Motto: Vor exista mereu oameni care te vor răni, aşa că trebuie să-ţi păstrezi încrederea şi doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere şi a doua oară. – Gabriel Garcia Marquez
Scurt pe 2 și 1/4: În prima parte a acestui material am luat cunoștință de demersurile antamate de către MEC și Guvernul României pentru a finaliza – prin adoptarea unei atât de mult dorite și îndelung așteptate Hotărâri – acțiunea declanșată de către GUTĂU Mircia în vara anului 2017. Atunci când, ca rezultat al insistentelor și subteranelor sale acțiuni, de a pune presiune pe UPIT, pentru a obține gratuit imobilul (construcții și vreo 26 de hectare de teren), pe care aceasta îl deținea în oraș în administrare delegată (de către ministerul educației), GUTĂU le-a oferit varianta unui… schimb de imobile. În schimbul acceptării cedării imobilelor celor două foste unități militare, UPIT urma să își aleagă imobilul uneia dintre unitățile școlare din oraș. Primarul GUTĂU angajându-se să desființeze unitatea școlară selectată, (prin scoaterea acesteia din rețeaua școlară care urma să fie aprobată pentru anul următor – printr-o hotărâre de Consiliu local), eliberând astfel acel imobil ales de UPIȚI.
În partea a doua ne-am referit Nota pe care actualul ministru liberal (!?) al educației, d-na Monica-Cristina ANISIE, a remis-o guvernului, pentru a o adopta în ședința sa din 20 februarie a. c. Consfințind astfel mult râvnitul „schimb” de imobile! Ceea ce nu s-a întâmplat în acea ședință! Contracarând cu argumente ferme fiecare dintre subțirile susțineri din Nota ministerială!
Dar noua noastră victorie de etapă nu înseamna că acesta era / este singurul glonț pe care madam ministru în avea pe țeavă… De aceea, conform unei străvechi deprinderi, trebuie să rămânem vigilenți și cu fața la dușman!
Cum o dă Șică cotită / La Horezu-n… învârtită!
Duminică, 25 iunie 2017, Ludovic Orban, noul preşedinte al PNL, a participat la Vaideeni – Vâlcea, la tradiționala sărbătoare a localnicilor, festivalul de folclor păstoresc „Învârtita Dorului”. Aflând despre această vizită, prin intermediul fruntașilor județeni ai partidului am pus la cale o întâlnire cu liderul liberal național, principalul reprezentant al opoziției politice de atunci din Parlamentul României. Întrevedere care s-a produs la întâlnirea de socializare pe care acesta a avut-o cu liberalii din zonă, care a avut loc la Horezu. În cadrul acesteia, timp de vreo 15-20 de minute, am reușit să discut cu dl Orban, căruia i-am prezentat problema pentru care mă aflam acolo, și anume intenția primarului râmnicean GUTĂU Mircia de a desființa Liceul Tehnologic OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea. Nu pentru că acest liceu de tradiție nu și-ar mai fi justificat existența (deoarece avea încă aproape 800 de elevi, care-l frecventau, școala reușind să se adapteze din mers vremurilor schimbătoare pe care le trăiam), ci doar pentru a satisface pohtele funciaro-financiare ale preamarelui local. Cel care, pentru a obține cu orice preț imobilul (vreo 26-28 hectare de teren) care aparținuse celor două (foste!) unități militare din oraș, se dovedise a fi în stare de orice manoperă ocultă. Imobil care – prin H.G.R. nr. 918/2008 –fusese trecut din folosința Ministerului Apărării Naționale în administrarea Ministerului educației și dat în administrare delegată Universității din Pitești, drept sediu pentru filiala sa vâlceană. Suprafață pe care puseseră ochii mai marii PSD-iști și PER-iști ai locului, cu intenția declarată de a o hărtănì. Pentru a o obține fără prea multe bătăi de cap, capul întunecat al administrației publice locale i-a permis UPIT să pretindă la schimb imobilul (terenul și clădirile!) oricărei unități școlare din municipiu! Ceea ce UPIT-ii au și făcut, solicitând oficial să-i fie atribuit imobilul în care, de la înființarea sa – își avea sediul Liceul Oltchim. Liceu situat în centrul orașului, dispunând de toate dotările necesare bunei desfășurări a activității educaționale moderne, într-un adevărat campus școlar (având cămin, cantină, sală și teren de sport, o clădire cu numeroase laboratoare de profil, dotate corespunzător, pentru toate meseriile pe care le școlariza; altă clădire pentru ateliere, parc dendrologic, curte etc.)!
