Ce-am avut și ce-am pierdut!

Scurt pe 2 și 1/4: Greu la deal cu boii mici… zice o vorbă din popor. Din poporul ăla, mai de demult, pe vremea când nici la vale… cu cei fără coarne nu era de mers! Oricum ar fi și încotro am lua-o, cu unii dintre cei care își manifestă acum disponibilitatea de a se înhăma pentru noi la greaua (după ei…) povară a căruței țării, nu sunt speranțe că o să ajungem prea departe. Dimpotrivă! Este exact ca-n zicerea de mai sus!

În pregătirea participării la campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, am simțit nevoia să reamintesc anumite gânduri – mai vechi sau mai noi – pe care le-am exprimat anterior în unele materiale de presă. Am făcut-o într-un articol publicat pe 4 noiembrie (vezi AICI) și în altul, publicat pe 11 noiembrie a. c. (vezi AICI). În care mi-am permis să exprim unele opinii critice, referitoare la realitățile politice care au urmat neașteptatei alegeri a lui Klaus Werner Iohannis ca președinte al României, în toamna târzie a anului 2014. Victorie pe care s-au cocoțat – cât au putut de repede și de sus – … liberalii! Fără nicio jenă și aproape fără niciun merit în obținerea acesteia. Victorie pe care nu au știut să o gestioneze și să o valorifice. Cu toată pățania guvernului prezidat de către V. V. Ponta, reprezentată de tragedia de la clubul bucureștean Colectiv. Atât de tare s-au priceput să susțină din umbră guvernul de tehnocrați condus de către Dacian Cioloș, încât au decontat electoral toate nereușitele – reale sau închipuite – care i-au fost atribuite acestuia! Iar PSD-ul, celălalt mare partid „de opoziție!” (care a susținut în Parlament – ca și liberalii – guvernul Cioloș), a defilat victorios în alegerile parlamentare din 2016. Instaurând mai multe guverne, care erau interesate mai mult de salvarea de la pârnaie a liderului lor suprem decât de administrarea țării! Lăsată de Nicolae-Liviu Dragnea – interesat de menținerea controlului asupra guvernării – pe mâinile a tot felul de nevolnici! Care mai de care dovedindu-se a fi mai obedient intereselor celui care îi promovase-n slujbă! Dar despre acest eșec liberal nu a mai vorbit nimeni, pentru că prea s-au grăbit relele să ne dea târcoale! Iar liderii de operetă ai PNL-ului și-au văzut de treabă, încercând să valorifice în interes propriu oportunitatea de a-și salva propriile piei! Ceea ce, până acum, le-a reușit de minune!

Schimbări propuse la alegerile parlamentare. Până la ce oră se poate vota -  Stirileprotv.ro

De ce nu trebuie să uităm niciodată!

Încheiam astfel articolul din 4 noiembrie, dând prilejul unor comentarii de partid, ale unora care stau bine mersi pe bani publici (că asta fac în majoritatea lor cei care se declară a fi… liberali! Care nu-s altceva decât niște jalnici… sinecuriști, care stau cu mâna întinsă la mila stăpânilor lor pe linie de partid și de stat degeaba în funcții publice)!

Ne aflăm sub zodia acelorași loaze – cu pretenții de politicieni rasați – care, în toți anii de când se vânzolesc zadarnic prin arena publică, n-au făcut altceva decât să… prospere material! La propriu. Doar ei și toți ai lor. Fixându-și ca unic scop politic să se… realeagă în funcții mai mici sau mai mari! Locale sau centrale. Dacă se poate, s-o facă la infinit, fără ca să dea vreodată socoteală pentru repetatele eșecuri care le marchează cariera publică. Pentru toate alegerile pe care le-au ratat. Pentru toate campaniile electorale în care doar s-au făcut că fac. Pentru toate programele electorale făcute pe genunchi, care nu aveau darul să trezească interesul unei majorități. Pentru faptul că au preluat și perfecționat aceleași tactici și metehne promovate de… ceilalți, pe care îi / le critică vehement atunci când era vorba de alții. Pentru că au promovat nepotismul și au încurajat traseismul, făcând din ele coloana vertebrală a unor comportamente degradante. Ridicându-le la rang de artă!

Iar cei pe care ni-i propun acum pe liste spre a fi aleși ca parlamentari, sunt tot… ei și doar cei care le cântă în strună! Și unii și alții fiind la fel de… merituoși! Așa încât, politica românească dâmbovițeană / olăneșteană etc. a decăzut într-atât încât ar trebui să invidiem personajele caricaturizate de I. L. Caragiale. Așa ne trebuie, pentru că le-am permis să se înfiripe și să prolifereze, încet-încet devenind o specie endemică. Iar de această pecingine se pare că este din ce în ce mai greu de scăpat.

