Motto: Un oraş este produsul viu al mâinii şi minţii umane, reflectând istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate – şi egoismul şi erorile sale. – Charles Abrams
Desenul înseamnă punerea unei linii în jurul unei idei. – Henri Matisse
Povestea vorbei (de astăzi): Nici nu s-au insinuat bine rugina în fier și maladiile specifice în betonul armat, că s-au și năpustit asupră-le – cu „armele” specifice meseriei lor – creatorii de… frumos! Mâzgălitorii de pereți și geamuri, că despre ei este vorba! Și au început să-și spună / expună „poveștile”… injurioase în spațiul generos reprezentat de această adevărată terra incognita, aflată sub podul de peste calea ferată. Despre care s-au convins repede că este o… terra nullius sau, cum spun ăștia mai pretențioși, … nobody’s land.
Și au trecut cu grăbire la treabă! Să vadă partea călătoare a populimii (cu pasul sau cu trenul), ce talente neexprimate zăceau în ei, până a-și găsi locul și forma ideală de exprimare „artistică” (!) a acestora. Zis și făcut… Și locul a început să se umple cu graffiti. Sau cu un fel de… Că mâzgăliturile existente acolo nu au nimic de-a face cu fenomenul artistic graffiti! Vezi și articolul despre Roper, un graffer cu educație artistică formală, care a inscripționat numeroase vagoane de trenuri de marfă sau de călători. Despre existența și prinderea în fapt a unor tineri din Vâlcea care – în decembrie 2017 – vandalizau în acest fel clădiri publice din oraș, vezi AICI.
Că arta stradală poate produce și lucrări de calitate o dovedește și acțiunea tânărului profesor Luță Adrian, cel care – în vara anului 2018 – a pictat (în culoare în ulei) un număr de 58 de panouri fonice din plexiglas, cu pagini din istoria oraşului Râmnicu Vâlcea, pictate pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri. Ocazie cu care, aflam, dintr-o declarație a primarului Gutău: „Deja am primit o veste foarte bună că au obţinut avizul de la CFR aşa încât gara să fie pictată şi să-i schimbăm aspectul total”! Asta ne mai lipsea, să se apuce de pictat și paralelipipedul în care se află noul sediu al gării din Vâlcea! Deocamdată, se pare că nu au găsit toate nuanțele necesare, că nu au demarat această acțiune de „pictare” a gării!
Care este situația legislativă a fenomenului GRAFFITI în România
Termenul GRAFFITI este definit (și sancționat) prin LEGEA nr. 554 din 18 decembrie 2003 privind măsuri pentru asigurarea aspectului estetic al Capitalei şi al altor localităţi, (publicată în Monitorul Oficial, nr. 915 / 20 decembrie 2003).
Conform acestei legi:
- „Înscrierea sau aplicarea pe ziduri, pe fațadele imobilelor proprietate publică sau privată, pe monumente istorice şi de arhitectura sau pe orice alt tip de construcţii a inscripțiilor neautorizate, prin utilizarea de vopsele, sprayuri şi alte asemenea materiale care murdăresc sau produc deteriorarea ori distrugerea bunurilor în cauză, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5 milioane lei la 25 milioane lei. (de la 500 la 2.500 lei noi, n. n.)” (art. 1);
- „Persoanele sancţionate contravențional pentru faptele prevăzute la art. 1 au şi obligaţia de a suporta cheltuielile pentru refacerea aspectului estetic al bunului în cauză, a căror contravaloare se achită în termen de 5 zile de la data rămânerii definitive a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, potrivit documentelor emise de prestatorii de servicii autorizaţi.” (art. 2);
- „În cazul în care faptele sunt săvârşite de minori, amenda contravenţională şi cheltuielile prevăzute la art. 2 sunt suportate de către părinţii sau tutorii acestora.” (art. 3);
- „(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se fac de către personalul împuternicit de la consiliile locale… şi de către organele de poliţie.
- (2) Sumele încasate se constituie venit la bugetul autorităţii locale pe teritoriul căreia s-a comis contravenţia.” (art. 4, alin. (1)-(2)).
Despre asta este vorba în textul legii!
Ceea ce presupune existența unor atribuții / obligații punctuale ale oricărei administrații publice locale! Nu însă și a celei din Vâlcea, sub conducerea lui Gutău Mircia! Care crede că nu are nici măcar OBLIGAȚIA de a șterge măscările care au proliferat pe structura pasajului denivelat suprateran (stâlpi / ziduri de sprijin, geamuri) și pe pasarela pietonală de peste calea ferată! Nu mai vorbesc de obligația morală de a-i depista / identifica pe autorii acestor texte / desene!
Desenul reprezintă sinceritatea din artă. Nu este posibil să trişezi. Este ori bun, ori rău. – Salvador Dali
Ca orice „poveste” adevărată, așa cum este și cea ilustrată mai jos, cea de față are și ea un început… idilic! Iată-l aici, în forma sa nealterată de trecerea ireversibilă a timpului:
Pe 9 iunie 2019 am postat următorul comentariu, însoțit de numeroase fotografii, (realizate pe 5 mai 2019):
«HAI să aruncăm încă o privire asupra unora dintre „minunățiile” care sunt tolerate de către administrația publică locală din Râmnicu Vâlcea.













