ABRAMBURICA și „semestrul” de nici… 3 (trei) luni!

Deși până acum nu s-a lansat oficial în dezbatere publică vreun proiect privind structura anului școlar 2019-2020, pe site-urile mai multor publicații sunt prezentate informații și se dezbat asemenea „proiecte”(1)! Despre care se pretinde că sunt obținute… pe surse! Cum știm că nu iese fum fără foc și că o asemenea practică este curentă, exprimăm câteva puncte de vedere în legătură cu modificările care se preconizează.

Despre asemenea intenții reformatoare d-na ministru Andronescu a mai scăpat câte ceva în spațiul public. Cum a făcut-o în amplul interviu acordat site-ului realitatea.net.  În care abordează și această… preocupare a sa și a colegilor săi pentru remodelarea structurii anului  școlar preuniversitar!

Supozițiile unor presari sunt susținute de o recentă declarație a d-nei ministru, referitoare la structura viitorului an școlar. În urmă cu doar câteva zile, pe 12 februarie a. c., prezentă în Parlament la discuțiile din comisiile de învățământ reunite – pentru a bifa discutarea bugetului alocat educației pentru anul în curs – duamna Andronescu a declarat: „Haideţi să închidem bugetul şi să încercăm să facem lucruri mai bune pentru şcoală. Nu vreau niciodată, prin nicio măsură pe care o voi lua, să bulversez sistemul de învăţământ… Dacă reușim să găsim o formulă să nu micșorăm vacanțele și să încheiem semestrul înainte de vacanța de iarnă, atunci probabil asta trebuie să facem”.

Din toată hărmălaia produsă, rezultă că „structura” propusă este una în care anul școlar este împărțit tot în… semestre. Două la număr, cum ne sugerează și numele clasic de… semestru. Lexem care înseamnă tot ce scrie (de atâta timp) în dicționare – vezi AICI. Dacă semestrul definește – în sensul raportării la un an / an școlar – jumătate dintr-un an școlar [pl. -re. / cf. fr. semestre, lat. semestris < sex – șase, mensis – lună], se pare că ministerul condus de Abramburica vrea să redefinească noțiunea. Sau să o golească de conținutul cunoscut și unanim admis până acum. Dacă există un semestru format din jumătate (dintr-un an, dintr-un an școlar), de ce n-ar exista unul format din doar… trei luni!? Pare să se fi întrebat mirată ministra noastră. Și tot ea se pare că este pe cale de a găsi răspunsul corect: DA, se poate!

Și iată de ce:

Semestrul I ar avea doar… 14 săptămâni, cursurile școlare desfășurându-se între 16 septembrie 2019 (luni) și 20 decembrie 2019 (vineri); cu o săptămână de vacanță (în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019), pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar.

Observăm cu ochiul liber că dispar cele trei săptămâni de carte din ianuarie/ februarie care, în mod tradițional (din anul școlar 1999-2000, de când s-a introdus și la noi acest sistem de împărțire în semestre a anului școlar), făceau parte din primul… semestru. Fiind destinate recapitulărilor semestriale și încheierii situațiilor școlare. Astfel încât, ca urmare a amputării sale, primul semestru are din nou dimensiunile fostului… prim trimestru! Nu trebuie să se scape din vedere faptul că, printre altele, vacanțele de peste iarnă contribuie la diminuarea cheltuielilor făcute de administrațiile locale pentru asigurarea utilităților necesare funcționării spațiilor școlare din fiecare UAT. În condițiile în care, din ce în ce mai multe asemenea administrații, sunt lipsite de resursele bănești necesare pentru asigurarea bunei funcționări a unităților școlare!

Așa că „noutateaabsolută preconizată de duamna ministru constă în aceea că primul semestru revine la dimensiunile fostului trimestru, dar se numește tot… semestru! Asta DA… REFFORMĂ! Demnă de măreția înfăptuitoarei sale!

Potrivit documentului obținut (de alții)… pe surse, ca și până acum, elevii trebuie să susțină lucrările scrise semestriale/ tezele „cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalul semestrului”. Asta însemnând că – planificate riguros fiind – trebuie să fie susținute până pe data de… 29 noiembrie 2019 (vineri). Până în acest an se puteau planifica/ susține și în luna decembrie, deoarece semestrul I se termina în… anul calendaristic următor!

Ce să facă mai întâi bieții profesori, din multitudinea de angarale care-i năpădesc!? Și-i mai și exonerezi de susținerea efectivă a unui număr de zile și ore, ca urmare a tot felul de inovații legislative! Care fac… punți între zile libere de drept și altele în care ar trebui să se lucreze; zile și ore de curs pe care nu mai are nimeni cum să le recupereze! Iar acum – tocmai TU, mahărul sistemului educațional românesc – îi obligi să dea teze după doar 7-8 săptămâni de carte! Care reînvie astfel acea teroare, reprezentată de obligația de a pune note și  a încheia medii la sfârșitul… trimestrului! Revenind acest calvar mai ales pentru profesorii care predau disciplina într-o… singură oră pe săptămână!

