ŢARĂ DE PRIPAS – Alexandru Vlahuță

Un vechi tolbaș de vorbe late,  
Om norocos din cale-afară,
S-a pomenit pe nea
șteptate
Stăpân peste întreaga
țară. 

 Din ea-și făcu o prăvălie
Și ca un negustor de treabă,
Pentru ca-n lume să se
știe,
Prinse-a striga de la tarabă:

”-Poftiți aici! Oricine are
Obrazul fără de ru
șine
Și-o conștiință de vânzare, 
Pofti
ți să faceți târg cu mine!

Prostie, lene, lingușire,
Eu cumpăr tot. Veni
ți aici! 
Și cei mai nărăviți din fire
Mi-or fi tovară
și și amici.

Eu dau tot felul de noroace,
Căci sunt atoate
țiitorul,
Măriri, averi… Să vie-ncoace
To
ți trântorii ce le duc dorul!…”

Așa, sunt zece ani de când
Pe norocosul negustor
Îl auzim mereu strigând,
Și mușteriii vin de zor.

În zece ani ce de-a lingăi
Nu se văzură-n slujbe mari,
ți oameni fără căpătâi
N-ajunseră milionari!

Veniți și voi, străini calici,
Și strângeți tot ce-a mai rămas!
Ce să mai faci? Ce să mai zici?
Sărmană țară de pripas! 

________________________

Țară de pripas…! 

„PRIPÁS, pripasuri, s. n. 1…. De pripas = fără stăpîn, rătăcind de colo pînă colo, al nimănui” (https://dexonline.ro/definitie/pripas).

Țara în care toate sunt pe dos! Sau cu dosu-n sus! Sau ale nimănui! În care nimic nu pare să mai fie previzibil! Și din care, sătui de atâta bine făcut cu anasâna, milioane de români și-au luat tălpășița! Realizând cel mai mare exod pe populație – dintr-o țară contemporană – în timp de pace!

Despre cine este vorba și – mai ales – cum a făcut toate cele de mai sus, aproape că nu mai este nevoie să detaliem. Cum nu cred că trebuie să o facem nici despre extraordinara actualitate a celor scrise de către poet. Vechiul tolbaș de vorbe late, norocosul din cale-afară, care s-a pomenit pe neașteptate, stăpân peste întreaga țară, este un contemporan de-al nostru, nu cel la care se gândea Vlahuță când a scris poezia! Pe care nu cred că ar mai fi vreun om în țară, care să nu-l știe! Indiferent de poziția lui față de faptele abominabile ale acestui personaj de poveste… teleormăneană!

Astfel, s-au întâlnit la târguială toți cei care aveau/au obrazul fără de rușine și-o conștiință de vânzare, urmând ca toți aceia care erau mai nărăviți din fire, să-i fie tovarăși și amici. Manifestând disponibilitatea de a cumpăra prostie, lene, lingușire, urmând ca trântorii care le duc dorul să primească în schimb tot felul de noroace, măriri, averi, de la cel care devenea astfel… atoatețiitorul! O droaie de lingăi și de oameni fără căpătâi au ajuns astfel în slujbe mari, devenind… milionari! Iar negustorul care făcea asemenea alișverișuri nu a dus și nu duce lipsă de… mușterii!

Intrebării care flutură pe buzele unora dintre cititori, referitoare la identitatea personajului rocambolesc care – înhăitându-se cu toți fomiștii, fonfii și flecarii, agramații și cu toate loazele fidele din Videle – a pus stăpânire pe o țară de pripas – îi răspundem franc: nu este vorba de Klaus Werner Iohannis, ci de… NICOLAE-LIVIU DRAGNEA!

____________________________ 

Prevederile art. 11 și 148 din Constituția României asigură prioritatea legislației europene în fața celei naționale, în situația în care prevederile acesteia sunt mai favorabile interesului individual/ general! De unde rezultă, fără putință de tăgadă, obligativitatea aplicării prevederilor din Raportul MCV, adoptat pe 13 noiembrie 2018, de Comisia europeană (vezi la link-ul:

https://ec.europa.eu/romania/news/20181113_raport_mecanism_cooperare_si_verificare_romania_2018_ro?fbclid=IwAR1QkDEy2kZUki_qhAoS88gpoaB5sAl92gBypRUynjTnT_ki2U1Ydr_toUA).

