Liceul OLTCHIM: VIDEO – ÎNTÂLNIRE CU ABSOLVENȚI AI PROMOȚIEI 1978

Ziua de 25 mai 2018 a fost – în egală măsură – un prilej de bucurie și de întristare pentru salariații Liceului OLTCHIM din Râmnicu Vâlcea. Această zi a coincis cu momentul revederii – după 40 de ani – cu mulți dintre absolvenții promoției anului școlar 1977-1978. An în care au absolvit liceul două promoții la forma de învățământ – zi : ultima cu 5 ani de studii și prima cu 4 ani.

Bucurie, prilejuită de emoțiile revederii, după atâta amar de ani, pe de o parte. Pe de alta, tristețea resimțită de toți cei prezenți, pentru faptul că – în cuibul în care s-au format și din care au zburat  atâtea generații de absolvenți merituoși – se aflau împreună, pentru ultima dată, reprezentanții unor asemenea promoții de excepție!

În anul 1977 am debutat ca profesor titular de istorie în chiar orașul în care m-am născut. În liceul de chimie – așa cum s-a întipărit numele său în conștiința publică vâlceană singura unitate de învățământ în care am activat. Din prima până în ultima zi de profesorat. Într-o carieră didactică întinsă de-a lungul a 41 de ani.

 

Promoția 1978, a fost prima, din lungul șir al acestora, marcând începutul unei cariere pentru care am suficiente motive de mândrie. În care satisfacțiile profesionale nu au venit de la sine. În care nimic nu mi-a fost predestinat, dat degeaba sau întins la picioare. Totul a presupus multă și neîntreruptă muncă… A fost pariul făcut cu sine, câștigat de un OM care și-a luat întotdeauna în serios meseria pe care a ajuns să o facă. Și de la obligațiile căreia nu a făcut niciodată rabat.

În acel an am predat la toate clasele a XII-a din liceu. Cinci la număr.

Mare mi-a fost bucuria să ne revedem, după atâția ani, cu mulți dintre cei pe care i-am perceput atunci ca fiindu-mi de fapt, niște… frați / surori, ceva mai mici! Ca vârstă și ca experiență.

Am participat la întâlnirea cu absolvenții prezenți, provenind din trei dintre aceste clase. După ce – cu inerente emoții – s-a consumat momentul poveștilor de viață spuse de către fiecare dintre ei, la întrebarea unuia dintre foștii diriginți, dacă mai vrea să spună cineva ceva, am simțit spontan nevoia să o fac.

M-am adresat celor prezenți, referindu-mă – în principal – la două teme:

Adiferențele dintre rigorile și exigențele tipului de învățământ absolvit în urmă cu 40 de de către foștii noștri elevi, și capcanele… inevitabile ale celui actual;

Bsoarta nefericită a liceului pe care l-au urmat, care a fost condamnat să dispară! Nu din cauza unor motive obiective, ci datorită obtuzității unor oameni politici hrăpăreți! Care, în loc să se ocupe de propășirea unităților de învățământ din municipiu, sunt puși pe căpătuială pe seama spațiilor școlare ale acestora!

Din înregistrările VIDEO de mai jos se poate realiza sensul corect al pledoariei noastre de atunci.

Prima dintre ele (în doar 4:56 minute) se referă la desființarea Liceului Tehnologic OLTCHIM – „prin divizare totală” – conform unei nefericite sintagme oficiale.

 

În prima parte a celei de a doua înregistrări (până la minutul 4:01), am făcut o sumară comparație a tipurilor de învățământ: cel de dinaintea evenimentelor din decembrie 1989 și cel postrevoluționar.

Lăsând deschisă discuția, pentru o asistență în care se aflau și numeroase… bunicuțe și numeroși bunici! Și care – la rându-le – aveau numeroși termeni personali de comparație!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.