P. S.: Aparenta mea obidă se datorează faptului că dreapta politică – la care mă refer – este departe de a fi devenit suficient de bine articulată ca să fie o alternativă viabilă pentru o guvernare performantă. Pentru că nu are un program coerent de guvernare, care să ofere soluții viabile problemelor cu care se confruntă acum țara. Pentru că, în anul din urmă – în actul guvernării – a folosit suficient de mulți „specialiști” fără studii și fără o minimă expertiză în domeniile pe care le administrează. Astfel încât, oferta sa este departe de ceea ce îi oferea propriul său bazin de cadre. Pentru că au făcut tot ce depindea de ei pentru a-și devora concurența de pe centru-dreapta, deși ar fi trebuit să știe că – în cazul câștigării alegerilor parlamentare din decembrie 2020 – nu pot exercita singuri actul guvernării statului, fără realizarea unor alianțe politice. Or, asemenea comportamente specifice canibalilor sunt greu de înțeles, de… înghițit și de iertat. Așa că, aviz amatorilor de o nouă perioadă de opoziție!

Câinii latră, caravana electorală trece…

Cel de al doilea material mi-a dat ocazia de a realiza un rechizitoriu al acelorași metehne ale unor pretinși lideri liberali. Din care mă rezum să reamintesc doar fragmentele de mai jos:

Pentru că în urbea noastră mică, politica pretins liberală pare să fie făcută doar pentru buicani… jmecheri, nu pentru populime! Căreia, dacă vrea… schimbarea schimbării, nu-i rămâne altceva de făcut decât să voteze listele făcute de ei, aflate la cheremul intereselor lor partinice! În care, dacă nu mai apare tatăl, intră… fiul, sau… finul! Dacă votezi cu ei este bine, dacă nu este tare… rău! Pentru că te amenință că… vin ceilalți, indiferent care; și care… o să facă, o să dreagă, o să distrugă, n-o să mai dea, doar o să ia etc.! Pentru că – susțineți voi, fără să mai puteți să-i convingeți pe prea mulți de asta – binele nu poate veni decât dinspre partidul vostru! Toți ceilalți nu-s altceva decât aducătorii celor mai mari năpaste pe care le-a mai cunoscut neamul omenesc în zbuciumata sa istorie! Patru vaci extrem de slabe ar pândi la orizontul existenței noastre, dacă – din greșeală, nu altfel – am comite eroarea fatală să-i votăm pe… ceilalți. Indiferent care ar fi aceștia, ne așteaptă apocalipsa!

Cu alți lideri în fruntea partidului, poate că populația județului ar fi avut mai multe șanse să iasă de sub zodia nefastă a unor repetabile și împovărătoare cuvinte jenante – care privesc zona de culoare roșie a Olteniei – vorbe care i-au însoțit destinul ultimelor rânduri de alegeri. Dar dorința voastră de a fi aleși și realeși – și tot așa – ne-a menținut sub acest… blestem! Care vi se datorează în cea mai mare măsură!

Pentru că voi nu puteți înțelege – sau vă faceți că n-ați pricepe – de ce nu vă votează oamenii! Păi, uite, d-asta nu o fac într-un procent care să corespundă așteptărilor voastre subiective! Pentru că s-au cam lămurit de hramul pe care-l purtați! Care nu este cu nimic diferit de… ofertele  celorlalți. De la care ați preluat toate tertipurile/ matrapazlâcurile care v-au asigurat adaptarea și supraviețuirea politică. Dar lucrul ăsta nu poate să dureze la infinit. Oricât de mult ar invoca Iohannis și Orban-ul autohton cuvântul magic… democrație! Deoarece chestia asta pe care o practicați voi nu-i deloc democrație! Ci doar o batjocură, administrată electoratului în doze mari de promisiuni, niciodată onorate! Dacă vouă vă iese interesul,  este bine! Indiferent de culoarea fesului purtat conjunctural, dacă vă aflați în opoziție sau la guvernare, doar de interesul celor implicați în politica voastră de gașcă este vorba. În rest, tăcere!

Și încă ceva. Dacă cumva, vreunul dintre fruntași se află legal în imposibilitatea de a-și continua marșul politic triumfal spre infinitul carierei sale politice, își lasă… moștenire postul său de consilier / parlamentar etc.! Pentru că, în marea adunătură liberală, nimic nu se pierde, totul se transmite, totul se transformă într-o frumoasă…  moștenire de famiglie! Așa că, dezleagă șarada asta, folosind informația din pliantul de mai jos: relația naș-fintată-fiu etc.!

