Mănăstirea TURNU
Denumirea așezământului monahal este dată de la un turn construit de legiunile romane în secolul al II-lea d. Hr., turn aflat pe stânca „Piscul lui Teofil”. Începând cu anul 2015, ansamblul mănăstirii Turnu este inclus pe lista monumentelor istorice din România.
Mănăstirea Turnu se află pe teritoriul satului Păușa, localitate aparținătoare stațiunii Călimănești din județul Vâlcea. Aceasta este așezată pe malul stâng al râului Olt, în apropierea mănăstirii Cozia.
Mănăstirea Turnu. Nou și vechi, sub aripa protectoare a Celui de Sus!
Gherasim Timuș, episcopul Argeșului, decide construcția unei reședințe de vară, construcție executată între anii 1893-1901. Aceasta consta dintr-o clădire biserică și camere de locuit. Proiectul a fost executat de către Anton Grigorievici Lapinski, un arhitect polonez stabilit în România, lucru care a făcut ca stilul bisericii să fie diferit de cel al bisericilor românești. Tot el a executat și pictura, care se caracterizează printr-un stil modernist. Biserica cu hramul „Schimbarea la Față”, aflată la etajul acestei clădiri, a fost sfințită la 28 octombrie 1901.
Ulterior, trapeza de la parter a fost transformată într-o biserică spațioasă cu hramul Izvorul Tămăduirii, iar pictura a fost refăcută.
Chiliile rupestre ale pustnicilor Daniil și Misail (1883).
Complexul arhitectural include biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, ridicată în 1675, ctitorie a mitropolitului Varlaam și a negustorului Ene din Pitești.
Mănăstirea Turnu. Lacul, nuferi, pești...
Mănăstirea Turnu. Peisaje florale fără egal!
Până data viitoare, nu uitați în niciun moment că…
Averea cea mai de preț e viața, și viața noastră, va rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr – Alexandre Dumas
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ
_________________________
Vezi și materialele anterioare:
Tot pe drum, pe drum, pe drum… (1)
Tot pe drum, pe drum, pe drum… (2)
Tot pe drum, pe drum, pe drum… (3)
Constantin Draghici – Tot pe drum
… un mic colt de RAI …
ApreciazăApreciat de 1 persoană