Vezi și:  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22812653-curtea-constitutionala-decis-din-2012-implementarea-recomandarilor-mcv-este-obligatorie.htm

Pentru cei mai puțin avizați, MCV-ul (Mecanismul de Control și Verificare) este un mecanism de monitorizare a justiţiei din România (şi Bulgaria) şi a fost impus la integrarea ţării în Uniunea Europeană, ca element de siguranţă pentru acele ţări membre ale UE care susţineau că nu eram pregătiţi pentru aderare. MCV-ul nu aduce cu el penalităţi, dar atrage atenţia: România nu a făcut aia şi aia, sau le-a făcut greșit, justiţia nu este independentă, corupţia este mare. Informații care, fiind comentate pe larg în mass-media, ajung să trezească interesul general.

Constatăm că la atâția ani de la adoptare, MCV-ul este mai actual ca niciodată, reprezentând modalitatea prin care se poate exercita o oarecare presiune a UE asupra unei țări care nu vrea decât să profite de beneficiile oferite de aderarea la uniune. Iar momentul renunțării la el, în ce ne privește, pare tot mai îndepărtat!

Tot marți, 13 noiembrie 2018, Parlamentul European a adoptat în plenul de la Strasbourg Rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018” și se recomandă autorităților „să se opună măsurilor care ar duce la dezincriminarea corupției în rândul funcționarilor de stat și să aplice strategia națională anticorupție”. 

P. S. 1: Iar întrebării retorice – pusă fără nicio legătură cu… cestiunea zilei – adresată public tot ieri de către deputatul Florin (C)Iordache (cel care a prezidat ședința Camerei): „de ce se leagă MCV-ul de intrarea României în Spaţiul Schengen” (adică, de integrarea deplină a României în spaţiul fără frontiere al Uniunii Europene), i se poate răspunde foarte simplu! Deoarece unele țări membre au dreptul legitim să suspicioneze România de faptul că are instituții vulnerabile, care nu pot garanta apărarea granițelor externe ale uniunii! Că, de exemplu, unii dintre vameșii români sunt… corupți! Și nu numai, mai ales acum! Iată cât de ușor se poate face această legătură dintre MCV şi Schengen!

P. S. 2: Haide, frate, la furat! Gata, s-a dat liber! Pentru că, începând de ieri – ca urmare a votului din Camera Deputaților (174 de voturi pentru, vreo 90 împotrivă), pedepsele mai mici de cinci ani de zile se pot efectua la domiciliu! Nu este altceva decât o nouă măsură de protecție pentru hoții lor! Ai celor pe care, unii dintre semeneii noștri care i-au votat, i-au cocoțat în funcțiile de conducere ca să le fie și lor bine! Lor, votanților, nu tot… votaților! Numai că, s-a întâmplat tot… invers! Cum se tot întâmplă de vreo 29 de ani! Deocamdată, fiindcă viitorul lor nu cred că sună la fel de bine! 

P. S. 3: Asta-i ultima… găselniță a lui CIORDACHE! Degetele mijlocii ridicate! Pe care, într-un gest de mare generozitate, le-a dăruit – tot ieri – colegilor lui de Cameră! A Parlamentului, nu celor din vreo cameră de… protocol, rezervată la Jilava!

Ce nu știe insul este că acest semn provine tot din occidentul pe care îl blamează făcând spume la gură, atunci când vorbește peltic despre… independența țărișoarei noastre! Bată-te (ne)norocul de oligo frânar al dezvoltării statului, periferizat de acțiunile unor asemenea ciumpalaci interesați! După ce v-ați plâns de excesul de mu..e pe care l-ați primit astă vară, ați ajuns să serviți poporul român și UE cu același meniu jenant și… nedigerabil!?

Să vă fie rușine! Deși știu că nu vă este! 

________________________________

Un gând despre “ŢARĂ DE PRIPAS – Alexandru Vlahuță

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.