Cordul și… Acordul!

Motto: „Nu-mi arde de polemici cu amici d’ăştia prea… mici”!
Ion Luca CARAGIALE

Câtă dreptate am avut atunci când scriam că semnarea – de către liderii celor trei federații reprezentative din învățământul românesc a – Acordului încheiat cu Guvernul (pe 29 noiembrie 2018, în cadrul unei ședințe solemne desfășurată la Alba Iulia), nu era altceva doar o penibilă și gratuită… acțiune de imagine! Și am argumentat că multe dintre pseudo-angajamentele asumate acolo de către Guvern – preocupat mai mult de găsirea unor soluții legislative fezabile pentru a-l salva de pârnaie pe Nicolae-Liviu Dragnea, și pe ceilalți hoți din ceata lui (mai mulți decât cei doar… 40 ai lui Ali Baba!) – erau nesustenabile (1)!

Imagini pentru foto semnarea acord sindicate guvern 29 noiembrie 2018, alba iulia

Și că doar timpul urma să dovedească acest lucru! Ceea ce s-a și întâmplat! Acum, așa cum au făcut și altădată când s-au cooperativizat pe față cu puterea, liderii celor trei federații – F.S.L.Î., F.S.E „Spiru Haret” și F.N.S. „Alma Mater” – se dau de ceasul morții … vezi, Doamne, guvernul nu-și respectă angajamentele! Așa și!? Ce-o să faceți acum!? Pentru că știați de la bun început că nu puteți să faceți nimic! Pentru că nu vă permite Legea dialogului social! Deoarece aveți un Contract colectiv de muncă, încheiat cu ministerul educației! Și în acesta nu sunt trecute… elucubrațiile înscrise în Acordul semnat cu guvernul! Așa încât, nici măcar de un conflict de drepturi nu poate să fie vorba! Aveți curajul să mergeți cu guvernul în fața instanței abilitate să judece o asemenea speță,  acuzându-l că nu-și respectă angajamentele asumate!? Sau veți recurge – din nou – la rețeta infailibilă a pierderii de timp și bătutul apei în piuă, prin consultarea inutilă a membrilor de sindicat!? Pe care nu i-ați consultat atunci când ați semnat Acordul cu guvernul.

Prin punctul VIII din adresa emisă cu nr. 7 / 09.01.2019, înregistrată la M.E.N. (la Cabinet ministru) sub nr. 8.033 / 09.01.2019, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ se referă la neîndeplinirea punctului 6 al Acordului: «Potrivit punctului 6 din Acord… „Guvernul se angajează ca începând cu data de 1 ianuarie 2019, să coreleze salariile de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare (studii, grad didactic, gradaţie de vechime şi vechime în învăţământ) în învăţământul preuniversitar”. Pentru a se asigura respectarea acestui punct din Acord, Ministerul Educației Naționale trebuia să elaboreze proiectul actului normativ prin care se realizează această corelare

Toate celelalte articole, numerotate de la I la VII – înșiruite pe 5 pagini – se refereau la atitudinea unorfuncționari din minister”, care manifestă un total „dispreț față de lege, o politică păguboasă de interpretare a acesteia în defavoarea angajaților din învățământ”! Și exemplifică în detaliu cu faptul că anumite drepturi salariale, acordate personalului didactic prin Legea-cadru nr. 153 / 2017, „nu se acordă sau se acordă greșit, în defavoarea salariaților.”

viorica 15.01.2019Viorica-Vasilica Dăncilă
Sursa: Revista 22

În aceeași zi, printr-o adresă comună remisă d-nei VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ, înregistrată la Guvernul României (la Secretariatul general) sub nr. 272 / 09.01.2019, cele trei federații constatau că „din păcate, încă din luna ianuarie a anului 2019 o parte din prevederile acestui Acord sunt încălcate”, fiind enumerate prevederile de la punctul 5, punctul 6, punctul 7 lit.h), punctul 9, astfel:

«- Punctul 5, prin care Guvernul s-a angajat că, de la 1 septembrie 2019, sporurile, indemnizaţiile şi celelalte drepturi salariale care se cuvin personalului din învăţământ se calculează în raport de salariul de bază în plată; mai mult, de la 1 ianuarie 2019, ar fi trebuit ca majorarea cu 10% a salariului de bază_pentru personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, gradaţia de merit, majorarea cu 15% a salariului de bază pentru învăţământul special şi majorarea cu 7%-20% a salariului de bază pentru predare simultană să se calculeze tot prin raportare la salariul de bază în plată.

