CE TREBUIE SĂ ȘTII și SĂ FACI ca SĂ TE FEREȘTI de NOUL CORONAVIRUS!

Motto: „Mă întrebaţi cum o duc. Ce să zic, no duc io ghini da nici să mor nu pot, că mai am multe de făcut.”  – Constantin Brîncuși

Paza bună trece primejdia rea!

Ce trebuie să știm. Și să aplicăm fără rezerve. Pentru binele fiecăruia și – ca un corolar – pentru binele tuturor. Deoarece s-a dovedit că noul coronavirus nu alege. Nu are sentimente sau resentimente. Atacă orice posibilă țintă neatentă, care-i intră în raza de acțiune. Sancționează astfel orice nerespectare a unor Recomandări de bun simț. Rege sau slugă, copil sau senior, sportiv sau vedetă de cinema etc., toți sunt egali în fața bolii. Atenție mărită la faptele aproapelui fiecăruia dintre noi! Și de el poate să depindă starea noastră generală și individuală de bine! Este un moment de maximă solidaritate, așa cum neamul nostru nu a mai cunoscut de multă vreme. Din timpuri imemoriale, când se punea în cumpănă existența noastră statală sau ca neam.

Ca orice alt conchistador, COVID-19 lasă urme adânci. Cu atât mai adânci cu cât scade gradul de responsabilitate civică! Cu cât se mărește numărul celor care l-au contractat, cu atât mai greu sunt de efectuat așa numitele anchete epidemiologice! Cu cât numărul celor care se îmbolnăvesc ca urmare a unor contacte indirecte, cu atât mai greu o să fie de depistat persoanele care s-au intersectat cu purtătorul / bolnavul.

Până astăzi, 12 martie, (la ora 18,20), pe teritoriul României au fost confirmate 50 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID–19 (coronavirus). În carantină instituționalizată sunt 1.556 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID–19. Alte 13.646 persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Până la data de 11 martie 2020, au fost raportate 17.430 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

la nivel european și global

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Din acest moment fiecare trebuie să realizeze că principalul responsabil pentru menținerea stării sale de bine este el însuși! Că el este cel care trebuie să se protejeze, protejându-i astfel și pe cei din preajma sa! Că el trebuie să fie primul care să respecte RECOMANDĂRILE autorităților, fiind atent și la modul în care o fac și ceilalți.

Deși sloganul NUMAI ÎMPREUNĂ PUTEM REUȘI părea să fie desuet și pierdut în istorie, trebuie să admitem că, în acest moment, este mai actual decât oricând altădată!

NUMAI ÎMPREUNĂ PUTEM REUȘI!

Ministerul Sănătăţii – România

  15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

Protejați-vă, evitați contactul direct!

Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
 Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare copii.

Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.
 Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.
 În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
 Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
 În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre țările vizate pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19
 În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției cu noul coronavirus există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.
 În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/ telefonul sau plăți on-line.
 Transmiterea virușilor se realizată într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
 Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

 Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.
 Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
 Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
 Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
 Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
 Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
 Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
 NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
 NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
 Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
 Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

● Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).
 Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
 Informați-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!
 Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.
 Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.
 Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
 În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecție s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani și aproximativ 90% din decese au survenit la pacienți de peste 70 de ani.
 Nu s-a înregistrat niciun deces la pacienți cu vârsta sub 40 de ani și un singur deces între 40 și 50 de ani.
 În cazul tinerilor și al copiilor (0-18 ani) a fost înregistrată cea mai mică rată de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%.

Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau zona galbenă) și care nu se află în izolare.
 Manifestați o atitudine preventivă față de orice caz, întrucât răspândirea virusului este posibilă și din partea persoanelor care nu manifestă simptome specifice.

Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. Detalii pot fi obținute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/), respectiv „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
 În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră și în ultimă instanță la 112.

Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.
 Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
 Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, NU părăsiți sub nicio formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.
 În cazul în care încălcați regimul autoizolării la domiciliu riscați amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribuiți la răspândirea virusului.

Grupul de Comunicare Strategică

Ce a fost a fost… hai să privim spre ce va fi!

În cazul în care ești interesat de ceea ce se întâmplă în Vâlcea, vezi și acest  ARTICOL.

În următoarele materiale ne vom referi la alte teme de mare actualitate, în contextul acestui subiect de interes general, și anume:

 • definiţia de caz suspect pentru infecţia COVID-19;
 • ce înseamnă / cine este Contactul apropiat
 • în ce constă AUTOIZOLAREA LA DOMICILIU
 • ce este CARANTINA (cine intră…, unde, cât durează, ieșirea din…, carantina unei comunități etc.); în tot acest timp, persoanele care intră în carantină sunt în custodia statului, care se ocupă de soluționarea tuturor problemelor care apar.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

Va urma

TIBERIU M. PANĂ

 

Pentru că circulă tot felul de scenarii și materiale false, pentru că se fac tot felul de „recomandări” – care mai de care mai… abracadabrante – iar numărul binevoitorilor și cel al atoateștiutorilor din mediile virtuale a crescut alarmant, trebuie să luăm act și să ținem cont și de alte RECOMANDĂRI „calde” ale Ministerului Sănătății:

Este posibil ca imaginea să conţină: textEste posibil ca imaginea să conţină: textEste posibil ca imaginea să conţină: text

Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „Noul coronavirus afectează mai ales persoanele în vârstă sau sunt vulnerabili și cei mai tineri? infectate Persoanele de toate vârstele pot de noul coronavirus (COVID Persoanele în vârstă persoanele cu medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul. Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor de toate vârstele să ia măsuri pentru proteja de virus, de urmând o igienă adecvată mâinilor și igienă #COVID-19 (CORONAVIRUS)”Este posibil ca imaginea să conţină: text

_________________________

Genius – Orașul Trist

Vama Veche – Atenție se închid ușile (Romania Is My Country)

B.U.G. Mafia – Străzile feat. Mario V (Prod. Tata Vlad) (Videoclip)

8 gânduri despre “CE TREBUIE SĂ ȘTII și SĂ FACI ca SĂ TE FEREȘTI de NOUL CORONAVIRUS!

 1. Pingback: Ce înseamnă „CAZ SUSPECT”, „CONTACT APROPIAT”!? În ce constă „AUTOIZOLAREA LA DOMICILIU”!? – Periegheze

 2. Pingback: ULTIMA ORĂ! Ce este CARANTINA (CINE intră…, UNDE, CÂT durează, IEȘIREA din…, carantina unei comunități etc.) – Periegheze

 3. Pingback: Ce este STAREA DE URGENȚĂ!? De ce este necesară instituirea acesteia!? – Periegheze

 4. Pingback: Ce prevede Decretul prezidențial pentru instituirea STĂRII DE URGENȚĂ pe teritoriul României – Periegheze

 5. Pingback: La zi: măsuri anti COVID-19 adoptate în România – Periegheze

 6. Pingback: Ultimele știri de pe „frontul” luptei cu Noul Coronavirus COVID-19 – Periegheze

 7. Pingback: Informează-te! Un om informat este un om puternic! – Periegheze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.