Pân-a pune de-o… odihnă / Liviu Dragnea n-are tihnă!
În martie 2018, la Congresul PSD, Nicolae-Liviu Dragnea declara patetic, ca și cum partidul pe care îl conducea – Partidul Social Democrat – nu trebuia să-și asume o mare parte din vină pentru felul în care arată sistemul educațional românesc: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat.”
Și continua, aparent… neutru: „România şi-a ratat proiectul de educaţie în primul rând pentru că l-a fragmentat politic. N-am ştiut să ducem la capăt un proiect solid şi unitar, inspirat din exemplul statelor care au reuşit. Am preferat să blocăm, să schimbăm, să întoarcem şi să experimentăm de fiecare dată când s-a schimbat guvernarea. Asumându-ne asta, trebuie să înţelegem că educaţia are nevoie de bani şi că banii investiţi în educaţie reprezintă cea mai bună afacere a unui stat civilizat.” Vorbe care ar fi sunat bine, dacă erau rostite de vreun invitat străin (eventual de un extraterestru, bun cunoscător al realităților educaționale autohtone!), dar doar simple lozinci propagandistice, atunci când sunt spuse de către liderul principalului partidul de guvernământ. Principalul vinovat pentru starea actuală a învățământului românesc.
Din 2016, de când se află la guvernare și și-a asumat în coaliție ministerul educației, PSD a plimbat degeaba pe la conducerea acestuia trei miniştri: Pavel Năstase, Liviu Marian Pop și Valentin Popa. Care mai de care mai… pafarist și mai analfabet funcțional! Cel puțin unul dintre ei, în încercarea de a edifica oarece, mai mult a stricat decât a construit (cel cu manualul unic, încredințat spre tipărire unei singure edituri de… casă a statului, cel cu manualele pentru educație fizică și sport etc. etc.)! Năzbâtios tare, dl ministru POP!
Scrisorica nepierdută / A urcat-o pe… redută!?
Pe 14 august 2018, într-o Scrisoare deschisă, d-na senatoare Andronescu susținea – printre multe alte castane administrate public cuplului de comici vestiți (în ale politichiei dâmbovițene) Dragnea – Dăncilă, că Guvernul prezidat de Vasilica-Viorica Dăncilă trebuie schimbat: „Se poate compara acest guvern cu guvernele anterioare ale PSD-ului? Se poate compara acest guvern cu guvernele Văcăroiu, Năstase sau Ponta? Nu, în niciun caz”. Referindu-se la Nicolae-Liviu Dragnea, d-na Andronescu credea că: „Pentru binele României şi pentru binele PSD-ului, preşedintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate şi maturitate şi să facă un act de mare curaj şi demnitate politică şi să se retragă din fruntea partidului. Motivele sunt suficiente, le ştim cu toţii şi nu le voi expune acum”. După care, declara că este sigură că nu poate să mai ocupe postul de ministru al educației, asigurându-ne verbal că domnia sa nu este de vânzare!: „Nu am primit această propunere. Cum v-aţi putea închipui după scrisoarea pe care am trimis-o? 110% sau cât vreţi dvs peste 100% nu se va întâmpla să mi se propună funcţia de ministru al Educaţiei. Eu nu sunt de vânzare”!
Ți-ai găsit! Între timp se pare că s-a stabilit și… prețul corect pentru a o readuce pe d-na Andronescu în rândurile cadrelor de nădejde ale partidului! De la care nu mai era de făcut decât un singur pas până la instalarea acesteia la conducerea ministerului educației. Pas care a și fost făcut la începutul lunii noiembrie 2018.
Din scârnă, mucezeală și puroi / O să fac lege nouă pentru voi!
