ÎN LOC DE CONCLUZII LA ȘEDINȚA Consiliului Local din 14.XII.2017 (II)

Motto: „Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, privește cum
îi tratează pe cei inferiori, nu pe cei egali cu el.”
Joanne K. Rowling

Continuăm demersul nostru, folosind procesul-verbal al ședinței Consiliului Local din data de 14 decembrie 2017; referindu-ne – cu precădere – la susțineri și ziceri ale participanților, privitoare la desființarea LICEULUI TEHNOLOGIC OLTCHIM.
3. Îndârjirea cu care – în mod insistent și repetat – GUTĂU a tot încercat să arunce în ridicol discuția despre mutarea liceului OLTCHIM din imobilul său:

D. Ștocăreala aparent defensivă a lui GUTĂU: cel care, după ce-i jignește pe profesorii aflați de față, încearcă să o dea la-ntors! Ca și cum, nu tot el ar fi spus că nu-și fac orele (despre cei de la L. T. H. Coandă, n. n.):
„- Mircia Gutău: Domnule profesor, v-a spus cineva că nu vă faceţi meseria cum trebuie? V-am spus eu că nu vă faceţi meseria? V-am spus că schimbăm locaţia şi nu v-am reproşat dumneavoastră. Cine vă reţine să mergeţi la Pleşoianu şi să impuneţi regulile dumneavoastră corecte? Că până la urmă aşa se face eliminarea.
Din sală: ”Da, domnule primar, dar aşa cum spunea şi colega, noi avem dotarea necesară în care ar putea veni şi Magheru. Se mută la Magheru. Ce ateliere mai sunt la Magheru? Aţi fost să le vedeţi?”
Mircia Gutău: Am fost. Din sală: „Lăsaţi că eu am predat acolo. Nu mai sunt.”

Mircia Gutău: Când aţi fost la Magheru ?
Din sală: ”Anul acesta”.
Domnul primar Mircia Gutău: Şi eu am fost acum două zile…”

4. Marota lui GUTĂU referitoare la… ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL.
Pe care, așa cum am mai promis, (așa cum rezultă și din cele bine încondeiate mai sus, referitor la dialogul surzilor dintre GUTĂU – BĂIAȘU), cât de curând am să i-l scot din cap! Că de băgat ceva serios acolo, din ce ar trebui să știe, slabe speranțe!
Că prea i s-a cocoțat la etajul superior că doar El știe despre ce-i vorba!
Și-i spun în avanpremieră, ca să nu uite și să știe ce-l așteaptă:
Ești un pafarist încrezut, obișnuit să nu-ți stea nimeni drept în față! Fără consilieri profesioniști, doar cu niște sforari înveterați, recrutați pe bază de… P.C.R., (Pile, Cunoștințe, Relații), doar pentru plaja mare a relațiilor pe care le-au format în timp, aginând pe la diferite mese cu mai marii zilei sau ai nopții, personaje diabolice și insipide, precum MIȚARU și PENDIUC!
Prin atitudinea sa de aparentă neimplicare, se dovedește cu vârf și îndesat că și inspectoratul școlar l-a scăpat total din frâie, permițându-i să spună numai și numai tâmpenii, să bată câmpii cu grație!
Pentru că, organizarea și funcționarea învățământului preuniversitar (dual, profesional etc. etc.), cu tot calabalâcul de probleme pe care le implică, este o atribuție exclusivă a inspectoratului școlar!
Cu obligativitatea respectării, în fiecare caz în parte, a câte unui Calendar, a unor Metodologii, a unor etape, a unor termene de decădere etc.
Ceea ce, în acest an școlar, în perspectiva anului școlar următor nu s-a mai întâmplat! Pentru că nimeni din inspectoratul școlar nu s-a încumetat să-i spună verde-n față lui GUTĂU – aista nu se poate! Și el și-a permis să facă doar ce și cum a vrut, călcându-le în picioare – fără niciun fel de scrupule – demnitatea și responsabilitățile!
Numai GUTĂU își imaginează că dacă exista un termen de decădere la… 24 noiembrie 2017 (să zicem, și nu i-a spus nimeni nimic despre asta, că  el n-are nevoie să știe!), poate veni tot EL – peste o lună-două de la trecerea acelui termen – cu alte inepții!? Că, vezi Doamne, EL face sudori nu știu de care…

Nu poți să schimbi lucruri care-s bătute-n cuie, doar pentru că-ți umblă ție prin minte numai… sudori (meseria, nu secrețiile olfactive ale minții sale)!

