Republic acest ARTICOL, pe care îl consider ca fiind la fel de actual ca și în momentul publicării lui, în urmă cu un an. Nu de alta, dar se referă la adoptarea unor măsuri extrem de necesare pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor școlare. Exact ceea ce ne-ar mai lipsi acum, în vreme de pandemie! Măsuri care trebuie să fie adoptate cu celeritate de către toți cei îndrituiți, conform dispozițiilor din actul normativ prezentat – in extenso – în continuare.
„Pentru că viața m-a învățat ce este acela un cutremur, atât din perioada studenției (cutremurul din 1977 zguduindu-mă serios la etajul al 5-lea al Căminului B din Complexul studențesc Grozăvești, pe atunci cămin pentru familiști, în care mă aflam în căutarea unui coleg de facultate), cât și ca profesor – aflat în exercitarea atribuțiilor meseriei sale – este bine să fim la curent cu noutățile care intervin în problematica antiseismică de pe la noi.
Căminele din Complexul studențesc Grozăvești
Recent, prin Legea nr. 170/2019 (publicată în Monitorul Oficial, nr. 815 din 8 octombrie 2019) s-au adus modificări și completări Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (republicată în Monitorul Oficial, nr. 806 din 19 decembrie 2013).
Unde-i lege-i și tocmeală!? / Mama ei de socoteală!
Iată textul Legii nr. 170/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, precum și pe cel actualizat al Ordonanței nr. 20/1994.
„Articol unic. – Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 19 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (21) și (22), cu următorul cuprins:
(21) Până la data de 1 ianuarie 2021 conducătorii instituțiilor publice vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistența mecanică și stabilitate, în vederea încadrării acestora în clasa de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție, asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. În cazul existenței unor astfel de expertize, numai clădirile expertizate după data de 1 ianuarie 2010 sunt exceptate de la reexpertizare. Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora în clasa de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2024.
(22) Sursa de finanțare este asigurată de la bugetul de stat prin Ministerul Educației Naționale, la solicitarea unităților administrativ-teritoriale.
2. La articolul 24 alineatul (1), după litera h) se introduc două noi litere, literele i) și j), cu următorul cuprins:
i) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (21) de către conducătorii instituțiilor publice care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții de învățământ care au fost construite înainte de 1978;
j) neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor art. 2 alin. (21) de către conducătorii instituțiilor publice care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții de învățământ care au fost construite înainte de anul 1978.
3. La articolul 24 alineatul (2), după litera h) se introduc două noi litere, literele i) și j), cu următorul cuprins:
i) nerespectarea prevederilor lit. i), cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor lit. j), cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.
4. La articolul 24, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
(4) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către organele cu atribuții de control ale primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv ale Primăriei Municipiului București, în cazul proprietarilor sau administratorilor, și de către prefect, în cazul primarului general al municipiului București, respectiv al primarilor municipiilor, orașelor și comunelor, precum și în cazul conducătorilor celorlalte instituții publice, altele decât primăriile, și care au în administrare construcții cu destinația de unități sau instituții de învățământ.
Aceasta lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.”
Hei-rup, hei-rup și iar hei-rup / De nu faci, capul ți-l rup!
Așa că responsabilii de aplicarea acestor prevederi trebuie să treacă de îndată la treabă, solicitând oficial fondurile indispensabile desfășurării acestor activități de expertizare tehnică asupra construcțiilor cu destinația de unități sau instituții de învățământ în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul instituțiilor publice respective și care au fost construite înainte de anul 1978. Deoarece marea majoritate a unităților de învățământ din România zilelor noastre sunt construite înainte de anul 1978! Iar dacă – Doamne, ferește (!) – s-ar întâmpla cumva să vină ditamai calamitatea naturală peste noi (și nu i-ar lua și pe ei), nu i-ar mai scăpa nimeni de răspundere! Dar ar fi prea târziu pentru unii dintre aceia de a căror siguranță poartă răspunderea.
Conform acestor noi dispoziții legale, nerespectarea prevederilor celor două noi alineate (introduse la art. 2 după alin. (2)), constituie contravenții, care se sancționează așa cum s-a prevăzut la art. 24 alin. (2) literele i) și j) , adică cu amendă între 1.000 și 10.000 de lei pentru fiecare dintre ele.
Așa încât, consider că, de îndată, conducătorii UAT-urilor pe raza cărora se află asemenea unități școlare –care au fost construite înainte de anul 1978 – trebuie să solicite oficial Ministerului educației sumele necesare pentru efectuarea expertizării acestor clădiri, pentru a putea dispune asupra începerii acesteia ante quem datei de 1 ianuarie 2021. Ca să permită ministerului de resort să le prevadă în proiectul bugetului său pentru anul următor.
De urat am mai urà / De nu ne-am cutremura!
Despre cutremure și cauzele acestora.
Dacă tot tratăm acest delicat subiect, hai să permitem celor implicați în educația copiilor să își reamintească asemenea elemente privind EDUCAŢIA ŞI PROTECŢIA ELEVILOR ÎN CAZ DE CUTREMUR. Pentru a fi în măsură să răspundă acestor imperative sociale.
Vezi și Cunoştinţe şi recomandări pentru elevii din învăţământul liceal.
Despre inevitabilitatea unui seism de proporții, produs în aglomerația dintr-un mare oraș – precum Municipiul București – și măsurile de primă urgență care s-ar putea lua într-o asemenea situație, vezi AICI.”
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
Sursa foto copertă
Amadeus Electric Quartet – Earth Song (Original)
Naguale feat. Elena – Cutremur