Sindicatele și politica militantă de partid

Eu ți-s frate, tu mi-ești frate, / Însă numai eu te-oi bate!

Zice V. V. Dăncilă în seara de duminică, 24 noiembrie 2019, după ce „umbra” controversatului „sindicalist” (!) Gabriel Oprea a fost văzută de ziariști în sediul PSD: „Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele, cu CNSLR Frăţia, cu Uniunea Poliţiştilor şi Militarilor, am făcut cu mai multe sindicate, iar, prin aceste protocoale pe care le-am semnat, liderii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Naţional. Am făcut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepreședinți. Asta înseamnă că toți liderii de sindicate sunt vicepreședinți în CEx. Au și drept de vot.  Adus acolo, de cine altul decât de către… Codrin Ștefănescu!

În urma încheierii protocolului cu PSD, Oprea a remis un Comunicat pentru susținerea Vioricăi Dăncilă în turul al doilea al alegerilor: „Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” sprijină alegerea Vioricăi Dăncilă ca președinte al României. Membrii UMPMV și Sindicatele din Armată și Poliție care au aderat la Uniune vor susține duminică, 24 noiembrie, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, pentru cea mai înaltă funcție în stat. Decizia a fost luată în urma întâlnirii conducerii Uniunii cu președintele PSD, Viorica Dăncilă, întâlnire încheiată cu semnarea, în data de 14.11.2019, a unui Protocol de colaborare.”

Iată-l, urcând treptele către un nou viitor luminos (deși Oprea umblă cu capul în jos!)Sursa foto

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, declara pentru Digi24 că el nu l-a văzut și că habar n-are despre prezența lui Gabriel Oprea în sediul PSD: „Aflu de la dumneavoastră că Oprea e în sediul partidului, eu nu am reușit să îl întâlnesc. La mine în biroul nu a fost generalul Oprea”.

gabriel opreaSursa foto

Să nu uităm că Gabriel Oprea a fost ministru de Interne în Guvernul prezidat de V. V. Ponta, însă a demisionat după moartea polițistului Bogdan Gigină.

Prezența acestuia în sediul PSD, imediat după anunțarea exit poll-urilor pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, devastatoare pentru… „gazdele” sale, nu a făcut altceva decât să pună gaz pe focul – până atunci abia mocnit – al nemulțumirii altor lideri marcanți ai partidului. Dintre aceștia, cea mai vehementă s-a dovedit a fi… Gabriela Firea. Aceasta a anunţat  luni, 25 noiembrie a. c., că se delimitează de „impunerea” intrării în Comitetul Executiv al partidului, fără votul explicit al membrilor săi, a unor persoane, pentru considerentul că acestea „nu mai conduc partide, ci… sindicate”. Firea a adăugat, într-un mesaj transmis pe Facebook: „Resping ferm ideea că aş fi ştiut aşa ceva, că aş fi fost de acord! Eram în primul rând la CEx, în campania electorală, când ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu câteva sindicate. Propunere votată în unanimitate. Nu s-a citit numele preşedinţilor acelor sindicate – unele de care nu am auzit în viaţa mea, nu s-a precizat că devin automat vicepreşedinţi ai PSD şi că au drept de vot în BPN şi CEx, ca şi cum ar fi fost votaţi în Congres de către delegaţii din toata ţara” .

Când crezi c-ai scăpat de el / Pe horn intră… GABRIEL!

Poziții care l-au obligat pe Gabriel Oprea să se destăinuie într-o postare pe Facebook. Împărtășindu-ne că nu a venit în partid „la ciolan”, ci doar ca „să ajute”, susținând și că a sprijinit mereu PSD și nu l-a trădat niciodată. Iar aserțiunea conform căreia nu aparține „statului paralel” și nici nu crede în această noțiune, nu cred că a avut darul să-i liniștească pe noii săi contestatari. A mai povestit – cu amănunte – cum a fost nevoit să părăsească PSD-ul (în 2009, în care intrase din anul 2004), cum a constituit UNPR-ul, asigurându-și audiența de faptul că a rămas „în aceeași curte cu PSD”, pe care l-a susținut în Parlament, iar ulterior a format „un guvern performant alături de Partidul Social Democrat și nu am trădat niciodată”! Spuneți și voi, cum să-i mai arăți ușa unui devotat tovarăș de drum, care a probat un asemenea devotament față de sfânta… cauză comună a exercitării puterii!?

