Motto: Un oraş este produsul viu al mâinii şi minţii umane, reflectând istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate – şi egoismul şi erorile sale. – Charles Abrams
Scurt pe 2 și 1/4: De data aceasta acordăm o atenție sporită PASARELEI pietonale care traversează calea ferată, învecinându-se la sud cu „podul” suprateran. Ca să realizăm cât de gospodari sunt cei care se bat – maimuțește – cu pumnii în piept, cum că… nimeni nu mai e (atât de gospodari, firește!) ca ei!
În episoadele anterioare ne-am referit la avatarurile pe care le-a întâmpinat această robustă construcție de când a apărut pe lume. De starea de sănătate a căreia, responsabilă este administrația publică locală. Cea care, așa cum am dovedit, nu s-a grăbit deloc să o și consulte, pentru a constata ce era de făcut, ca să nu o preluăm gata… distrusă!
Iar „responsabilii” pentru faptul că au realizat un „pod” fără trotuare și o pasarelă fără funcționalitate, stau bine mersi cu curul pe aceleași scaune din primărie, fără să simtă vreo jenă datorată lipsei lor de competențe administrative. Mai mult decât atât, unii se întrec periodic între ei să ajungă din nou în fruntea bucatelor municipale. Iar unii dintre ei chiar ajung să-și împlinească și îndestuleze această… pohtă!
Gutău și pasarela pietonală
„În vederea asigurării circulaţiei pietonale peste calea ferată, paralel cu pasajul, la sud de acesta, s-a prevăzut executarea unei pasarele pietonale cu scări de acces la capete.” Asta doar așa, ca să nu mai facă Gutău Mircia pe mironosița, că n-a consumat usturoi… că pasarela pietonală ar fi fost moștenită, că ideea realizării acesteia nu i-ar fi aparținut (vezi AICI).
Mai știm că pasajul suprateran propriu-zis urma să fie însoțit de o pasarelă pietonală, realizată deasupra căii ferate, care trebuia să aibă „scări de acces şi pe o parte şi pe cealaltă, şi lift de acces pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru persoane cu bagaje voluminoase.”
O construcție care-i stă în gât marelui premar GUTĂU; cel care – nu o dată – s-a exprimat public, evidențiind inutilitatea acesteia. Cum a făcut-o și la începutul anului 2018, când susținea că pasarela respectivă nu justifica banii cheltuiţi pe lumină şi pază, în condiţiile în care nu era circulată aproape deloc: „Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă: «Domnule Gutău, ce sens are tulumba aia albastră care trece peste calea ferată şi cine o foloseşte?». Îmi este foarte greu să le răspund că avem două lifturi, că plătim pază la ele, că plătim lumină şi nu circulă nimeni pe acolo. Un om dacă trece pe lună pe acolo!” (vezi AICI).
Mai multe informații despre părerea lui Gutău despre „utilitatea” și „utilizarea” pasarelei pietonale de peste calea ferată aflăm dintr-un amplu material, publicat pe 11 ianuarie 2018 de site-ul adevarul.ro/locale/ramnicu-valcea, articol intitulat Factura la lumină plătită inutil din bani publici. Pasajul pietonal de 2 milioane de lei care este nefuncţional de 3 ani.
În care se susține că pasarela, finalizată cu 3 ani în urmă”, era nefuncțională, autoritățile declarând că „oamenii nu vor s-o folosească”, dar, de fapt „pasarela este încuiată cu lacăt”! Se mai afirma că realizarea acesteia a reprezentat „o condiţie obligatorie în realizarea unui alt proiect – pasajul suprateran aflat în continuarea podului de peste Olt.
Din spusele de atunci ale lui Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, pasarela reprezenta „o condiţie de siguranţă şi eram obligaţi s-o construim în cadrul proiectului pasajului suprateran, ca să asigurăm o trecere securizată pentru pietoni, fiind vorba de o cale ferată.” Ceea ce jupânul Gutău, în stilul lui inconfundabil și incorigibil, ignoră cu grația-i bine cunoscută… Și-o ține langa, mergând înainte cu ale lui, așa cum face de fiecare dată când realitatea nu-i convine.
