„Pasajul denivelat suprateran” din Râmnicu Vâlcea, altă piatră de moară atârnată de gâtul lui Gutău Mircia (I)

Motto: Un oraş este produsul viu al mâinii şi minţii umane, reflectând istoria omului, zbaterea lui pentru libertate, creativitate, genialitate – şi egoismul şi erorile sale. – Charles Abrams

Scurt pe 2 și 1/4: Faptele de vitejie ale fostei /actualei administrații publice locale din municipiul Râmnicu Vâlcea mi-au stat nu o dată în atenție. Luni, 31 iulie 2017, pe site-ul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, sub semnătura lui Balanca Paul, a fost publicat un Comunicat de presă referitor la «Finalizarea proiectuluiPasaj denivelat suprateran pe bulevardul Tudor Vladimirescu”», construit peste calea ferată care străbate municipiul Râmnicu Vâlcea, material preluat ca atare de mass-media locală. Tot atunci, în Sala de consiliu, într-un cadru festiv, s-a anunţat public finalizarea acestui proiect (al cărui buget a fost de 34.281.920,72 lei, din care valoarea contribuţiei nerambursabile alocate a fost de 27.156.093,38 lei).

Aşa cum se putea vedea în una din fotografiile care gardează materialul de presă distribuit de primărie, oficiile de gazdă le-a făcut dl VEŢELEANU NINEL-EUSEBIU, pe atunci viceprimar al municipiului, flancat de 4 dame. În stânga fotografiei de mai jos sunt uşor de observat de către coneseori d-na FEROIU MARIA şi d-na TURCU MIRELA (care erau directoare şi directoare adjunctă ale Direcţiei Dezvoltare Locală din primărie).

12.07.2021 foto inaugurare pod

Personaje oficiale, cărora le-am sugerat atunci să vină la faţa/dosul locului, ca să ne arate şi nouă, muritorilor de rând, pietoni de serviciu, care nu survolăm zona „pasajului denivelat suprateran” cu viteza autoturismelor lor de mare putere:

cum s-a concretizat pentru pietoni Obiectivul specific I al Proiectului privind „Facilitarea accesului pietonilor către şi dinspre zonele de interes ale municipiului Râmnicu Vâlcea”?

– referitor la Obiectivul II privind Creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei în Comunicat se susţinea că „noua investiţie sprijină circulaţia… pietonilor în condiţii de siguranţă sporită. În trecut, traversarea se realiza la nivel cu calea ferată existând riscul de accidente atât pentru conducătorii auto cât şi pentru pietoni…. Prin utilizarea pasajului nou construit, atât şoferii cât şi pietonii nu se mai expun riscurilor aferente circulaţiei trenurilor în zonă”.

Citești, recitești şi nu-ţi vine să crezi! Oamenii ăştia cu funcţii de răspundere în activitatea de ronţăire la vedere a banului public, ori nu ştiau ce au dorit să facă şi ce s-a proiectat, făcut şi plătit, ori cred că suntem toţi nişte… proşti făcuţi grămadă!

Păi bine, băi… prezidenţilor de săli goale, înainte de a deschide gura – măcar aşa, de sanchi ! – ar fi trebuit să treceți per pedes prin zonă ca să vedeţi pe unde circulă pietonii, după ce s-au plătit peste 7 (şapte) milioane de lei noi din bugetul local pentru o construcţie neutilizabilă şi de către pietoni, deoarece este lipsită de o cale pietonală!

Pe cine ați vrut să prostiţi, susţinând public asemenea gogomănii!? Sau era prevăzută prin proiect şi o asemenea cale – cu trotuare pentru pietoni – pe care, ulterior, din varii motive (care nouă, muritorilor de rând ne scapă), le-aţi sărit din schemă!?

Iar pe 31 iulie 2017, conferențiarii de serviciu ne spuneau că recepţionând măgăoaia aia – devenită trambulină pentru autoturismele care-o coboară în mare viteză – per pedepsiţii de către inauguratori ar fi scăpat de riscurile întrecerii cu trenurile!?

Cu un an înainte de momentul festiv al „inaugurării” de către acești administratori ai treburilor publice, am asistat la o scenă pe care nu am să o pot uita în tot restul vieţii mele. O femeie (care venea de la secţia de oncologie, aşa cum a spus ulterior) a căzut între şinele de cale ferată, la doar 10-15 metri de locomotiva unui tren care se îndrepta ameninţător spre ea. Reacţia spontană a mea şi a altor pietoni aflaţi în trecere prin zonă, precum şi prezenţa de spirit a mecanicului de locomotivă, au făcut să nu asistăm la un accident cumplit, care părea inevitabil!

Iar cuconetul gutăiuan, de la înălțimea podiumului Sălii de consiliu din Primărie, ne vorbea de… eliminarea riscurilor (pentru pietoni) aferente circulaţiei trenurilor în zonă!

Văzută de la nivelul solului, nu de la înălţimea şi din mijloacele cu care o survolează nababii, este o zonă mizerabilă (cu reziduuri de toate felurile, al căror unic loc trebuie să fie la groapa de gunoi de la Feţeni), înţesată de câini semisălbăticiţi, care-și fac veacul sub calea supraterană (nu numai în partea dinspre oraş a acesteia); vigilenţi la orice mişcare produsă de deplasarea bieților pietoni matinali!