Spre sfârșitul lunii noiembrie 2018, anunțându-ne intenția elaborării unei noi legi a educației, d-na ministru declara: „O să facem în așa fel încât să o terminăm la data la care este planificată. Vom constitui grupuri de lucru şi în aceste grupuri de lucru, vom face apel la toţi cei care sunt determinaţi să vină în întâmpinarea unei legi moderne. Eu cred că viitoarea lege a învăţământului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Atunci, dacă da, trebuie să ne uităm în programele şcolare astfel încât acest lucru să se întâmple. Niciunul dintre cei şcoliţi acum nu cred că o să aibă, în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei, un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă. Să nu le ia ca pe nişte şocuri cărora nu pot să le facă faţă”. Nu erau decât niște banalități jenante, domnia sa neexprimând nicio idee măcar despre cum ar trebui să arate noua lege! Pentru că altfel ne-ar fi spus-o! Și a continuat în același stil… didactic, fără să spună, de fapt, nimic! „Al doilea aspect, cred că şcoala trebuie să-i dea celui şcolit acele achiziţii culturale care să-l facă să înţeleagă. În al treilea rând, cred că şcoala trebuie să-i dea acele achiziţii în cunoaştere, să-l profesionalizeze pentru a exercita muncă utilă în societate”, a blă-blăit în continuare ministrul educaţiei. Exprimând sunete guturale despre obiective generale și principii care figurau în actuala lege a educației; pe care d-na Andronescu a masacrat-o până la… neantizare!
Cu acel prilej declara că noua lege o să fie gata până în iunie 2019, anunţul iniţial fiind făcut nu de către dânsa, ci de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Cel care a declarat – la aceeaşi dezbatere despre educaţie de la Parlament – că noul act normativ va fi gata până în iunie 2019.
Vezi articolul de la link-ul: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-22835398-ecaterina-andronescu-vrea-noua-lege-educatiei-pana-iunie-anul-viitor-scoala-profesionalizeze-elev-pentru-exercita-munca-utila-societate.htm
Pe 8 decembrie 2018, d-na Ecaterina Andronescu a declarat (la Universitatea Politehnică din București) că până la finalul lunii ianuarie 2019 va pune în dezbatere publică o nouă lege a educației: „Eu vreau să lansez un draft de lege probabil spre sfârșitul lunii ianuarie ca să fie în dezbatere din ianuarie până în martie și vreau să discut cu toată lumea, cu grupurile parlamentare, cu părinții, profesorii. Ieri am avut întâlniri cu reprezentanții Federației Asociațiilor de Părinți, cu Coaliția pentru Dezvoltarea României. Și de la fiecare culegi câte ceva.” Spuse din care aflam că, după întâlnirile enumerate, în efortul creativ presupus de elaborarea noii legi, d-na ministru culege… de la fiecare câte ceva! Cu ce s-o alege, o să vedem la urmă!
Referitor la Proiectul România Educată (1) al președintelui Klaus Verner Iohannis, d-na Andronescu a spus că nu vrea să creeze conflicte și că, dacă vor exista părți bune, acestea vor fi incluse în proiect noii legi a educației: „Cred că toți cei care au ceva de spus cu privire la educație trebuie să spună și cei care sunt în situația să decidă la momentul acela considerând toate opiniile. N-ai cum să le știi pe toate. Poate veni o idee dintr-o școală, o idee la care nu te-ai gândit. România Educată este un program pe care președintele l-a lansat. Cred că trebuie citit și ce este bun mers mai departe… Nu vreau să dezvolt situații conflictuale. Școala are nevoie de înțelegere din partea tuturor. Sunt idei pe care nu ai cum să nu le citești, să le iei în seamă, iar dacă sunt transformabile în lege să le pui în lege, nu este asta o problemă.”
Cam așa o să arate / Așa-i că vă dau pe spate!?
Referitor la intențiile reformatoare ale acesteia, din vreascurile puse până acum pe focul abia pâlpâind al viitoarei reforme a educației, din viziunea astrală a d-nei ministru, am reținut câteva intenții aparent ferme ale acesteia, așa cum rezultă – printre altele – din interviul pentru HotNews din 28 decembrie 2018 (2):
- Despre admiterea în liceu: Din 2001, de când facem repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit şi mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul… dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui…
N.B.: Examenul de admitere în liceu era prevăzut în actuala lege a educației; și tocmai „liceele bune” – invocate de către d-na ministru – și-l doreau/ doresc! Ca să se aleagă apele de uscat, printr-un examen de admitere, așa cum era înainte de 1989! Când restul copiilor neadmiși astfel în clasa a IX-a (la liceul la care doreau să-l frecventeze), erau repartizați centralizat, în cadrul unor ședințe publice – în ordinea mediilor și a opțiunilor individuale – pe locurile rămase libere la celelalte unități școlare din localitate/ județ! Ideea unui examen pentru trecerea de la clasa a X-a la a XI-a îi sună mai bine (așa era înainte de 1989!)! După care își dă (probabil…!) seama că actuala lege a educației prevede… generalizarea învățământului liceal din anul școlar… 2020/2021! Adică, peste un singur an școlar! Așa că, i s-a dus pe apa Sâmbetei și ideea asta… reformatoare!
