Nemuritoarea Abramburica și faptele ei de arme… (anti)educaționale! (I)

 Liviu-a apelat la mine / Să vă fie din nou bine! 

Prima funcţie ocupată de Ecaterina Andronescu în Ministerul Educaţiei a fost cea de secretar de stat pentru învăţământ superior, în intervalul 1995-1996. Apoi, în perioada 28 decembrie 2000- 19 iunie 2003, a fost ministrul Educaţiei şi Cercetării, dar nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit fiind revocată în iunie 2003 de premierul de atunci, Adrian Năstase. Andronescu a revenit la conducerea Ministerului Educaţiei, în 22 decembrie 2008, în Guvernul format de PDL şi PSD, părăsind funcţia odată cu plecarea social-democraţilor de la guvernare (la 1 octombrie 2009). Începând cu 2 iulie 2012, a deţinut, până la 21 decembrie 2012, funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta I.

Ecaterina Andronescu este parlamentar, fiind deputat în legislaturile 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 şi senator începând cu legislatura 2008-2012. De la data de 12 octombrie 2009 a ocupat funcţia de vicepreşedinte în cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, ulterior devenind președintele acesteia. La 6 februarie 2014, numele său a apărut pe lista propusă de PSD pentru alegerile europarlamentare din 25 mai 2014. După alegerea sa ca europarlamentar, considerând că-și îndeplinise misiunea de „locomotivă”, a demisionat din această calitate. În mai 2014, Ecaterina Andronescu anunța ca renunță la mandatul de europarlamentar pentru că în țară are de făcut o lege a învățământului. (Sursa)

Cine seamănă, culege / Să vă dea Kati o lege!?

Deviza care a însoțit peripețiile și chinurile nașterii unei noi legi a educației, marotă a tuturor antibăsiștilor de pretutindeni, era asta: mai bine fără de lege, decât cu o așa lege! Și au carotat-o cât au putut de mult și de… rău! Dacă până acum n-au fost în stare să facă alta, au modificat-o într-atât (făcând-o astfel… neaplicabilă!) încât din Legea educației naționale nr. 1/2011 a mai rămas doar o biată și nereușită… caricatură!

Despre chinurile (ne)facerii noii lor legi, vezi partea din articolul despre Informații de background – Cum a evoluat ideea implementării unei alte legi a educației, la link-ul: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20134197-cum-arata-viitoarea-lege-invatamantului-nasita-ecaterina-andornescu-acordul-sindicatelor-revenire-treapta-clasa-examen-admitere-liceu-facultate.htm

Citește mai mult despre cum era să redevină ministru al educației – pentru a patra oară – după câștigarea alegerilor parlamentare (din decembrie 2012) de către USL, coaliția de guvernare din care d-na Andronescu făcea parte:   /adevarul.ro/educatie/scoala/ministru-de-serviciu-educatie-ecaterina-andronescu-avansata-patra-oara-sefia-ministerului-1_50d079fa596d72009112c088/index.html

Dragnea si KatiNicolae Liviu Dragnea și Ecaterina Andronescu 

În ce privește recenta numire a d-nei Ecaterina Andronescu ca ministru al educației, considerăm că nu poți să croiești viitorul neamului cu o persoană care, peste doar câteva zile, împlinește frumoasa vârstă de… 71 de ani! Cu atât mai mult cu cât, trecând de mai multe ori – și la vârste mai… fragede – prin aceeași funcție, cea de ministru al educației, nu a dovedit că ar avea competențe manageriale și o viziune strategică cu bătaie lungă pentru scuturarea învățământului românesc de toate tarele trecutului. Cu atât mai puțin să reușească să-l îndrepte acum spre un viitor modern.

Chiar de-ar fi să cad în nas / Fără lege nu vă las!

Nefiind să fie atunci ministru, din anul 2012 d-na Kati a rămas senator, a preluat președinția comisiei de specialitate din Senat, s-a apucat de frământat, și a pus la dospit textul unei noi legi a educației! Pe care a tot ținut-o în vitrină, până prin anul 2015. Când a simțit că a sosit momentul prielnic ca să o scoată în lume. Să cadă boborul pe spate de extazul produs de năzdrăvăniile fără pereche pe care d-na Andronescu intenționa să le… implementeze prin lege!

