Ultimele știri de pe „frontul” luptei cu Noul Coronavirus COVID-19

Motto: Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc – Octavian Paler

ULTIMA ORĂ: Informare a Grupului de Comunicare Strategică, distribuită astăzi, 19 martie 2020, la ora 13;00

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

1. Este prima dată când – printr-un Comunicat oficial – Guvernul României pune tranșant problema cetățenilor români aflați în străinătate, care afluiesc continuu spre țară:

 • MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.”
 • „MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.”
 • „Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri (miercuri, 18 martie 2020, n. n.), a fost facilitată repatrierea a 100 de cetățeni români (74 din Malta și 26 din Egipt) care au revenit în siguranță în țară, iar în cursul acestei dimineți alți 89 de cetățeni români au revenit cu bine din Spania, în urma demersurilor MAE și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

2. De la Ministerul Sănătății:

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mâncării. Înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini minimum 20 – 30 de secunde (cam cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).
Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare al acestora.
Principalul mod de transmitere al infecției cu noul coronavirus este de la persoană la persoană. Transmiterea prin contactul cu suprafețe contaminate este și ea posibilă.

3. Declarație de presă susținută de prim-ministrul Ludovic Orban, desfășurată în sistem de videoconferință:

În cadrul videoconferinței, prim-ministrul Ludovic Orban a explicat care sunt modificările esențiale  care au fost aduse Codului Penal, prin ordonanța de urgență care a fost adoptată în ședința de guvern de miercuri noapte.

 • Este vorba despre majorarea pedepselor pentru falsul în declarații și zădărnicirea combaterii bolilor și, totodată, este introdusă o infracțiune nouă: omisiunea de a da date.
 • modificările au fost făcute în cazul infracțiunilor care se petrec în contextul pandemiei de coronavirus.
 • Prim-ministrul nu a explicat care sunt limitele maxime ale noilor prevederi, iar actul normativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial: Am decis majorarea pedepselor pentru falsul in declarații referitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situații. De exemplu, situația când un cetățean revine dintr-o țară unde exista un număr de cazuri și fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre in izolare.Acești cetățeni trebuie să completeze o declarație, iar în cazul în care comit un fals și nu spun adevărul, din ce țară vin, din ce localitate vin, pentru ca autoritățile să ia decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Înseamnă că ei comit o infracțiune, infracțiune care va fi pedepsită cu închisoarea.
 • Cine nu respectă carantina și măsurile dispuse de autorități, de DSP, va avea dosar penal. Trebuie să știe că li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetățenii iresponsabili, care sunt în situația de a fi izolați la domiciliu sau în carantină, să nu respecte aceste decizii ale autorităților, să umble liber în societate și să riște să îmbolnăvească cetățenii români.
  Datoria primordială a Guvernului este sa apere sănătatea cetățenilor. Pentru a apăra sănătatea cetățenilor români, vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă deciziile și regulile stabilite.
 • Prim-ministrul a anunțat că prin OUG a fost introdusă și o nouă infracțiune: Omisiunea de a da date.
  În cazul în care, în cursul unei anchete epidemiologice, cineva nu dă informații complete privitor la cei cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizare de informații corecte către autorități și în această situație se poate constitui dosar penal.

4. Alte informații de la Ministerul Sănătății, referitoare la situația din România:

Este posibil ca imaginea să conţină: textLa nivelul centrelor de transfuzie s-au luat măsuri suplimentare pentru siguranța donatorilor, a personalului centrelor și a persoanelor la care vor ajunge produsele sanguine. Există consens la nivel internațional asupra siguranței transfuziilor sanguine în circumstanțele actuale ale pandemiei cu noul coronavirus.
‼️În toate centrele de donare din țară există un punct de triere unde se măsoară temperatura, se investighează istoricul de călătorie, posibilul contact cu persoane infectate și posibilele simptome ale infecției.
‼️Donatorii primesc măști, se supraveghează dezinfecția riguroasă a mâinilor, se dezinfectează regulat spațiile de donare și se asigură distanțarea optimă a donatorilor.
Nevoia de sânge nu se oprește odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus. Este foarte important ca activitatea de donare de sânge să continue! Dacă nu ați călătorit în afara țării în ultimele 28 de zile, nu ați intrat în contact cu persoane infectate și nu prezentați simptome specifice infecției cu coronavirus, vă rugăm să donați sânge….

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății sunt în proces de evaluare a efectelor administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus.
Ipotezele emise de experți francezi au avertizat asupra unor posibile efecte adverse ale administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus.
Pe 17 martie 2020, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat că nu există dovezi suficient de puternice că ibuprofen agravează COVID19. Până la apariția de noi date științifice, aceștia au actualizat recomandările privind tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus. Este recomandat paracetamolul, cu excepția cazurilor în care un medic recomandă explicit altceva. Același ghid le recomandă pacienților aflați în tratament cu ibuprofen să ❗️ NU ❗️ întrerupă administrarea de ibuprofen fără consultarea medicului.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Oamenii de știință afirmă că, după trecerea printr-o astfel de infecție, o persoană dezvoltă imunitate la aceasta. Informația a fost confirmată într-un cadru oficial de unul dintre cei mai reputați imunologi americani.
Pentru a menține rigurozitatea științifică a informării: deocamdată este prea devreme în derularea epidemiei pentru ca suficiente studii științifice pe acest subiect să fi fost publicate. Teoretic există posibilitatea ca unele persoane cu deficiențe imune să se re-infecteze cu coronavirus.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu coronavirus sunt: febră, tuse uscată și oboseală. Alte simptome care pot apărea sunt: respirație dificilă, expectorație, roșu în gât.
‼️În cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus este important să nu vă deplasați direct la medic sau la spital/urgență. Primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați sfaturi. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră. În caz de urgență apelați 112. În niciun caz nu vă urcați în avion.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este normal ca orice virus să prezinte în timp diferite subtipuri. Un studiu pe un număr limitat de cazuri a identificat două subtipuri ale coronavirusului, tipul L și tipul S, dar diferențele între ele sunt mici.
În prezent, nu există nicio dovadă științifică că aceste diferențe ar provoca simptome mai severe ale bolii pentru un subtip comparativ cu celălalt.
În prezent, nu există nicio dovadă științifică că subtipurile prezente în România ar fi mai blânde sau mai agresive decât în alte țări.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

