Informează-te! Un om informat este un om puternic!

Motto: Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc – Octavian Paler

I. „BULETIN DE PRESĂ 20 Martie 2020, ora 13.00
Până astăzi, 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 de noi cazuri de îmbolnăvire.
Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani.
La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienților este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private. Dintre acestea, 7.976 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.604 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.950 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.
Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 98 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.
În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 19 martie 2020, au fost raportate 82.869 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.
Grupul de Comunicare Strategică”

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

II. Dintr-un Comunicat de presă al Grupului de Comunicare Strategică – din 20 martie 2020 – aflăm că:

  • În continuarea eforturilor susținute pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români aflați cu titlu temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea acestora în cel mai scurt timp.
  • O primă cursă va fi organizată dinspre Torino la data de 21 martie 2020.
  • Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

A fost reiterat APELUL adresat cetățenilor români

  • cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

Merită să fie luat act și de următoarele COMUNICATE:

III. Pentru INFORMAȚII de ultimă oră, accesați periodic această adresă: Ministerul Sănătăţii – România

A. „Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate publică menționează foarte clar că măștile fabricate manual sau din pânză/ bumbac/ tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.

Pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli speciale. Ele trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor.

👉 Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus: purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur.
👉 Dacă nu sunteți infectat: nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați.

Important: în orice situație, măștile faciale protejează doar dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool (concentrație 70%).

Este posibil ca imaginea să conţină: text

B. „În cazul apariției unor infecții foarte noi, cum este coronavirusul, este necesară o perioadă de timp pentru descoperirea și testarea unor terapii care să vindece infecția. Aceste terapii trebuie să facă mai mult bine decât rău și de aceea studiile clinice solide sunt foarte importante.

‼️ Este important ca orice medicament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.

(Hidroxi)clorochina este un medicament folosit împotriva malariei. În prezent, trei studii clinice mari sunt în desfășurare în privința eficienței acesteia în tratarea infecției cu coronavirus, dar va mai dura o perioadă până la apariția unor rezultate. Un studiu experimental a demonstrat eficiența ei asupra coronavirusului, dar în condiții de laborator. Numărul studiilor care au demonstrat impactul pozitiv al administrării (hidroxi)clorochinei la pacienți cu coronavirus este scăzut deocamdată, iar validitatea lor științifică este limitată.

Vă vom ține la curent în privința evoluțiilor rapide din domeniu.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

C. „Mai multe informații false despre folosirea remediilor homeopate în infecția cu coronavirus au început să circule pe internet. Aceste informații nu au nicio bază științifică.

‼️Nu vă lăsați păcăliți. Picăturile homeopate sau alte preparate similare nu sunt recomandate pentru coronavirus. Pentru prevenirea sau tratarea coronavirusului, folosirea produselor homeopate în detrimentul măsurilor indicate de medici vă pot pune viața în pericol.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

IV. ESTE BINE DE ȘTIUT: REFERITOR LA EMITEREA DE CĂTRE ANGAJATOR A DECIZIEI PENTRU TELEMUNCĂ:

Conform art. 33  din Decretul 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, autoritățile administrative autonome, regiile autonome, societățile și companiile naționale și societățile la care statul ori o unitate administrativ-teritorială este acționar unic sau majoritar, societățile cu capital privat introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, prin act unilateral al angajatorului.
Astfel, în perioada stării de urgență este posibil ca angajatorul să modifice locul muncii la domiciliul salariatului sau în telemuncă prin act unilateral fără a fi necesar acordul salariatului.
Decizia angajatorului va menționa că se modifică locul muncii la domiciliul salariaților sau în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență în baza art. 33 din Decretul 195/ 2020.
Dacă salariații prestează activitate folosind tehnologia informației și comunicațiilor, activitatea va fi prestată în regim de telemuncă.
Decizia va fi întocmită în funcție de fiecare situație țn parte după cum este vorba de munca la domiciliu, activitate în regim de telemuncă, toți salariații sau numai o parte va presta activitate în regim de telemuncă/ domiciliu etc.
În situația în care toți salariații societății vor presta activitate în regim de telemuncă, angajatorul poate emite o decizie colectivă în care va menționa că: Începând cu data de …………. și până la încetarea stării de urgență, salariații societății vor presta activitate în regim de telemuncă de la domiciliul lor.
Alături de această precizare care reprezintă o precizare expresă ca salariații muncesc în regim de telemuncă, a locului muncii precum și a perioadei în care salariații muncesc astfel, decizia va trebui să menționeze elementele obligatorii prevăzute de art. 5 alin. (2) din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă:
programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;
modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;
responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/ locurile desfășurării activității de telemuncă, inclusiv responsabilitățile din domeniul securității și sănătății în muncă;
obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfățurării activității de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa, după caz;
obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil și/sau regulamentul intern, în materia protecției datelor cu caracter personal, precum și obligația telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
măsurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul să nu fie izolat de restul angajaților și care asigură acestuia posibilitatea de a se întâlni cu colegii în mod regulat (întâlnirea se poate realiza on-line);
conditiile ]n care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.

V. Alte măsuri care s-au luat în context, de care este bine să avem cunoștință:

P. S.: Pentru manifestarea unui comportament adecvat contextului actual, vezi și ARTICOLUL nostru – CE TREBUIE SĂ ȘTII și SĂ FACI ca SĂ TE FEREȘTI de NOUL CORONAVIRUS!

Precum și ARTICOLELE:

Ultimele știri de pe „frontul” luptei cu Noul Coronavirus COVID-19

La zi: măsuri anti COVID-19 adoptate în România

Ce prevede Decretul prezidențial pentru instituirea STĂRII DE URGENȚĂ pe teritoriul României

Ce este STAREA DE URGENȚĂ!? De ce este necesară instituirea acesteia!?

ULTIMA ORĂ! Ce este CARANTINA (CINE intră…, UNDE, CÂT durează, IEȘIREA din…, carantina unei comunități etc.)

Ce înseamnă „CAZ SUSPECT”, „CONTACT APROPIAT”!? În ce constă „AUTOIZOLAREA LA DOMICILIU”!?

ATENȚIE MĂRITĂ! CENTRUL DE CARANTINĂ DIN RÂMNICU VÂLCEA ESTE ÎN INTERNATUL LICEULUI „OLTCHIM”!

Până data viitoare, nu uitați în niciun moment că

Averea cea mai de preț e viața, și viața noastră, va rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr – Alexandre Dumas

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

Va urma

TIBERIU M. PANĂ


Paraziții – Instigare la Cultură

Dacă să înveți n-ai sete, o să speli closete
Și privind aceste-aspecte nimeni n-o să te respecte.
Află că-n acest pervers univers, divers
Tre să te informezi corect și să-nveți din mers.

Mesajul e clar și nu se-ndreaptă către Marte,
De dragu’ diversității,
Citește-o carte!
Dacă vrei să faci lumină când e pentru tine noapte,
Educă-te singur frate,
Citește-o carte! 

Un gând despre “Informează-te! Un om informat este un om puternic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.