A. „Mircia Gutău: Domnul Crăciunescu a început să vorbească ceva că în Vâlcea este învăţământ dual. Nu, domnu Crăciunescu. Nu există (Ba da, Mircia GUTĂU, există! ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL EXISTĂ ÎN JUDEȚUL VÂLCEA încă din anul școlar 2016-2017. IMAGINEAZĂ-ȚI CĂ EXISTA ÎNAINTE DE A AUZI TU DESPRE ACEASTĂ FORMĂ DE… ÎNVĂȚĂMÂNT PROFESIONAL! Doar pentru tine, care nu știi – în general – despre ce este vorba, nu a existat și nu există nimic până la tine! n. n.) Noi vrem să înfiinţăm învăţământul dual şi nu ştiţi ce înseamnă învăţământul dual.”
„Referitor la învăţământul dual am luat după modelul care funcţionează la Braşov şi e o reuşită şi unde la învăţământul dual au fost anul acesta 7,5 pentru un loc. Una este şcoala profesională şi alta este învăţământul dual.”;

Am preluat următorul citat în integralitatea sa, doarece dovedește neputința… spirituală a emitentului. Care se mulțumește doar să emită sunete, fără să aibă niciun fel de control asupra veridicității vorbelor care le compun:
B. „De ce credeţi că nu aveţi elevi suficienţi la profesională? Pentru că spun toţi că este o ruşine să faci şcoala profesională. Atunci vom stimula şi vom da noi indemnizaţie la fiecare elev în aşa fel încât să avem ceea ce trebuie şi veţi vedea că vom face exact după modelul Forumului German care face la Braşov acest învăţământ dual şi care a fost acum aprobat. Am avut săptămâna trecută o întâlnire şi cei interesaţi (pe 7 decembrie 2017, n. n.), o parte din directorii de liceu au fost la această întâlnire. Cei de la Energetic dacă nu mă înşel au fost la această întâlnire şi au văzut ce înseamnă învăţământul dual cu adevărat. Vom face în acest an o clasă sau două clase pe care le vom duce ori la Magheru ori la Liceul Energetic.”
C. „Şi în acest proiect avem implicată şi biserica, tocmai pentru ca legăturile pe care le are Înalt Prea Sfinţitul cu preoţii din teritoriu ca să convingă oamenii să vină la şcoala de meserii. Trebuie să ne întoarcem la această şcoală de meserii. Nu sunt sudori, nu sunt lucrători în industria alimentară, nu găseşti un meseriaş şi cei care au firme ştiu acest lucru iar dumneavoastră aveţi această reticenţă la nou.” (Tare și biserica asta… Lăsând la o parte că nu prea se mai fac… copii, pe puținii care încă mai hălăduie prin țară, ar vrea să le călăuzească pașii spre… dual! Vedeți-vă, oameni buni, sfințiile voastre de treabă, sunt alții cei care trebuie să se ocupe de orientarea școlară! Tot inspectoratul școlar trebuie să gestioneze și acest delicat proces, direct și/ sau prin intermendiul altora! n. n.)