O informaţie fals atribuită cercetătorilor de la Stanford, circulă online în ultimele zile. Potrivit acesteia, dacă bem apă la fiecare 15 minute virusul ajunge în stomac unde este neutralizat, în loc să ajungă în căile respiratorii. Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.

❗️Hidratarea organismului este importantă în orice condiții, indiferent de contextul epidemiologic actual. Consumați zilnic o cantitate suficientă de apă, adaptată la greutatea dumneavoastră și la nivelul de efort fizic depus.

❗️Este important ca orice tratament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.
Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.

5INFORMAŢIE DE PRESĂ privind proiectele de acte normative adoptate, sau de care Guvernul a luat act în ședința din 18 martie 2020:

I. MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI
1. ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2
2. HOTĂRÂRE privind aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ
3. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal bugetare
4. HOTĂRÂRE privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii

II. ORDONANŢE DE URGENŢĂ
5. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal
III. HOTĂRÂRI
1. HOTĂRÂRE pentru modificarea limitelor valorice privind componenţele de aprobare a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor /proiectelor de investiţii noi, a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, respectiv a notelor de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente celorlalte categorii de investiţii incluse la poziţia C <<Alte cheltuieli de investiţii>> care se finanţează, potrivit legii, din fonduri publice
2. HOTĂRÂRE pentru modificarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.534/2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK-S.A în numele şi contul statului
3. HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.634/2015 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice
4. HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în concesiunea Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti ” Metrorex”-S.A, unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prevăzute în anexa nr.16 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
5. HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.108/2019 pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia
6. HOTĂRÂRE privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2019/515 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 privind recunoaşterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 764/2008
7. HOTĂRÂRE pentru completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice
8. HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 3589 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, trecerea unei părţi din acesta constituită din construcţii, din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora şi modificarea anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
9. HOTĂRÂRE privind închirierea unor spaţii aflate în domeniul în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Justiţiei
10. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”
11. HOTĂRÂRE pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020
12. HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020
13. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri
14. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii „Telecomunicaţii C.F.R.” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
15. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” -S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
16. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R.Călători” – S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor
17. HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională
18. HOTĂRÂRE pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., a terenului forestier în suprafaţă de 19,9842 ha, în vederea realizării obiectivului de interes naţional şi utilitate publică „Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente”, tronsonul 2, aflat pe raza localităţilor Slătioara, Balş, Milcov şi Slatina, din judeţul Olt
19. HOTĂRÂRE privind aprobarea ocupării temporare din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 16,8810 ha, de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaş, pentru proiectul de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale „Conductă de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei”…”

6. Pentru manifestarea unui comportament adecvat contextului actual, vezi și ARTICOLUL nostru –   CE TREBUIE SĂ ȘTII și SĂ FACI ca SĂ TE FEREȘTI de NOUL CORONAVIRUS!

Precum și ARTICOLELE:

La zi: măsuri anti COVID-19 adoptate în România

Ce prevede Decretul prezidențial pentru instituirea STĂRII DE URGENȚĂ pe teritoriul României

Ce este STAREA DE URGENȚĂ!? De ce este necesară instituirea acesteia!?

ULTIMA ORĂ! Ce este CARANTINA (CINE intră…, UNDE, CÂT durează, IEȘIREA din…, carantina unei comunități etc.)

Ce înseamnă „CAZ SUSPECT”, „CONTACT APROPIAT”!? În ce constă „AUTOIZOLAREA LA DOMICILIU”!?

ATENȚIE MĂRITĂ! CENTRUL DE CARANTINĂ DIN RÂMNICU VÂLCEA ESTE ÎN INTERNATUL LICEULUI „OLTCHIM”!

Până data viitoare, nu uitați în niciun moment

Averea cea mai de preț e viața, și viața noastră, va rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr – Alexandre Dumas

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

Va urma

TIBERIU M. PANĂ


Cristi Minculescu & Valter & Boro – Amintiri | Official Video

Mamă, îmi spuneai, spuneai să n-ascult
Oamenii răi și vorbele-n vânt
Să nu mă las niciodată înfrânt
Că sufletul și inima nu, nu se vând
Da, tată, te-aud și acum
Să stau o viață drept, să fiu un om bun
Că timpul trece și în urmă rămân
Doar lacrimi și fum

… Sunt amintiri pierdute pe drum
Ascunse toate într-un balon de săpun
Aș vrea să-i am aici și să nu-i mai las
Să-ntorc toți anii ăștia ca pe un ceas
Și câteodată așa mi-e de dor
Să mă strângă iar în brațele lor
Doamne, fă cumva și ia-mi tot ce vrei
Pentru o secundă tu adu-mi-i pe ei”

Un gând despre “Ultimele știri de pe „frontul” luptei cu Noul Coronavirus COVID-19

 1. Pingback: Informează-te! Un om informat este un om puternic! – Periegheze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.