Motto: Adevăraţii profesori se transformă în nişte poduri, invitându-i pe elevi să le traverseze. Apoi, când elevul se află de cealaltă parte, distrug podurile şi îi încurajează să şi le creeze pe ale lor. – Nikos Kazantzakis
Scurt pe 2 și 1/4: În primul episod al acestui nou ciclu de articole, am reluat povestea finalizării și inaugurării proiectului edilitar „Pasajul denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”, construit peste calea ferată care străbate municipiul Râmnicu Vâlcea, orchestrată cu mare tam-tam de administrația gutăiană în vara anului 2017.
În episodul al doilea am prezentat starea de fapt a acestei construcții monumentale, care „pârâie” pe la toate încheieturile. Fără ca vreunul din toți cei responsabili să schițeze vreun gest de îndreptare a acestei stări de lucruri.
În episodul al treilea am continuat prezentarea stării de fapt a acestei construcții, folosindu-ne de imagini recente ale podului. Ca să realizăm cât de mare este dezinteresul administrației publice locale pentru menținerea funcționalității acestei căi rutiere.
Scurt istoric al realizării podului de peste calea ferată; și al pasarelei pietonale care-l însoțește
În anul 2009, pe când primar era tot… Gutău Mircia, consilierii locali din Râmnicu Vâlcea au aprobat propunerea de actualizare a Studiului de fezabilitate la obiectivul de investiţii „Pasaj denivelat suprateran pe Bulevardul Tudor Vladimirescu”, la valoarea de peste 9,6 milioane euro. Proiectul făcea parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Râmnicu Vâlcea, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul Major de Intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană. Proiectantul general al lucrării era „Horia Ciuruş Birou de Arhitectură”, iar proiectant de specialitate a fost S.C. Amex Pres S.R.L. Se preconiza ca pasajul să contribuie la fluidizarea traficului auto, prin realizarea unor legături cu reţeaua stradală existentă în zonă, prin construirea de bretele de acces pentru fiecare din aceste relaţii.
Pasarela pietonală – în dreapta este unul din cele două turnuri (în care se află scara și liftul de acces).
„În vederea asigurării circulaţiei pietonale peste calea ferată, paralel cu pasajul, la sud de acesta, s-a prevăzut executarea unei pasarele pietonale cu scări de acces la capete.” Asta doar așa, ca să nu mai facă Gutău Mircia pe mironosița, susținând că n-a consumat usturoi… că pasarela pietonală ar fi fost moștenită, că ideea realizării acesteia nu i-ar fi aparținut! (vezi AICI).
Pe 12 aprilie 2012, la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea a fost semnat Contractul de execuţie pentru obiectivul de investiţii „Lucrări de construcţie în cadrul proiectului Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu” cu S.C. Confort S.A., (societate care realizase și Centrul Expoziţional de la Seaca). Contractul de execuţie a fost semnat de Romeo Rădulescu, în calitate de viceprimar cu atribuții de primar şi de către reprezentanți ai firmei S.C. Confort S.A., care aparținea afaceristului timișorean Georgică Cornu. La câștigarea licitației de către această firmă a contribuit și faptul că s-a angajat să realizeze pasajul într-un interval de 12 de luni, până la 5 iunie 2013.
Valoarea contractului era de de 24.403.166,60 lei, durata de execuţie era de 12 luni, în cadrul acestuia urmând să se realizeze 459 metri de cale rutieră, din care 294 pasaj, cu o lăţime de 17,8 metri şi 10 deschideri. Contribuţia financiară a administrației publice locale era de doar 2%.
Pasajul suprateran propriu-zis urma să fie însoțit de o pasarelă pietonală, realizată deasupra căii ferate, aceasta urmând să aibă „scări de acces şi pe o parte şi pe cealaltă, şi lift de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru persoane cu bagaje voluminoase.”
Romeo Rădulescu semnând Contractul de execuţie a Pasajului denivelat suprateran
Alegerile locale din 2012 au dus la schimbarea garniturii de la conducerea primăriei Râmnicului, Emilian Frîncu, noul primar (ales pe lista comună a USL, cu un scor de neprezentare), asumându-și realizarea unui șir de lucrări edilitare, printre care se afla și terminarea pasajului suprateran peste calea ferată, de pe bulevardul Tudor Vladimirescu.