În condițiile în care unii dintre cei care apar în materialul publicitar de mai sus au fost deja aleși drept consilieri locali / județeni, ce mai caută pe aceste liste!? Sunt cumva dintre cei care aduc voturi în plus, care trag în sus listele de parlamentari!? Da de unde! Cu ani în urmă, unul dintre ei a „dezertat” din calitatea de viceprimar liberal al Râmnicului… Un altul, fost consilier municipal al Râmnicului – în recent încheiatul mandat – este recomandat ca fiind „serios implicat în activitatea municipiului Râmnicu Vâlcea”! Ca și cum noi am fi fost parașutați ieri-alaltăieri în oraș / județ, și n-am ști în ce ape s-a scăldat marele mustăcios liberal… Dintre cei 4 foști consilieri liberali, a fost cel mai puțin aflat cu treabă la ședințele Consiliului local. Dacă s-ar uita cineva pe procesele-verbale de ședință, ar trebui să dobândească instantaneu culoarea hârtiei de turnesol. De rușine, nu de alta! Pentru că insul în chestiune nu s-a exprimat verbal decât extrem de rar și de fiecare dată când a făcut-o – fără să-i fi dat cineva cuvântul – o făcea doar ca să se audă vorbind! Iar acum, să pretinzi că „marele mut” sau vorbitorul „de dragul vorbitului” ar fi „serios implicat” (!) în activitatea municipiului, este deja mult prea mult!

Cine altcineva ar trebui să se simtă înșelat de astfel de… fantome politice, care se pare că știu mai bine ce vor decât electoratul care le-a dat votul la recent trecutele alegeri!? Oamenii care au făcut-o votându-i cu bună credință, nu altfel. Iar acum, drept răspuns, tinerii bonjuriști liberali… dezertează! Vor la mai mult, la mai bine, la căldurică, la… imunitate parlamentară! Fără să administreze niciun fel de dovadă c-ar și merita votul pe care îl pretind acum! Încât stai și te întrebi: ce fel de politică este asta!?

Desigur că asta nu este politică. Sau, este un soi de care prea multora dintre români deja li s-au strepezit dinții! De care, dacă nu înțelegeți să vă dezbărați voi, o să vă oblige votul popular să o faceți.

Pentru că – în lunga voastră istorie postdecembristă – nu ați știut să faceți altceva decât să așteptați ca electoratul să aleagă… răul cel mai mic! Fără să vă întrebați până când această stratagemă poate să meargă pe… apă, fără să se lase la fund! Ceea ce, de cele mai multe ori, nu v-a ținut! Nici măcar atunci când – într-o alianță nefirească, realizată împotriva naturii voastre politice – v-ați împerecheat cu PSD. Rezultând… USL-ul, o struțo-cămilă de al cărei blam public nu o să scăpați în veac!

EMILIAN FRÂNCU nu mai suportă DETENŢIA: El a cerut punerea în libertate pe  motive medicale | VoceaValcii.roSursa foto: cu tot istoricul aventurii USL-iste a unui (fost) primar liberal…

Și ce folos de boi și vaci / partidul dacă nu-l mai placi…

Hai să mai lămurim un lucru: am fost și sunt un om de dreapta. Pentru că știu care este rolul istoric al acesteia. Când, cât și care a fost rolul istoric al liberalismului la noi, atât și atunci când s-a putut. Pentru că, în noile condiții postdecembriste, tradiția istorică putea să fie doar invocată. Asumată demonstrativ de către noii veniți în politică, nu și continuată! Pentru că baza liberalismului românesc nu au constituit-o niciodată funcționărimea și dăscălimea, așa cum s-a întâmplat în anii din urmă.

Cât timp nu se înțelege că în democrație fiecare trebuie să deconteze punctual eșecurile, nu putem să dăm înainte. Iar vârsta nu este un criteriu suficient pentru a pretinde votul popular într-o întrecere electorală. Așa cum își imaginează unii că ar fi de ajuns, dacă își trec pe liste finii și copiii!

Această aserțiune a mea a produs valuri, unele dintre ele fiind țintite direct spre… pianist! Atât pe blog cât și pe facebook.

Am să reproduc doar un astfel de schimb de replici, cu o astfel de cunoștință, care pretinde că ar fi … liberală de viță veche:

Bună intrebare !!! Dacă vrem să schimbăm cu adevărat ceva TREBUIE să mergem .Daca v-ati uitat pe ofèrtele electorale ale unor partide sunt OAMENI noi ,tineri ,bine pregătiți cu o viziune nouă despre trecerea peste această situație DEZASTRUOASA in care ne găsim– nu mă refer la acest COVIT .Haideti la vot să îndreptam răul pe care l-am făcut în ’90 !!!!!