Extragem in extenso din articolul Cum va arăta viitoarea lege a educației, nășită de Ecaterina Andronescu cu acordul sindicatelor: O revenire la treapta de la clasa a X-a, examen de admitere la liceu și BAC profesional, (publicat în HotNews.ro din 14 mai 2015, autor Raluca Pantazi), aflat la link-ul:

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-20134197-cum-arata-viitoarea-lege-invatamantului-nasita-ecaterina-andornescu-acordul-sindicatelor-revenire-treapta-clasa-examen-admitere-liceu-facultate.htm

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro pentru a afla care este proiectul de lege pe care se purtau discuțiile în acel moment, ministrul Sorin Cîmpeanu afirma: „Este proiectul aflat pe agenda Parlamentului; pornim de la o bază și vom vedea care va fi rezultatul dezbaterilor și cât de mult sau de puțin va semăna varianta de la finalul dezbaterii publice cu cea existentă acum. Proiectul de lege va trebui să includă solicitările/ așteptările cadrelor didactice, elevilor, studenților și angajatorilor, într-o manieră echilibrată și coerentă, fără a neglija în niciun fel elementele de progres generate de legislația în vigoare în acest moment în domeniul educației”. De fapt, în spiritul vremurilor politice în care ministeria, Cîmpeanu vorbea mult și nu spunea nimic!

Întrebat care erau elementele de progres din legea nr. 1/2011 pe care le va păstra în proiectul viitoarei legi a educației, ministrul de atunci al educației a răspuns tot… sibilinic: „Sunt multe lucruri pe care nu numai eu, ci majoritatea celor implicați în educație le consideră a fi corecte, necesare și binevenite, după cum sunt alte lucruri ce trebuie revizuite; o enumerare a acestora depășește cu siguranță cadrul unei simple discuții; în același timp, ce pot să vă spun este că nu susținem schimbări bruște, care ar putea să destabilizeze un sistem de importanța celui al educației”!

Chiar dacă faci rău sau bineSindicatul te susține!

Simion HancescuSimion Hăncescu
Foto: Agerpres

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ), a declarat pentru HotNews.ro că draftul legiinu a fost discutat cu noi, este promisiunea doamnei Andronescu. … Au fost discuții din 2009, din 2010. O să ne apucăm de o nouă lege a educației, dar nu știm care este draftul”.

Tot dl Hăncescu afirma atunci – pentru HotNews.ro – că principalele modificări ce vor fi introduse în sistemul de educație sunt: „reintroducerea examenelor de admitere la liceu – s-a demonstrat ca orientarea școlară a fost greșită, eventual treapa la clasa a X-a, admitere la facultate, regândit sistemul de evaluare, inclusiv evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a care sunt inutile, o pierdere de timp.

Școala profesională este o altă temă, având în vedere că s-a ales praful de sistem. Trebuie investit mult aici. Liceele tehnologice sunt o prostie, trebuie școli profesionale în care să fie angrenați agenți economici”, a adăugat Hăncescu, fără a lămuri dacă este vorba despre susținerea școlilor profesionale în sistem dual, introduse prin Legea educației naționale nr. 1/2011, sau despre un alt sistem.

Președintele FSLÎ a susținut că și „formarea inițială trebuie regândită, pentru că unui dascăl – după 20 de ani – trebuie să îi dai șansa să facă și altceva, să se poată ocupa de elevii buni, de elevii cu probleme la învățătură”.

 Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE), a declarat că „o modificare foarte importantă este următoarea: legea 1/2011 nu face nicio referire la un statut al personalului din învățământ; este o lege care cuprinde doar drepturile elevilor și ale părinților. O lege care îmi exclude cel mai important actor este o lege proastă. Prin lege a fost abrogat fostul statut al cadrului didactic”.

inchideMarius Nistor

Discuțiile nu s-au declanșat doar acum câteva săptămâni, proiectul unei noi legi a educației este stipulat și în acordul cu guvernul [acord prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, încheiat cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale, pe 27 octombrie 2014, de Guvernul Ponta cu sindicatele și cu fostul președinte al Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu – n. n.] și este acordat termen 30 iunie 2015 până la care să fie adoptat proiectul noii legi a educației cu acest statut. Asta înseamnă ca până la 30 iunie să fie adoptat proiectul noii legi a educației, adoptat ca proiect la nivel guvernamental. Va fi în dezbatere publică de la 1 iunie la 30 iunie”, a adăugat Marius Nistor.