Din aceeași sursă mai aflam că Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea „avea inclusă în Strategia de Dezvoltare Durabilă pentru perioada 2014-2020 o serie de obiective de investiţii importante: parc fotovoltaic (estimat la 20 milioane euro, pentru perioada 2015-2018), complex de agrement acvatic – aqua parc şi bazin olimpic (20 milioane euro, în 2016-2018), reabilitare şi modernizare campus universitar Râmnicu Vâlcea, Universitatea Piteşti (9,5 milioane euro, în 2015-2016), clinică de balneo-fizioterapie şi recuperare (două milioane euro, în 2016-2018), after school cu funcţiune socială (1,5 milioane euro, în 2014 -2018) şi centru de îngrijire pentru mame şi copii aflaţi în situaţii de risc (un milion de euro, în 2017-2018).” Nimic altceva decât niște… povești de adormit copiii, de care s-a ales praful și pulberea! Fiindcă primarele în chestie a luat și el calea gherlei, călcând hotărât în urmele adânci și năravurile lăsate în primărie de Gutău…
Primăria condusă de Frîncu îşi mai propunea să finanţeze „viabilizarea terenurilor, asigurarea de utilităţi şi amenajarea drumurilor de acces în vederea dezvoltării a 4 (patru!) parcuri industriale”, prin încheierea unor parteneriate public-private, acestea urmând să fie astfel amplasate: la „Căzăneşti – trup sudic (pe 148 ha; cu valoarea investiţiei de 27,75 milioane lei, cu TVA), Căzăneşti – trup nordic (62 ha; 11,6 milioane lei), Nord-Ferdinand (21 ha; 7,87 milioane lei) şi Nord-Topolog (3 ha; 1,1 milioane lei)”. Intenții care, din cauza… gherlismului – de care s-a contaminat și Me(r)lin – au rămas tot în stadiul declarativ.
În anul 2013, firma lui Cornu a intrat în insolvenţă, determinând conducerea primăriei să ceară subcontractarea lucrării.
Prin vara anului 2014 vâlcenii luau act de faptul că la poarta S.C. Confort S.A. bătuse falimentul, punând conducerea de atunci a primăriei în situaţia de a relua licitaţia pentru a continua lucrările la pasajul suprateran „Tudor Vladimirescu”: „Societatea Confort a lui Georgică Cornu ar fi aproape de faliment. Şi noi am rămas fără replică la auzul veştii. Mai era de executat mai puţin de 10% din întreaga lucrare până la recepţionare. Căutăm soluţii de urgenţă… lucrarea trebuia să fie gata anul trecut (în anul 2013, n. n.), iar după mai multe amânări, pe 4 august anul curent (în 2014, n. n.)”, declara Eduard Vîrlan, viceprimar al municipiului.
Deși lucrările nu fuseseră finalizate, în vara aceluiași an pasajul a fost deschis traficului rutier, permițându-se circulația doar pe două (din cele patru) benzi.
Gutău revine la… butoane!
Despre întâmplările prin care a trecut ulterior „pasajul denivelat suprateran” – cum se numește-n terfeloage podul de peste calea ferată de pe b-dul Tudor Vladimirescu din Râmnicu Vâlcea – am găsit unele informații interesante în procesul-verbal al ședinței din 31 august 2016 a Consiliului Local (vezi AICI).
Pe a cărei ordine de zi, la punctul 4 s-au aflat: «Raport și proiect de hotărâre privind prelungirea Contractului de finanțare nr. 2216/ 06.09.2011 pentru Proiectul „Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu” – cod SMIS 19072.» Pentru adoptarea hotărârii fiind necesare 12 voturi.
La discuțiile prilejuite de acest subiect s-au evidențiat: Crăciunescu Grigore, (consilier local PNL), primarul Gutău Mircia, Feroiu Maria, (director la Direcția Dezvoltare Locală), Vîrlan Eduard (consilier local PNL, cu atribuții de viceprimar în mandatul anterior), rezultând un potop de...vorbe, din care am reținut:
«Crăciunescu Grigore: Stimați colegi, din câte vedem cu toții la fața locului, discutăm pe materialul clientului despre actualul pasaj construit din fonduri europene, pasaj peste linia ferată în prelungirea bulevardului Tudor Vladimirescu pe care se circulă așa cum se circulă dar cu toate acestea perioada de finalizare, respectiv perioada de prelungire a contractului executivul consideră că este necesară până la sfârșitul lunii februarie a anului 2017, deci 5-6 luni de aici încolo și rest de plată, bani care mai trebuie achitați vreo 938 de mii de lei, asta înseamnă aproximativ 200 de mii de euro. Așa cum este făcut proiectul îmi amintesc că lucrările au demarat în vara anului 2012, în luna iunie 2012 când s-a predat amplasamentul și iacă-tă că ne ducem cu un proiect care trebuia finalizat într-un an de zile ne ducem pe aproape 5 ani de zile. L-aș întreba pe domnul primar pentru că vedem că în momentul de față se circulă, de ce nu poate fi implementat mai repede acest proiect, chiar mai devreme de 6 luni de zile?