Organizația „apolitică” pe care a pus-o în brațele disperatei VEORICA DĂNCILĂ – după primul tur al alegerilor prezidențiale (prin încheierea unui Protocol pe 14 noiembrie a. c.), – și care i-a adus calitatea de membru/ vicepreședinte al PSD, (membru cu drept de vot al Comitetului Executiv al partidului!), este Uniunea Militarilor si Politistilor „Mihai Viteazul”. După spusele inițiatorului său, aceasta reunind „militarii și polițiștii în rezervă și în activitate”.

Cum să nu te miște până la secreții lacrimale următoarea afirmație a acestuia, dovadă a unui spirit de sacrificiu caracteristic vitejiei eroilor mitologiei antice: „am venit la greu, să ajut și cred că trebuie să fim uniți pentru a fi puternici, să construim, să întărim, să strângem rândurile, nu să distrugem.”

Partea faină a întâmplării cu… izmenari deghizați în sindicaliști de paradă, este aceea că o asemenea posibilitate este creată chiar de prevederile din Statutul PSD: La toate nivelurile, preşedinţii structurilor interne de tineret, femei, pensionari şi aleşi locali ale PSD, reprezentantul PES activists România şi reprezentantul centralei sindicale cu care PSD are încheiat protocol la nivel naţional, fac parte de drept din Biroul organizaţiei şi sunt asimilaţi funcţiei de vicepreşedinte al organizaţiei PSD corespunzătoare.” (cf. preved. Statut, art. 46 alin. (4)). Prevedere pe care nu era obligatoriu să o știe și coana Kati Andronescu, care s-a dat de ceasul morții – cum altfel, decât în direct, într-o… emisiune Tv – cum că nu există așa ceva în Statutul partidului său! În asemenea condiții, ce să-i pretinzi să mai știe biata politriciană câte ceva despre educație, pe unde, periodic, o purtau ai ei ca pe sfintele moaște!? Atunci când duamna (cea care – nu cu mult timp în urmă – a candidat la funcția de președinte al partidului!), nu are habar de prevederile Statutului, adevărata carte de căpătâi a  membrului unui partid!?

Cine pe cine… „ușchește” / E-o treabă care-i privește!

Marcel Ciolacu, coleg de pescuit cu Dragnea și Grindeanu la… BELINA!

Restul poveștii PSD-iste este demn de altă epopee! Despre care vom scrie – poate – altădată. Manifestările plenare și intempestive ale C(i)olacului de salvare, în încercarea de a orchestra un puci pentru a prelua conducerea partidului, par să dea roade. Chiar dacă asta ar însemna să-i dea la gioale Veoricăi… fără număr! Ceea ce pesediștii au dovedit dintotdeauna că – în asemenea situații – nu au scrupule. Și nici milă! Parcă ar descinde din neamul ciocoiesc al lui Alexandru Lăpușneanu!

Este posibil ca imaginea să conţină: 4 persoane, oameni în picioare şi text

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, barbă şi text

Noaptea furculițelor boante a avut finalul scontat de către puciști. V. V. Dăncilă este deja… istorie! D-AIA PE MĂSURA FAPTELOR SALE, NU VĂ GÂNDIȚI LA ALTCEVA! Soluția aleasă este una la îndemâna unor complotiști de duzină. Devorând-o pe Dăncilă, s-au comportat ca și cum succesorii acesteia la frâiele unui partid obosit, n-ar avea nicio vină pentru starea comatoasă în care se află acesta. Ca și cum nu ar fi fost in corpore lacheii devotați ai lui Nicolae-Liviu Dragnea. Ca și cum starea actuală a PSD nu ar fi rezultatul acțiunii lor de până acum!

ÎN CE MĂ PRIVEȘTE, MĂ BÂNTUIE REGRETUL CARE-I ÎNCERCA PE MEMBRII GRUPULUI UMORISTIC „DIVERTIS”, DUPĂ IEȘIREA DIN SCENA POLITICĂ A LUI ION ILICI ILIESCU: CE NE VOM FACE FĂRĂ VEORICA DĂNCILĂ!? DE CINE-O SĂ MAI RÂDEM DE ACUM ÎNAINTE!?

