Cum s-au împărțit bunurile Liceului „Oltchim”: cine, ce, cât și de ce a luat! (II)

A sosit vremea ca toți cei care au contribuit la desființarea și jefuirea liceului „Oltchim” să dea socoteală în fața legii!

Motto: Este oare posibil să ghidezi psihismul cuiva astfel încât să fie mai bine pregătit împotriva psihozelor de ură şi distrugere? (Albert Einstein)

Scurt pe 2 și 1/4: În episoadele anterioare am urmat firul logic al descâlcirii acestui nod gordian, încercând să dăm de adevăr în ce privește prăduirea bunurilor mobile ale liceului Oltchim. Liceu desființat ca urmare a restructurării rețelei școlare, acțiune făcută astfel încât să corespundă… mănușă (!) intențiilor funciare ale primarului GUTĂU Mircia. Am luat cunoștință de actele normative aplicabile în speță, de atribuțiile fiecăreia dintre părțile implicate, de documentele care au fost emise de către fiecare dintre acestea. Și, mai ales, am aflat ce nu au făcut I.Ș.J. Vâlcea și conducerea de atunci a liceului, din ce ar fi trebuit să facă.

Episodul anterior ne-a dat ocazia să urmărim care au fost bunurile fostului liceu care au luat calea a 3 din cele 5 școli dobânditoare, și anume: Colegiul Economic, Liceul Tehnologic Ferdinand I, Colegiul Energetic, toate din Râmnicu Vâlcea. Precizarea este necesară deoarece o să vedem că la împărțirea recoltei de bunuri a liceului Oltchim au participat și multe alte unități școlare din alte localități ale județului, sau alte unități școlare din oraș, decât cele care erau în drept să o facă.

Ca să înțelegem mai bine care încotro urma s-o ia, vezi și H. C. L. nr. 30/30 ianuarie 2018 privind aprobarea rețelei școlare a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea pentru anul școlar 2018-2019. 

În articolul Desființarea și jefuirea liceului „OLTCHIM”: astăzi – BIBLIOTECA (I) – publicat pe 1 aprilie 2021 – am prezentat informații despre adevărata carte de vizită a activității educative a acestei unități școlare.

În acest episod prezentăm agoniseala celorlalte două unități școlare dobânditoare: Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului (actualul Liceu Tehnologic Forestier) și Liceul Tehnologic General Magheru.

Despre condițiile pe care nu le îndeplineau nici aceste unități școlare „dobânditoare” pe la ele pe acasă, pentru a găzdui și forma așa cum se cuvine elevii pe care-i moșteneau ca urmare a desființării liceului Oltchim, am scris pe larg în articolul Despre precaritatea bazei materiale a unora dintre liceele „dobânditoare” a unor hălci din Liceul „OLTCHIM, publicat pe 21 august 2019.

În mâinile prostului responsabilitatea devine un instrument de distrugere în masă. (Gabriel Petru Băețan)

1. La Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului (cum se numea atunci actualul Liceu Tehnologic Forestier) – cu sediul în Calea lui Traian, nr. 195-197 – au fost distribuite:

 • clasele de învățământ liceal – filiera tehnologică, zi – având calificarea profesională tehnician ecolog și protecția calității mediului;

Liceu care – așa cum rezultă din actele existente la Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea – a preluat bunurile enumerate în aceste documente (filele 114, 115 față-verso și 116):

Filele 114, 115 (față-verso), 116:29.03.2021 bunuri1 Forestier

Fila 114Proces-verbal emis de L. T. Oltchim sub nr. 6/30.08.2018, „încheiat azi 31.08.2018 cu ocazia predării Colegiului de Silvicultură … a laboratorului de informatică et. 1, conform procesului verbal anexat și înregistrat cu nr. 6/30.08.2018.”

 • formularul avea tipărit „am predat” (unde apare o semnătură şi numele Bojan Ştefan, precum și calitatea acestuia, cea de administrator) şi „am primit” (unde există o semnătură şi numele/ calitatea primitorului: Cizmaru Viorel/ administrator);
 • pe procesul-verbal apare consemnarea olografăI.Ş.J. Vîlcea. Insp. Dobrete Adina” (care îi aparţine lui Bojan Ştefan) şi o semnătură indescifrabilă, aparţinându-i, probabil, acesteia.
 • nu există nicio solicitare din partea Colegiului de Silvicultură pentru predarea / preluarea acestor bunuri mobile.

De remarcat faptul că, deși se pretinde că acest așa-numitul proces-verbal a fost întocmit pe 31 august 2018 (într-o vineri), se specifică faptul că ar fi fost înregistrat la liceul Oltchim cu o zi înainte de a fi încheiat, adică… joi, pe 30 august 2018), cum o dovedesc și consemnările de pe cele două documente! Ca la noi, la nimenea! 29.03.2021 bunuri2A Forestier

29.03.2021 bunuri2B Forestier

Fila 115 (faţă- verso) – Proces-verbal din 31.08.2018, încheiat cu ocazia preluării laboratorului de informatică (sunt enumerate 13 poziţii), înregistrat la liceul Oltchimcu o zi înainte de încheierea sa;29.03.2021 bunuri3 Forestier

Fila 116 Proces-verbal înregistrat cu nr. 15/30.08.2018 la L. T. Oltchim şi cu nr. 2.395/04.09.2018 la Colegiul de Silvicultură, „încheiat azi 04.09.2018, între C. de Silvicultură şi L. T. Oltchim cu ocazia predării materialului didactic …” pentru activităţile de laborator ale claselor de tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului, fiind enumerate mai multe obiecte de inventar şi substanţele chimice predate / primite;

 • deși a fost încheiat pe… 4 septembrie 2018, la liceul Oltchim ar fi fost înregistrat pe data de… 30 august 2018!
 • pe formular există numele celor doi directori, fiind semnat şi ştampilat doar de către d-na Staicu Gabriela, directoarea liceului Forestier, unitatea școlară beneficiară; în schimb, nu apare semnătura celui care a predat aceste bunuri materiale, adică semnătura d-lui Smeureanu Florin Dorian, care nu a semnat niciun astfel de document, lăsându-l să o facă doar pe… administartorul Bojan Ștefan!
 • pentru „predare / primire” au semnat cei doi administratori. La „primire” există numele şi semnătura unei foste salariate a L. T. Oltchim, d-na prof. inginer Zoor Liliana, care devenise titulara celeilalte școli.