Tiberiu M. Pană Autor

Nicoleta Manole, Care zici că este „viziunea nouă” a „oamenilor noi, tineri” pentru „trecerea peste această situație dezastruoasă în care ne găsim”, că nu m-am prins!
„Tinerii” despre care vorbești să fie cumva… FINII ȘI COPIII ACTUALILOR LIDERI!?
ASTA SĂ FIE „SOLUȚIA” MIRACULOASĂ PENTRU CARE ZICI CĂ TREBUIE SĂ MERGEM LA VOT!?
ASTA SĂ FIE CALEA PENTRU… ÎNDREPTAREA RĂULUI!?
DUPĂ MINE, NU ASTA-I CALEA!

Răspunsul preopinentei a venit după vreo două zile:

Ar trebui să te debarasezi de gîndirea veche și să faci o analiză corectă a tinerilor -deștepți, harnici – cu o concepție constructivă ! Nu te-ai saturat de gardă veche ??

Iar al meu a venit imediat:

Nicoleta, nu pot să spun că m-aș fi așteptat la mai mult de la tine!
E prea cunoscută vorba aia: „de unde nu este…!”
Dar să-mi ceri să mă debarasez „de gândirea veche”, „să fac o analiză corectă a tinerilor – deștepți, harnici – cu o concepție constructivă” (aflați pe listele electorale ale PNL!), este mult prea mult pentru mine!
Pentru că o astfel de susținere nu se întemeiază pe nimic! În ce mă privește, sunt doar vorbe goale, lipsite de orice fel de suport!
DE CE NU SPUI NIMIC DESPRE CELE SCRISE DE MINE, REFERITOARE LA FAPTUL CĂ „TINERII” DESPRE CARE VORBEȘTI SUNT „FINII ȘI COPIII ACTUALILOR LIDERI PNL VÂLCEA”!? Despre care nu a auzit nimeni nimic până acum!? Decât că sunt ceea ce am scris eu că sunt: fini și copii ai actualilor lideri județeni ai PNL Vâlcea!?
Dacă tu crezi că asta-i calea pentru „îndreptarea răului”, atunci du-te la vot!
EU nu cred. Nu pentru asta am participat la evenimentele revoluționare din urmă cu 31 de ani! Ca să o „buicănim” la infinit, chiar dacă mergi din… înfrângere în înfrângere!
HAI că o să vă fie suficiente voturile voastre, ale neamurilor (autentic) liberale, ale… finilor și copiilor, ale „tinerilor deștepți, harnici – cu o concepție constructivă” etc., ca să vă promovați constituțional la guvernare!
P. S.: Dacă asta este „gândirea nouă” pentru care pledezi/ pe care o propovăduiești, mai bine lipsă!
Chiar despre asta este vorba! De faptul că „m-am săturat de garda veche” liberală! Numai că, garda nouă, pare să fie formată din oameni care au același metehne! Pentru că, ce se naște din motani pretins liberali, tot șoricei mănâncă!
Așa că încearcă-ți la altă masă talentul de… pupătoare de moaște liberale!
Sunt sigur că cine trebuia să te vadă cum „lupți” din greu pentru apărarea drepturilor… omului liberal (!!!), a făcut-o! Iar zelul tău de… „luptătoare” neînfricată, o să fie răsplătit pe măsură! După 6 decembrie a. c.!

Timp limitat pentru înscrierile pentru votul prin corespondență la Alegerile  Parlamentare 2020 | AMBASADA ROMÂNIEI în Regatul Spaniei

Pentru unii aleși, unu și cu unu este egal cu… 0 (zero)!

Lăsând la o parte asperitățile unor asemenea schimburi de replici, care sunt normale până la un punct, pentru că alegerile stau să dea în fiert, o să ne mutăm interesul spre activitatea parlamentară a unora dintre cei care – în anii din urmă – s-au făcut că ne reprezintă interesele. Ca să vedem câte șanse mai au ca să bată cu folos la ușa existențială a fiecăruia dintre noi. Acum să vezi rumoare a competitorilor din cele două mari partide! Fiindcă activitatea celor mai mulți dintre ei este egală cu… 0 (zero)!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

TIBERIU M. PANĂ

______________________________

Paraziții – Mesaj pentru Europa

Votăm în scârbă, e adevărat, și țara e praf, pulbere fină,
Căci e mai ieftin să dai banul jos când cumperi o ruină.
Banii pe 10 ani de la U. E. dispar în vile,
În străzi inexistente și tehnologii inutile.

Europe – The Final Countdown (Official Video)

Plecăm împreună,
Dar tot este o despărţire
Şi poate că ne vom întoarce
Iar pe Pământ, cine ştie?
Cred că nu-i nimeni de vină,
Părăsim Pământul,
Oare lucrurile vor mai fi la fel vreodată?E numărătoarea inversă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.