Urme ale jafului din clădirea LABORATOARELOR Liceului „OLTCHIM” (II)

Motto: „Adolescenţa e-o frânghie de aur pe care n-o poţi tăia, dacă vrei, cu cuţitul. Adolescența e-o frânghie de aur legând nadirul şi zenitul.” – Nichita Stănescu

Scurt pe 2 și 1/4: continuăm „povestea” tristă a dezastrului rămas în spațiile școlare dedicate numeroaselor laboratoare din clădirea impozantă în care funcționau acestea, în fostul liceu vâlcean OLTCHIM.

PRIMA PARTE a acestui material – vezi la link-ul de mai jos:

Urme ale jafului din clădirea LABORATOARELOR Liceului „OLTCHIM” (I)

Nu înainte de a ne face o idee despre cum arătau aceste spații înainte de a se da frâu liber prădătorilor și jafului… organizat.

PREZENTAREA LICEULUI „OLTCHIM” din RÂMNICU VÂLCEA (filmare din 11.07.2018)

LABORATOARELE de la LICEUL „OLTCHIM” din RÂMNICU VÂLCEA (filmare din 11.07.2018)

După care ne putem clăti privirea cu imaginea idilică a câtorva din spațiile exterioare ale imobilului Liceului Oltchim, în înfățișarea lor de astăzi.

Pentru care țin să-i mulțumim din inimă prea fericitului președinte al Consiliului județean Vâlcea, liderul județean al PSD, dl Rădulescu Constantin! Pentru „umbrela” protectoare pe care a ținut-o deasupra faptelor coechipierului său de guvernare locală, dl GUTĂU MIRCIA, ale căror „fapte” de buni manageri se văd și în fotografiile pe care le prefațez.
Ele sunt „calde” – fiind făcute în urmă cu doar câteva minute – și exprimă recunoștința noastră pentru felul în care arată imobilul fostului liceu OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea.

Pentru asemena „realizări” chiar că merită un prinos de recunoștință! Și – de ce nu – un mesaj de adeziune la înțeleapta politică a celor doi corifei ai „schimbărilor” cu orice preț. Mai ales cu prețul distrugerii viitorului acestui oraș și a acestui județ.
În schimb, fiecare dintre ei și acoliții lor… prosperă! Pe seama chibiților care le țin hangul!
La cât mai multe mandate, iubiți / stimați conducători! Să ne conduceți spre noi și glorioase asemenea… succesuri!

În FOTOGRAFIILE 1-3 – puteți vedea cum arată o alee (cea dinspre Bulevardul Nicolae Bălcescu), „pregătită” să întâmpine primăvara capricioasă a anului… 2023!

În spațiul acoperit cu iarbă mare (din FOTO 4), până la clădirea aflată în plan secund (care este clădirea cantinei liceului) nu cu mult timp în urmă era o… alee. Pietruită / cimentată, mărginită de bănci și de numeroase flori. Între timp, au dispărut și unele și altele, așa cum se poate vedea. Deși curtea fostului liceu este închisă cu mai multe lacăte. Se pare că oarecine – și nu… oricine – dispune de un antidot și anume… iarba fiarelor!

În spațiul din stânga era Cabinetul medical al liceului (FOTO 1). Deși mobilierul din cabinet și celelalte dotări ar fi trebuit să fie distribuite „liceelor dobânditoare”, acesta a rămas – în mare măsură – pe loc (în fostul cabinet)! Pentru că în perioada alegerilor, în clădirea principală a fostului liceu funcționează mai multe secții de votare! Iar marele mahăr de la primărie trebuie să asigure și… asistență medicală rătăciților care mai vin la urne, pentru a-l reconfirma în funcție!

Prin spațiul dintre clădirea școlii și terenul de sport circulau elevii (vezi FOTO 3în plan secund este Clădirea laboratoarelor). Acum, în acel spațiu crește falnică o… pădurice! Al cărei lemn o să fie „vânat” de drujbiștii de ocazie ai primarelui GUTĂU. Așa cum se poate vedea, timpul curge în favoarea lor…

N-am făcut nimic dacă nu vedem și terenul de sport al fostului liceu Oltchim. Ca să înțelegeți cam care sunt câteva dintre motivele pentru care i-am umplut de recunoștință pe mai marii politicieni și manageri ai locului, COSTI RĂDULESCU și MIRCIA GUTĂU. Care au acționat în tandem, perfect sincronizați, pentru a pune la pământ ditamai liceul. Și le-a ieșit! Iar vâlcenii i-au votat din nou, pentru a ne conduce spre noi și noi asemenea… victorii. Și o să-i voteze din nou, pentru că multora din ei le plac panseluțele și bordurile cât mai des… schimbate! Le-au luat ochii cu floricele cumpărate pe bani grei, iar bieții… bunei nu se mai gândesc de ce – din vina cui – copiii și nepoții lor au luat calea străinătății. Că pe aceste meleaguri binecuvântate (!), locuri de muncă… ioc!
Așa că nu îmi rămâne altceva de făcut decât să mă alătur și eu corului de adulatori ai celor doi titani. Mulțumindu-le pentru faptele lor de vitejie de până acum, din care puteți vedea (doar) câteva, în fotografiile de mai jos.
E jale mare, pentru că aceste ființe bipede și-au bătut joc de o bază materială fără egal în toate celelalte unități școlare din zonă / regiune de dezvoltare.
P. S.: Sala de sport a liceului a devenit nefrecventabilă, oamenii de încredere ai lui GUTĂU transformând-o în bazin de înot! Nu chiar de dimensiuni olimpice, fiindcă au uitat apa (rece) deschisă și a „crescut” parchetul până aproape de tavan! Și acum dau din colț în colț, nu cumva să afle… jupânul! Nu vă imaginați că el n-ar avea habar, dar nu se poate îndrepta fățiș / public, împotriva oamenilor săi de încredere. Nefăcând-o, nici el, nici alții din cei aflați în drept, plătește o comunitate pauperă. C-așa-i trebuie, dacă s-a înhăitat cu cine nu trebuie!