Marius Nistor a precizat ca draftul noii legi a educației era în acel moment la comisia de învățământ a Senatului [al cărei președinte era d-na Ecaterina Andronescu – n. n.]. Este un proiect de lege din 2009 care a intrat la sertar, odată cu apariția legii care mai târziu avea să devină 1/2011.

Liderul sindical a mai declarat pentru HotNews.ro că „ar trebui gândit foarte serios” introducerea unui Bacalaureat profesional: „Nu pot intra în amănunte, pentru că nu am început discuțiile concrete, nu știu dacă este vorba despre proiectul Ecaterinei Andronescu sau de altele. Ne trebuie bacalaureat diferențiat, altfel gândit”, a mai afirmat Nistor.

Referitor la aceste intenții… reformatoare ale d-nei Ecaterina Andronescu, deduse din spusele liderilor sindicatelor reprezentative din educație, având în vedere și antecedente din activitatea ministerială a acesteia, redacția făcea următoarele precizări:

  • Nota Redacției: Amintim că Ecaterina Andronescu a susținut în 2012 un proiect care le dădea elevilor de ales între Bacalaureatul Național, diplomă cu care să poată da la facultate, și Bacalaureatul Profesional, care să nu le dea drept de acces în universități.
  • Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane a declarat ca toți angajatorii vor ști că Bacalaureatul Profesional este o invenție peste noapte și că nu va avea „absolut nicio consecință” din punctul de vedere al angajatorului (detalii aici), iar coordonatorul lotului olimpic național de Matematică a avertizat ca vor exista presiuni ca și acest Bacalaureat Profesional să fie folosit pentru universitățile tehnice, ceea ce ar fi un mare dezastru (detalii aici).
  • Traian Băsescu a întors atunci legea de la promulgare (detalii aici)”.

Întrebat dacă Bacalaureatul profesional pe care îl susține nu va sabota școlile profesionale – (întrebare care este de mare actualitate în contextul intențiilor reformatoare ale d-nei ministru Andronescu: cine va mai alege școala profesională, dacă poate face liceul și obține garantat o diplomă de BAC!?) – dl Nistor a spus că „este nevoie de discuții cu părinții și de o intervenție susținută a mass-media. Așteptările mele ca părinte trebuie să fie formidabile, dar trebuie să mă limitez la ce poate copilul. Această lege va trebui să facă subiectul unor dezbateri publice reale.

Dă clic pentru a accesa document-2015-05-14-20134234-0-pdf-2009-09l491lp.pdf

Printre sute de catarge / La legi, Kati norma sparge!

Despre faptele manageriale vitejești ale d-nei ministru Ecaterina Andronescu (la sfârșit de legislatură!), vezi și articolul Ultimele lovituri date de Ecaterina Andronescu reformei în educație: Dispar incompatibilitățile rector-parlamentar, pensionarii pot fi rectori și directori, institutele de cercetare pot să treacă în subordinea universităților, (publicat pe 20 decembrie 2012, pe HotNews.ro, autor Raluca Pantazi), la link-ul: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-13853798-ultimele-lovituri-date-ecaterina-andronescu-reformei-educatie-dispar-incompatibilitatile-rector-parlamentar-pensionarii-pot-rectori-directori-institutele-cercetare-pot-treaca-subordinea-universitatilo.htm

Din care rezultă cu exactitate care au fost  măsurile care – sub oblăduirea acesteia – au amputat ce mai rămăsese din… legea educației naționale!

În ședința din 18 decembrie 2012, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență (OUG nr. 92/2012) care modifica semnificativ Legea Educației Naționale. (publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 19 decembrie 2012, Ordonanța de urgență privind luarea unor măsuri în domeniul învățământului și cercetării, precum și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013).

Imagini pentru HĂNCESCU SEVERAL SIMIONEcaterina Andronescu
Sursa: Adevărul

Despre actualele intenții reformatoare ale d-nei Ecaterina Andronescu, așa cum rezultă din recentele declarații de presă ale acesteia, în episodul următor.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

Va urma
TIBERIU M. PANĂ


P. S.: I. Despre d-na Ecaterina Andronescu și moșmondelile sale – ca ministru al educației, sau ca parlamentar cu responsabilități în acest domeniu – în timp, ne-am mai bătut gura și tastatura! În mod repetat și tot… degeaba! Dar am considerat că este bine să se știe ce și cum!