Pentru pasarela pietonală s-au investit peste 2,3 milioane lei, bani europeni cheltuiți în structură, lifturi, aer condiţionat, termopane etc.
Dintr-o discuție telefonică avută de reporter cu primarul Gutău Mircia, aflam că acesta era efectiv „blocat”, atunci când – aflându-se la fața locului – vedea „o astfel de construcţie fără utilitate”!
Iar Gutău și-a dat frâu liber adevăratelor sale simțăminte față de această construcție: „Nu cred că a impus Uniunea Europeană să se facă tunelul ăla pe lângă pod, (deși Daniel Ionescu, purtătorul său de palavre, declara cu totul și cu totul… altceva! vezi SUPRA – n. n.) cu lifturi, să se plătească degeaba întreţinere la lift, pază la lift, şi nu merge nimeni pe acolo. E ceva strigător la cer! Abia aştept să treacă cei 5 ani, fiind pe fonduri europene nu te poţi atinge de el în acest timp, apoi vom lua o decizie în consecinţă (!?) de cauză. Nu pot să dau 30 de milioane (cheltuieli curente, pentru asigurarea funcționalității, n. n.) la ceva făcut inutil. Din păcate, este o clădire preluată şi nu pot să umblu la ea, fiind pe fonduri europene.”
Întrebat despre valoarea lunară a facturii la lumină şi câţi bani s-au scurs în ultimii 3 ani pe energia consumată degeaba, Gutău a răspuns încurcat: „Nu ştiu să vă spun cât este factura lunară, că noi plătim cumulat cu celelalte infrastructuri”! Deși susținuse formal, fără să poată administra și vreo dovadă în sensul celor declarate: „Acolo trebuie pază permanentă, 24 de ore din 24, ne usucă de bani”! Ceea ce, stați liniștiți, nu s-a întâmplat niciodată… Nici „pază permanentă” nu s-a asigurat la acest… obiectiv, nici „bani” fără număr nu s-au cheltuit pentru – ceea ce crede Gutău că era – doar o ambiție deșartă a Uniunii Europene!
Bun, am înțeles că nu putea să „umble” la clădire, „fiind pe fonduri europene”, dar europenii ăia sunt atât de… duși, încât se mulțumesc să asiste pasivi la degradaerea accelerată a acesteia, fără să zică nici pâs!? Stau doar și se uită cum se degradează iremediabil ditamai investiția realizată din banii lor!?
Ce a răspuns Gutău întrebării iscoditoare a reporterului, curios să afle dacă în aceste condiții, pasarela va rămâne închisă pentru următorii 5 ani: „Este dată drumul, dar nimeni nu circulă pe ea. Omul decât să urce scările sau cu liftul preferă să treacă calea ferată tot pe jos.” Răspuns care nu avea nimic de-a face cu realitatea faptelor, în tot timpul care a trecut de atunci pasarela fiind permanent interzisă circulației pietonale! O spune un om care a circulat și circulă (aproape) în fiecare zi prin această zonă! Pe drumul cel mai scurt care-l ducea la locul său de muncă!
Ca să nu mai zic că Gutău pretindea că nu știa că pasarela este… încuiată, fiind astfel interzis accesul publicului doritor să o folosească! Iar Daniel Ionescu îi cânta primarului în strună, atunci când spunea: „Eu ştiu că este dat drumul. Cum, nu funcţionează? O să vorbesc cu cei care răspund de pasaj să vedem ce este de făcut”, acesta adăugând: „există probabilitatea de a se lua nişte măsuri de siguranţă, garduri sau bariere, ca lumea să nu mai treacă pe jos peste calea ferată.” Ceea ce, stați liniștiți, nu s-a și întâmplat! Pentru că, așa cum se întâmplă de obicei, fiecare și-a văzut de ale lui! Mai ales Gutău, pe care nu-l mai deranjează nimeni din presă cu astfel de întrebări… indiscrete și incomode!