Covorul sintetic care acoperă terenul este terminat (fiind distrus iremediabil)! Așa cum se poate vedea (după dârele din centrul fotografiilor de mai jos), în acest spațiu erau „antrenate” mașinile unora dintre cei care aveau acces în incinta fostului liceu. Sau erau descărcate din tiruri produsele expediate de UE pentru populația pauperă a orașului. Care erau distribuite din Sala de sport, până când au reușit să o inunde, făcând-o impracticabilă! Și s-au mutat în școală, deși primăria deține un spațiu având această destinație, aflat chiar în vecinătatea imobilului fostului liceu.

Să aruncăm o privire, ca să realizați cum arăta covorul sintetic care acoperea terenul, urmărind câteva fotografii realizate cu ocazia câștigării – de către băieți din clasa al cărei diriginte eram a – Finalei Campionatului de Fotbal din liceu, care a avut loc în toiul verii anului 2018, cu doar o lună înainte de a se pune lacăte pe porțile școlii (în ultima dintre acestea apar și eu, alături de elevii câștigători ai trofeului). Diferențele dintre cele două seturi de fotografii sunt evidente, remercându-se gradul avansat de degradare a întregului imobil al fostului liceu, din care (în mod samavolnic) au fost evacuați elevii, ocupanții săi firești. COMPARAȚI, ca să nu fie discuții… Vedeți dacă se observă vreun corp străin pe întinderea suprafeței care acoperea terenul de sport.

Țineți aproape! Că mai urmează! Oricum ar fi, nu mor caii când vor potăile maidaneze – venite de aiurea aclimatizate sub poalele primitoare ale Capelei!

După o astfel de știre / Să ne-întoarcem în clădire!

Grupul sanitar al Bibliotecii, de unde s-a luat pe alese… În spațiul tehnic al acesteia – alte bunuri au rămas in situ…

Alte spații școlare de la parterul clădirii (cu acces de pe scara a doua, la stânga din holul Bibliotecii) Și aici au fost „împrumutate” caloriferele, fiind duse spre zări mai… productive! În rest, au fost depozitate diferite materiale, care nu prezentau interes pentru… prădători. În ultima dintre fotografii – rezemate de un perete – sunt câteva din hărțile evacuate din Cabinetul de istorie!

Catedra tehnică – rămășițele unui raid (extrem de) selectiv al hoțomanilor de ocazie

 Spațiul gospodăresc al acesteia – care parcă își așteaptă și astăzi personalul didactic în pauza de cafea… 

Sala în care a funcționat unul din Laboratoarele de informatică

 Laboratorul de chimieSinteze anorganice: și pe aici au trecut… vandalii contemporani

 Ce a mai rămas dintr-un spațiu expozițional – cu realizări ale unor elevi ai liceului

Două Cabinete – în care chiuvetele și caloriferele au scăpat – ca prin minune – de furia demolatorilor interni și / sau externi

 Alte Spații școlare din clădirea Laboratoarelor și destinații ale acestora…

Laboratorul de chimieSinteze anorganice

 Alte Spații  școlare – alte destinații

 Și acest Grup sanitar (aferent Catedrei tehnice) a stat în atenția demantelatorilor, dar a fost mai puțin destructurat

 Panouri pentru popularizarea școlii (FOTO 1) și un alt Cabinet – destinat studiului în specialitate de către personalul și elevii interesați ai școlii (FOTO 2-12).

Parcă nu am închide rotund acest ciclu de articole, dacă nu am alătura și povestea vorbită a felului în care s-a pus capăt existenței acestui prestigios liceu din Râmnicu Vâlcea. O facem tot printr-un material VIDEO, realizat în vara anului 2018, ultimul din existența acestei unități școlare de referință a învățământului preuniversitar vâlcean.

În fiecare din cele două materiale de mai jos – salvate pe site-uri diferite – prezentarea este făcută de către mine.

Am reluat firul acestor nefericite întâmplări – deși am publicat pe larg materiale dedicate subiectului desființării liceului – deoarece, recent, am intrat în posesia materialului ilustrativ utilizat în aceste două episoade. Care se vor adăuga materialului deja organizat în 3 (trei) volume (însumând peste… 1.000 de pagini), care stau gata să rupă gura târgului. Și nu numai!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

___________________________________

The Mono Jacks – Țara te vrea prost, cover LIVE Sarmalele reci

Ștefan Bănică & Oana Sîrbu – Ani de liceu – live 2016

Gabriela Comăneci – Bun rămas, școala mea (Anii de școală) cover

Ion Popa – Anii de Liceu

Stela Enache – Extemporal la dirigenție

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.