De ce am hotărât să mă despart de facebook

 

Am crezut că nu mai pot / Fără feisbuc să mă scot

Relația mea cu facebook-ul nu a fost să fie una de lungă durată. M-am ferit cât am putut – precum Ucigă-l toaca de tămâie (!) – evitând orice astfel de contact… mijlocit! În timp – prin publicarea mai multor articole anti… – am manifestat public o atitudine extrem de critică față de această așa-zisă rețea de… socializare. Și, cred eu că pe bună dreptate.

În urmă cu mai bine de doi ani, am publicat mai multe asemenea articole încrâncenate, pornind de la realitățile jenante ale lumii înfățișate de această amăgitoare amestecătură de „prieteni virtuali”. Și mai aveam pregătite și altele, pe care le-am păstrat în portofoliu.

Mi-am propus să mă folosesc de rețea doar din momentul în care s-a năruit potențialitatea de a utiliza alte modalități de exprimare publică a unor gânduri despre unele…  intenții edilitare ale primarului Mircia GUTĂU. Cel care și-a propus să desființeze un liceu viabil – Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea – pentru a pune mâna-i hrăpăreață pe zecile de hectare (în spațiul a două foste unități militare, imobil care se afla la periferia orașului), deținute în folosință de Ministerul Educației Naționale – Universitatea din Pitești.  Universitate care, în schimbul renunțării la dreptul de folosință a acelui imobil (vreo 25-26 hectare de teren și alte numeroase construcții) și pentru exprimarea acordului său pentru realizarea acestui transfer din domeniul public al statului în cel al UAT Râmnicu Vâlcea, a cerut oficial să-i fie dat imobilul în care, de la înființarea sa, funcționa L. T. Oltchim!

Ceea ce am și făcut, timp de aproape un an de zile. Acestor impostori dedicându-le mai multe zeci de articole, împănate cu întreg materialul probator, în încercarea de a determina scoaterea din adormire a unor instituții ale statului. Instituții care sunt abilitate să cerceteze în ce măsură desființarea a două licee viabile se impunea, pentru satisfacerea poftelor… funciaro – pecuniare ale unui primar dovedit și condamnat – printr-o hotărâre definitivă – pentru asemenea… apucături.

Dacă și cu parcă / N-au loc în aceeași barcă!

Marți, 26 februarie 2019, am luat act de faptul că, la fiecare dintre cele peste 100 de articole postate de mine pe pagina mea de Facebook, mi-a apărut o consemnare lapidară: „Această postare încalcă Standardele comunităţii. Nimeni altcineva nu o poate vedea.” Text sub care apăreau alte două consemnări, transmițându-mi-se ca – la alegere – să procedez în consecință: „Nu este spam” și „Şterge această postare”!!! Ca și cum aș mai fi avut de ales.

Pe Inbox de asistenţă, care este locul în care, în calitate de utilizator Facebook „primeşti actualizări despre lucrurile pe care le-ai raportat; verifici şi răspunzi la mesajele de la Echipa de asistenţă; vezi mesaje importante despre contul tău”, mi s-a transmis următorul mesaj „Despre postarea ta, 26 feb., Nimeni altcineva nu va putea vedea postarea ta. Dacă doreşti să soliciţi mai târziu o verificare, poţi găsi postarea în cronologia ta”. Una dintre cele două postări pentru care se pretindea că încalcă una-alta, era un material distribuit pe 24 februarie 2019: BALADA MIORIȚELOR (LAH)OVARIENE – link care devenise inoperabil de pe feisbuc.

Material pentru care am primit o singură Notificare. Imediat am solicitat această… verificare (comunicând inițial că nu este… spam).

Celălalt articol era De ce atâta „tărăboi” cu… Scrisoarea anuală a primarului!? Pentru care mi-au fost trimise – de către vajnicii apărători ai moralității feisbuciste – 3 notificări!

