Urme ale jafului din clădirea LABORATOARELOR Liceului „OLTCHIM” (I)

Motto: „Loviturile vieții nu sunt numai distructive, ci și constructive; ca loviturile ciocanului în dalta unui sculptor priceput.” – Octavian Paler

Nicio mișcare! În imobilul / curtea fostului Liceu OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea nu avea cum să mai vină primăvara! Pentru că nu mai avea cine să o întâmpine! Nimeni și nimic! Asupra a tot ce înainte fremăta de viață, treptat s-a întins umbra morții! Tot mai mare și mai mare, vorba poetului.

Sunt măr de lângă drum și lângă gard / La mine-n ramuri poame nu mai ard...

Pentru că mărul din curtea fostului liceu OLTCHIM a început să se usuce. Încet, dar sigur. (FOTO 1)! Și nimeni nu-l mai curăță, de când fostul imobil al școlii a fost abandonat de administrația publică locală, condusă de un îndrăgit cultivator de panseluțe și degrabă schimbător / văruitor de borduri, primarele moldav al urbei, dl GUTĂU MIRCIA! Și mare iubitor al terenurilor.libere de construcții. Dacă nu sunt (încă) libere, au ei grijă să le elibereze! Așa cum au făcut și cu imobilul (teren și construcții) Liceului „Oltchim”, pe care l-au desființat samavolnic, fără să existe vreo reacție din partea vreuneia din instituțiile abilitate ale statului.

În primăvara anului 2019 mărul se înălța falnic și… întreg, așa cum se poate vedea în fotografiile de mai jos:

Să aruncăm o privire prin curtea Liceului OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea.

Pe 10 aprilie 2023, timp de mai multe zile, imobilul fostului liceu OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea s-a reanimat, umplându-se de viață, deoarece a redevenit sediul central pentru distribuirea ajutoarelor venite de la UE pentru lumpenproletariatul vâlcean. Pachete care și-au așteptat clienții în clădirea școlii, pentru că Sala de sport a liceului (care a jucat acest rol în urmă cu vreo 2 ani) a devenit impracticabilă, deoarece a fost… inundată de către ciracii pafariști ai lui GUTĂU MIRCIA! Pe care nu i-a întrebat nimeni de sănătate! Cât despre suportarea de către ei a daunelor pricinuite din neglijență (sau din… rea voință)… nici atât!

Așa cum o dovedește una din fotografiile de mai jos, acest transplant se pare că a fost unul… reușit! Desființezi o școală – că tot nu ți-a plăcut învățătura la vârsta școlarizării și – în locul elevilor – aduci … lumpenproletariatul urbei! În loc să asiguri condiții pentru o concurență loială, care să permită dezvoltarea unor activități economice / productive în oraș, încurajezi nemunca și parazitismul unor… trântori. Deoarece coana Europă se dovedește a fi o (foarte) bună platnică. În „orb”, că așa îi stă bine unei „fetișcane” bine… dotată. Așa că, dacă ai „sponsori” pentru a ține oamenii pe tușă, pe orice palmă de pământ din oraș, liberă de alte obligații, autorizezi construirea de blocuri fără căutare! C-așa-i în „capitalismul gutăian”, de sorginte bucovineană! Dacă ai și un CE PROFIT din treaba asta (cât de… mare posibil!), deoarece ai copilași cu astfel de „apucături” antreprenoriale și ei, te-ai / v-ați scos pentru multe generații! Și asta doar pentru că anumite INSTITUȚII ale statului român stau în… ADORMIRE! De prea multă vreme. Și-i lasă pe acești zgubilitici să-și facă toate mendrele cu populimea, fără să-i tragă cineva la / de socoteală!

La începutul lunii aprilie 2023 în curtea fostului liceu au aterizat 4 (patru!) trotinete electrice, trecute dincolo de gardul care delimitează parcul dendrologic al acestuia de trotuarul / bulevardul din vecinătate. Era normal să ne întrebăm cum au ajuns acolo acele trotinete. Și cum puteau fi ele eliberate din „strânsoarea” gardului unei proprietăți, aflată – din toamna anului 2018 – sub protectoratul cerberului GUTĂU MIRCIA. Iată-le cum stau, într-o totală nemișcare, spre nemulțumirea a numeroși vâlceni, aflați în suferință, deoarece nu aveau în ce să-și plimbe surplusul kilogramelor pe trotuarele primitoare ale municipiului!

Povestea asta are tâlcul ei: dovedind că Râmnicu Vâlcea este o stână fără câini, fără mioare etc. În schimb, are (din ce în ce mai) mulți… ciobani! Și potăi. Și lichele. Toți puși pe prăduit. Iar „mioarele” bipede s-au dus unde au văzut cu ochii… luând pe tălpi  drumurile fără de întoarcere ale străinătății.

Liceul de Chimie era o școală care – înainte de desființare – avea aproape… 800 de elevi. Liceu desființat de către un Consiliu local obedient, stând sluj la instigările repetate ale primarului MIRCIA GUTĂU. Elevii rămași au fost… vărsați în alte 5 licee vâlcene, dintre care vreo 2-3 trăgeau (cam de multișor) să moară! Prin această manoperă gutăiană fiind doar vremelnic… reanimate.

