Motto: Fii ca un copac. Copacul dă umbră chiar şi celui ce îi taie crengile. – Chaitanya Mahaprabhu
Povestea vorbei (de astăzi): În primul episod ne-am referit la realități urbanistice din municipiul Râmnicu Vâlcea. Am inaugurat acest ciclu edilitar cu articolul Gutău și faptele sale edilitare (I). Astăzi despre… „lumina” de la Gară! – publicat pe 8 iunie a. c. Articol în care am prezentat astfel de fapte antiedilitare de netăgăduit ale administrației publice locale. Cea care a dispus reducerea drastică a surselor iluminatului public din zona peronului de acces în Gara din Râmnic.
Episodul al doilea ne-a dat ocazia să evidențiem alte fapte anti… urbanistice ale Primarelui Gutău Mircia. Și anume Gutău și faptele sale edilitare (II). Despre ciumpăvirea copacilor din parcul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. – publicat pe 11 iunie 2021.
Nimeni nu ştie
de ce înfloresc pomii –
dar ce mireasmă! (haiku de Matsuo Basho)
Pe 24 mai 2019 scriam pe pagina mea de facebook, însoțind textul de fotografiile de mai jos (realizate pe 12 mai 2019): «Asta este tot ce a mai rămas din CASTANII de pe bulevardul Tudor Vladimirescu!
Supuși aceluiași supliciu, vecin cu… extincția, de către „specialiștii” plătiți din banii noștri, angajați ai administrației publice locale!
Fără fițe… ecologice ale unor suporteri interesați, de felul susținerilor că acești pomi „reprezentau un pericol pentru…”! Deoarece, așa cum se poate observa cu ochiul liber, ciumpăvirea lor – ca și cea a TEILOR de pe același bulevard – se repetă obsedant, cu o frecvență aproape… criminală!…»
Copacii sunt două mâini: una în cer, cealaltă în pământ. (aforism de Rinaldo Caddeo)
Pe 13 martie 2019 am realizat mai multe fotografii, în care se vede ce dezastru făcuseră peste iarnă tăietorii de lemne ai lui Gutău, care dăduseră iama și prin TEII de pe bulevard. În urma trecerii lor rămânând doar niște cioturi hâde, din care nu aveau cum să mai „răsară” copacii de odinioară! Dispărând astfel pentru totdeauna și rolul lor… terapeutic!
Pe 9 mai 2019 am postat următorul text, cu referire la pățania TEILOR maiestuoși de pe B-dul Tudor Vladimirescu din municipiu: «Nicăieri copacii în plină putere nu sunt „chinuiți” ca în municipiul Râmnicu Vâlcea!
De o administrație publică incompetentă.
Toți teii de pe bulevardul Tudor Vladimirescu au fost astfel „toaletați” în luna decembrie 2018.
Pomi tineri, în plină putere!
Care nu constituiau o amenințare pentru securitatea oamenilor și a bunurilor acestora.
Din falnicele lor coroane, au rămas doar niște cioturi, care se rușinează și ele de prostia omenească!
O nouă confirmare – dacă mai era cazul – a zicalei: CA LA NOI, LA NIMENEA!»
L-am asezonat cu fotografii din 29 aprilie 2019, dovadă a activității de peste iarnă a ciumpăvitorilor gutăieni!
Nebunul nu priveşte acelaşi copac pe care-l priveşte înţeleptul. (William Blake)
Pe 24 mai 2019, am revenit cu altă postare dedicată aceluiași subiect, folosind fotografii din 12 mai 2019: «Uitați-vă ce s-a ales din TEII MAIESTUOȘI, care străjuiau bulevardul Tudor Vladimirescu!
Doar niște cioturi hâde, care se „uită” trist spre soare, fără a mai avea posibilitatea de a produce atât de necesarul… OXIGEN!
DUMINICĂ, 26 MAI 2019, când mergeți spre secțiile de votare de la Școala gimnazială nr. 5, UITAȚI-VĂ la ei cum… plâng! Când ar trebui să plângă cei care au dispus ciumpăvirea acestor copaci nevinovați!
Amintiți-vă de vremurile, nu prea îndepărtate în timp, când bulevardul Tudor Vladimirescu atrăgea populația URBEI, pentru a profita din plin de… parfumul florilor de tei!
Și votați cum vă lasă inima, amintindu-vă de toate acestea!
Stați să vedeți cum arată și… CASTANII de pe același bulevard!» (vezi mai sus).
Vrăbiile
M-a strigat la gard un om
Că-mi fug perele din pom.
Dar avui şi eu noroc,
Erau cu coadă şi cioc. (Tudor Arghezi)
Un pom izolat, dacă reușește să crească, crește puternic. (Winston Churchill)
Pe 9 mai 2019 postam comentariul de mai jos, însoțit de două fotografii din 29 aprilie 2019, drept… dovadă a celor susținute:
«DACĂ teii de pe bulevardul Tudor Vladimirescu au fost decimați, cei de pe străzile adiacente au rămas intacți!
Drujbiștii din solda administrației publice locale i-au… ocolit! Deocamdată!
Poate și pentru faptul că pe una din acestea își are domiciliul „primarele” urbei noastre!?
N-aș crede…»
Strada Mihai Viteazul – TEII de pe o parte a străzii își împreunau crengile cu cei aflați pe cealaltă parte!
Strada V. Olănescu – aceeași măreție a TEILOR tineri care străjuiau și această stradă!
Dar despre „întâmplările” pe care le-au trăit teii de pe aceste două străzi, în episodul următor. Vă asigur că merită văzut / știut, că poate învățăm și noi ceva din astfel de pățanii impardonabile!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
________________________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Toate fotografiile care ilustrează articolul îmi aparțin.
_______________________________
Mărginean – M-am dus să tai un copac
Vasile Şeicaru – În oraşul cu floare de tei
Angela Gheorghiu – Copacul