Dacă cumva nu aţi ştiut, aflaţi că trecerea peste liniile de cale ferată se face de către pietoni tot la nivelul solului, la fel de inestetic ca şi până acum, adică tot prin săltarea… piciorului. Precum fac și patrupezii colţoşi care-i stau de strajă.

Ar fi multe de spus despre acea rută pietonală, dar ştim că am face-o degeaba. Cum am mai făcut-o în urmă cu vreo câțiva ani, când – în articolul Colivă cu bomboane la Primăria Rm. Vâlcea, (publicat în Criterii naționale, în 16 septembrie 2015) – am anticipat faptul că inactivitatea celor aflaţi atunci la butoane (cam tot ăia din ziua de azi) îi netezea calea spre un nou mandat de primar lui… MIRCIA GUTĂU! Ceea ce s-a și întâmplat în urma alegerilor din anul 2016, de altfel!

Aici și acum nu mai încap vorbe calpe, precum: nu eram eu atunci primar, așa am preluat-o, să facă ăia care au modificat proiectul inițial etc. etc. Astfel de schimburi de vorbe de ocară, specifice jocurilor copilărești ale unora dintre protagoniștii distribuiți în sceneta politichiei autohtone, nu-și mai au rostul. „Podulsuprateran există și este așa cum se vede. Din momentul dobândirii primului său mandat post… pușcărie, răspunderea este doar a primarului GUTĂU Mircia! Care nu a făcut nimic pentru a-l face… funcțional. Dimpotrivă, asistă pasiv și aparent… neputincios la degradarea accentuată a acestei importante căi rutiere!

Oricum ar fi, trebuie să ieşiţi din birouri, să umblaţi pe teren precum apostolii, încercând să ne dovediţi că ştiţi cum şi pe ce trebuie să fie cheltuiţi banii publici. Dovedind astfel că meritaţi salariile babane pe care tot voi vi le-aţi atribuit! Pentru că nu existaţi doar pentru a vă dovedi „competenţele” prin a coace Referate prin care – la instigarea primarelui -să propuneţi desfiinţarea unor spaţii de învățământ, precum curți, licee, grădiniţe etc.

Oamenii construiesc prea multe ziduri, dar nu destule poduri. – Isaac Newton

După această necesară rememorare a acestorfaptemai vechi ale actualei administrații publice locale, (pe care le-am evidențiat punctual în chiar momentul producerii lor), din episodul următor o să trecem direct la… cestiune, folosindu-ne de imagini – mai vechi și mai noi – ale locurilor despre care am făcut vorbire. Ca să vadă și populimea votantă – mulțumită doar cu amplasarea unor / unei băncuțe în fața blocului… natal (!), pentru care își toot „vinde” votul – ce s-a ales de ditamai investiția. Și care este starea actuală a acesteia. Se pare că administrația gutăiană nu a auzit de existența unor termene de garanție a unor astfel de lucrări. Și de obligațiile care îi revin contractual constructorului în interiorul acestor termene. Cel puțin asta se vede cu ochiul liber, indiferent de distanța de la care dai să o privești. Doar din goana mașinilor nababilor din administrație se pare că nu se vede că ar fi ceva în neregulă cu o construcție monumentală, făcută să înfrunte timpul. Care nu are nici măcar o jumătate de… deceniu de la inaugurare și „scârțâie” din toate încheieturile! Așa cum o să vedem – la propriu – cât de curând.

Deocamdată, doar așa de… încălzire, vreo două imagini de coșmar! Care sunt de-a dreptul penale, ce s-o mai dăm de colo colo!

13.07.2021 pod peste cale ferata113.07.2021 pod peste cale ferata2

Podurile sunt poate cea mai invizibilă formă de arhitectură publică.Bruce Jackson

Tot atunci o să acordăm o atenție sporită și PASARELEI care traversează calea ferată, învecinându-se cu „podul”. Ca să realizăm cât de gospodari sunt cei care se bat – maimuțește – cu pumnii în piept; cum că… nimeni nu mai e ca ei (atât de gospodarnici, firește)!

13.07.2021 pasarela13.07.2021 pasarela113.07.2021 pasarela213.07.2021 pasarela313.07.2021 pasarela4Așa cum se poate vedea, doar ploaia și porumbeii mai populează interiorul acestei construcții!

13.07.2021 pasarela5

P. S.: În mai multe din articolele noastre din ultima perioadă, ne-am referit la astfel de fapte ale administrației publice locale din Râmnicu Vâlcea, care incumbă responsabilitatea actualului primar al urbei, Gutău Mircia. Link-uri care duc spre unele dintre acestea pot fi găsite în articolul Gutău și faptele sale edilitare (VII). Și-n Râmnic copacii mor în picioare! Dar nu de moarte bună! – publicat pe 2 iulie 2021.

Lectură cât mai tihnită și… productivă!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

______________________________

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.

Câţi ca voi!

George Topîrceanu

Sus, pe gardul dinspre vie,
O găină cenuşie
Şi-un cocoş împintenat
S-au suit şi stau la sfat:
Ia te uită, mă rog ţie,
Cât de sus ne-am înălţat!...

Câţi ca voi ! ... - YouTube

Şi deodată, cu glas mare,
Începură amândoi,
Să cotcodăcească-n soare:
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…

Câţi ca voi! de G. Topârceanu | AniDeȘcoală.ro
Dar de sus, din corcoduş,
Pitulându-se-ntre foi,
Mititel şi jucăuş,
Le-a răspuns un piţigoi:
Câţi-ca-voi! Câţi-ca-voi!…

Gabriel Dorobanțu – Primarul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.