Doar primarul Mircia GUTĂU nu s-a achitat de obligația de a remite fiecărui contribuabil SCRISOAREA anuală!?

Motto: „Eşecul e pur şi simplu şansa de a încerca din nou, de data asta cu mai multă inteligenţă.” – Henry Ford

Într-un articol publicat pe 16 ianuarie 2019, m-am referit in extenso la o importantă obligație care revine fiecărui primar al unei UAT. Mai exact, la o obligație prevăzută de Hotărârea nr. 1.723 din 14 octombrie 2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocrației în activitatea de relații cu publicul (al cărei text a fost publicat în MONITORUL OFICIAL, nr. 1.009 din 2 noiembrie 2004), cu modificările și completările ulterioare.

Modificările aduse acesteia, prin Hotărârea nr. 1.487 din 29 noiembrie 2005 pentru modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.723/2004 privind aprobarea Programului de măsuri pentru combaterea birocrației în activitatea de relații cu publicul, (publicată în MONITORUL OFICIAL, nr. 1.112 din 9 decembrie 2005), nu au vizat speța la care ne-am referit.

Articolul 5 al Hotărârii se referă la obligația primarului fiecărei localități de a comunica fiecărui contribuabil – „în prima lună a anului… în scris, activităţi de interes public desfăşurate în anul încheiat, precum şi obiectivele şi sarcinile pentru anul în curs”. Toate acestea urmând să fie cuprinse într-o SCRISOARE ANUALĂ!

Pentru a facilita exercitarea punctuală și corectă de către fiecare primar a acestei obligații – în Anexa nr. 2 a hotărârii – s-a publicat și un Ghid de elaborare a Scrisorii anuale a primarului. Cu precizarea că Scrisorii i se anexeazăÎnștiințarea de platăreferitoare la obligaţiile fiscale pentru anul în curs, precum şi precizări privind facilităţile la achitarea acestora şi modalităţile de plată”:

«Scrisoarea anuală a primarului 
(ghid de elaborare)

ROMÂNIA
Stema localităţii Primăria oraşului …………………………………
Cabinetul primarului

Stimată doamnă / Stimate domnule,
– Formulă de felicitare cu ocazia noului an
– Formulă de mulţumire pentru sprijinul acordat autorităţii administraţiei publice locale în anul precedent
– Enumerarea principalelor acţiuni de interes public realizate în anul precedent
– Prezentarea obiectivelor prioritare ale administraţiei publice locale pentru anul în curs
– Solicitarea susţinerii proiectelor ce urmează a fi realizate
– Formula de încheiere.

NOTĂ:
Scrisorii i se anexează Înştiinţarea de plată referitoare la obligaţiile fiscale pentru anul în curs, precum şi precizări privind facilităţile la achitarea acestora şi modalităţile de plată.»

GUTĂU - 15.01.2019 Mircia Gutău

Așa cum am anticipat, nicio oficină mass-media locală nu a făcut vorbire despre această importantă obligație a fiecărui primar. Adevărul este că nu au nici când, aflându-se angajați în lupta necurmată cu… statul paralel; care le-ar amenința traiul îndestulător pe care li-l asigură sponsorii lor din coaliția aflată astăzi la putere. Mulțumindu-se doar cu rolul de „trompete și tonomate mediatice ale puterii”!

Cum fără răspuns a rămas și apelul nostru la firava opoziție locală, mai nouă sau mai veche. Cu sau fără reprezentare în consiliul local, dovedindu-se a fi cu toții… o apă și-un pământ!

Așa cum tot fără răspuns a rămas și apelul nostru la vâlcenii de bună credință, contribuabili onești – ca și mine – cărora le-am sugerat să solicite primăriei să le răspundă „de ce nu le este remisă respectiva…. SCRISOARE ANUALĂ A PRIMARULUI. Care nu este o chestie bonjuristă, pe care dl GUTĂU să o ignore cu bună știință, sau să o treacă la… și altele”!

Așa cum am făcut vorbire în articol, în cazul în care dl Mircia GUTĂU nu știe ce și cum – deoarece nu s-a achitat de această obligație nici în anii anteriori – cineva trebuia să-l consilieze. Pentru că altfel, responsabilitatea îi revine în exclusivitate: „Problema este dacă cineva din anturajul… d-lui MIRCIA GUTĂU i-a explicat acestuia că are și o asemenea obligație. Față de noi, contribuabilii din municipiul pe care-l păstorește. Care obligație nu este facultativă!
Dl GUTĂU trebuie să înțeleagă că, printre multele care-i pot fi puse în cârcă, se află și neachitarea de această… OBLIGAȚIE DE A FACE! Care are tot un ușor iz penal.”

Ca o reacție de recunoștință față de toți contribuabilii de bună credință la bugetul local, pe care-l hărtănește cum vrea, „dl MIRCIA GUTĂU trebuie să înțeleagă că are această minimă obligație de bun simț! Inclusiv față de electorii săi!” Ca să știe – și bieții oameni – de ce trebuie să se înghesuie pe la ghișeele unei administrații locale total nerecunoscătoare pentru eforturile pe care le fac ca să-și achite obligațiile financiare.

17.02.2019 Coada la plată taxeSursa Foto

În ce ne privește, deoarece primarul Mircia GUTĂU și administrația pe care o păstorește nu s-au învrednicit să ne transmită oficial ce și cum – prin această Scrisoare anuală a primarului – o să solicităm instituțiilor abilitate ale statului de drept să îl oblige pe primar să se achite de această obligație. Altfel, nu avem nici noi cum să ne achităm de obligația de a plăti angaralele pe care ne-ar putea pretinde… unii că le-am avea față de… ei! Iar nu față de administrația publică locală, care nu înțelege că trebuie să se achite de o asemenea obligație! Care presupune o relație de reciprocitate între părți.

Exemplu pe care sper să-l urmeze și mulți, mulți alții. Mai ales dintre aceia care, peste doar câteva săptămâni, o să vină în cârduri pe la noi pe la uși/ porți, încercând să ne ademenească din nou cu… valoarea/ cinstea/ caracterul/ competența/ integritatea fără egal ale celor pe care și-i propun drept candidați!

P. S.: Dacă nu punem presiune pe ei, ăștia își fac toate mendrele cu noi! Cum nu cred că primarul Mircia GUTĂU din Râmnicu Vâlcea este singurul – din județ sau din țară – care nu s-a achitat de obligația de a remite fiecărui contribuabil la bugetul local această Scrisoare anuală!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

Va urma
TIBERIU M. PANĂ 


Sursa Foto copertă: ilustrând un articol care merită să fie citit!

PsihotropMihai PredaO scrisoare pierdută

SHOT – Scrisoare pentru viitor (Official track)

J – O scrisoare (Official Video)

Un gând despre “Doar primarul Mircia GUTĂU nu s-a achitat de obligația de a remite fiecărui contribuabil SCRISOAREA anuală!?

  1. Pingback: D-le primar GUTĂU Mircia, când remiteți fiecărui contribuabil SCRISOAREA ANUALĂ prevăzută de legislația în vigoare!? – Periegheze

Comentariile sunt închise.