Tripla semnificație a zilei de 10 MAI:
- 10 Mai 1866 – Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața Parlamentului român, devenind Domn al României, cu numele de Carol I; La Bucureşti, în faţa Parlamentului, Carol a jurat credinţă legilor ţării, angajându-se să păzească religia românilor, integritatea teritoriului şi că va domni ca domn constituţional. În fața Parlamentului, tânărul Principe și-a declarat devotamentul „fără margini faţă de noua mea patrie, şi acel neînvins respect pentru lege, pe care l-am cules în exemplul alor mei. Cetăţean azi, mâine, de va fi nevoie, soldat, eu voi împărtăși cu dumneavoastră soarta cea mai bună ca şi cea mai rea.“
- 10 Mai 1877 – Carol I a semnat actul de independență a României față de Imperiul Otoman;
- 10 Mai 1881 – În cadrul unei ceremonii fastuoase, Carol I a fost încoronat ca Rege al României.
Între anii 1866 și 1947, 10 Mai a fost Ziua națională a României.
Prin Legea nr. 189 din 8 iulie 2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României (publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. nr. 681 din 9 iulie 2021):
- Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare (art. 1);
- Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1. (art. 2 alin. (1));
- Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate. (art. 2 alin. (2));
- La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 mai ca zi de sărbătoare națională, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015, se abrogă. (art. 3).
- N. B.: În textul acesteia din urmă se prevedea că „Ziua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare națională” (art. 1), fără ca (în text) să apară explicit denumirea sărbătorii
10 Mai
de Vasile Alecsandri
A venit din munți un vultur
Și ne-a zis: – „Români Eroi,
Știu un prinț viteaz și tânăr
Ce-ar veni cu drag la voi.
Dacă-l vreți vi-l dau ca Vodă”.
Noi cu toții: – „Să ni-l dai”.
Și ne-a dat pe Vodă CAROL,
Într-o zi de 10 Mai.
Și-a venit vulturul iară,
Și ne-a zis: – „Popor Român,
Ești viteaz, de ce mai suferi
Jugul unui neam păgân?
Fă-te liber, dezrobește-ți
Mândra țară care-o ai”.
Și noi liberi ne făcurăm
Într-o zi de 10 Mai.
Vulturul venit-a iarăși
Și ne-a spus: – „Popor Român,
Ați luptat cumplit la Plevna
Duși în foc de-al vostru Domn.
Vrednic e să-l faceți Rege,
Într-o țară ca în rai”.
Și noi rege îl făcurăm
Tot în zi de 10 Mai.
Zece Mai ne-a fi de-a pururi
Sfântă zi, căci ea ne-a dat
Domn puternic țării noastre
Libertate și Regat.
Ridicați cu toții glasul
De prin șesuri, de prin plai,
Să trăiască România
Ura! pentru 10 Mai!
Vasile Alecsandri (născut la 21 iulie 1821, undeva în ținutul Bacăului, Moldova — decedat la 22 august 1890, Mircești, județul Roman, România) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
Dintre lucrările sale cele mai cunoscute, amintim: cântecul „Hora Unirii”, poeziile „Andrii-Popa”, „Peneş Curcanul”, „Odă ostaşilor români”, balada „Monastirea Argeşului”, comediile „Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă”, „Chirița în provinție”, „Chirița în voiagiu”, „Chirița în balon”, drama istorică „Despot Vodă”.
CAROL I
Să trăiască România! Să trăiască 10 Mai!
Discursul Majestății Sale Regele Mihai în Parlamentul României – (25 octombrie 2011).
În discursul său regele Mihai a evidențiat unele din valorile fundamentale care trebuie să jaloneze existența unui neam: libertatea, identitatea și demnitatea.
Imnul Regatului României – Trăiască Regele (versuri de Vasile Alecsandri)
Iosif Ivanovici – Marșul Carol I
Corala bărbătească „Veritas” – Imn de 10 Mai
Sergiu Cioiu — 10 mai (de George Ranetti)