VIDEO: Liceul „OLTCHIM” în imagini. Ce a fost și cum a ajuns!

LA UN AN DE LA REALIZAREA FILMĂRILOR (11 iulie 2018 – 11 iulie 2019)

„Prăduirea” cadavrului Liceului Tehnologic OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea a continuat și continuă și după preluarea formală a acestuia de către primăria municipiului (oficial, din toamna anului trecut)!

Iar ce a rămas după acest taifun uman distrugător, se poate observa în imaginile de mai jos (deocamdată, doar câteva dintre mult mai multele).

Înainte de a o face, se impune să lămurim o problemă care ținea de dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile ale unei unități școlare. Conform dispozițiilor Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, „Terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora şi sunt administrate de către consiliile de administraţie, conform legislaţiei în vigoare.” (art. 112, alin. (2)).
Doar un mic exemplu, cu imagini care sper să reverbereze în conștiința multora dintre cei care le privesc! Pentru ca așa ceva să nu se mai repete! Indiferent de loc și de timp!

UITAȚI-VĂ CE A MAI RĂMAS DIN ATELIERUL TEXTIL al liceului. PARADOXAL, MAȘINILE DE CUSUT (sau ce o mai fi rămas din ele!), STAU încă PE POZIȚII! ÎN REST, DEZASTRU TOTAL! CÂT ȘI ÎNCOTRO VEZI CU OCHII…
PRIVIȚI ȘI CUM A AJUNS SĂ ARATE INTRAREA ÎN… CLĂDIREA LABORATOARELOR.

ȚINEȚI APROAPE! PENTRU CĂ – DE ACEST DEZMĂȚ GENERALIZAT – TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ CINEVA!
ȘI NU… ORICINE! ȘI NU PUȚINI!
ȘI NICI PÂNĂ LA… PAȘTELE CAILOR!

Comparați imaginile din fotografii cu imagini din VIDEOCLIPUL de mai jos, în care sunt înfățișate realități dureroase ale „zestrei” reprezentată de starea actuală / inițială a „Atelierului de croitorie” de la liceul OLTCHIM, de exemplu! Cu niște scaune goale, rămase „pe poziții”, așteptându-și în van obișnuiții ocupanți…

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni stând jos, masă şi interior

Sau… asta! S-a ales praful de tot ce însemna… muncă! Și de devotamentul atâtor generații de profesioniști, de oameni pasionați de profesia lor! Care existau doar pentru a o transmite generațiilor de după noi!
Mașinile de cusut pe care le vedeți în videoclip, au rămas pe loc! Distruse (la propriu!) de nepăsarea celor care ar fi trebuit să aplice corect prevederile legale referitoare la distribuirea patrimoniului mobil al liceului. Dar n-au făcut-o! Sau au făcut-o așa cum le-au dictat alte interese! Sau lipsa acută de pricepere în a gestiona o asemenea situație fără precedent!
Deși ar fi trebuit să fie preluate de „unitatea dobânditoare” a respectivei calificări – ceea ce nu s-a și întâmplat – ele au rămas… in situ! 

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

Iar în fotografiile de mai jos se poate observa cum arată – ACUM – intrarea în fosta clădire a laboratoarelor liceului „OLTCHIM”! Urme vizibile ale jafului care s-a derulat acolo – și care încă nu s-a terminat! Șacali cunoscuți, dar… nestârpiți, stau la pândă!
Responsabilii care au permis acest jaf la drumul mare – desfășurat la lumina zilei – ar trebui să înceapă să se teamă! Deoarece se apropie ziua în care o să dea socoteală!

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Cam așa ceva s-a întâmplat – în fapt – în liceu… Exact ca-n codru!
Numai că, spre deosebire de vremea haiduciei și a haiducilor (care luau de la bogați ca să dea la săraci…), ACUM bogații iau fără jenă de la săraci și păstrează doar pentru ei și ai lor!

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Fotografiile au toate datele necesare: datare, elemente utilizate pentru substituirea unor bunuri de inventar (VEZI FOTO de mai jos), urmările utilizării uneltelor imortalizate în imagini, autoturismul utilizat pentru sustragerea unor „bunuri”, devenite (doar aparent și numai în mintea unora!) ale… nimănui etc.

Doar (puțină) voință să existe… Că probe există, slavă Domnului!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este posibil ca imaginea să conţină: pantofi şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: maşină şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Faceți legătura între elementele existente în fiecare din aceste fotografii, ca să realizați ce adispărutatunci de pe perete! Și până unde l-au dus cauciucurile…

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Acum hai să vedem și… cum a fost. Așa cum nu o să mai fie un asemenea spațiu școlar, perfect adaptat scopurilor educaționale pentru care a fost realizat. Cu mulți ani în urmă, modernizat recent prin investiții masive făcute din bugetul de stat. Rezultând un spațiu modern de învățământ, așa cum nu exista un altul; și nu doar în județul Vâlcea / municipiul Râmnicu Vâlcea!

Un motiv suficient de… atractiv pentru a pretinde autorităților statului să identifice vinovații din I.Ș.J. Vâlcea și din primărie / Consiliul local și să stabilească vinovăția fiecăruia dintre aceștia!

Un FILM în care avem ocazia ca – în premieră – să mai (re)vedem (la propriu!) clădirea în care au funcționat spațiile funcționaleLABORATOARELE – destinate însușirii de către elevi a tainelor unora din meseriile pe care le puteau deprinde unii dintre elevii care frecventau liceul Oltchim. Doar astfel amenajările specifice unor asemenea laboratoare, precum și dotările unora dintre acestea sunt din nou un… bun comun.

Toate acestea au devenit posibile ca urmare a concretizării în IMAGINI a unei idei care mi-a aparținut.

Iar POVESTEA – pe scurt – a începutului demantelării liceului OLTCHIM (cu elementele existente până în momentul realizării acestui interviu, în data de 11 iulie 2018), poate să fie urmărită în materialul de mai jos. De la realizarea căruia, astăzi, 11 iulie 2019 se împlinește exact un an!

Prezentarea campusului liceului OLTCHIM, în materialul VIDEO de mai jos:

Prezentarea liceului va continua. Urmând să luăm cunoștință de statistici radical diferite de cele realizate de către cei interesați de dispariția liceului, rezultate din prezentarea unor date / elemente comparative – ale liceelor tehnologice din Râmnicu Vâlcea. Statistici care ne vor conduce la altfel de concluzii referitoare la „ierarhizarea” acestora, total diferite de cele prezentate de reprezentanții unor autorități interesate. În vederea adoptării unor decizii radicale și… ireversibile (!?), referitoare la desființarea – prin „divizare totală” a – unora din acestea.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!                               

ŢINEŢI APROAPE!  

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ


The Beatles – The End

AC/DC – Hells Bells

3 gânduri despre “VIDEO: Liceul „OLTCHIM” în imagini. Ce a fost și cum a ajuns!

  1. Pingback: De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” (II) – Periegheze

  2. Pingback: Despre precaritatea bazei materiale a unora dintre liceele „dobânditoare” a unor hălci din Liceul „OLTCHIM” – Periegheze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.