voi! de G. Topârceanu | AniDeȘcoală.roDar de sus, din corcoduş,
Pitulându-se-ntre foi,
Mititel şi jucăuş,
Le-a răspuns un piţigoi:
Câţi-ca-voi! Câţi-ca-voi!…

Orice asemănare cu persoane publice locale este pur și simplu… întâmplătoare! Deși, dacă ar fi să ne luăm după manifestările lor publice, nu este deloc greu să ne imaginăm cine ar putea să fie… COCOȘUL! Și ce ar mai putea cotcodăci… găina județeană!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.