Trebuie să mai precizez că ne-am despărțit în cele mai bune relații, asigurându-ne reciproc de toate bunele intenții, de sprijinul neprecupețit pentru realizarea obiectivului comun al „salvării” imobilului liceului etc. etc. Și dus a / am fost!
25 iunie 2017 – Ludovic Orban la VaideeniSursa foto.
Scrisoare de dor rătăcită-ntr-un scrin de-ani de zile,
Peste galbenele-i fire
Uitarea-i zăbranic…
În cadrul discuției, i-am propus liderului liberal ca – ulterior – pentru ușurarea misiunii sale de vector al demersului nostru național, să-i remit câteva documente, pe adresa sa de e-mail, acte care l-ar fi putut edifica asupra justeții demersului nostru. Pe care s-ar fi putut întemeia demersurile liberale, făcute de la înalta tribună a Parlamentului, prin reprezentanții aleși ai vâlcenilor (un deputat, dl Cristian BUICAN) și un senator (dl Romulus BULACU).
Ceea ce am și făcut, imediat după acea discuție informală.
„PANA TIBERIU <panatiberiu2013@yahoo.com>
Către: ludovicpnl@yahoo.com
27 iun. 2017 la 21:01
• Bună seara,
Sunt …, profesorul din Râmnic care, duminică, la Horezu, v-a solicitat ajutorul pentru a vă face cunoscută grava problemă cu care ne confruntăm: desfiinţarea Liceului Tehnologic OLTCHIM din Rm. Vâlcea, ca urmare a manoperelor primarului GUTĂU Mircia.
Deja Consiliul Local – în şedinţa extraordinară din 16 iunie – a adoptat două hotărâri (date publicităţii luni, 26 iunie, pe site-ul primăriei) prin care a iniţiat trecerea imobilului (teren şi clădiri) în care fiinţează liceul din prima zi a existenţei sale (acum exact 50 de ani), din domeniul public al autorităţii locale în domeniul public al statului pentru ca, prin intermediul M.E.N. să-l încredinţeze spre administrare Universităţii din Piteşti, pentru filiala vâlceană a acesteia. Care de mai mulţi ani are activitate… zero! Fără perspective de mai bine. Schimbul făcut pe spinarea noastră ar permite primăriei (vorba vine!!!) să intre în posesia a vreo 28 de hectare şi anume imobilul dat Universităţii în anul 2008, prin H.G.R. nr. 918/2008.
Considerăm că singura soluţie fezabilă o reprezintă anularea respectivei hotărâri, pentru motivul că beneficiarul-administrator nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, enumerate la alin. (2) al art. 1 al hotărârii.
Vă rugăm din suflet să faceţi tot ce este omeneşte posibil pentru a mai avea o fărâmă de speranţă că strâmbătatea nu învinge întotdeauna.
Şi, mai ales, dacă nu vă cerem prea mult, daţi-mi un semn despre toate cele pe care le-aţi putea întreprinde pentru noi.
Vă remit un fel de INTERPELARE, căreia i-am anexat documentele despre care se face vorbire în text. În funcţie de dorinţa/ posibilităţile d-stră, vă stăm la dispoziţie cu tot ceea ce consideraţi că ne-ar putea sluji mai bine cauza: menţinerea unităţii noastre şcolare în imobilul actual.
CONDUCEREA LICEULUI ESTE… LIBERALĂ.
Vă mulţumim pentru solicitudine şi vă asigurăm de întreaga noastră gratitudine.
P. S.: Sigur că o să atacăm hotărârile în contencios, dar avem nevoie de ajutorul d-stră pentru a face ca această situaţie explozivă şi greu de controlat, să treacă dincolo de zidurile impenetrabile ale Parlamentului; şi să ajungă şi la urechile (înfundate!?) ale liderului suprem al stângii.
Aşteptăm cu înfrigurare veşti… bune.
Cu multă încredere,
Prof. Tiberiu M. Pană tel.: 074934_____
Fișiere atașate:
DADDY’S BACK 2017 material interpelare.docx – 110.8kB
Adresa lui GUTAU HG 918_2008 Admitere filiala Valcea 2016.pdf – 3.2MB
2017 Date comparative licee tehnologice din municipiu.pdf – 9MB
Inscrieri la filiala Rm. Valcea a Univ. din Pitesti (in 2016-2017).pdf – 4.3MB ”.