Articol pe care îl distribuisem/ postasem pe Facebook (pe 21 februarie a. c.), însoțit de următorul comentariu:

„Chiar! Uite… de-aia!
Pentru că tot orașul a tăcut… mâlc.
Iar politicienii lui pește… congelat – ăia care consideră că oricum, trebuie să le vină rândul la guvernare, chiar dacă nu fac nimic pentru a ne convinge că mai… merită – stau ascunși prin hrubele politicii de cartier, consumând din agoniseala vechilor mandate și sinecuri. Așteptând ca disperarea oamenilor să depășească cota de avarie. Pentru a se urca din nou pe val!
Ce le trebuie lor… SCRISOAREA ANUALĂ A PRIMARULUI!?
Când ei se înțeleg atât de bine cu… primarul ALFA! Cel care, dacă se supără, așa cum a declarat în mod repetat, îi lasă fără niciun consilier local în municipiu!
Adevărul este că ar trebui să-i lăsăm noi la vatră și nu el! Că votul este tot la noi.
Aștept să-i văd la treabă și p-ăștia mai noi, cu caș la gură!

De ce… SCRISOARE!?
Răspundeți fiecare!”

5.3.2019 Cronofagie

O pâră la timpul ei / Îi dă hoțului temei!?

În aceeași zi, pentru fiecare dintre celelalte materiale incriminate, pentru care nu am primit nicio Notificaream activat prima indicație, pentru a-l asigura pe roboțelul de la capătul nevăzut al… inexistentului fir, că nici unul din acele articole nu este… spam! Și m-am pus pe așteptat, fără să-mi fac prea multe speranțe.

Roboțelul mi-a comunicat doar că: „Ne-ai anunţat că postarea ta nu era spam”!

În ziua următoare, 27 februarie 2019, am încercat să comunic cu roboțelul printr-un text mai articulat, în speranța că am să determin astfel o ființă umană, aflată acolo în soldă, plătită din banii pe care îi producem tot noi – utilizatorii rețelei – ca să mă bage în seamă. Comunicându-i pe larg ce și cum cred eu că stă treaba cu acuzația nedovedită, constând în… încălcarea de către mine a unor pretinse standarde ale comunității. Și iar… nimic!

Raportul tău, 27 feb.
Ieri, 26 februarie, am primit notificări privind suspendarea tuturor articolelor distribuite de către mine de pe blogul personal pe contul meu de Facebook. Precizez că materialele de pe blogul meu nu încalcă nici una dintre condițiile impuse utilizatorilor prin Standardele/ Politicile Facebook. Încă de ieri, 26 februarie, am comunicat faptul că niciuna din aceste postări nu este spam. Până acum nu am primit niciun răspuns, postările mele continuând să fie inaccesibile. Va remit acest mesaj cu speranța că o ființă umană va verifica și confirma exactitatea susținerilor mele. Și veți proceda în consecință. Aștept un răspuns argumentat pentru rezolvarea punctuală a acestei comunicări. Care să se refere strict la comunicarea/ solicitarea mea, nefiind un răspuns formal, remis printr-o comunicare standardizată.”
Raport la care  mi-a remis următoarele vorbe: „Răspunsul nostru, 27 feb.
Informaţiile primite de la tine vor fi utilizate pentru a îmbunătăţi Facebook. Îţi mulţumim că ţi-ai făcut timp să trimiţi un raport”.
Nimic despre… fondul problemei. Ca și cum vorbisem cu un… perete! Chiar cred că, în fapt, așa se și întâmplase! Bătusem la porți închise!

Pentru restul celor peste 100 de articole materiale postate (începând din luna martie a anului trecut), nu mi s-a comunicat nicio notificare. Doar am putut să iau – indirect – act, de faptul că fiecare dintre ele fusese (probabil!) raportat; și că paznicul  scrufulos, responsabil de apărarea moralității – într-o societate profund imorală – îmi sugera să(-mi) fac manu propria… tot una din alea două: să raportez (degeaba!) că nu este spam, sau să (mi) le… șterg de bună voie!

Și grijuliii feisbucieni, așa… ca din senin, îmi mai trimit un mesaj, considerând  poate că nu sunt suficient de edificat în legătură cu ce pot ei iremediabil să(-mi) facă: „Ce poți face. Află mai multe despre raportarea unei probleme”!