- Despre Bacalaureatul diferențiat: Personal nu cred că trebuie să stricăm bacalaureatul naţional aşa cum este, merge bine, cei care promovează fac faţă mai departe. Deci, practic n-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală.
N.B.: Bacalaureat diferențiat există și la alții, nu asta-i problema. Numai că, în ce ne privește, am bănuiala că d-na ministru reia o mai veche și dragă idee fixă a dânsei, având în vedere folosirea atribuțiilor funcției sale doar pentru a găsi modalitatea legislativă… optimă pentru a crește (cu orice preț!) numărul absolvenților de liceu cu bacalaureat! Care să devină carne de tun pentru pseudo-universitățile rămase fără obiectul muncii după limitarea posibilității de fraudare a examenului de bac, din momentul introducerii camerelor de filmat în sălile de examen! Fiind dispusă să o facă – așa cum s-a manifestat public și anterior – indiferent de consecințele pe termen mediu / lung ale acestei măsuri legislative!
- Grija față de omul nou: … la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi.
N.B: D-na Andronescu ar fi trebuit să știe – dar asta este mai greu de făcut după ce tot dânsa, într-un mandat anterior, a distrus învățămâmtul profesional – că și liceele tehnologice produc (sau ar trebui să producă) tot meseriași profesioniști! În funcție de domeniu, specializare etc. Dacă absolvenții unei școli profesionale dobândesc un certificat de… muncitor calificat (ca și absolvenții ciclului inferior al liceului tehnologic), absolvenții unui liceu tehnologic obțin calificarea de… tehnicieni în respectiva meserie! Calificări care, conform COR (Clasificarea ocupațiilor din România) și Nomenclatorului CAEN de meserii (pentru meseriile enumerate alfabetic, de la codul 321201 – tehnician agronom cercetare, la codul 321305 – tehnician zootehnist exploatare), sunt meserii / calificări care se obțin la absolvirea – și fără bacalaureat a – unui liceu… tehnologic! (3)
Punând cap la cap aserțiunile de până acum ale d-nei ministru, reiese cu prisosință că:
1. La unele licee tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat (care să fie mult mai… permisiv, desigur! n. n.);
2. La alte licee tehnologice, unde nu ia nimeni Bac-ul, poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională! Enunțând o asemenea idee, d-na Andronescu manifestă un comprtament și mai… anti-educațional decât cel al lui Petru Daniel Funeriu! Cel care, ministru fiind, dispusese să se amputeze cu câte o clasă a IX-a planurile de școlarizare ale liceelor tehnologice aflate într-o asemenea situație. Masură care nu a mai apucat să fie și aplicată, din cauza schimbărilor produse la nivelul guvernului / ministerului educației în primăvara anului 2012!
Ca să faci o facultate / Nu contează bacul, frate!