Ulterior, am continuat să-l alimentez pe liderul liberal național cu diferite materiale referitoare la această speță. Și… NIMIC! O tăcere totală s-a pogorât din înalt asupra relației noastre epistolare. Dacă între timp, dl ORBAN – sau vreun interpus de-al acestuia – ar fi făcut ceva, dacă ar fi urnit vreo acțiune sisifică la nivel național / parlamentar, n-ar fi fost nimic… Numai că, deși caut și acum cu speranță în căsuța mea de e-mail (vorba vine, că am renunțat demult s-o mai fac!), dl. ORBAN Ludovic nu m-a onorat cu nicio reacție!
Ca și cum habar n-ar fi avut despre această stare de lucruri!
Ca și cum politica la nivel înalt ar fi o chestiune privată, iar nu una care angajează o relație de corectitudine și reciprocitate între părțile contractante, răspunzând astfel pentru votul cerșit / obținut în alegeri!
Scrisoare de dor, mărturie-a iubirii tăcute
Şi-a speranţelor trecute
Odată, zadarnic…
Înainte de această dată și de această onorantă relație epistolară … unilaterală, (și ulterior acesteia), am purtat o intensă corespondență – pe aceeași temă – cu dl senator liberal Romulus BULACU. Și nu numai.
Iată doar un astfel de exemplu:
„PANA TIBERIU <panatiberiu2013@yahoo.com>
Către: Bulacu.romulus@gmail.com
14 iun. 2017 la 16:49
–– Mesaj redirecţionat ––
De la: PANA TIBERIU <panatiberiu2013@yahoo.com>
Trimis: Miercuri, 14 Iunie 2017 16:39:34
Subiect: INTERPELARE + SUPORT DOCUMENTAR
Vă salut,
Aveţi materialele promise:
– proiect/draft al interpelării
– materiale suport, pe care le puteţi, de asemenea, folosi:
– adrese (adresa Primarului Gutău către I. Ş. J. Vâlcea şi L. T. Oltchim) – prin care a solicitat avizul pentru schimbarea destinaţiei imobilului (teren şi clădiri ale liceului);
– H. G. nr. 918/2008 (asta-i cheia întregii afaceri!);
– statistici comparative etc. care situează L. T. Oltchim pe locul I între liceele tehnologice din municipiu;
– grafic – starea actuală a filialei vâlcene a Univ. din Piteşti (care are cel mult 30 de „studenţi”, înregimentaţi – formal – în anul universitar 2016-2017).
Ăştia-s morţi pe năsălie,
Iară COSTI şi GUTĂU fac slujba de… cununie!
Tot tămbălăul (distrugerea liceului de chimie: aproape 800 de elevi, 75 de salariaţi) se face pentru chestia asta: 28 de hectare de teren la… Vlădeşti (fosta unitate militară)!
Am rugămintea să mă ţineţi la curent cu demersurile pe care le faceţi pentru noi!
SUCCES ŞI… NU PREGETAŢI!
Cu încredere,
Fișierele atașate:
Mircia Gutău – un altfel de primar – (varianta 2016_2017).docx – 110.4kB
Adresa lui GUTAU HG 918_2008 Admitere filiala Valcea 2016.pdf – 3.2MB
Inscrieri 2016 filiala Valcea Univ. Pitesti.pdf – 4.3MB
2017 Date comparative licee tehn..pdf – 9MB ”
Și a rămas tot… ca-n gară! Deși, în timp, am continuat să-l alimentez și pe distinsul nostru senator cu toate cele care i-ar fi fost absolut necesare ca să deschidă gurița de la înalta tribună a Parlamentului, sau să cărcălească câteva slove despre această speță, doar în aparență oneroasă! Și asta doar pentru faptul că știam că privirea legislativă a domniei sale scruta orizonturi neaccesibile măruntelor noastre chițibușerii și subiecte (care păreau să fie unele…) de can-can local! Cum să-l inoportunăm pe alesul nostru cu asemenea subiecte de jelanie, deturnându-i atenția, focusată doar spre rezolvarea marilor probleme ale universului!? Cum să încerc să-l scot eu, un neica nimeni (!), din transa în care timp de 4 (patru!) ani l-au ținut ocupat doar astfel de subiecte trans… frontaliere!?
Când dânsul trebuie să-și drămuiască timpul și eforturile pentru a soluționa punctual problemele apărute în relațiile României cu Republica Columbia Marele Ducat de Luxemburg și Regatul Norvegiei!? Grupuri parlamentare de mare răspundere, din care dânsul face parte!?