În care ÎMI POVESTESC… Ce se întâmplă când raportez ceva care nu funcționează pe Facebook? Cu un link încorporat în text, care te/mă duce direct la un… CENTRU DE AJUTOR. De unde ajung la Raportarea unui mesaj, care-mi oferă mai multe posibilități de informare, dintre care aleg… Ce ar trebui să fac dacă cineva mă intimidează, mă hărțuiește sau mă atacă pe faceebook?

Ca să aflu că: „Facebook îți oferă instrumente care te ajută să gestionezi situațiile în care ești victimă a intimidării și hărțuirii. În funcție de cât este de serioasă situația:

  • Șterge din lista de prieteni acea persoană. Doar prietenii de pe Facebook te pot contacta prin chatul Facebook și pot posta în cronologia ta.
  • Blochează acea persoană. Această acțiune nu îi va permite persoanei să te adauge în lista de prieteni și să vadă ceea ce distribui în cronologia ta.
  • Raportează persoana și orice conținut abuziv postat de aceasta.
Dacă cineva te deranjează în mesaje pe Facebook, află mai multe despre ce anume poți face.
… Dacă simți că ești în pericol iminent, contactează autoritățile locale.
Vizitează Centrul Facebook pentru prevenirea hărțuirii pentru mai multe informații, instrumente și resurse.”
Încerc să văd dacă mi se mai permite (mie!) legătura cu materialul de pe blogul meu și… canci!… Link blocat, cu următorul text, îndemnându-mă să mă reîntorc la pagina mea: „Nu poţi accesa acest link de pe FacebookLinkul pe care ai încercat să-l accesezi încalcă Standardele comunităţii noastre.
Și-i și văd cu ochii minții lor încețoșate, pe cei care au ales această generoasă variantă – pusă la dispoziție de Facebook – la care au recurs pentru a-și ascunde faptele imunde, cum se… gudură! Plini de recunoștință față de minunatele instrumente puse de facebook la dispoziția furilor profesioniști! Pentru a-i proteja de eventualitatea asumării și/ sau mărturisirii publice a unora dintre păcatele lor… lumești!

Pe mine m-ați… omorât / Cu textele ce-ați avut!?

Până în momentul publicării acestui text pe blog, nu s-a întâmplat nimic în sensul obținerii unei binemeritate reparații… morale din partea facebook-ului!!!
Care mi-a băgat și lăsat în ceață materiale care, precum nevasta cezarului, nu puteau nici măcar să fie bănuite de ceva! Cu atât mai puțin de încălcarea unor… standarde comunitare!
Acestea sunt cele două articole… pârâte:
Aceeași soartă au avut-o toate celelalte materiale/articole, postate de pe blog pe pagina mea de feisbuc.
Cum s-a întâmplat cu toate poeziile, absolut nevinovate, precum:
Sau cu articole omagiale, precum:
Sau cu toate articolele care tratau subiecte de istorie, precum:

BASARABIA – DRAGOSTEA MEA PIERDUTĂ (III)

BASARABIA – DRAGOSTEA MEA PIERDUTĂ (II)

BASARABIA, DRAGOSTEA MEA PIERDUTĂ… (I)

Atenţie! Istoria face şi paşi înapoi!

Nicolae CEAUŞESCU la 101 ani

(CIOR)DACII ARMIEI ROMÂNE

Sau altele, la fel de neangajante, precum:

Poate filantropia să salveze România!? (II)

Poate filantropia să salveze… România!? (I)

Liceul OLTCHIM: VIDEO – ÎNTÂLNIRE CU ABSOLVENȚI AI PROMOȚIEI 1978

Am constatat că nu mai puteam să postez nici materiale pe care nici măcar nu le… distribuisem anterior pe pagina mea de facebook, precum:

Arc peste timp. 160 de ani de la unirea Moldovei cu Valahia

Gânduri răzleţe despre un neica nimeni 

Ca și numeroasele articole (conținând materialul probatoriu necesar), dovedind   nelegalitatea desființării – „prin divizare totală” –  liceului Oltchim!

Oricum ar fi, nu mor caii când vor câinii, nici câinii când vor stăpânii!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ

_________________________________
Foto copertă: Steemit
John Lennon – Give Peace A Chance

 John Lennon/Plastic Ono Band – Working Class Hero