Aserțiunea următoare a d-nei ministru este de tot… haiul și buhaiul: nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii! Adică, vezi Doamne, copiii care absolvă un asemenea liceu, fără să fi reușit să promoveze examenul național de bacalaureat, sunt… nepregătiți! Și nu vor fi angajați de către agenții economici! O mult mai veche marotă a doamnei ministru (afirmată plenar în timpul ministeriatului său din 2012, cât și ulterior, în încercarea de a justifica hărtănirea legii educației), folosită pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor aparținătorilor loazelor de toate felurile! De fapt, o falsă problemă, pe care am încercat să o lămuresc public cu ceva timp în urmă, atunci când am explicat această atitudine a d-nei ANDRONESCU:
«Câteva cuvinte despre intenţia manifestă de d-nei Andronescu de a introduce Bac-ul diferenţiat. Ca şi cum nu domnia sa ar fi desfiinţat şcolile profesionale (în 2003) şi S.A.M.-urile (Şcolile de Arte şi Meserii, în anul 2009), canalizând astfel „pleava” învăţământului gimnazial spre liceele tehnologice (fostele grupuri şcolare), prin păgubosul sistem al repartizării computerizate (introdus tot de către d-na Andronescu, în anul 2003, prin colaborarea „fructuoasă” cu SIVECO)! Astfel s-au trezit elevi de liceu copii care aveau note cu mult sub cele promovabile la disciplinele la care se susţineau teste/ teze naţionale. Şi care nu au avut şi nu au nimic în comun cu meseriile şi profesiile din şcolile în care au ajuns absolut din întâmplare.
Ce nu ştia/ sau se făcea că nu ştie d-na ANDRONESCU, atunci când îi deplângea retoric pe absolvenţii de liceu, care, vezi Doamne, nu se pot angaja pentru că li s-ar reproşa de către patroni că nu au diplomă de Bacalaureat, este că absolvenţii primesc un Certificat pe care sunt specificate filiera, profilul şi specializarea pe care le-au urmat. Absolvenţii (inclusiv cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat!) mai primesc un „Certificat de calificare profesională Nivel trei”, dobândit în urma promovării examenului de certificare a competenţelor profesionale (act care le permite să pretindă ocuparea unui loc de muncă în specialitate, încercând să facă dovada faptului că stăpânesc competenţele atestate formal de acest certificat).
Nu diploma de Bac îl interesează pe angajator, ci măsura în care angajatul (absolvent de liceu!) poate face dovada practică a stăpânirii competenţelor pe care le presupune acel loc de muncă. Asta se fac că nu pricep toţi PSD-iştii care „uită” că atunci când se aflau în opoziţie, au promis tinerilor un milion de locuri noi de muncă, sau bani mai mulţi pentru nemuncă! Promisiuni care nu au fost onorate.
Iar intenţia d-nei Andronescu, (exprimată în anul 2012, pe vremea când era ministru al Educaţiei) de a introduce în cadrul Bacalaureatului profesional şi elaborarea/ susţinerea unui proiect, reflectă nostalgia unei profesoare cu vechi state, care ştia că prin cotloanele cabinetelor metodice/bibliotecilor din şcoli, după o cotrobăială sistematică, mai pot fi găsite şi ar putea fi reabilitate pseudo-proiectele elaborate de absolvenţii din anii ʼ70 – ʼ90. Ani din secolul trecut. Proiecte care, puţin „fardate”, ar putea sluji în continuare unor interese… pecuniare. Nu contează că „absolventul” actual, care abia reuşeşte să ţină pixul în mână, ar compila sârguincios tomuri antice; şi chiar dacă ar face-o, acesta ştie că nu ar păţi nimic, deoarece nici altora care au făcut-o înaintea lui – mai spilcuiţi şi (cu muuult) mai sus puşi – nu li s-a întâmplat nimic. Deoarece au aflat că fapta acelor compilatori dovediţi a încercat să fie justificată public chiar de către ministrul de atunci al Educaţiei!» (4) Am citat in extenso dintr-un articol al nostru, publicat pe 6 aprilie 2015! Dar care este atât de actual! Și urmările celor scrise de noi în urmă cu aproape 4 ani se vor vedea – cât de curând – în promisul proiect al legii pesedisto-aldisto-udemeriste a… educației naționale (sanchi!)!
Și hârșita d-nă mai… strecoară una de… nefăcut, atunci când spune cu toate vorbele că societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi! Întorcând pe dos ceea este un loc comun! Și anume faptul că… școala românească nu are cum să arate mai bine decât arată societatea care o… produce! Cum este cunoscut și faptul că politicienii de carieră / politrucii – din rândul cărora provine și d-na ministru – nu pot să fie altfel decât societatea românească din rândurile căreia au emanat! Dacă politicienii și-ar fi îndeplinit obligațiile asumate în campaniile electorale, alocând procentul legal pentru educație – de minimum 6% din PIB – și societatea românească ar fi arătat altfel! Nefăcând-o, culeg acum roadele a ceea ce au semănat timp de aproape trei decenii!