5. Argumentul forte folosit de GUTĂU, pentru a justifica mutarea în actualul imobil al Liceului de Arte a câtorva clase 0-IV de la Colegiul „Mircea cel Bătrân”, este următorul:
„… în spaţiul de la Arte vom duce copiii de la clasa 0-4 de la Colegiul Mircea cel Bătrân să-i ducem acolo, să îi separăm de cei mari. În momentul de faţă dumneavoastră ştiţi ce se întâmplă în curte acolo ? Cei mari îi plesnesc pe cei mici.
Aoleo, ce-a putut să spună!!? Ce porumbel i-a ieșit din cioc!?
Și nu s-a sesizat nimeni până acum!? Nici directorul colegiului, nimeni altul decât consilierul local PER, colegul de partid al lui GUTĂU, dl prof. dr. Cătălin PANĂ!? Nici inspectoratul școlar…!? Păi de ce măi, guguștiucilor!? Minte GUTĂU de îngheață apele, sau vă este teamă de el ca de propria voastră umbră!? Din două, doar una poate fi adevărată!
Deoarece, o asemenea situație – și aici inclin să-l cred pe primar – în care copiii sunt bătuți fără milă, în incinta unei unități școlare de către semenii lor mai mari, nu trebuie să fie tolerată!
Noroc că directorul respectivului colegiu a lipsit de la ședință!
Că altfel, cine știe ce pățea… poate vreun atac ecologist de panică
Sau, mai știi (vara cu miros de alge…!), își făcea un… autodenunț la A.N.I.!

Că este consilier local și director de liceu, aflat în stare de concurență neloială cu licee pentru a căror desființare votează!? Facem pariu că dacă nu-și face el, îi fac alții!? Pe cât!?

6

6. De ce desființează GUTĂU școli!?
Ce argumente a mai folosit în monologul său, rar întrerupt de vreun preopinent? Cică bandiții de profesori ar avea ore prea multe, norme multe, bani… căcălău!
Iar I.Ș.J. Vâlcea nu a avut nicio poziție oficială, deși știa că nu acesta-i adevărul. Nici atunci, nici mai târziu, farul călăuzitor al educației din județ nu a zis nici… PÂS!

A tăcut mâlc, permițându-i lui GUTĂU să-și ducă la bun sfârșit planurile-i diabolice! Atitudine care poate fi nu poate să fie calificată decât una de maximă… complicitate!

„Mircea Gutău: Vă întreb. Eu ştiu că vă este greu. Ştiu că o parte dintre dumneavoastră vă veţi pierde beneficiile pentru că aveţi raportate foarte multe, aveţi norme aprobate de Inspectorat şi nu vă faceţi orele cum trebuie. Ştiu acest lucru şi vâlcenii trebuie să îl cunoască.” (Ăsta da argument, de „specialist” în colportat bârfe, de zvoner de celulă!);
Deci, asta este gândirea. Nimeni nu îşi pierde nimic. Se reorganizează.”

Mircia Gutău: Nu îi dăm afară, mutăm locaţia. Nimeni nu pierde nimic, mutăm locaţia.”
„Deci, asta este gândirea. Nu se pierde nicio meserie. Se împart meseriile şi acest lucru poate fi modificat, că poate nu dăm mecanicii auto la nu ştiu ce liceu şi îi dăm în altă parte.” (poate ne spune și nouă GUTĂU ce a vrut să zică! Fiindcă – din însăilătura de vorbe… desperecheate – nu se poate pricepe nimic!)

7. Altă marotă gutăiană! Lupta acestuia cu…mentalitățile:
Și utilizarea logicii (formale!?) în demersurile sale excesiv de… intelectuale:
„Deci, în primul rând este lupta cu mentalitatea”;
„… Trebuie să ne întoarcem la această şcoală de meserii. Nu sunt sudori, nu sunt lucrători în industria alimentară, nu găseşti un meseriaş şi cei care au firme ştiu acest lucru iar dumneavoastră aveţi această reticenţă la nou.”;
„Eu cred doar că este lupta dumneavoastră cu trecutul şi să vă debarasaţi.”
Daţi-mi voie. Eu, în momentul de faţă, merg pe logică.” (Asta ne mai lipsea! Să-și descopere GUTĂU afinități și cu… logica! Dacă nu se ține nimeni la el, e-n stare să treacă direct la calcularea dimensiunii infinitului!);