Pertinente sunt și argumentele de final ale reporterului, care pleda pentru necesitatea utilizării pasarelei pietonale conform scopului pentru care a fost realizată: „Trecerea peste calea ferată este folosită zilnic de sute de pietoni, iar de trei ori pe săptămână, când este târg săptămânal în Cartierul Goranu, de mii de oameni. În timpul şcolii, sute de copii din cartierul amintit, precum şi din localităţile adiacente, care învaţă la şcolile din Râmnic, trec zilnic prin zonă. Cei mai mulţi au căşti în urechi, sunt cu ochii în telefon, puţini sunt atenţi şi conştientizează pericolul la care se expun.”
Credeți că asemenea argumente au avut darul de a-l sensibiliza pe Gutău!? Da de unde… capsomanul și-a văzut de ale lui, iar starea pasarelei s-a degradat accelerat, așa cum se poate vedea din FOTOGRAFIILE de mai jos!
Camera captează lumina, mintea noastră captează imagini!
Hai să vedem cum arăta măgăoaia pietonală, pe vremea în care GUTĂU țipa ca din gură de reptilă, că nu are ce să facă cu ea, că-l încurcă foarte, pentru că n-a dorit-o-n bătătura sa administrativă! Zicând că n-are „clienți” nici măcar de-un lift (semi)plin pe zi! C-așa-i dădea lui bine la imagine pe vremea aia, când avea de dus „războaie” cu foștii săi discipoli, care-l trădaseră pe vremea când trebăluia pe la… mititica! Pentru necunoscători, „mititica” nu-i vreun nume de alint pentru vreo metresă, ci este unul din numele de cod date spațiului concentraționar, loc pe care Gutău l-a cunoscut (atât de) bine pe dinăuntru!
Fotografiile de mai jos datează din 28 iunie 2018.
Pe vremea în care pasarela arăta încă bine pe dinafară, așa cum se poate vedea. Tocmai lipsa totală de interes a lui Gutău pentru această construcție a făcut ca, în scurt timp, clădirile care o compun să arate ca după un… bombardament! Ceea ce nu era departe de adevăr, având în vedere tirul de proiectile care se abătea periodic asupră-le!FOTO înfățișând turnul dinspre oraș al pasarelei care, pe vremea aia, era… ca nou!
În interiorul celor două turnuri ale pasarelei, în lipsa oamenilor, care nu le puteau folosi din motive… gutăiano-administrative, s-a făcut din ce în ce mai (ne)simțită prezența porumbeilor. Cu toate ponoasele pe care aceștia le produc acolo unde un administartor vindicativ le permite să se manifeste plenar, fără să facă absolut nimic pentru a le interzice accesul.
Pasarela propriu-zisă și turnul aflat dincolo de calea ferată, înspre Goranu.
Când developezi amintirile, fii atent să nu încurci negativele!
Văzând dezinteresul municipalității pentru a proteja această construcție, și-au făcut simțită prezența și mâzgălitorii de pereți, așa cum se poate vedea din fotografiile de mai jos (care datează din 7 mai 2019):Să remarcăm prezența acestei PUBELE ROȘII, a cărei soartă vitregă ne va fi înfățișată în alte fotografii (în unul din episoadele viitoare ale epopeii pasarelei pietonale)!
Așa cum încep să fie – din ce în ce mai – vizibile și urmările huliganismului pietonal! Dacă tot a fost abandonată această zonă de către Gutău (așa cum, nu o dată, a dat de înțeles prin declarațiile sale publice), era aproape normal să-și facă simțită prezența, prin „opera” lor nemuritoare, și… aruncătorii de obiecte dure! Ca urmare a gesturilor lor repetate, „înflorind” geamurile acestor edificii inutile!
