Când auzi cum le rostește / Zici că… Mesia vorbește!
V-am spus eu că prezența d-nei Ecaterina Andronescu – pe ce a mai rămas din grămada cu boabe numărate a sistemului educațional românesc – se justifică doar prin dorința acesteia (și a partidului care a cocoțat-o acolo!) de a da ultimele lovituri învățământului!? Fiindcă d-na ministru nu are în tărtăcuță decât câteva idei! Și alea fixe și resentimentare! Pe care le turuie – ca o meliță stricată – pe unde și cui pare dispus să o asculte!
Cine nu-i cunoaște cursul devenirii sale politice (pentru că doar politica a cățărat-o în mod repetat în fruntea mesei cu bucatele educaționale!) – de ființă atât de… competentă, trebuie să afle că la alegerile parlamentare din 2008 d-na Andronescu (pe atunci rector al Universității Politehnice din București, fost ministru al educației, doctor în chimie, doctor honoris causa al numeroase universități etc.) a fost susținută / recomandată de vestitul… analfabet funcțional Marean Vanghelie (cel cu celebrele sale… almanahe, care este, găsite pe Goagăl, pe persoană fizică, hic!), primarul hoțoman al Sectorului 5 din București!
D-na… „Garantat Vanghelie”
Este grav faptul că femeia asta are impresia că le știe pe toate! Deoarece defilează public cu niște banalități de care ar trebui să se ascundă de rușine tot staff-ul său de consilieri personali și toți funcționarii publici din minister. Care-i stau în spate și-i asigură material logistic pentru toate elucubrațiile oratorice pe care le emite în eter!
Să o luăm metodic, pentru că d-na ministru ne asigură permanent suficient material de lucru. Partea proastă e că duamna nu produce absolut nimic nou! Aceleași idei expirate și minore, având ca singur scop realizarea – cu bună știință – a încununării dezastrului național, dus pe cele mai înalte culmi de coaliția politică din care face parte!
Vreau numai așa… de-a dracuʼ / Să ia toți tâmpiții bacuʼ!
Cum am mai scris, d-na Andronescu – deși nu recunoaște – are doar ambiția și misia de a repara tacit făcătura lui Funeriu din 2011! Ministrul care a introdus camerele de supraveghere în sălile de examen, în timpul desfășurării probelor scrise de la bacalaureat! Deși știe că nu le mai poate scoate, d-na ministru face tot ce depinde de ea ca SĂ EDULCOLEZE până la dizolvare SUBSTANȚA VIE A ACESTUI TRADIȚIONAL EXAMEN! MANIFESTÂND O DISPONIBILITATE BOLNĂVICIOASĂ PENTRU A-L TRANSFORMA ÎNTR-O CARICATURĂ, ÎNTR-O UMBRĂ A CEEA CE A FOST ODATĂ! ÎNCUNUNÂND ASTFEL OPERA MAGNA A UNEI MAZETE SPOROVĂITOARE!
Să-i dăm cuvântul, ca să nu fim acuzați de cine știe ce partizanat: „Învăţământul obligatoriu nu se termină la clasa a opta. Învăţământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să ştim că am încheiat ciclul învăţământului obligatoriu. De ce nu avem? Pentru că, aşa cum ştiţi, după clasa a opta sau evaluarea de la clasa a opta, ca o moştenire a capacităţii, a examenului de capacitate, ne asigură separarea spre liceu sau şcoli profesionale, aceasta este, să spunem, argumentaţia evaluării de la clasa a opta. Dacă se va accepta, pentru că, fără îndoială, o vom pune în dezbatere publică. Şi dacă va fi acceptată o asemenea evaluare, ce beneficii ar aduce ea? Examenul de bacalaureat nu va mai reprezenta materia pe patru ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii doi ani de zile, deci, am uşura examenul de bacalaureat prin această evaluare. Nu ştiu dacă va rămâne sau nu, după opinia mea, va fi un sprijin pentru cei care trec printr-o asemenea etapă”, a spus Ecaterina Andronescu (1).
