CANADA – de ziua sa: 1 iulie 2021

Povestea vorbei de astăzi: Ziua națională a Canadei se sărbătorește pe 1 iulie și este o sărbătoare legală federală. Cu acest prilej se aniversează Confederația canadiană care s-a constituit la 1 iulie 1867, odată cu trecerea Actului constituțional din 1867, prin care cele trei colonii separate ale Canada, Nova Scotia și New Brunswick s-au unit într-o singură Stăpânire (dominion numit Canada) în cadrul Imperiului Britanic.

Istoria Canadei începe în 1534, când exploratorul francez Jacques Cartier descoperea ceea ce va deveni ulterior regiunea Quebec şi coasta orientală a Canadei. Popularea noilor teritorii de către colonişti francezi va începe în anul 1608, când Samuel Champlain creează primele colonii franceze. Au urmat două secole de istorie frământată, în care coloniștii francezi s-au înfruntat nu numai cu indigenii amerindieni (indieni), dar și cu englezii. Aflată într-o situație dificilă în urma războaielor europene, în 1763 Franța a trebuit să încheie cu Anglia Pacea de la Paris, prin care renunța la toate drepturile sale asupra Canadei.

Scurt istoric al unui teritoriu de peste mări și țări

Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, cu 9.984.670 km², teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii.

Vedere din satelit a Canadei.

Populată la început în mod exclusiv de populație amerindiană și inuit, Canada a fost fondată sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca formă de organizare statală, Canada este o monarhie constituțională, și până în 1931, era considerată ca fiind un dominion al Regatului Unit. Însă, Canada și-a obținut independența de Marea Britanie în mod pașnic, printr-un proces gradual început cu întemeierea Canadei în 1867 și definitivat în 1982, când Canada a obținut dreptul de a-și modifica propria constituție.

Cele mai importante trei acte normative care au consolidat independența Canadei sunt:

British North America Act (documentul ce ratifică independența Canadei), 1 iulie 1867;
Statute of Westminster, 11 decembrie 1931 (recunoașterea suveranității parțiale a Statului canadian de Londra);
Canada Act, 17 aprilie 1982 (suveranitate completă).
În prezent, Canada este un stat independent, care funcționează ca o democrație parlamentară și monarhie constituțională bine articulată, șef al statului fiind regina Elisabeta a II-a, al cărei reprezentant local este Guvernatorul-General al Canadei. Șeful guvernului este primul ministru al Canadei, actualmente Justin Trudeau.

Justin Trudeau, primul-ministru al Canadei începând din 2015.

Canada se autodefinește ca fiind o națiune bilingvă și multiculturală. Engleza și franceza sunt, ambele, limbi oficiale. La începutul anilor 1970, Canada începe să adopte concepte de diversitate culturală și multiculturalism, concepte pe care mulți canadieni le consideră, astăzi, ca unele dintre principalele caracteristici ale țării.

O placă bilingvă în Québec. Bilingvismul este o caracteristică definitorie a culturii canadiene.

Țară industrializată și avansată tehnologic, dar și de mare capacitate în agricultură după cum scrie Clara Spitzer în antologia fotografică Imagini canadiene (1983), Canada este un exportator net de energie datorită rezervelor considerabile de combustibili fosili și a generării de energie nucleară și hidroelectrică. Economia diversificată se bazează mult pe abundența resurselor naturale și a comerțului extern, în special cu Statele Unite, cu care Canada are o relație complexă și de lungă durată, relație care poate fi descrisă drept cel mai strâns și mai vast parteneriat comercial din istorie.

TorontoOntario

Montréal, metropola francofonă a Americii de Nord.

Frunza de arțar este un important simbol național al Canadei.

Drapelul CanadeiDrapelul Canadei

Flag of Ontario.svg

Steagul provinciei Ontario.

O hartă geopolitică a celor 13 diviziuni administrative subnaționale de prim rang ale Canadei.

Muntele Logan în Teritoriul Yukon, este cel mai înalt vârf din Canada (5.959 metri) și al doilea munte ca înălțime din America de Nord, după Mount McKinley din Alaska.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

P.S.: Un motiv în plus pentru a realiza această sumară prezentare a Canadei, îl reprezintă faptul că fiica mea are cetățenie canadiană și – din anul 2007 – trăiește, a studiat și muncește în TORONTO (Ontario, Canada)!

La mulți ani, CANADA!

Kanadaja arreston një zyrtar të inteligjencës – Epoka e Re

Toronto (Canada) în imagini

Vezi și:

_____________________________

Imnul Național Canada

O Canada! Our home and native land!
True patriot love in all of us command
With glowing hearts we see thee rise
The true North strong and free!
From far and wide, O Canada we stand on guard for thee
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee
O Canada, we stand on guard for thee

Hymne national du Canada en Français

Céline Dion – O Canada (1992)

O CanadaA Prelude and Anthem

10 lucruri despre steagul Canadei

Vezi și…

A Documentary about Canada

Wild Canada | Coming to CBC Docs

https://www.natureconservancy.ca/en/what-you-can-do/bring-nature-home/learn/nature-documentaries.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.