- Despre profesorii cu rezultate slabe la Bac, consideră că: … un proces de evaluare trebuie să gândim. L-am mai făcut în 2009, din păcate nu s-a aplicat, şi va trebui să găsim formula unei salarizări diferenţiate. Pentru că, dacă un profesor are clasa excepţională, cu efortul lui, pentru că încercăm să măsurăm progresul şcolar, n-ai cum să-l preţuieşti mai mult, n-ai cum să nu-l recompensezi cumva faţă de altul care nu depune niciun fel de efort.
N.B.: Într-un acces de sinceritate, într-o construcție verbală… abramburicată, d-na ministru ne spune că, în vederea salarizării diferențiate a personalului didactic, în anul 2009 a mai copt un asemenea sistem de evaluare. „Proces” de evaluare pe care are intenția de a-l „gândi” și acum! Madama ar trebui să înțeleagă faptul că – în apropiata perspectivă a generalizării învățământului liceal – nu toate loazele sunt capabile de performanțe școlărești înalte! Chiar dacă interesul pseudo-universităților care vor să-i școlarizeze cu orice preț (plătit de stat, sau de… client!), este unul eminamente… pecuniar! Asta nu mai poate exprima în clar d-na Andronescu! Și anume faptul că (în actuala sa trecere prin minister) are și misia de a găsi și folosi orice cale – chiar împotriva interesului național – de a crește cu anasâna numărul absolvenților de liceu cu bacalaureat! Care să devină masa de manevră a unui partid interesat mai mult de satisfacerea poftelor personale ale unora dintre membrii săi, decât de împlinirea dezideratelor țării!
- Despre şcolile profesionale: Vom creşte numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut (o… gogoriță prin care încerca să-și justifice solicitarea despre care fac vorbire mai jos, n. n.). … la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii.
N.B.: Și de-abia devenită ministru, parcă într-un nou acces public de… diletantism acutizat, pe 12 decembrie 2018, s-a apucat să pretindă oficial inspectoratelor școlare județene să mărească artificial numărul claselor de învățământ… profesional la 35%, din totalul claselor pe care urmau să le propună spre aprobare ministerului, prin proiectele planurilor de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020! Deși nu existau suficiente oferte acoperitoare din partea operatorilor economici, iar perioada în care aceștia puteau face asemenea solicitări expirase de vreo… 3 (trei!) săptămâni! Să fi fost doar reacția extrem de… tardivă, cu eventual rol reparator, a persoanei care – tot în calitate de ministru al educației – în anul 2003, desființase această (atât de necesară!) formă de învățământ!? Este posibil să se fi dorit a fi doar o mișcare strategică, pentru a încerca astfel să mai lipească un ciob la sfărâmata-i imagine publică!
- Cursuri remediale: cursurile remediale care trebuie să înceapă din anul 3 şi să continue până la clasa a VIII-a, pentru că noi nu putem să-i lăsăm pe aceşti copii atât de rămaşi şi cu ecartul acesta de la ce ar trebui să ştie atât de mare. Deci, din punctul acesta de vedere, lucrurile sunt limpezi.
N.B.: Se pare că d-na ministru are în intenție organizarea de asemenea… cursuri / pregătire remedială și la liceele tehnologice, acolo unde „promovarea este mică” și unde „nu ia nimeni Bac-ul”! Exprimând asemenea false îngrijorări și preocupări, d-na pritocește vorbe calpe, nespunând nimic de unde o să găsească resursa financiară pentru ca – o dată efectuate – să poată și plăti aceste ore! În condițiile în care nu are nici posibilitatea introducerii acestora în norma didactică (tot din motive de ordin… pecuniar)!