ȘTIU CĂ URMAȘII LOR – de la dreapta la stânga – NU-S CU MULT MAI PREJOS. ȘI CĂ NE VOR OFERI NOI ȘI NOI PRILEJURI DE… BUCURIE!
AȘA CĂ, FRUNTEA SUS!
SE POATE ȘI MAI RĂU!

Ciolacu și Dăncilă, o ultimă îmbrățișare!? Să vedem care-i mai tare!

Graba fără precedent PSD-ist a puciștilor, își are sorgintea în marea supărare care i-a încercat pe liderii partidului, confruntați cu această declarată victorie à la Pirus, obținută de alesul lor în turul al doilea al alegerilor prezidențiale!
După fețele celor care au ieșit duminică seara la… raport, ai impresia că liderii PSD-ului participau la un priveghi / parastas, nu la un asemenea moment istoric!
UITAȚI-VĂ la figurile primadonelor din prim plan, ca să realizați cât de cătrănite li-s! Că de ce, știm!
Iar în prim plan, apar străveziile… Fieruța și Olguța, flancând-o pe VEORICA DĂNCILĂ!

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, costum

Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane

Mama ei de socoteală / Unde-i lege-i și… tocmeală!?

Chiar dacă pare să fie acoperit de intențiile sale… progresite / pacifiste, în calitate de reprezentant perpetuu al „interesului național”, Oprea se comportă ca și până acum, dovedind că nu dă doi bani pe lege! Conform prevederilor art. 2 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată: (1) „organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de organizațiile patronale. (2) Organizațiile sindicale nu pot desfășura activități cu caracter politic.” (art. 2 alin. (1)-(2))

Referitor la „reprezentarea” salariaților de către unii dintre „liderii” marcanți ai unor organizații sindicale naționale, iată doar câteva exemple de asemenea devotament prost înțeles, pus în slujba altor interese decât cele asumate legal de către aceștia: Miron Cozma, Romeo Beja, Miron Mitrea, Marius Petcu, Liviu Luca etc., doar câțiva dintre cei ajunși acolo unde le era locul!

În context, ne interesează mai puțin declarațiile pe care le-au făcut (marți spre miercuri, 26/27 noiembrie a. c.) Viorica Dăncilă și Ion-Marcel Ciolacu, privind (ne)apartenența lui G. OPREA la PSD și aplicabilitatea prevederii statutare referitoare la valabilitatea consecințelor protocolului încheiat cu acesta. Și nici „ușuirea” lui Oprea din partid pe ușa din dos, deși – așa cum a văzut toată lumea – a intrat pe cea din față.

În ce ne privește, ne folosim flerul, simțirea enormă și văzul monstruos (vorba dramaturgului național!), pentru a încerca să aflăm dacă printre beneficiarii unor locuri de vicepreședinți ai PSD nu se află și oarece lideri ai Confederațiilor sindicale din care fac parte și federațiile sindicale din educație. Cunoscută fiind apetența maladivă a acestora pentru asemenea funcții de reprezentare! Ca și cum politicienii i-ar fi ales, iar nu salariații sindicalizați! Ca să știm și noi de unde li se trage… nefacerea și tergiversarea ca mod de a face!

Prezența acestor lideri sindicali în proximitatea liderilor unor partide politice – fățișă sau tacită – nu a avut niciodată darul de a contribui la satisfacerea revendicărilor profesionale/ salariale ale celor pe care se presupune că-i reprezentau. Să luăm drept studiu de caz(i) atitudinea acestora la „negocierea” – împreună cu Olguța Vasilescu, ministrul de atunci al muncii, a – Proiectului legii salarizării unitare. Dacă alte confederații/ federații sindicale s-au manifestat profesionist, (făcând repetate propuneri argumentate pentru modificarea unora dintre prevederile care îi vizau pe membrii lor de sindicat), reprezentanții federațiilor sindicale din educație nu au avut nimic de obiectat! Înghițind pe nemestecate toate „propunerile” ministeriale. Stau drept dovadă „materialele” pe care, periodic, ni le expediau (degeaba!) în teritoriu.