Iată doar câteva din aceste articole, referitoare la acest interesant subiect / obiect al activității noastre scriitoricești.

Ce vrăjeli a mai făcut Katiuşa Andronescu  – publicat pe 11.X.2016 –  http://saptamana.net/articol/10608-ce-vrajeli-a-mai-facut-katiusa-andronescu

Din ciclul „Fals tratat de vânătoare a fraiereştenilor” Abramburica, veşnic rătăcitoare între trecut, prezent şi… viitor (I) – publicat pe 06.IV.2015 –  http://saptamana.net/articol/7854-din-ciclul-fals-tratat-de-vanatoare-a-fraierestenilor-abramburica-vesnic-ratacitoare-intre-trecut-prezent-si-viitor-i

Abramburica, veşnic rătăcitoare între trecut, prezent şi … viitor (II) – publicat pe 11.V.2015 –

http://saptamana.net/articol/8043-abramburica-vesnic-ratacitoare-intre-trecut-prezent-si-viitor-ii

Împrumuturi (de stat) şi bani (de la buget şi din fonduri europene) pentru „diminuarea abandonului şcolar” şi „creşterea procentului de promovabilitate” la Bac! – publicat pe 18.05.2015 – http://saptamana.net/articol/8077-imprumuturi-de-stat-si-bani-de-la-buget-si-din-fonduri-europene-pentru-diminuarea-abandonului-scolar-si-cresterea-procentului-de-promovabilitate-la-bac

Scurt istoric al informatizării educaţiei: M.E.N., SIVECO România S.A., dosarul „MICROSOFT” şi… cine-o mai urma! – publicat pe 03.02.2015 –  http://saptamana.net/articol/7483-scurt-istoric-al-informatizarii-educatiei-m-e-n-siveco-romania-s-a-dosarul-microsoft-si-cine-o-mai-urma

IIVezi și articolul nostru, publicat pe 26.IV.2015 – De ce (ne) mor şcolile!?   http://saptamana.net/articol/7940-de-ce-ne-mor-scolile

III. Iată și opinia unor POSTACI – interesați de bunul mers al treburilor din domeniul educațional – despre asemenea propuneri reformatoare prăpăstioase:

1. „Mai bine ar fi asa:
Legea Educatiei Nationale
art. 1. Orice absolvent de 4 clase are dreptul sa cumpere o diploma universitara, in limitele locurilor aprobate
art. 2. Orice persoana care nu a suferit condamnari si are minim 5 clase primare, are dreptul de a fi profesor
art. 3. Prin doctorat se intelege o diploma format A3, fata de cea de Master care este format A4, al carui cost este cu 25% mai mare decat al unei diplome de Master.
art. 4. Oricine poate infiinta o scoala, cu conditia de a pune la loc vizibil un afis format A5 cu inscriptia „Scoala”.
art. 5. Persoanele care stiu sa scrie si sa citeasca au dreptul de a fi numiti membri ai Academiei Romane”

2. „Punctul 2. trebuie amendat:
– orice persoana care nu are condamnari, sau are condamnari, dar este membru al parlamentului, sau al unui partid politic, este obligatoriu profesor.”


2 gânduri despre “Nemuritoarea Abramburica și faptele ei de arme… (anti)educaționale! (I)

  1. elvira

    Invățământul ca multe alte domenii importante, a ajuns o mare fantomă. Cred că acei elevi care strălucesc și cu care ne mândrim pe furiș cumva, sunt meritul naturii, familiilor și câtorva profesori încă dedicați. Ajungem încet un popor de imbecili. Am spus acum câțiva ani că doar noi suntem vinovați de asta. Sunt părinte, e drept mai old și care și-a încheiat într-un fel misiunea de formare a vlăstarului dar nimeni nu mă va convinge în viața asta că elevul are drepturi asupra profesorului, că părintele poate veni în școală să se impună, atât timp căt profesorul are intenții bune și nu e un monstru. Stau in capitală dar mi-e scârbă să circul cu ratb-ul la orele când ies elevii de la școală.
    Cât privește Abramburica, e o vorbă românească cu mai multe sensuri, se ține bine !!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Olé, olé, olé, olé / Andronescu nu mai e! – Periegheze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.