Turnul aflat dincolo de calea ferată (înspre Goranu) își etala și el semeț… zădărnicia existenței sale lumești!
Nu contează cu ce fotografiezi, contează ce fotografiezi!
Spre toamna acelui an (fotografiile sunt din 21 septembrie 2019), mizeria din incinta turnurilor a crescut alarmant, proporțional cu dezinteresul manifestat de capul autorității publice locale față de modul în care fuseseră cheltuiți banii altora, care nu păreau să fie aducători de parandărăt! Dovadă a faptului că generațiile mai vechi și mai noi de porumbei se înstăpâniseră temeinic în pasarelă, compensând prin activitatea lor cufuristică lipsa de interes a lui Gutău Mircia pentru utilizarea construcției. Să nu ratăm reîntâlnirea cu pubela roșie; pe care, dintr-o zi (era să scriu dintr-o… bună zi!), n-o s-o mai vedem deloc! Pentru că, oameni răi din lumea rea, i-au dat foc! Dar să nu anticipăm.
Să pășim și-n anul 2020, înainte de a a da pandemia peste noi. Vizualizând alte FOTOGRAFII de-ale noastre, care datează din 29 februarie 2020:
Așa cum se poate vedea, mizeria se insinuase peste tot: pe jos, pe scări, pe geamuri etc. Dovadă a faptului că porumbeii erau stăpânii incontestabili ai locului, unde se simțeau ca la ei acasă! Din ce se vede, se poate constata că pe acolo nu trecuse de multă vreme nici picior de om. Din cei cu treabă, cei despre care vorbea Gutău că nu mai are cu ce să-i plătească, pentru cât se spetesc muncind, ca să mențină funcțională această cale pietonală!
Pentru neinițiați, așa arăta / arată una din „rutele” pietonale de la nivelul solului, care asigură trecerea peste liniile de cale ferată din zonă. Iar porumbeii, care-i privesc cu dispreț, din înălțimea inaccesibilă pentru oameni a pasarelei… pietonale, li se cufuresc în freze!
Fotografia aduce ordine în haos!
Turnul dinspre Goranu, inaccesibil și el pentru oameni!
Pasarela văzută dinspre est.
Fotografia este arta producerii amintirilor tangibile – Destin Sparks
Apropo: farfuzele desemnate de primărie, care au avut calitatea de diriginte de șantier, nu au avut / nu au nicio răspundere!? Ce au făcut pentru a se achita de atribuțiile contractuale pe care le-au avut, a căror neexercitare le-a vârât în teșcherea sume importante de mangoți!? Nu au realizat că, așa cum se poate vedea din fotografii, în turnul dinspre vest (cel dinspre oraș) se putea deschide o… piscină!? Că orice scuturare ușoară a unui norișor, făcea zona impracticabilă circulației pietonale de la nivelul solului!?
În mai multe din articolele noastre din ultima perioadă, ne-am referit la astfel de fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea actualului primar al urbei, Gutău Mircia. Link-uri care duc spre unele dintre acestea pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.
P. S.: Nu am uitat de promisiunea de a prezenta câteva graffiti, din multele care au împânzit locul de sub pod în anii din urmă. Din care cele mai multe încă tronează pe zidurile / pereții edificiilor din zonă.
Lectură cât mai reușită și… productivă!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
__________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Toate fotografiile care ilustrează acest articol fac parte din fototeca personală a autorului. Stați liniștiți, că mai avem… destule!
F.Charm – Trenul (Videoclip Oficial)
Trenul se duce cu anii și-mi ia câte-o vară,
Eu rămân singur și trist rătăcit într o gară,
Trenul meu pleacă cu anii și-mi ia câte-o vară,
Corbii și iarna mi-aduc amintirea amară!
Melodiile anunțurilor vocale din gările României (1970-2016)
Compact – Trenul pierdut (1995) Fragment din concertul susţinut de Compact la Festivalul de la Mamaia în 1995.