11.02.2019 Desen

 În ce privește săptămânaȘcoala altfel”, aceasta ar urma să se desfășoare în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioadă de 5 zile  lucrătoare consecutive, stabilită la decizia fiecărei școli.

Există o Anexă la ordinul de ministru prin care se aprobă structura anului școlar, cuprinzând  o Metodologie de organizare a Programului național „Școala altfel”. Plină de bune intenții, trebuie să recunoaștem. Numai că, deși se prevăd și suficiente modalități de verificare a realizării lor, acest lucru nu-l mai face nimeni! Și astfel, o inițiativă corectă, prin obiectivele generoase pe care și le-a propus, a eșuat în mlaștina balcanismului nostru genetic. Acest subiect deosebit de incitant merită o abordare și o discuție separată. Ne rezumăm să facem doar câteva sumare considerații.

Se scapă din vedere faptul că – pentru cei mai mulți dintre elevi – acesta nu este altceva decât un (alt) timp pierdut! În care, cei mai mulți nu mai vin deloc la școală (pentru că nu se mai pun – decât formal – absențe)! Sau mai dau pe la școală, doar pentru a mai pierde vremea! Deși actul normativ conține prevederi punctuale referitoare la monitorizarea activităților, mai nimeni nu le respectă!

  • Nu există o ofertă din ce în ce mai diversificată de activități alternative celor de la clasă,  propuse de către cadrele didactice/ părinți/ elevi/ instituții partenere;
  • nu se respectă termenele calendaristice referitoare la alcătuirea programului acestor activități, prin implicarea efectivă a personalului didactic din fiecare unitate școlară, a elevilor, a părinților acestora și a partenerilor educaționali;
  • Deși norma interzice organizarea unor excursii care să dureze mai mult de… 24 de ore, cei care pot (adică, dispun de suficient bănet pentru a o face!) călătoresc 5-7 zile pe unde vor mușchii neumblați ai profesorilor însoțitori (câte unul la… 10 elevi, conform normei stabilită tot de ministerul educației)! Călătorii care sunt avizate fără probleme de către inspectoratele școlare tutelare! Doar dacă se va întâmpla ceva – de genul unui accident, o faptă reprobabilă a vreunui participant… major etc. – care să oripileze din nou opinia publică (pe termen scurt,  precum în cunoscutul caz Colectiv) – s-ar regândi programul! Oricum, nici acesta nu ar avea aplicabilitate pentru o perioadă mai mare de… 3 (trei!) zile! Cât ține la noi – în spațiul mioritic – orice minune!

15.02.2019 Excursie eleviSursa foto

Așa că, deși bune ca intenție,  multe din activitățile organizate în săptămâna „Școala altfel” continuă să rămână – din nou – pentru unii ciumă, iar pentru alții… mumă! Mulți primii, din ce în ce mai puțini… ceilalți!

După o binemeritată vacanță de iarnă de trei săptămâni, devenită… intersemestrială (între 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020), semestrul al II-lea – care începe pe 13 ianuarie 2020 – durează până pe 19 iunie 2020. Întrerupt de o vacanță de primăvară – de Paști – între 4 și 21 aprilie 2020.

Duamna ministru scapă din vedere faptul că pentru elevii din învățământul profesional și pentru cei din liceul tehnologic (cu excepția claselor terminale) cursurile/ activitățile practice durează până spre sfârșitul lunii iulie! Asta însemnând că pentru aproape jumătate din efectivele respectivelor structuri instituționale, semestrul al II-lea durează mai mult decât un… semestru! Din ianuarie până în… iulie!

Reforma pe care o preconizează Andronescu – imaginează un întreg format din părți teoretic egale (!), dar care, practic, sunt absolut… inegale: un an școlar format dintr-un semestru având dimensiunile unui… trimestru; și un al doilea, mai mare decât un semestru!

Așa că… din această dilemă (singuri) nu putem ieși!

Dacă tot se joacă prin azilul național – de-a noaptea minții și de-a reforma învățământului – duamna în chestiune ar trebui să croiască un proiect de lege în care să ofere soluții practice pentru a surmonta eșecul sistemului educațional produs de apariția și proliferarea aşa-numitei generaţii NEET (Not in Education, Employment or Training) – adică Nici la şcoală, nici la serviciu sau în pregătire! Pentru că tot ei – politicienii PSD-iști sau aliații acestora – prin măsurile legislative luate în domeniul educației, au generat această stare de lucruri! Iar statisticile sunt îngrijorătoare. Peste 500.000 de tineri români se află în această situaţie!

Nu scâncind vorbe calpe despre intențiile sale reformatoare – care, într-un caz fericit, s-ar rezolva prin acte subsecvente unei legi – se face o reformă de substanță!

P. S. 1: Dintr-un Comunicat al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, aflăm că în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la nivelul MEN – desfășurată pe 14 februarie 2019 – referitor la acest punct de pe ordinea de zi, (Proiect de OMEN privind structura anului școlar 2019-2020), poziția federației a fost următoarea:

„Conform acestui proiect de ordin, cursurile în anul școlar 2019-2020 ar urma să înceapă în data de 16 septembrie 2019 și să se finalizeze în data de 19 iunie 2020.
Poziția sindicatelor, a reprezentanților elevilor și ai părinților a fost aceea că, nu este benefic pentru elevi și cadrele didactice să fie cursuri până în data de 19 iunie, propunându-se ca să înceapă cursurile în data de 9 septembrie 2019, în loc de 16 septembrie, astfel încât să se poată acoperi 34 de săptămâni de cursuri și o săptămână de “Școala altfel”. Această propunere urmează a fi analizată și să se ia o decizie”.