8. Toți îi vorbesc cu deferență, adresându-i-se civilizat (cu dumneavoastră, domnule primar etc.), numai EL, marele GUTĂU, îi ia pe toți de sus și pe… fus!
Participanților din public, niște profesorași amărâți, în mod voit și repetat, li se adresează cu apelativul „voi…etc.”; Consilierilor care-l ricanează cu întrebări bine țintite sau cu argumente pertinente, le vorbește, de asemenea, numai la… pertú! Limbaj de borfaș, obișnuit cu cel al șpringarilor care populează spațiile concentraționare!
C-așa-i regula impusă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului! Să apărăm drepturile omului… Ale unuia singur, ce vă e!? Doar pe cele ale aceluia care (ne) trebuie, desigur!

9. Despre rolul Inspectoratului școlar în problema desființării unor unități școlare (în speță, ca urmare a aprobării rețelei școlare propusă de către primar), în raport cu diminuarea intenționată de către GUTĂU a propriei responsabilități, unge miere pe pâine (încercând să scape EL, și să mute subtil răspunderea pe… Andra BICĂ!):

A. „Ei vor analiza hotărârea consiliului local şi vor da aviz cu modificările pe care le apreciază dumnealor.”;
B. „Acest lucru pe care îl facem noi astăzi este un aviz de principiu. Merge la Inspectoratul Învăţământului care vor spune în reglementare, vor corela această hotărâre cu Metodologia de aplicare a normelor ministrului şi să găsim soluţia împreună.”

C. „… De ce râdeţi acolo? Ştiţi foarte bine cum este. E numai un fundament. Dă-mi voie să răspund. Deci, Inspectoratul Învăţământului face mobilitatea profesorilor. Nu mă bag eu ca inginer să spun unde merge un profesor. Ei fac. Noi facem acum un acord de principiu. Ei ne vor da mâine avizul cu modificările pe care le solicitaţi dumneavoastră şi vom veni din nou spre aprobare în consiliul local. Asta este procedura.”;

D. „Mircia Gutău: Deci, noi aprobăm de principiu. Inspectoratul poate veni cu modificări: domnule, nu îi duc la Economic ci îi duc la liceul nu ştiu care. Ei sunt cei care trebuie să hotărască. Eu am spus de principiu cum văd eu, dar eu accept soluţia lor pentru că mâine vor veni cu avizul lor şi ne vor da soluţia, conform legii, conform metodologiei. Metodologia învăţământului este aparte, nu mă bag eu. Au şef de personal, au inspector general, inspector adjunct, ei hotărăsc soarta. Eu nu sunt genul de om care să le ştiu pe toate.” (Vi-l puteați imagina ca fiind atât de… modest, admițând strategic că… nu știe, nu se bagă, că inspectoratul școlar ne hotărăște soarta, el nu le știe pe toate etc.!? Așa-i că nu!? Recunosc că nici eu!)

E. „Mircia Gutău:… Ce vreau să fac ? Că este divizare sau comasare, asta trebuie să facă Inspectoratul exact pe ceea ce aţi spus dumneavoastră. E un aviz de principiu şi dacă mâine dumnealor îmi dau avizul cu ideea dumneavoastră de comasare aşa fac. Vă promit că aşa fac, cum îmi dă Inspectoratul…”… (sunt curios – de nu pot să mai dorm – ce ar fi făcut GUTĂU dacă inspectoratul școlar îi întorcea decizia!?)!
„Din sală: „Da, domnule primar”.

F. Domnul primar Mircia Gutău: Nu ştii. Deci, acesta este un proiect de hotărâre care va fi adus din nou la aprobare consiliului local după modificările pe care le va face Inspectoratul Învăţământului care este specialistul pe domeniu şi aici facem comasare, divizare…

Iar artizanul văzut / cunoscut al tuturor nenorocirilor noastre trecute, prezente și viitoare, dă să se spele pe lăbuțe precum PILAT din Pont, pasând întreaga responsabilitate pentru ceea ce urma să se întâmple a doua zi, pe umerii firavi ai… șefei inspectoratului școlar! Și a Consiliului de administrație al respectivei instituții!
Ca și cum nu tot EL ar fi pus totul la cale! Și nici usturoi n-ar fi consumat, nici gura nu i-ar fi emanat mirosul specific de acid… folic!