D-na Andronescu… enunțase ideea și într-o apariție anterioară, la RTV: „Dacă vă uitaţi la rezultatele de la examenul de bacalaureat în ultimii ani, o să constatăm acelaşi lucru: rezultate din ce în ce mai slabe. Trebuie să găsim nişte soluţii. Una dintre ele ar putea să fie aceasta, să mai introducem o evaluare intermediară în timpul ciclului liceal, în aşa fel încât să-i determinăm pe elevi să se pregătească mai bine, să nu lăsăm pregătirea din liceu pentru bacalaureat numai la sfârşitul examenului de bacalaureat”.
Ar trebui să-i spună vreunul dintre numeroșii trântori – care fac degeaba umbră pământului prin minister – că dacă introduce o asemenea prevedere în lege, ea devine/ este instantaneu… caducă!!! Deoarece, legea învățământului, pe care o coace la focul mocnit al interesului de partid și la cel al pseudo-universităților rămase fără obiectul muncii, (dar în detrimentul interesului general), ar trebui să intre în vigoare din chiar momentul în care… urmează să fie generalizat învățământul liceal! Adică din anul școlar 2020-2021! Asa că, din două una: sau, d-na nu știe ce prevede actuala lege a educației și care-s realitatea și trendul din Uniunea Europeană (și-i de înțeles!), ori știe și crede că noi toți suntem ca… ea! Ori proști, ori pafariști! În cazul în care este corectă a doua variantă, d-na ANDRONESCU trebuie să facă public faptul că renunță la termenul privind generalizarea învățământului liceal!
În context, trebuie precizat că toți moderatorii care s-au jucat de-a intervievarea duamnei sunt, de asemenea, pafariști! Ca și ea! Doar că ea îi face prin tact, aplomb și logoree! Oricum, au dovedit cu prisosință că nu stăpânesc de niciun fel – nici ei și nici ea – complexa problematică a sistemului educațional!
Dac-aduci în staf cocote / Vin c-o cârcă de… marote!
Altă idee fixă a cucoanei, se referă la rezultatele slabe de la testarea națională de la sfârșitul clasei a VIII-a: „Mă uit la rezultatele pe care le au elevii noştri, şi la examenul de finalizare a ciclului gimnazial de la clasa a VIII-a să avem peste 36% de elevi care nu iau nota 5,00, nu avem cum să nu tragem un semnal foarte serios de alarmă, ceva trebuie să facem acolo.”
Înainte de a-și pune problema reformei, d-na ar trebui să cunoască realitatea nudă din respectivul ciclu de învățământ. Dacă ar cunoaște-o, s-ar duce direct acasă! Și n-ar mai ieși din bârlog nici să-și scoată la aer… aerele de vedetă atoatecunoscătoare! Dar despre asta, altădată!
O altă marotă, care stă legată ca o piatră de moară de gâtul d-nei Andronescu, este cea privind… programele școlare. În condițiile în care programele din ciclul gimnazial au fost aprobate, acestea fiind mai aerisite / periate, iar la clasele a V-a și a VI-a s-au elaborat și distribuit noile manuale! Fiind în curs de elaborare manualele pentru clasele a VII-a și a VIII-a. D-na ministru, fără să fi văzut vreo asemenea programă (deoarece își petrece majoritatea timpului prin studiourile unor televiziuni de casă!), a admis că programele şcolare trebuie revizuite, în condiţiile în care – consideră dânsa – cei mici trebuie să asimileze un volum uriaş de informaţii: „Aceasta este o altă direcţie de acţiune (…). Materia noastră este excesiv de condensată pentru vârsta elevului din gimnaziu şi atunci o altă măsură pe care trebuie să o luăm este să revizuim programele şcolare. Este extrem de important acest lucru. Sunt multe idei, nu se pot face peste noapte toate, încercăm să le demarăm.”
Dacă o auzi pentru prima dată vorbind, cu glasul de mătușă sfătoasă, dedicată exclusiv binelui nepoțeilor săi, ai putea avea impresia că este un fel de… Mesia educațional! Trimis printre noi de divinitate ca să ne lumineze calea ieșirii din deșertul educațional prin care orbecăim de aproape trei decenii! Dacă nu am ști că tot dânsa ne-a rătăcit prin… pustie (în cele trei treceri anterioare prin minister, precum și în calitate de președinte al Comisiei senatoriale pentru educație), mai c-am fi dispuși să o ascultăm și urmăm până la capăt!