De unde deducem că federația sindicală nu era preocupată decât de… momentul începerii cursurilor școlare! În rest, TĂCERE! Chiar dacă a fost reprezentată la ședință prin actuala echipă de conducere… colectivă. Dar cu elevii și profesorii care înfruntă căldurile din luna lui cuptor, ce  facem stimabililor!? Care nu-s nici ei puțini. Pentru ei este… benefic să înfrunte căldurile verii, dacă pentru cei care termină cursurile pe… 19 iunie 2020 susțineți că nu este!?

O problemă care s-a mai dezbătut public în anii din urmă, este cea referitoare la data începerii cursurilor școlare. Oricum, nu este prima dată când se face o asemenea propunere.

În 2012, pe vremea când – în guvernul prezidat de Victor Viorel PONTA – ministru al educației era tot… ANDRONESCU ECATERINA, s-a amânat începerea cursurilor școlare de la 10 la 17 septembrie! Printre motivele invocate atunci de către d-na ministru – pentru a justifica adoptarea aceastei decizii – s-a aflat cel folosit și acum; anume… solicitarea făcută de către părinți: „Ecaterina Andronescu a precizat ca decizia de a amâna debutul anului școlar (de fapt, s-a amânat începerea cursurilor școlare, nu a anului școlar! n. n.), a fost luată după ce părinții au făcut mai multe cereri în acest sens.”!

Ca să realizați că stilul de a… abramburi pe termen lung lucrurile este unul cu state vechi în activitatea ministerială a duamnei, ar fi bine să nu uităm că tot dânsei îi trecea prin cap să propună ca dată de începere a cursurilor școlare, data de 15 septembrie 2012. Dată care pica într-o zi de… sâmbătă! Atunci Adronescu invoca motive puerile, precum… tradiția „înrădăcinată” în mintea părinților copiilor: „O să mă duc cu propunerea aceasta în Guvern mâine, pentru că este o dată care a existat în tradiția școlii românești, iar părinții au înrădăcinată această dată”. Și s-a dus cu propunerea în ședința de guvern, dar i-a dat Ponta peste nas de nu s-a văzut! Până la urmă a ieșit o… struțo – cămilă, după chipul și asemănarea propunătoarei: festivitatea de deschidere s-a ținut… sâmbătă (15 septembrie 2012), iar cursurile școlare au început… luni (pe 17 septembrie)! Activitățile din ziua de sâmbătă ținându-se mai mult fără obiectul muncii didactice, deoarece mulți dintre copiii absenți erau… navetiști. Care nu au avut cu ce să vină la școală.

Simion Hăncescu – Președintele F.S.L.Î.15.02.2019 Hancescu SimoinSursa Foto: YouTube  

Observăm că sindicatele se fac că nu știu care este motivul obiectiv care și altădată a fost decisiv în tranșarea chestiunii. Și anume interesul economic al statului de a mai folosi o săptămână de vacanță pentru încasarea unor venituri la buget! Timp în care mulți copii – aflați încă în vacanță, împreună cu părinții lor – s-ar afla  prin stațiunile patriei de la munte sau de  la mare, în calitate de… consumatori!

Dacă mai evidențiem și faptul că sindicatele nu remarcă repartizarea inegală a sarcinilor de lucru – pentru toți actorii împlicați în actul didactic (adică și pentru cei ale căror interese se presupune că le reprezintă!), prin flagranta inegalitate dintre un trimestru (pretinsul Semestru I din proiectul ministerial) și un semestru, n-ar mai fi prea multe de adăugat. Doar că pledează pentru menținerea – aproape fără rost – a săptămânii „Școala altfel”!

P. S. 2: Și dacă tot și-a verificat pe noi aptitudinile-i creative, duamna minstru (le) mai coace una! Amânată până săptămâna viitoare, la solicitarea F.S.L.Î.!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

Va urma
TIBERIU M. PANĂ


(1PROIECT Ministrul Andronescu taie o vacanţă şi le adaugă elevilor zile de şcoală. Calendarul şcolar 2019-2020, la link-ul:
https://adevarul.ro/educatie/scoala/proiect-ministrul-andronescu-taie-vacanta-adauga-elevilor-zile-scoala-calendarul-scolar-2019-2020-1_5c63058c445219c57e108582/index.html

Proiect Structura anului şcolar 2019-2020: dispare o vacanță intersemestrială. Cum sunt reorganizate semestrele, la link-ul:   https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-22969886-proiect-care-este-structura-anului-scolar-2019-2020.htm


Margareta Pîslaru  – Vine iar vacanța

Mungo Jerry – In The Summertime (ORIGINAL – 1970)

Calvin Harris – Summer (Official Video)