Motto: Pentru a exista un copac înflorit, trebuie mai întâi să existe un copac, iar pentru a exista un om fericit, trebuie înainte de toate să fie un om. (Antoine de Saint-Exupery)
Povestea vorbei (de astăzi): În primul episod ne-am referit la realități urbanistice din municipiul Râmnicu Vâlcea. Am inaugurat acest ciclu edilitar cu articolul Gutău și faptele sale edilitare (I). Astăzi despre… „lumina” de la Gară! – publicat pe 8 iunie a. c. Articol în care am prezentat astfel de fapte antiedilitare de netăgăduit ale administrației publice locale. Cea care a dispus reducerea drastică a surselor iluminatului public din zona peronului de acces în Gara din Râmnic.
Episodul al doilea ne-a dat ocazia să evidențiem alte fapte anti… urbanistice ale Primarelui Gutău Mircia. Și anume Gutău și faptele sale edilitare (II). Despre ciumpăvirea copacilor din parcul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. – publicat pe 11 iunie 2021.
Episodul al treilea a fost dedicat faptelor impardonabile ale acelorași drujbiști, înfățișând o parte din faptele lor de armă mortală, desfășurate pe b-dul Tudor Vladimirescu: Gutău și faptele sale edilitare (III). Ce a mai rămas din CASTANII și TEII de pe b-dul Tudor Vladimirescu! – publicat pe 16 iunie 2021. Pe unde au trecut în iarna anului 2018-2019 și în primăvara următoare, descăpățânând toți arborii – CASTANII și TEII – care făceau fala acestei importante artere stradale a urbei noastre.
Episodul al patrulea ne-a dat ocazia să înfățișăm în imagini dezastrul produs de drujbiștii gutăieni pe o stradă adiacentă bulevardului Tudor Vladimirescu: strada V. Olănescu – Gutău și faptele sale edilitare (IV). Cum s-a ales praful de teii care străjuiau strada V. Olănescu… – articol publicat pe 19 iunie 2021.
Episodul al cincilea ne-a dat ocazia să înfățișăm în imagini dezastrul produs de drujbiștii gutăieni pe altă stradă adiacentă bulevardului Tudor Vladimirescu, strada Mihai Viteazul – Gutău și faptele sale edilitare (V). Soarta nefastă a teilor de pe strada Mihai Viteazul…, articol publicat pe 23 iunie a. c. O stradă pe care își au cuibarul mai multe dintre notabilitățile locale, printre care și primarul Gutău Mircia. Acesta să fi fost motivul pentru care copacii din dreptul acareturilor sale – și nu numai – nu au fost afectați de molima tăietorilor de arbori!?
Arbori masacraţi. Răsar case. Mutre, mutre pretutindeni: omul e cancerul Pământului. (Emil Cioran)
Ce s-a ales de copacii aflați în Curtea interioară a blocului de lângă Teatrul Anton Pann, (aflat între sediul teatrului și strada Mihai Viteazul), după ce prin zonă au trecut „cu treabă mare” drujbiștii lui Gutău Mircia.
Fotografiile de mai jos, care atestă momentul executării TEILOR, datează din 16 decembrie 2019:
Drujbiști gutăieni urcați în copaci – la „locul faptei” – în plină activitate… profesională!
S-a suit scroafa în copac şi grohăie! (proverb românesc)
Iar încununarea acestei opere (realizată doar din… drujbe!), rezultat al trecerii acestora prin teii din incintă, este înfățișată – cu modestele posibilități ale fotografului amator – în fotografiile de mai jos, care datează din 30 decembrie 2019:
Fiecare frunză îmi şopteşte fericirea, planând către pământ din copacul toamnei. (Emily Bronte)
Amenajarea sensului giratoriu de pe b-dul T. Vladimirescu a produs alte numeroase victime printre arborii care-l străjuiau. Cum s-a întâmplat și cu arborii din fotografiile de mai jos.
Acest copac falnic / viguros străjuia trecerea de pietoni spre intrarea în curtea Școlii Gimnaziale nr. 5 din municipiu. El nu periclita cu nimic oamenii aflați în zonă, sau bunuri ale acestora, așa cum încearcă să-i apere „realizărili iedilitare” diferiți țuțeri și pupindosiști de-ai lui Gutău. Cu riscul de a se face iremediabil de râsul curcilor sălbatice.
Să vedem ce a mai rămas din… falnicul copac de odinioară! Fotografiile de mai jos – mărturie a exact contrariului cum trebuia făcută o asemenea „tăiere” – au fost realizate peste doar câteva zile, pe 19 decembrie 2019:
Conform cunoștințelor de specialitate din mințile… plăpânde ale drujbiștilor, copacul a fost – pur și simplu – crucificat! Este ceea ce apare în cărțile / studiile de specialitate ca exemple la capitolul… AȘA NU!
De parcă autorii acestora s-au inspirat din felul în care a fost ciumpăvit copacul din fotografiile de mai sus!
Iar curățarea corectă a acestui copac trebuia să se facă astfel:
În partea finală a acestui ciclu de articole o să prezentăm in extenso procedurile care se recomandă a fi folosite pentru curățarea corectă a copacilor din mediul urban. Orice s-ar spune până atunci – de către tot felul de… asistați social din ceata de aplaudaci a lui Gutău Mircia – adevărul este unul singur: toate „tăierile” făcute de către drujbiștii gutăieni încalcă flagrant aceste norme.
Developare
Azi am fotografiat numai copaci,
Zece, o sută, o mie.
Îi voi developa la noapte,
Când sufletul va fi o cameră obscură. Apoi îi voi clasa:
După frunze, după cercuri, după umbra lor.
O, ce uşor
Copacii intră unul într-altul!
Iată, nu mi-a rămas decât unul.
Pe-acesta îl voi fotografia din nou
Şi voi observa cu spaimă
Că seamănă cu mine…. (Marin Sorescu)
Poate că în aceste vorbe există o mare doză de adevăr: Dacă ce spun eu are un ecou în tine e pentru că suntem amândoi ramuri ale aceluiaşi copac. (William Butler Yeats) Teoretic putem să fim de acord. Numai că un asemenea acord nu ar avea nicio valoare practică fără adeziunea tăietorilor gutăieni de… frunză la câini!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
________________________________________
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului, se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea în lead a sursei și cu link activ către pagina acestui articol. Nerespectarea acestor condiții constituie o încălcare a prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare.
Toate fotografiile care ilustrează articolul îmi aparțin.
_______________________________
Vasile Şeicaru – În oraşul cu floare de tei