Gutău și faptele sale edilitare (IV). Cum s-a ales praful de teii care străjuiau strada V. Olănescu…

Motto: Dacă aş avea la dispoziţie opt ore pentru a tăia un copac, aş petrece şase ore ascuţind toporul. – Abraham Lincoln

Povestea vorbei (de astăzi): În primul episod ne-am referit la realități urbanistice din municipiul Râmnicu Vâlcea. Am inaugurat acest ciclu edilitar cu articolul Gutău și faptele sale edilitare (I). Astăzi despre… „lumina” de la Gară! – publicat pe 8 iunie a. c. Articol în care am prezentat astfel de fapte antiedilitare de netăgăduit ale administrației publice locale. Cea care a dispus reducerea drastică a surselor iluminatului public din zona peronului de acces în Gara din Râmnic.

Episodul al doilea ne-a dat ocazia să evidențiem alte fapte anti… urbanistice ale Primarelui Gutău Mircia. Și anume Gutău și faptele sale edilitare (II). Despre ciumpăvirea copacilor din parcul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. – publicat pe 11 iunie 2021.

Episodul al treilea a fost dedicat faptelor impardonabile ale acelorași drujbiști, înfățișând o parte din faptele lor de armă mortală, desfășurate pe b-dul Tudor Vladimirescu: Gutău și faptele sale edilitare (III). Ce a mai rămas din CASTANII și TEII de pe b-dul Tudor Vladimirescu! – publicat pe 16 iunie 2021. Pe unde au trecut în iarna anului 2018-2019 și în primăvara următoare, descăpățânând toți arborii – CASTANII și TEII – care făceau fala acestei importante artere stradale a urbei noastre.

Sunt şi copaci, sunt şi fire de iarbă, dar meritul lor e de a alcătui pădurea. (Titu Maiorescu)

Așa arăta strada V. Olănescu pe 29 aprilie 2019. O stradă cu sens unic (se circula dinspre b-dul Tudor Vladimirescu spre strada Regina Maria), pe care numeroșii tei – aflați în plină putere – asigurau trecătorilor atât umbră, cât și plăcutul miros al florilor.

16.06.2021 tei17

De tot ce se putea vedea în această fotografie, făcură la ceas de seară, la scurt timp s-a ales praful. Nu doar… polenul florilor de tei! Noua haină a teilor este înfățișată în fotografiile de mai jos, care datează din 16 ianuarie 2020.

Dovadă că și pe aici au trecut niște oameni fără meserie, salariați ai S. C. Piețe Prest S. A., aceștia având față de noi (vâlcenii de rând) doar avantajul că erau dotați cu drujbe! Pentru că doar astfel de ființe pot să facă ceea ce se vede! Pe banii noștri, ai comunității vâlcenilor, fără să răspundă nimeni pentru dezastrul pe care îl lăsau în urmă. Nici atunci și nici acum. În marșul său triumfal spre noi… succesuri, „nunta” minunatelor întâmplări edilitare gutăiene merge mai departe, indiferent de dimensiunea grozăviilor pe care le produce.

Din ce se vedea în fotografia de mai sus, a mai rămas doar… ce se vede în toate cele de mai jos:

17.06.2021 tei1

O fotografie de ansamblu, (dinspre strada Cerna spre strada Regina Maria), pentru a putea realiza dezastrul produs asupra copacilor de pe jumătate din lungimea străzii V. Olănescu. TEI din care au mai rămas doar niște cioturi hâde, care se ițeau zadarnic spre înalt! Și niște lăstari, care apăruseră – zadarnic și stingheri – după trecerea anterioară a drujbiștilor prin zonă.

17.06.2021 tei2

Fotografie realizată spre celălalt capăt al străzii, spre b-dul Tudor Vladimirescu (în fundal se vede clădirea Teatrului Anton Pann). Oferindu-ne ocazia de a observa – în ansamblu – grozăvia rămasă în urma trecerii drujbelor mânuite de către „specialiștii peisagiști” ai lui Gutău.

17.06.2021 tei3

„Opera” a fost desăvârșită prin ciumpăvirea tuturor teilor de pe stradă (în FOTO – vedere asupra unei părți a străzii, dinspre strada Cerna spre strada Regina Maria). 

Din toate aceste fotografii se observă că drujbiștii mai trecuseră prin zonă (cu doar câteva luni înainte), revenind periodic pentru a-și desăvârși lucrarea de mutilare definitivă a teilor. Ceea ce – așa cum se poate vedea – le-a reușit de minune!

17.06.2021 tei4

17.06.2021 tei5

17.06.2021 tei6

17.06.2021 tei8

17.06.2021 tei9

17.06.2021 tei10 Fotografie de ansamblu, cu vedere dinspre b-dul Tudor Vladimirescu spre strada Regina Maria.

Finis coronat opus (Ovidiu)! Într-adevăr, la sfârșitul acestei lucrări putem să-i apreciem valoarea. De fapt, lipsa de valoare a acesteia!

Poate că aici există o mare doză de adevăr: Dacă ce spun eu are un ecou în tine e pentru că suntem amândoi ramuri ale aceluiaşi copac. (William Butler Yeats) Teoretic putem să fim de acord. Însă un astfel de acord nu ar avea nicio valoare practică fără adeziunea tăietorilor gutăieni de… frunză la câini!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

________________________________________

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.

Toate fotografiile care ilustrează articolul îmi aparțin.

______________________________________

Doru Stănculescu – Hai, hai, haidi, hai (Pe sub flori mă legănai)

N-a ști nimeni că m-am dus,
Numa m-or vedea că nu-s,

Sus e cerul, largă-i lumea,
Bine c-a-nfrunzit pădurea.

Hai, hai, hai, haidi, hai, dihai,
Pe sub flori mă legănai
Hai, hai, hai, haidi, hai, dihai,
Pe sub flori mă legănai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.