Deși erau pretini la cataramă și se băteau pe burtă cu PSD-ul, care le și făcuse promisiuni amăgitoare pentru a-i atrage-n mreje, nu au obținut acceptarea niciuneia dintre revendicările lor referitoare la modificarea unor prevederi restrictive pentru salariați din Legea dialogului social nr. 62/2011! A rămas ca înainte! Ca și cum la putere nu s-ar fi aflat… ai lor! „Ăștia”, alături de care poate că aveau și importante calități politice, datorită acelei prevederi aiuristice din Statutul PSD! Așa că, dacă unii dintre aceștia au avut și calitatea de lideri politici „mascați” ai PSD, aflați „în adormire”, asemenea funcții „onorifice” nu au ajutat cu nimic masa mare a sindicaliștilor! Dimpotrivă! Altfel spus, nu au contribuit la atenuarea unor atitudini/ reacții ale guvernanților față de cei pe care pretindeau că-i reprezintă „liderii” sindicali înfrățiți cu politicul, că despre asta este vorba.

Astfel încât n-ar strica să aflăm pe ce nivel al încrengăturii politice/ structurile ierarhice ale PSD se află și liderii confederațiilor/ federațiilor/ organizațiilor sindicale teritoriale, care reprezintă interese ale salariaților din învățământul preuniversitar românesc! Că prea le-a înghețat sângele-n… instalații, în îndelungata perioadă de coabitare cu guvernanții PSD! Din anul 2012 încoace părând că reprezintă în mai mare măsură interesele statului decât pe cele ale bugetarilor sindicalizați din educație! Spre deosebire de reprezentanții personalului din sănătate, de exemplu!

Dacă ne amintim doar de prevederile antisistem preuniversitar ale OUG nr. 49 din anul 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educației, cercetării științifice și pentru modificarea unor acte normative, și ar fi de ajuns. Prin care, printre multe altele, „sindicaliștii” noștri au achiesat la măsura antieducațională ca instituțiile de învățământ universitar – multe dintre acestea fiind deja în moarte clinică sau deja pe năsălie – să poată organiza în cadrul lor orice formă de învățământ specifică zonei educaționale preuniversitare (de la… grădiniță până la învățământul postliceal, denumit pompos și inutil… „învățământ terțiar nonuniversitar”, organizat în cadrul unor… Colegii Terțiare Nonuniversitare)! Să mori de râs, nu alta! Ca tocmai „ai tăi” să te lase fără obiectul muncii educaționale! În loc să moară cu ei de gât, încercând să se „lupte” ca să apere interesele personalului din învățământul preuniversitar! Dar n-au făcut absolut nimic….

Din CNSLR Frăţia – confederație pe care o menționa Viorica Dăncilă ca fiind unul dintre sindicatele care au încheiat protocoale cu PSD – face parte și… FSE „Spiru Haret”, condusă de NISTOR Marius Ovidiu.

În ce privește conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ), al cărei președinte este Simion Severel HĂNCESCU, este cunoscută apetența acestuia pentru asocierea numelui său și al federației de cel al lui… Alexandru CUMPĂNAȘU! Și de cel al „asociațiilor” pe care le patronează Cumpănașu, precum asociația fantomatică – dar pompos numită – Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), portdrapel al pupincurismului, patronată de acest mulgător de fonduri guvernamentale, mânărite de guvernele PSD! La care dl Severel a „cuplat” și federația, dobândind astfel onorabila calitate de… vicepreședinte al CNMR! Calitate oficială de care nu s-a dezis nici în perioada în care Cumpănașu a candidat (absolut… degeaba!) la funcția de președinte al statului.

Subiect pe care l-am tratat in extenso în articolul (republicat pe 30 august a. c.) Alex Cumpănașu – copărtaș (la starea actuală a instituțiilor României) și… „catindat” fruntaș!

„Alianță” toxică, de care mai marele/ marii acestei federații sindicale din educație nu s-a/ s-au dezis, deși i/li s-a cerut expres să o facă. Așa că nu este prea greu să-l/să-i bănuiești de jocuri „sindicale” la mai multe capete; iar aceste suspiciuni rezonabile trebuie să fie lămurite printr-o declarație promptă și cuprinzătoare a fiecăruia dintre cei responsabili.