Prefer să desenez în loc să vorbesc. A desena este mai rapid şi lasă mai puţin loc pentru minciuni. – Le Corbusier
Pe data de 28 octombrie 2019, am (re)postat pe pagina mea de Facebook următorul comentariu, însoțind fotografia (unei inscripții care era deja cunoscută!) de mai jos:
«Dacă pe acest „rege” al…, l-ar fi chemat MIRCIA, și nu COSMIN, ar mai pângări unul dintre stâlpii de susținere ai podului care traversează calea ferată din Râmnicu Vâlcea!?
Stâlp aflat exact în fața intrării într-o biserică!
Nu este prima dată când îl „popularizez”, doar s-o prinde cineva că un astfel de graffiti nu poate fi reclama potrivită pentru cei care intră / ies cu trenul din oraș!
Sunt unii care se ocupă doar cu… popularizarea faptelor de vitejie ale lui MIRCIA GUTĂU, pe asta nu o văd!?»
Inși care preferau să se facă – în continuare – că nu o văd!
Pe 28 noiembrie 2019, profitând de faptul că a doua zi Gutău urma să fie prezent în zonă, am repostat fotografia, însoțind-o de un text ceva mai… subtil:
«Sugerez capului administrației publice locale ca mâine, vineri, 29 noiembrie 2019, dacă tot ajunge în zonă pentru a inaugura „bretelele” rutiere de la B-dul Tudor Vladimirescu din Râmnicu Vâlcea, să propună Consiliului local ca să redenumească cu numele său această capodoperă a genului graffiti. Care tronează cu mândrie pe unul din pilonii de susținere a căii rutiere care supratraversează calea ferată.
Că dacă tot nu o șterge nimeni, măcar să-i dăm o întrebuințare cât mai apropiată de măreția timpului pe care îl trăim, sub înțeleapta conducere a Marelui Strateg Local, a Partidului său verde și a majorității mute a Consiliului local!
Să slăvim astfel contribuția inestimabilă a „părintelui” DEVENIRII NOASTRE EDILITARE!
Să fie astfel preamărit și de generațiile viitoare și de turiștii care se mai rătăcesc prin urbe!»
Așa cum am mai scris, luând act de repetatele mele consemnări feisbuciste, Gutău s-a umplut de râcă și și-a luat ciracii la refec, dispunând ștergerea unora din respective inscripții! Doar așa, printr-o acțiune insistentă și persuasivă, am reușit (parțial) într-o activitate civică… bine țintită!
Se desenează totdeauna elefanţii mai mici decât sunt, iar puricii întotdeauna mai mari. – Jonathan Swift
După care, părțile și-au văzut de treabă! Fiecare cu treaba ei. Mâzgălitorii au produs alte „texte” și imagini pe pereți și geamuri, iar administrația gutăiană s-a retras în starea naturală de… adormire!
Dovadă faptul că, în loc să se îndrepte, situația s-a agravat. Așa cum o dovedesc fotografiile de mai jos.
FOTOGRAFII din 6 ianuarie 2021:
FOTOGRAFII din 13 ianuarie 2021:
FOTOGRAFIE din 29 ianuarie 2021:
Uneori umbrele scriu versuri sau desenează monştri. – Boris Marian Mehr
FOTOGRAFIILE de mai jos dovedesc că în zonă nu s-a schimbat nimic până în ziua de astăzi:
FOTOGRAFII din 25 iunie 2021:
Plăcuța suedeză așteaptă (de atâta vreme!) o dedicație care s-o personalizeze! Să se facă un… concurs!?
Dacă graffiti este arta zidurilor, atunci ce este închisoarea? – Milan Todorov
Și o fotografie din 2 iulie 2021:
Este clar că „autorii” anonimi ai acestora nu au inventat nimic. Numai că, atât ei cât și suporterii declarați / nedeclarați ai acestora, ar trebui să știe că nimic nu-i nou sub soare! Iar simpla privire a unor astfel de lucrări, care împodobesc ziduri aflate în alte spații ale existenței geografice a speciei noastre, ar putea să-i facă să înțeleagă faptul că nu orice cărcălitură lăsată pe un perete public este… artă murală!
Caligrafierea unor inscripții, pictarea sau gravarea unor imagini pe pereți sau pe alte suprafețe publice, nu este / nu trebuie să fie considerată o ca fiind o simplă joacă a unor adolescenți teribiliști, o simplă alăturare de mâzgăleli. Atunci când astfel de fapte sunt făcute fără consimțământul proprietarului, ele constituie acțiunea de vandalism (ceea ce este ilegal).
În ce-l privește, primarul a simțit pe propria-i piele ce înseamnă să se inscripționeze chiar pe clădirea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea un mesaj anti… GUTĂU! Așa cum s-a întâmplat în noaptea de 16-17 ianuarie 2018, atunci când, de mai multe ori, pe clădire a fost imprimată inscripția „GUTĂU – GHIAURUL IMPOZITELOR”. Cum, în speță, mobilul inscripționării îl constituia chiar activitatea administrativă a ilustrei sale persoane, vinovatul a fost prins cu grăbire, suportând rigorile legii.