Politicianul se gândeşte la următoarele alegeri,
omul de stat la următoarele generaţii.”

Pe cine mai mișcă azi aceste vorbe, care-i aparțin marelui om de stat, Otto von Bismarck! Realizatorul celui de al doilea imperiu german. Cel care, prin război, prin „fier și sânge”, a strâns în jurul Prusiei sale toate celelalte state germane!

Puse unele lângă altele, sarabanda vorbelor fără noimă ale Primarelui, scoate în evidență faptul că GUTĂU a pierdut la scor de neprezentare lupta cuargumentele… Care-i lipsesc cu desăvârșire din expozeu! GUTĂU nu a făcut altceva decât să înșire cuvinte goale, așteptând cu înfrigurare ca din coadă să și… sune!

Dar, în schimb, a „câștigat” bătălia cu un consiliu obedient, din ai cărui membri devotați, nici unul dintre votanții… „pentru” nu a simțit nevoia să behăie/ orăcăie/ mugească/ cotcodăcească/ îngâne… ceva! Doar așa, de amorul artei… voturilor noastre, date pentru a-i alege, risipite-n vântul speranței!

În episoadele următoare – foarte curând, adică – a venit rândul INSPECTORATULUI ȘCOLAR VÂLCEA!

URMÂND SĂ AFLĂM, DIRECT DE LA SURSĂ, POVESTEA ADEVĂRATĂ A TUTUROR CELOR ÎNTÂMPLATE ÎN ȘEDINȚA C.A.-ului din data de 15 decembrie 2017.

Vă asigur că avem marfă de calitate, nu glumă!

Și material de… analiză, cât cuprinde!

Din acest moment atacăm pe mai multe fronturi, atenționând oficial Ministerul Educației Naționale că o să le bată portăreii la ușă, dacă se gândesc serios să promoveze o hotărâre de guvern prin care să-și dea acordul pentru efectuarea schimbului de imobile cu Universitatea din Pitești!

Acum ministrul este pus într-o situație foarte delicată, deoarece trebuie să justifice/ acopere manopera ilegală de desființare a LICEULUI TEHNOLOGIC OLTCHIM, DOAR PENTRU ÎMPLINIREA UNOR… POHTE GUTĂIENE! ȘI NU A UNOR NECESITĂȚI JUSTIFICATE ale comunității locale, CONFORM condițiilor prevăzute de METODOLOGIE!

Că dacă până acum cei din minister s-au apărat invocând dreptul autorității publice locale de a face, acum mingea a fost mutată de GUTĂU în terenul lor… ministerial!

Deoarece schimbarea destinației unui imobil școlar se face doar cu avizul conform al ministrului educației!

Pe care nu mi-l pot imagina spălându-și propria-i cămașă în Balta BELINA a Drăgnenilor din Teleorman!

Totodată, o să ridicăm nivelul transmiterii acestor materiale/ informații și către mass-media centrală, încercând să contribuim și astfel la crearea unui curent în opinia publică împotriva mijloacelor folosite de unii pentru realizarea unor scopuri cu iz ilegal.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!                               

ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –

     TIBERIU M. PANĂ

_____________

     

 

 

 

4 gânduri despre “ÎN LOC DE CONCLUZII LA ȘEDINȚA Consiliului Local din 14.XII.2017 (II)

  1. Pingback: Hotărârea nr.  902/2019 a Tribunalului Vâlcea – începutul sfârșitului unor „alianțe” toxice pentru Vâlcea și vâlceni!? – Periegheze

  2. Pingback: De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” (II) – Periegheze

  3. Pingback: Păzea! În cazul „divizării” Liceului „OLTCHIM” începe recapitularea finală! – Periegheze

  4. Pingback: Considerentele din Sentința nr. 902/2019, prin care a fost „anulată în parte” o hotărâre a CA al IȘJ Vâlcea – Periegheze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.