Când dânsul, ca un adevărat legislator… minoritar, s-a întrecut în a face și – mai ales – semna o mulțime de proiecte de legi / propuneri legislative (vreo 47 la număr), în marea lor majoritate fiind născute… moarte!? Aproape toate fiind de interes major (!) pentru alegătorii săi din circumscripția electorală nr. 40 VÂLCEA! Dacă adăugăm și cele 6 (șase) moțiuni, al căror semnatar era și dl senator BULACU, se conturează imaginea unui adevărat EROU al neamului, care își canaliza eforturile în obținerea victoriei în bătălia necurmată cu… hidra PSD-istă! Partid care, „ca să reconstruim România”, trebuia să plece! Așa cum ziceau dânșii într-o astfel de moțiune! Și au… plecat! Și după… mai nimic! Doar un import masiv de SARS-CoV-2, altoit pe o impotență funciară a guvernului liberal de a face, muiată probabil și în teama de a nu pierde teren în perspectiva apropiată a alegerilor care bat la ușă! Ce și-or fi șoptit stimabilii guvernanți în bărbi, (alea pregătite pentru noi, populimea de rând, nu altele!): decât să pierdem alegerile, mai bine să-i lăsăm să se contamineze între ei și scapă cine poate – realizând astfel și imunizarea populației – decât să ne apucăm să dispunem instituțiilor abilitate ale statului să aplice sancțiunile prevăzute – tot de noi – pentru nerespectarea măsurilor stabilite pentru etapa stării de alertă! Asta DA atitudine politică responsabilă, față de obligațiile stabilite pentru orice guvernare prin Constituția României!
![]() |
Grupul parlamentar de prietenie cu Marele Ducat de Luxemburg | |
![]() |
Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Norvegiei | |
![]() |
Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Columbia |
Dacă ar exista vreun Toma necredinciosul / cârcotaș, care se îndoiește de laboriozitatea activității parlamentare a d-lui senator vâlcean BULACU Romulus, îl invit să cerceteze această secțiune a paginii sale de parlamentar, pentru a afla Cum a votat Bulacu Romulus în legislatura 2016-2020 (până în prezent, numai în şedinţele comune): Votul electronic
Și m-a tratat și distinsul nostru amic cu un dispreț total, nerăspunzându-ne la nici unul din repetatele noastre mesaje! Ca și cum n-ar / n-am mai fi existat! Ca și cum nu le-ar fi primit! Ca și cum le-am fi trimis în spațiul intergalactic, iar nu la adresa pământeană / oficială de e-mail a acestuia…
Și-am zis verde foi tutun / Haide să mai dăm un tun!
Numai că situația privind respectivul imobil este una care poate scăpa oricând de sub control, în condițiile în care deasupra guvernului planează sabia amenințătoare a promisei moțiuni a PSD-istului… Ciolacu, o recentă luare de poziție a prim-ministrului Ludovic ORBAN ne-a dat (material) de gândit și de scris!
Iată despre ce este vorba: pe 25 iunie 2020, la începutul ședinței de guvern din acea zi, dl Orban i-a cerut d-nei ministru ANISIE să se aplece „cu mai mare seriozitate pe solicitările autorităților locale privitoare la acordul pe care trebuie să-l dați ca anumite clădiri în care au funcționat școli, dar în care nu mai funcționează școli, nu mai există populație școlară, ei solicită să permiteți utilizarea acestor clădiri în alte scopuri”!
Orban s-a exprimat răspicat: „Foarte multe autorități locale au proiecte de centre, de diferite investiții, ei pot să folosească aceste clădiri, aceste active și cred că trebuie să analizați cu mare seriozitate toate solicitările autorităților locale pentru că este necesar să nu mai ținem active pe care n-avem capacitatea să le administrăm și care nu sunt folositoare pentru că nu mai există în momentul de față populație școlară. Da?” N. B.: O eroare: Nu ministerul educației „administrează” asemenea spații școlare, cum susține prim-ministrul, ci tot administrațiile publice locale… Dar pare prea complicat să știe, pentru un OM care oricum vrea să lase impresia că le știe pe toate! Să nu mai spun că acel „DA?” oferea și soluția pentru intervenția sa publică, din partea televizată, de la începutul ședinței de guvern! Chiar dacă d-na ministru nu spusese nici… pâs, a pus-o (preventiv) la punct; ca să vadă pipălul cine-i șeful târlei: „Eu zic să și urmăriți, pentru că există la ora actuală sute de solicitări din partea autorităților locale”!