De baza materială a unui liceu viabil s-a ales praful. FIIND PRĂDUITĂ FĂRĂ MILĂ, PRIN ÎNCĂLCAREA FLAGRANTĂ A PREVEDERILOR unui ORDIN al MINISTRULUI EDUCAȚIEI, ÎN TEMEIUL CĂRUIA ACEASTA TREBUIA SĂ REVINĂ – ÎN INTEGRALITATEA SA – DOAR… „LICEELOR DOBÂNDITOARE” (adică, doar acelor licee la care fuseseră repartizați elevii!)! În lipsă de… pețitori, (care au fost alungați chiar de către cei puși să aplice prevederile actelor normative aflate în vigoare, persoane cu funcții de răspundere din liceu și din Inspectoratul Școlar județean Vâlcea) a tras de ea cine a vrut și cine n-a vrut! Și tot mai este de… prădat! Lucrurile petrecându-se exact ca-n junglă.

Pentru toate acestea, cineva – și nu puțini – trebuie să dea socoteală! Că dacă lor nu le-a plăcut la școală, nu înseamnă că alegându-i / numindu-i în funcții publice din primărie / educație, li s-a încredințat misiunea distrugerii prezentului și viitorului României.

Înainte de a vedea cum au ajuns Laboratoarele fostei unități școlare, să ne reamintim cum arăta liceul până s-au înfățișat demolatorii.

PREZENTAREA LICEULUI „OLTCHIM” din RÂMNICU VÂLCEA (la 11.07.2018)

LABORATOARELE de la LICEUL „OLTCHIM” din RÂMNICU VÂLCEA (la 11.07.2018)

Țineți aproape! Că mai urmează! Nu mor caii când vor potăile maidaneze, aclimatizate sub poalele primitoare ale dealului Capela!

Hai la OLTCHIM cu grăbire / Să-l jefuim în neștire!

Așa cum se poate vedea în toate fotografiile de mai jos, după „împărțirea recoltei”, a rămas un dezastru generalizat! Ca și cum  s-ar fi venit la furat, nu la distribuirea organizată a unor bunuri aflate în inventarele unității de învățământ supusă procedurii de desființare, bunuri care trebuiau să fie distribuite doar.liceelor „dobânditoare”. Ceea ce nu s-a întâmplat, tot felul de trepăduși înfruptându-se la greu – după bunul lor plac / pofta inimii – din aceste bunuri materiale, aflate în inventarele liceului. Pentru că, dacă nu mai erau inventariate, ar fi trebuit să fie scoase oficial din evidențe (casate, dezasamblate și disponibilizate, conform normativelor în vigoare). Ceea ce nu s-a întâmplat.

În mod normal, nu ar fi trebuit să le fie deloc bine celor care răspundeau de modul în care trebuiau să fie împărțite bunurile materiale ale liceului. Dar pentru că instituțiile statului (de drepți!?) nu au întreprins nimic pentru a-i identifica și trage la răspundere pe toți cei care poartă răspunderea acestui jaf petrecut în miezul zilei, un astfel de (contra)… exemplu slujește drept îndreptar pentru alți „paznici” ai farului educațional național! Care nu precupețesc niciun efort pentru demantelarea a ceea ce a mai rămas din ceea ce ar fi trebuit să apere ca pe „un lăcaş de muze” (Iancu Văcărescu).

Atelierul Textil – aflat la Parterul clădirii (în dreapta, după intrarea pe prima scară)

La etaj – Laboratorul de alimentație publică – în care elevii exersau deprinderea unor meserii din domeniul alimentar

Unul dintre depozitele din clădirea laboratoarelor. De unde (aproape) nimic nu a plecat conform normativelor! Totul s-a făcut aleatoriu, în funcție de interesele părților implicate în… jefuială! Care erau din școală sau de… aiurea!

Ce a mai rămas în unul dintre laboratoare…

Un alt Depozit și urme firave ale jafului coordonat / organizat 

 Laboratorul de chimie nr. 7 – devalizat și el; deși – așa cum se vede – majoritatea mobilierului a rămas pe loc! În schimb, chiuvetele speciale au dispărut, fără să li se poată da de urmă! S-au dus ca și cum n-ar fi fost…

O parte din Depozitul de manuale școlare, din cadrul Bibliotecii liceului (CDI); care a rămas… plin ochi!

Una din sălile Bibliotecii (Centrul de Documentare și Informare) – din care au dispărut atât caloriferele cât și instalația (din cupru) prin care se distribuia agentul termic (FOTO 1-2)! Alte spații din bibliotecă păstrează vagi urme ale trecerii ființelor umane pe acolo (FOTO 3-8)

Parcă nu am închide rotund acest ciclu de articole, dacă nu am alătura și povestea vorbită / ilustrată a felului în care s-a pus capăt existenței acestui prestigios liceu din Râmnicu Vâlcea. O facem tot printr-un material VIDEO, realizat în vara anului 2018, ultimul din existența acestei unități de învățământ preuniversitar vâlcean.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

___________________________________

Sarmalele Reci – Țara te vrea prost

Stela Enache, Florin Bogardo – Ani de liceu (ilustrat cu sfârșitul filmului Liceenii)

TNT – Ani de Liceu

Voltaj – anii de liceu

Știu un loc în care pot să visez
Oricât mi`ar fii de greu
E de`ajuns să`mi amintesc
Cum era în Anii de Liceu!

Melodii celebre despre ANII DE LICEU – Stela Enache & Florin Bogardo

00:00Ani de liceu (04:0607:51) Extemporal la dirigenție (07:5211:31) Întâia oară 11:32Printr-un sărut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.