În cadrul emisiunii Imparțial de la TV Digi24, d-na Andronescu, s-a referit și la așa-numitul fond al clasei:
„Legală nu este (se referea la colectarea acestuia, n. n.). Dacă părinții strâng bani, aduc mult mai multă imagine negativă școlii, nimănui nu îi convine să îi scoată din buzunar să îi pună într-un fond al clasei, mai bine să învățăm să facă proiecte, este un ordin de ministru de ani de zile, poate că întărim în lege. Profesorii au obligația să nu se amestece în asemenea resurse, părinții vin în întâmpinare cu o imagine nefericită, nu este o idee bună.”(2)
N.B.: Și actualul Regulament de organizare și funcționare a unităților din învățământul preuniversitar (care trebuie să fie dublat de un Regulament intern al fiecărei unități școlare), permite colectarea de fonduri de către părinții elevilor. Doar dacă sunt organizați legal într-o asociație și dacă o fac doar din proprie inițiativă, sau la solicitarea conducerii administrative a unității școlare, în funcție de proiectele educaționale de dezvoltare instituțională a acesteia. La nivelul fiecărei clase / grupe se constituie câte un Comitet de părinți, iar la nivel de unitate școlară președinții tuturor acestor comitete formează Consiliul reprezentativ al părinților. Altă condiție prevăzută în aceste regulemente este aceea ca părinții să contribuie exclusiv de bună voie, împotriva copiilor ai căror părinți nu doresc să o facă, fiind interzis să se adopte vreun fel de măsuri sancționatorii. Fondurile trebuie să fie colectate doar de către părinți, fără implicarea personalului didactic și a copiilor. Aceste consilii, care au asemenea inițiative, dispun de fondurile pe care le colectează, pentru care dau socoteală anual, conform normelor financiar-contabile în vigoare. De asemenea, au obligația să dobândească personalitate juridică și să se înregistreze la circumscripția financiară de reședință.
Așa încât, ideea d-nei ministru, de a introduce asemenea prevederi în proiectul său de lege a învățământului – care sunt specifice unor acte subsecvente – este… desuetă! Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat în S.U.A, dacă s-ar fi procedat la fel! Americanii au o Constituție, adoptată în anul 1787 (adică, în urmă cu… 232 de ani), care are doar… 7 articole și 27 de amendamente (dintre care primele zece, ratificate simultan între anii 1789 și 1791, cunoscute sub denumirea de United States Bill of Rights urmăresc limitarea puterii guvernului federal)! Dacă ar fi avut niște „părinți fondatori”, care să reglementeze și culoarea hârtiei igienice folosită în locurile unde și… președintele federației merge singur, s-ar fi ales praful de Țara tuturor posibilităților!
La sfârșitul anului trecut, d-na ANDRONESCU a mai… colindat și urat pe la Tv Digi24, unde a emis alte idei abramburistice, doar ca să se audă și să fie auzită de către ciumpalaci! Vorbind despre tablete (pentru fiecare elev și profesor), table inteligente, IT, calculatoare etc., asigurându-l pe moderator că… avem bani pentru toate acestea din fonduri europene!(3) Prin 2007-2008, pe când era prim-ministru, Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu ne asigura și el că vor fi introduse în școli asemenea… minunății! Că fiecare elev o să primească câte o asemenea tabletă! Și s-a ales pulberea de aceste promisiuni electorale!
Ca reformele să-i iasă / Să vină cu bani de-acasă!
În cadrul acelei emisiuni s-a referit și la relația dintre calitatea de profesor – titular sau suplinitor – și nota obținută la examenul de titularizare, declarând că: „Este greu să vii în faţa elevilor dacă eşti tu un profesor de nota 5. Şi, de aceea, probabil că vom găsi o formulă în aşa fel încât cei care nu promovează examenul de titularizare să nu mai poată fi cuprinşi în învăţământ nici măcar suplinitori”! Simplă declarație de ricoșat din pereții studioului TV, în condițiile în care nu există cadre didactice cu studii superioare în zone tradițional deficitare din acest punct de vedere: Moldova, Delta Dunării, Dobrogea etc. De-abia aștept să văd ce… formulă magică vor găsi, pentru a acoperi deficitul de cadre calificate! Dintre care multe au preferat să aleagă drumul străinătății decât să rămână în învățământ pentru doi poli!