Mass-media a apreciat ca fiind „bizare” aceste comentarii deplasate, precum și solicitarea intempestivă a lui ORBAN. În condițiile în care recomandările oficiale pe care ministerul educației trebuie să le aplice – în vederea deschiderii școlilor în toamna acestui an – prevăd, printre multe altele, diminuarea numărului de elevi dintr-o clasă/ grupă! Ceea ce nu se poate face prin disponibilizarea nejustificată – conform noilor cerințe prim-ministeriale – a unor spații de învățământ considerate până la izbucnirea și extinderea pandemiei de CoViD 19 – ca nemaifiind necesare pentru buna desfășurare a activității instructiv-educative din școli. Ori, în noile condiții, această situație se schimbă radical, respectivele solicitări trebuind să fie revăzute / reanalizate de către Inspectoratele școlare județene, în fiecare caz în parte!
Așa cum rezultă din dialogul încrucișat de mai jos, d-na Monica-Cristina Anisie a răspuns cu supușenie solicitării prim-ministrului:
Monica Anisie: „Da, domnule prim-ministru! Mâine (adică, joi, 26 iunie 2020, n. n.) o să am o videoconferință cu inspectorii școlari generali din toată țara și le voi transmite să se aplece asupra acestor situații.”
Ludovic Orban: „Eu zic să și urmăriți, pentru că există la ora actuală sute de solicitări din partea autorităților locale. Personal, oriunde mă duc, la orice întâlnire pe care am avut-o cu primarii, este o problemă care mi-a fost ridicată. În care sunt active care nu sunt lăsate de zona educației să fie folosite în alte scopuri în condițiile în care, repet, nu mai există nicio rațiune pentru a menține acel activ cu destinația școală sau destinație cu scop de educație. Da?”
Monica Anisie: „Da, și acele clădiri de cele mai multe ori nici nu mai sunt funcționale din punct de vedere al cerințelor.”…
Monica Anisie: „D-le prim-ministru, vă promit că mâine voi lua măsuri în această privință. Probabil că inspectoratele școlare în această perioadă au fost foarte prinse cu realizarea examenelor naționale. Le voi spune ca de luni încolo să se ocupe și de acest aspect.”
Urmărește dialogul dintre Orban și Anisie, de la minutul 36;20 al înregistrării de AICI
Ce se pare că scapă din vedere ditamai liberalul șef, este faptul că noi nu avem memoria faptelor la fel de scurtă. Cu vreo 12-13 ani în urmă, pe vremea când țara era tot captiva unei guvernări liberale (guvernul fiind prezidat de Călin Constantin Anton POPESCU-TĂRICEANU), pe vremea când economia națională „duduia” sub biciușca marelui bărbat de stat, ca urmare a unei solicitări formulată și acceptată în timpul grevei din sistemul educațional (desfășurată între 5-27 noiembrie 2007), s-a alocat un… miliard de euro pentru reabilitarea unităților școlare.
Pe considerente numai de ele știute, conducerile liberale de atunci ale inspectoratelor școlare au aprobat liste cu unități de învățământ aflate mai ales în unitățile administrative locale conduse de primari liberali / consilii județene având majorități liberale! Unități școlare în care s-au pompat bani cu nemiluita… Și ce să vezi!? În următorii 2-3 ani, multe din aceste unități școlare modernizate au rămas fără… obiectul muncii! Adică, fără… elevi! Și, plini de bunăvoință, guvernanții de atunci le-au închis, sau le-au pus la dispoziția… autorităților publice locale! Care le-au schimbat destinația, mintenaș! Iar altele, în care s-au pompat bani fără niciun fel de discernământ (tot din considerente politice, firește!), au rămas închise până în ziua de astăzi! Fără să-i tragă cineva la răspundere pe acei „administratori” iresponsabili…
Așa încât astfel de „istorii” se tot repetă pe meleagurile mioritice, deoarece memoria noastră istorică este una scurtă, fără să producă niciun fel de efecte în planul sancționării prin vot a celor responsabili pentru lucrul prost făcut sau făcut de mântuială!
Iar băieții ăștia gândesc pragmatic… Pentru că nu știu ce surprize neplăcute le poate rezerva viitorul lor electoral! Așa încât, aplică principiul ancestral al celui aflat într-o permanentă defensivă: ce-i în mână, nu-i minciună!
Pentru că, nu-i așa, cât timp este vorba de banul public, ăsta nu-i un subiect de interes general!
Pentru că, așa-i românul când se veselește prea mult! Indiferent de cauzele care îi produc astfel de stări euforice!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
Corina Chiriac – Scrisoare de dor (1987 – versuri de Aurel Felea, muzica de Ionel Fernic)
Margareta Pîslaru – Scrisoare de dor
Dorina Drăghici – Scrisoare de dor