Fără iubire şi fără conştiinţă morală capacitatea de creaţie umană se transformă într-un instrument de distrugere. (Ion Vulcănescu)

2. La Liceul Tehnologic General Magheru – cu sediul în Calea lui Traian, nr. 43 – au fost distribuite:

 • clasele de învățământ liceal – filiera tehnologică, seral – având calificarea profesională tehnician mecanic pentru întreținere și reparații;
 • clasele de învățământ postliceal de stat – calificarea profesională tehnician proiectant în construcția de mașini;
 • clasele de învățământ liceal – filiera tehnologică cu frecvență redusă.

Acest liceu tehnologic – așa cum rezultă din actele care ne-au fost remise de Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea ( în copii certificate de conformitate cu originalele) – a preluat bunurile enumerate în documentele de mai jos (la filele 104-107; fila 105 față-verso):

29.03.2021 bunuri1 Magheru

29.03.2021 bunuri2A Magheru29.03.2021 bunuri2B Magheru

29.03.2021 bunuri3 Magheru

29.03.2021 bunuri4 Magheru

Filele 104107: fila 104Proces-verbal înregistrat la L. T. Oltchim cu nr. 3/ 29.08.2018, „cu ocazia predării către L. T. „Magheru” a unor bunuri de natura materialelor didactice, mobilier şcolar precum şi scule şi dispozitive conform anexelor” (fila 105 faţă-verso, Anexa 1 – Inventar CAD; fila 106, Anexa 2 – Inventar Fizică, fila 107, Anexa 3 – Atelier Mecanic);

 • pe procesul-verbal s-a tehnoredactat de către emitent „Avizat ISJ Insp. prof. DOBRETE ADINA”, existând o semnătură care, probabil, îi apartine acesteia.

AICI a luat sfârșit epopeea singurelor bunuri mobile aparținând liceului Oltchim, care au ajuns acolo unde dispunea norma, adică la liceele dobânditoare. Cam… puține, este adevărat, față de cât de multe deținea acest liceu în proprietate.

Despre unele din celelalte bunuri și zborul lor spre alte zări senine și străine, o să aflăm pe larg în episoadele viitoare! Și tot cu probe, cât mai multe probe… De toate felurile, că am observat că se caută! Sper să le caute / folosească și cei care sunt în drept să ia măsurile legale care se impun, pentru pedepsirea autorilor acestui jaf fără precedent. Petrecut ziua în amiaza mare, în centrul populat al orașului, spre bucuria sinceră a unei cete de adulatori nevolnici și interesați ai primarului GUTĂU Mircia, principalul responsabil de acest rapt samavolnic.

Îngâmfarea duce la distrugere. (Esop)

Vezi și următoarele articole / materiale video, pentru a vă forma o imagine de ansamblu asupra dezastrului produs – cu bună știință – prin desființarea liceului OLTCHIM. Ca să realizați cât de lipsită de argumente pertinente a fost această măsură adoptată de administrația publică locală, care a fost cu totul și cu totul… arbitrară. 

Păzea! În cazul „divizării” Liceului „OLTCHIM” începe recapitularea finală!

De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” din Râmnicu Vâlcea (I)

De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” din Râmnicu Vâlcea (II)

În ce consta unicitatea ofertei educaționale a Liceului „OLTCHIM”

Ca să vă dați seama de baza materială pe care o avea acest liceu, vă recomand să vedeți / revedeți materialele VIDEO de mai jos.

VIDEOBAZA MATERIALĂ a liceului OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea – (filmarea a fost realizată pe 11 iulie 2018).

VIDEO – LABORATOARELE tehnologice de care dispunea liceul OLTCHIM, care aveau dotările necesare desfășurării tuturor activităților instructiv-educative pe care le organiza. Dotări de care – așa cum am dovedit și în materialele noastre anterioare – s-a ales praful!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ, alias Lupul sindicalizat

See Nancy Hayes's Animated Gif on Photobucket. Click to play | Wolf pictures, Wolf spirit animal, Wolf photos

______________________________________

Fotografia de copertăCabinetul de Religie al liceului, desen reprezentându-l pe Iisus Hristos.

VAMATata taie porcu’ [Official Video]

Ai grijã mãi, țãrane, ai grijã fii atent
Am mulți prieteni porci la noi în Parlament.
Ai grijã mãi, țãrane, ai grijã fii atent
Am mulți prieteni porci la noi în Parlament.
În Parlament… în Parlament…
în Parlament… în Parlament-ment-ment-ment…

Luna Amarădizident

Negustorii de destine
Au să vină după tine
Nu te vinde pe un cent
Dizident, fii dizident
Gura strâmbă, ochii triști
Doar așa tu mai exiști
Lumea-ți spune să te vinzi
Gustul banilor să prinzi
Să câștigi și să riști
Cum mai reziști?
Doar minciuna e-n cuvinte
Șarpele urban te-nghite
Nu poți fi indiferent
Dizident, fii dizident!

Un gând despre “Cum s-au împărțit bunurile Liceului „Oltchim”: cine, ce, cât și de ce a luat! (II)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.