Gutău Mircia: Mai întâi o să vă răspundă doamna Feroiu.
Feroiu Maria, director Direcția Dezvoltare Locală: La pasajul de pe calea ferată mai trebuie acoperit unul din turnurile de la pasajul pietonal. Aceste lucrări nu au putut fi finalizate pentru că firma a intrat în faliment și s-a reziliat contractul de drept. Suntem în procedura de achiziție prin licitație publică pentru că trebuie să facem aceeași procedură ca și cea inițială pentru finalizarea lucrările. De aceea, ne-am luat un termen mai lung ca să putem finaliza.
Vîrlan Eduard: Aș vrea să completez puțin răspunsul doamnei Feroiu. Cum bine știți acest pasaj are și acea pasarelă pietonală și s-a întâmplat la noi, la Râmnicu Vâlcea să ne înecăm ca țiganul al mal datorită acelei firme CONFORT care a intrat în faliment. A trebuit să respectăm procedura așa cum va spus doamna Feroiu și mai este un turn care nu este acoperit. După ce se termină această lucrare va mai dura iarăși vreo două săptămâni pentru că se pune problema de publicitate și abia atunci se încheie proiectul pentru că atunci este finalizat. În afară de execuția în sine mai există și acest element de publicitate și o conferință de presă la finalizarea proiectului. De ce un termen așa se lung? Pentru că pe fonduri europene nu ne ceartă nimeni dacă terminăm mai devreme dar în momentul în care nu te-ai încadrat în termen trebuie să faci un alt act adițional, o altă hotărâre de consiliu local și atunci mai bine să iei un termen rezonabil ca să nu mai avem alte hotărâri de consiliu local de prelungire.
Gutău Mircia: deci, v-au răspuns colegi nu mai trebuie să vă răspund eu. Vă mulțumesc.
Băzăvan Constantin: Deci, să înțelegem că este punctul de vedere oficial al Primăriei ce a spus domnul Vîrlan?
Gutău Mircia: Nu. Dacă vreți să vă dau punctul meu de vedere oficial vreau să vă spun că personal mă surprinde că persoanele care au fost în celălalt consiliu nu au urgentat ca lucrările să se termine în patru ani, în maximum patru ani. Vedeți că motivele sunt obiective. Faptul că a intrat firma în faliment, nu ai ce face. Te obligă legea să scoți la licitație și să respecți toată procedura, de publicitate, tot. De asta este dezastru în țara asta. … Altă greșeală care s-a făcut și o veți vedea că se va simți în costuri, atunci când vom face bretelele… Am scos deja pe SEAP să facem din nou proiectarea în așa fel încât breteaua respectivă să aibă stâlpi de susținere separat și să fie rost de dilatare pentru susținerea proiectului.”
Vîrlan Eduard: O singură completare: a fost o mică greșeală la acest pasaj – 225 de tone de fier și de aceea a durat atât pentru că a trebuit să refacem tot proiectul.
Gutău Mircia: Exact, dar noi privim înainte. Vă mulțumesc.
Nemaifiind discuții pe marginea celor prezentate se supune aprobării proiectul de hotărâre privind prelungirea Contractului de finanțare… Cu vot unanim se aprobă prelungirea duratei Contractului de finanțare nr.2216/ 06.09.2011 pentru Proiectul «Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu» – SMIS 19072, inclus în lista proiectelor nefuncționale, până la data de 28.02.2017. Totodată se aprobă cuantumul cheltuielilor necesare finalizării Proiectului menționat la articolul precedent de 938.412 lei inclusiv TVA, sumă care va fi eșalonată în bugetul local al municipiului pe anii 2016 și 2017.» Sublinierile din text îmi aparțin.