A introdus în discuție noțiunea de liceu tehnologic dual (asta da, noutate!), „care să se finalizeze, în funcție de opțiunea absolventului cu un bacalaureat național, care-i deschide calea spre universitate, sau cu un bacalaureat tehnologic, care-i deschide accesul spre școala postliceală. Și, în felul acesta, avem asigurate nivelurile de formare profesională…” (Ibidem).
N.B.: Ce nu știe duamna (că altfel nu pot să-i mai zic!), este faptul că, în felul în care este configurat actualul sistem de învățământ postliceal, pot să acceadă și cei care nu dețin mult râvnita diplomă de… bacalaureat! De unde deducem că – din pafaritism (adică din necunoaștere!) – d-na ANDRONESCU ar dori să înăsprească condițiile actuale de admitere, prin viitoarea lege urmând să condiționeze accesul în învățământul postliceal de promovarea examenului de bacalaureat!? Vă asigur că sunt doar simple vorbe, rostite de cineva care vrea să lase impresia că ar stăpâni delicatul și complicatul domeniu al învățământului preuniversitar! Aș risca să fac un pariu, cum că – în acest domeniu – nu se schimbă nimic din modul în care este reglementată acum admiterea! Cine-l ține!? Se bagă și cineva din ministerul educației!?
A încheiat apoteotic, citând din Nicolae Iorga: Educația este tot ce auzi și tot ce vezi! Păi dacă-i așa, avem la îndemână cea mai pertinentă explicație, pentru a înțelege de ce copiii din ziua de azi sunt așa cum… arată! Deoarece, pentru cei mai mulți dintre ei, (re)sursele… educaționale de bază nu mai sunt școala și familia, ci „(anti)modelele” oferite în exces de societatea românescă, aflată într-un moment de cumpănă al existenței sale!
A mai insistat pe rolul dezbaterii publice a proiectului său de lege, deși știe bine că toți guvernanții de până acum au făcut ceva (nu scriu și ce!) pe asemenea… propuneri! Venite de la bieții cetățeni turmentați, implicați plenar în procesul de elaborare a legilor! Să vezi statistici după, cu câți au trimis propuneri, câte s-au acceptat etc! Și legea iese tot cum vrea mușchiul lor! Mai marii zilei comportându-se precum animalul sălbatic din zicala Câinii latră, ursul merge! Cam ca în melodia pe care le-o dedic în exclusivitate (aflată în subsolul tehnic)!
Referitor la proiectul noii legi a învățământului, d-na ministru a făcut următoarele precizări: „Legea trebuie să fie gata. Avem obligația, ne-am angajat să fie gata pe 30 martie să o transmitem către Parlament. Cred că trebuie finalizată mai repede, la sfârșitul lunii ianuarie, jumătatea lunii februarie. Și construcția legii va fi făcută prin dezbatere. Nu e important să ai o lege nouă, e important ca ce (cacofonie impardonabilă pentru un ministru al… educației! n. n.) e scris acolo să fie acceptat de sistemul de învățământ, de profesori, dar și de părinți și de societate.”
Despre alte intenții reformatoare ale d-nei ministru Ecaterina Andronescu, așa cum rezultă din declarațiile de presă ale acesteia și/ sau din documente programatice, în episodul următor.
Mult mai repede decât mă gândeam să o fac, fiindcă duamna ministru este o adevărată apă vie – de idei coclite – care irump din fântâna Blanduziei!
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
(1) 7 ianuarie 2019, la Tv Digi24, în cadrul emisiunii Imparțial (VIDEO) – De ce ar fi utilă o evaluare în clasa a X-a? Argumentele ministrului Educaţiei, la link-ul:
(2) 7 ianuarie 2019, la Tv Digi24, în cadrul emisiunii Imparțial (VIDEO) – Ecaterina Andronescu despre fondul clasei, la link-ul:
(3) 23 decembrie 2018, la Tv Digi24, în cadrul emisiunii România furată (VIDEO) – Ecaterina Andronescu: trebuie găsită și o soluție pentru ca profesorii care nu trec de titularizare să nu mai poată fi nici suplinitori, la link-ul:
Melodie pentru mai marii (fără minte ai) zilei; care se pricep la copii / elevi, cam cum mă pricep eu la… dinozauri!
Ionuț Cercel – Câinii latră, ursul merge!