Vezi, pe larg, la link-ul: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-22886521-video-ecaterina-andronescu-declansam-examen-admitere-liceu-pare-absolut-neacceptat-cum-schimba-bacalaureatul.htm
Asemenea baliverne – ca problematică și soluții (!) – îi umblă prin cap și-i stau pe limbă d-nei ministru a educației! De fapt, așa cum rezultă cu prisosință din acest material, dânsa nu exprimă nimic coerent, nimic articulat sistemic, pentru a răspunde punctual unor presupuse nevoi sociale noi! Oferind astfel soluții reformatoare viabile, care să fie determinate exclusiv de necesitatea imperioasă de a pune de acord unele prevederi legale vetuste (din actuala lege a educației), cu eventuale… realități socio-economice noi, din România zilelor noastre!
Poate că d-na Andronescu, aflată la vârsta la care – profesional și moral – ar fi trebuit să predea (de bună voie și nesilită de nimeni!) armele uzitate la un asemenea nivel al jocului politic, nu are decât un singur scop nedeclarat: să-și împlinească pohta de a-și lega numele de o nouă lege a învățământului! Împlinindu-se astfel și așteptările programatice ale liderului său suprem, cel care și-a dat girul pentru a fi unsă în această funcție!
Despre alte intenții reformatoare ale d-nei ministru Ecaterina Andronescu, așa cum rezultă din declarațiile de presă ale acesteia și/sau din documente programatice, în episodul următor.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
__________________________
(1) Lansat în dezbatere publică pe 5 decembrie 2018, Raportul România Educată cuprinde şapte mari teme: Cariera didactică; managementul educaţional; reducerea abandonului şcolar; învăţământul profesional şi tehnic; învăţământul superior; educaţia timpurie; evaluarea elevilor şi studenţilor. Fiecare dintre cele şapte teme are câte un raport tehnic propriu, iar toate aceste documente au fost puse în dezbatere publică pentru trei luni. După această perioadă, preşedintele Klaus Iohannis va chema la consultări toate partidele politice, pentru a încerca să ajungă la o viziune comună asupra educaţiei din România.
În cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni a fost lansat şi site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare şi unde toţi cei interesaţi pot să transmită opinii şi sugestii.
Referitor la reacțiile produse de Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul festivității de deschidere a anului școlar preuniversitar 2018-2019 (rostită pe 10.09.2018, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia), vezi materialele de la link-urile: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-22694163-daniel-funeriu-reac-discursul-lui-klaus-iohannis-simt-jignit-discursul-prin-care-baga-toate-schimb-rile-din-educa-sub-umbrela-reformitei.htm
(2) Vezi înregistrarea integrală VIDEO, de la link-ul: https://www.youtube.com/watch?time_continue=99&v=YyCagg86NOo
(3) Vezi și Lista ocupațiilor din COR în ordine alfabetică, filele 91-94, de la nr. 4.025 (tehnician acustician – audioprotezist) la nr. 4.171 (tehnician – operator la roboți industriali), la link-ul:
Dă clic pentru a accesa ISCO_08_lista_alfabetica_ocupatii_cor_112018.pdf
(4) Din ciclul „Fals tratat de vânătoare a fraiereştenilor” Abramburica, veşnic rătăcitoare între trecut, prezent şi… viitor (I) – publicat pe 06.IV.2015 – la link-ul:
Postaci decenți și punctuali care, referindu-se la rolul pe care îl va avea d-na ministru în elaborarea unei noi legi a educației, exprimă gânduri coerente:
„Ești un coșmar pentru educația din România. Un Ion Iliescu în variantă feminină. N-ai făcut nimic decât să-ți urmărești interesul personal, acela de a rămâne lângă ciolan, indiferent de cât rău ai făcut sistemului de educație. Partea cu adevărat proastă e că nu mai scăpăm de tine.”
„Același limbaj de lemn care nu spune nimic. Cati a îmbătrânit cu aceleași clișee verbale. Nu înțelege că nu are calibrul necesar, nici profesional și nici uman, ca să facă o schimbare pozitivă.
Lasă-neeeee, lasă-neeee!”
„A măcelărit cu ordonanțe legea educației din 2011 a lui Funeriu.”
(Sublinierile din text ne aparțin, n. n.)
Pingback: Olé, olé, olé, olé / Andronescu nu mai e! – Periegheze