Celelalte operațiuni implicate în derularea procedurii de selecție a societății care urma să finalizeze lucrările rămase de executat la pasajul suprateran de pe b-dul Tudor Vladimirescu pot fi urmărite AICI.
Este cert: carul cu proști (din Primărie) s-a răsturnat pe trotuarele acestui pasaj suprateran!
Minunea inginerească rezultată în urma acestor îndelungate zbateri insolvento-falimentare nu a fost nici struț și nici cămilă! A fost doar un pasaj suprateran care nu avea și nici nu are… trotuare! Încât pietonilor nu le rămâne altceva de făcut decât să sară în continuare… pârleazul, reprezentat de șinele de cale ferată de la nivelul solului. Cu toate riscurile de rigoare pe care le implică aceste excursii tematice, la care se expun zilnic sute și sute de oameni!
Constructorul nu a făcut altceva decât să figureze niște… balustrade care să delimiteze în lateral podul, acestea fiind necesare pentru prevenirea… planării în exterior a autovehiculelor, în cazul unor evenimente rutiere nedorite.
Pe 31 iulie 2017, la Conferința de presă prilejuită de «Finalizarea proiectului „Pasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”», madam FEROIU MARIA (directorul Direcţiei Dezvoltare Locală din primărie), nu a negat susținerea nefondată din Comunicatul de presă distribuit cu acel prilej: „noua investiţie sprijină circulaţia… pietonilor în condiţii de siguranţă sporită. În trecut, traversarea se realiza la nivel cu calea ferată existând riscul de accidente atât pentru conducătorii auto cât şi pentru pietoni…. Prin utilizarea pasajului nou construit, atât şoferii cât şi pietonii nu se mai expun riscurilor aferente circulaţiei trenurilor în zonă”. Nimic altceva decât o dovadă concludentă a unui pafarism congenital și a unui dezinteres total față de modul în care s-au cheltuit banii publici autohtoni și cei proveniți de la Uniunea Europeană!
Este o politică înţeleaptă să construieşti un pod de argint pentru un duşman care fuge. – George Bernard Shaw
P. S.: În mai multe din articolele noastre din ultima perioadă, ne-am referit la astfel de fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea lui Gutău Mircia, actualul primar al urbei. Link-uri care duc spre unele dintre acestea pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.
Precizez că pe mine – și pe alții ca mine – nu mă / ne interesează „CLICA” hoților din Râmnic sau de aiurea, indiferent de partidul căruia îi aparțin aceștia. În ce mă privește, NU MĂ AFLU PRINTRE CEI CARE AU VOTAT VREODATĂ PENTRU A SCHIMBA „HOȚII” LOR CU „HOȚII” NOȘTRI! Pentru că n-am fost și nu sunt membru al niciunei coterii, care pretinde că ar fi… partid politic!
Lectură cât mai tihnită și… productivă!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
______________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Mircea Florian – Podul de piatră
Fără de speranță totul e pierdut,
Podul de piatră trebuie refăcut!
Vom face altul pe mal, în jos,
Altul mai trainic și mai frumos.
Van Halen – Jump
S-ar putea să sar. Sar!
Merg înainte și sar.
S-ar putea să sar. Sar!
Merg înainte, sar.
Sar!
Sar!
Sar!
Sar!
Podul de piatră s-a dărâmat | Animație 3D
____________________________________
O dedicație specială pentru toți neaveniții care (se) cred că sunt ALFA și OMEGA existenței vâlcenilor! Și nu numai!
Imagine cultivată asiduu de către condeierii lor de casă, stipendiați la greu de către acești patroni ai banului public, ca să mănâncă și gura lor ceva! În schimb, acești campioni ai foamei le dedică ode și imnuri de slavă.
Așa încât, ce a fost va mai fi, și ce s-a făcut se va mai face, nu este nimic nou sub soare, totul este deșertăciune și goană după vânt. (Eclesiastul)
Câţi ca voi!
George Topîrceanu
Sus, pe gardul dinspre vie,
O găină cenuşie
Şi-un cocoş împintenat
S-au suit şi stau la sfat:
– Ia te uită, mă rog ţie,
Cât de sus ne-am înălţat!...Şi deodată, cu glas mare,
Începură amândoi,
Să cotcodăcească-n soare:
– Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Dar de sus, din corcoduş,
Pitulându-se-ntre foi,
Mititel şi jucăuş,
Le-a răspuns un piţigoi:
– Câţi-ca-voi! Câţi-ca-voi!…