Ca să vă dați seama cât de… odihnită era mintea primarului din Vâlcea, referindu-se la potențialii autori (morali) ai acelui incident, GUTĂU a declarat: „Mircia Gutău a mai susţinut că suspectează că vandalizatorii ar fi montaţi de sindicaliştii din învăţământ. Cei din urmă sunt supăraţi pe decizia administraţiei de a închide două licee din Vâlcea.” Dă-i, Doamne, mintea de pe urmă…
Culorile sunt obsesia mea zilnică, bucuria și tortura. – Claude Monet
Doar pe cei care au vandalizat spațiul de sub pasajul denivelat suprateran nu-i vede și nu-i descoperă nimeni! De sancționarea lor ce să mai zic…
Se poate crede că „operele” lor jenante au primit girul Primăriei lui Gutău, deoarece nu se face nimic pentru a „da” de urma autorilor, iar lucrările lor să fie date definitiv uitării!
CHIAR DACĂ, PRINTRE ACESTEA – LA LOC DE CINSTE – TRONEAZĂ ȘI O… PLĂCUȚĂ SUEDEZĂ! DEOARECE, PÂNĂ ACUM NU PARE SĂ FI FOST DEDICATĂ CUIVA ANUME, ESTE POSIBIL SĂ SE APROPIE MOMENTUL EMOȚIONANT AL ÎNCHINĂRII EI UNEI PERSONALITĂȚI MARCANTE A JUDEȚULUI NOSTRU. Moment festiv la care, de ce nu, să fie invitat și să participe și primarul Gutău. Că tot îi place să-l vadă și aclame populimea la tăierile unor astfel de… moțuri edilitare!
P. S.: Astfel de fapte administrative ale primarului Gutău Mircia au mai stat în atenția noastră în ultima vreme:
În partea a treia a articolului PASARELA pietonală – un eșec care trebuie să fie asumat de administrația Gutău! (III) – publicată pe 4 august 2021 – am prezentat suficiente elemente care conduc spre o singură concluzie: dezinteresul declarat al administrației publice locale (din vara anului 2016 condusă tot de către Gutău Mircia) de a asigura utilizarea unei construcții de a cărei necesitate / utilitate ar fi trebuit să se preocupe primarul încă din anul 2009, pe vremea când s-au croit „din cuțite și pahară!” pasajul denivelat suprateran și pasarela pietonală care-l însoțește. Ocazie de a susține demersul nostru scriitoricesc prin distribuirea a numeroase fotografii, realizate în anii 2018-2021.
Tot atunci, am făcut un APEL la reprezentanții PNL în Consiliul local al municipiului, (partid care, mai nou, pe plan local, se consideră a fi în… opoziție!), să se poziționeze corect, situându-se constant de partea celor care mai sunt interesați de soarta Râmnicului, bazin electoral insuficient valorificat, din care ar fi trebuit să obțină mult mai multe voturi.
Pentru a înțelege dimensiunea reală a problemei responsabilităților care revin administrației publice locale, vezi episodul al IV-lea al articolului nostru „Pasajul denivelat suprateran”: cum se achită administrația condusă de Gutău de responsabilitatea întreținerii acestuia (IV) – publicat pe 28 iulie a. c. – de la care pornesc link-uri spre celelalte 3 episoade, materiale în care am prezentat avatarurile realizării „pasajului denivelat suprateran”. Toate acestea sunt ornate cu numeroase fotografii, dovadă a indolenței și dezinteresului proverbiale ale administrației gutăiene. Fapte grave, pentru care considerăm că se impune ca toți cei responsabili să răspundă în fața legii.
În mai multe din articolele noastre din ultima perioadă ne-am referit la alte fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea lui Gutău Mircia, actualul primar al urbei. Link-uri care duc spre celelalte episoade pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.
Lectură cât mai reușită și… productivă!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Toate fotografiile care ilustrează acest articol fac parte din fototeca personală a autorului.
Corina Chiriac – Trenul fericirii (Live – Mamaia ’87)
Gil Ioniță – Sala de așteptare
Sala voastră de-aşteptare, pat şi saltea
Pentru voi, sărmanii lumii – inima mea
Nu mai vine trenul vostru, ce bine ştiu
Şi pe linia ferată este pustiu
Ştiu că vi se face foame, dragilor fraţi
Ca din celălalt din mine, luaţi şi mâncaţi
Sala voastră de-aşteptare, asta sunt eu
Șeful staţiei anunţă trenul mereu!
Nu mai vine trenul vostru, sincer v-o spun
Poate aşteptarea totuşi nu-i lucru bun
Puneţi mâna pe unelte şi pe refren
Şi din voi, sărmanii lumii, faceţi alt tren!
Refren: Gara-i moartă de mult, gara e numai un sat
Şi aici niciun tren n-a venit, n-a plecat
Aşteptaţi în zadar şi fluierați la refren
Nu există ce vreţi, nu există nici tren!