Având în vedere prevederile art. 34 alin. (2) din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, este evident faptul că NU se respectă pct. 5 al Acordului.
Punctul 6 potrivit căruia, începând cu 1 ianuarie 2019, se corelează salariile de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare. În condiţiile în care O.U.G. nr. 114/2018 nu modifică Legea nr. 153/2017 în sensul corelării salariilor de bază pentru personalul care îndeplineşte funcţii similare, este evidentă încălcarea pct. 6 din Acord.
Punctul 7 lit. h), conform căruia, de la data de 1 septembrie 2019, cadrele didactice beneficiază, la pensionare, de 6 salarii medii brute pe economie.
Ori, art. 41 din O.U.G. nr. 114/2018 interzice expres acordarea acestui tip de indemnizaţie până în anul 2021 – deci, din nou se încalcă Acordul.
Punctul 9, prin care Guvernul se angajează să plătească, până la data de 31.01.2019, sumele rezultate din sentinţele judecătoreşti definitive până la data de 31.12.2018.
Din discuţiile purtate în ultimele zile cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Ministerului Finanţelor Publice, rezultă că sentinţele judecătoreşti nu se vor plăti nici în luna februarie 2019, ceea ce reprezintă o altă încălcare a Acordului.

În aceste condiţii, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ vă solicită să dispuneţi ca, în regim de urgenţă, să aibă loc o discuţie la care să participe semnatarii acestui Acord.
Vă reamintim faptul că, în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării Acordului, Domnia Voastră v-aţi angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite

Simplă smiorcăială sindicală, care nu o să aibă niciun fel de efecte favorabile marii  mase de SINDICALIȘTI! CARE STAU CU OCHII PIRONIȚI SPRE… CENTRU, AȘTEPTÂND SĂ SE ÎNTÂMPLE VREO MINUNE, CEVA! Să li se dea și lor în continuare cu țârâita, numai să li se mai dea… câte ceva! Câte un leuț pentru hrană, o copeică pentru materiale didactice… Ca și cum am fi niște milogi, pripășiți pe la ușa de serviciu a hoților!

Dacă adăugăm și faptul că actuala guvernare nu s-a învrednicit să dezbată public un proiect și să adopte legea bugetului de stat pentru anul în curs, (iar perspectivele adoptării lui sunt… sumbre, împingând până spre primăvară termenul ante quem s-ar putea întâmpla adoptarea acesteia!), realizați dimensiunea reală a dezasatrului!?

Vă dați seama câte alte puncte din Acord sunt deja în aer!? Toate cele care erau puse de… acord cu existența unor surse de finanțare prevăzute în legea bugetului!

Și acum, mititeii de ei, așteaptă să-i contacteze… conducerea! Și-o să mai aștepte mult și bine! Și tot degeaba, ca și altădată!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

Va urma
TIBERIU M. PANĂ 


Sursa foto copertă: Adevărul.ro

(1) Vezi articolele noastre:

ȘI CU ASTA, CE-AM FĂCUT!? (I), la link-ul:

https://panatiberiu.wordpress.com/2018/12/06/si-cu-asta-ce-am-facut-i/

ȘI CU ASTA… CE-AM FĂCUT!? (II), la link-ul: https://panatiberiu.wordpress.com/2018/12/21/si-cu-asta-ce-am-facut-ii/

Sarmalele Reci – Țara te vrea prost

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.