Din care să rezulte fără echivoc DACĂ vreunul dintre ei, sau vreun altul din federație/ confederație, (CSDR,  la care FSLÎ este afiliată și CNSLR Frăția la care FSE „Spiru Haret” este afiliată):

  • a încheiat un asemenea PROTOCOL cu PSD, care-l promova în înalta funcție de VICEPREȘEDINTE al partidului și de membru – cu drept de vot – în Comitetul Executiv Național al acestuia;
  • în cazul unui răspuns afirmativ, CÂND s-a încheiat acest… protocol;
  • PUBLICAREA, de îndată, a acestuia (în situația în care există un asemenea document);
  • organul colectiv de conducere al FSLÎ/ CSDR, sau FSE „Spiru Haret”/ CNSLR Frăția a/ au avut cunoștință de existența acestui (eventual) Protocol;
  • în calitate de vicepreședinte al PSD a/au participat la ședințele organului de conducere al acestui partid;
  • în cazul unui răspuns afirmativ, cum s-a/au VOTAT în problemele care privesc categoriile profesionale ale căror interese socio-profesionale etc. se presupune că trebuie să le reprezinte;
  • în cazul în care a participat/ votat, să facă publice documentele de partid care privesc soluțiile referitoare la rezolvarea problemelor profesionale ale salariaților din învățământ, adoptate în acel cadru;

Dacă până mai deunăzi cele două federații din preuniversitar mai mult se jucau de-a… făcutul, de când s-a produs schimbarea la vârful politicii românești, se pare că s-au… reactivat subit! Un potop de adrese, memorii, note etc. se îndreaptă ultimativ spre noii decidenți din aceste instituții ale administrației centrale ale statului. Despre care liderii sindicali cred că după ocuparea funcțiilor se află într-un binemeritat concediu! Astfel, într-un adevărat asalt, pornesc adresele spre MEC, Președinție, Parlament (la Senat – propunând – printre altele – reducerea numărului de elevi din formațiunile de studiu: grupe, clase; consecințele generate de modificarea prevederilor de la art. 66 din LEN nr. 1/2011, ca urmare a adoptării Legii nr. 221/2019 etc.). Încât ai impresia că în anii anteriori nu au făcut altceva decât să pregătească acest adevărat bombardament de imagine! La care ne exprimăm speranța că o să obțină și răspunsuri/ soluții pe măsura acestui adevărat…. asalt la redută!

Dacă toată lumea-i gata, / Hai să folosim lopata!

Gabriel Oprea despre revenirea la PSD: „Nu am venit la ciolan, am venit la greu, să ajut.

Orice s-ar spune, nici de această dată nu putem ignora părerile unor postaci, prilejuite de aceste momente – cu adevărat – istorice:

  • Referitor la prezența lui Oprea în sediul PSD, în seara de duminică: „venise să aducă izmene curate și uscate, pentru schimb, că ce aveau psd-iștii pe ei, se îngreunaseră.”
  • „Veorico, ai grijă că ăștia vor să te manipuleze! Nu te lăsa manipulată! Agenturile străine au pregătit informații false și vor să te manipuleze! Trebuie să facem o sesizare la Antena 3 despre aceste agenturi care lucrează împotriva României!”
  • Cică Dăncilă a și țopăit, crezand ca 33% e mai mare decât 67%! Așa i-a spus „matematicianul” Liviu Pop, și ea chiar a crezut!”

Până la următoarea abordare la… baionetă a tematicii sindicale,

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ


Sursa foto copertă. În fotografie, (care datează din 28 noiembrie 2017), sunt Liviu Marian POP, ministrul de atunci al educației naționale și Simion Severel HĂNCESCU, președinte al FSLÎ.

Implant Pentru Refuz – Votează

Omu Gnom feat. Mihnea Blidariu – Lux (Videoclip Oficial)

Textul este plin de învățăminte. Cum ar fi următoarea povață, ancorată în realitățile politicii dâmbovițene contemporane: „În afară de nevoi și frici, a mai rămas ceva în voi? Sau doar ne plângemnu-i nimeni să-i PSD noi, ca o găină beată cu PNL moi, UDMRu de vomă, minciună, trădare și noroide ALDE ăștia care nUSRspectă pe sine, și vor să știi că nu te respectă nici pe tine!”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.