Tot pe drum, pe drum, pe drum… (IV) Mănăstirea TURNU – județul Vâlcea

Mănăstirea TURNU

Denumirea așezământului monahal este dată de la un turn construit de legiunile romane în secolul al II-lea d. Hr., turn aflat pe stânca „Piscul lui Teofil”. Începând cu anul 2015, ansamblul mănăstirii Turnu este inclus pe lista monumentelor istorice din România.

Mănăstirea Turnu se află pe teritoriul satului Păușa, localitate aparținătoare stațiunii Călimănești din județul Vâlcea. Aceasta este așezată pe malul stâng al râului Olt, în apropierea mănăstirii Cozia. 

Mănăstirea Turnu. Nou și vechi, sub aripa protectoare a Celui de Sus!

Este posibil ca imaginea să conţină: casă, cer, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: munte, cer, în aer liber şi naturăGherasim Timuș, episcopul Argeșului, decide construcția unei reședințe de vară, construcție executată între anii 1893-1901. Aceasta consta dintr-o clădire biserică și camere de locuit. Proiectul a fost executat de către Anton Grigorievici Lapinski, un arhitect polonez stabilit în România, lucru care a făcut ca stilul bisericii să fie diferit de cel al bisericilor românești. Tot el a executat și pictura, care se caracterizează printr-un stil modernist. Biserica cu hramul „Schimbarea la Față”, aflată la etajul acestei clădiri, a fost sfințită la 28 octombrie 1901.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: cer, copac şi în aer liberUlterior, trapeza de la parter a fost transformată într-o biserică spațioasă cu hramul Izvorul Tămăduirii, iar pictura a fost refăcută.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor, casă şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber şi naturăChiliile rupestre ale pustnicilor Daniil și Misail (1883).

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liberComplexul arhitectural include biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, ridicată în 1675, ctitorie a mitropolitului Varlaam și a negustorului Ene din Pitești.

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: casă, cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: în aer liber şi natură

Mănăstirea Turnu. Lacul, nuferi, pești...Este posibil ca imaginea să conţină: copac, plantă, în aer liber, natură şi apăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber, apă şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber, natură şi apăEste posibil ca imaginea să conţină: în aer liber, apă şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: floare, plantă, cer, natură şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, plantă, floare, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, în aer liber, natură şi apăEste posibil ca imaginea să conţină: copac, casă, cer, în aer liber, natură şi apăEste posibil ca imaginea să conţină: copac, casă, cer, în aer liber, apă şi natură

Mănăstirea Turnu. Peisaje florale fără egal!Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: plantă şi în aer liberEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, în aer liber şi naturăEste posibil ca imaginea să conţină: plantă şi floareEste posibil ca imaginea să conţină: casă, cer şi în aer liber

Până data viitoare, nu uitați în niciun moment că…

Averea cea mai de preț e viața, și viața noastră, va rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr – Alexandre Dumas

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

Va urma

TIBERIU M. PANĂ

_________________________

Vezi și materialele anterioare:

Tot pe drum, pe drum, pe drum… (1)

Tot pe drum, pe drum, pe drum… (2)

Tot pe drum, pe drum, pe drum… (3)

Constantin Draghici – Tot pe drum

Un gând despre “Tot pe drum, pe drum, pe drum… (IV) Mănăstirea TURNU – județul Vâlcea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.