Care este casa de pe bancnota românească de 10 lei! Ce crede despre asta d-na stomatolog Fustănbeck din Republica Africa de Sud!

A Tall House, a Banknote, and a Legend on Fire for Thursday Doors

BOOKS BY PATRICIA FURSTENBERG Travel, History, Fiction and Dogs
Motto: Trai pe vătrai, ce să mai…
Dacă-n Johannesburg stai, cu secrețiile nazale în felul național de mâncare poți să dai!?
Scurt pe 2 și 1/4: Am obiceiul să citesc aproape toate materialele celor pe care i-am agreat pe blogul meu. Și să apreciez munca depusă de fiecare dintre cei pe care-i urmăresc, atunci când este cazul. Nu am făcut-o niciodată din motive conjuncturale, sau de altă natură. Când am crezut că se impune să fac vreun comentariu, nu am stat mult pe gânduri. L-am făcut, încercând să menajez orgolii și să evit – pe cât depindea de mine – situațiile conflictuale. Mai ales cu aceia dintre compilatorii prinși în fapt. Dovediți, fără drept de apel. Sau cu aceia care-s de rea credință, care o țin langa pe-a lor, indiferent de consistența argumentelor contra.
Mi-am dorit să am o pagină deschisă dialogului bazat pe argumente, opiniilor liber exprimate. Și cât se poate de… obiective, fără să amestecăm politica militantă în ciorba noastră blogărească. Am în vedere atitudinile de partizanat politic declarat, asumate ca atare. Cel mai adesea, pe tonuri agresive și insistente. De neagreat, pentru că predispun la pierderea nejustificată de timp. Cine știe, poate că am vrut prea mult.
După vreo 3 ani de lucru pe această platformă, fără să fac nimic special pentru a-i momi, în primăvara acestui an aveam vreo 250 de urmăritori. Din care, aproape jumătate erau ca și inexistenți; fie că se ocupau cu alte treburi decât cele… scriitoricești, fie că intraseră în adormire. Și i-am lăsat la vatră. Am mai rămas cu vreo 140. Pe care, recent, i-am mai triat o dată, păstrând în portofoliu doar vreo… 90! Sperând ca între noi să existe acel… ceva, care să justifice rămânerea împreună. Rămâne de văzut și pentru câtă vreme, deoarece o știm cu toții că nu de aici ne vine… audiența!
Printre cele agreate se afla și blogul d-nei Patricia Mihăilescu Furstenberg, având studii de medic stomatolog, stabilită pe undeva prin Africa de Sud. Mi-a atras atenția pentru faptul că, printre altele, publica diferite materiale referitoare la istoria românilor. Sau la spațiul geografic în care aceștia s-au format și trăiesc. O făcea distribuindu-și materialele în limba engleză, asigurând astfel circulația acestor informații într-o lume total străină de realitățile – mai vechi sau mai noi ale – lumii românești. Ceea ce nu era rău deloc.
Ieri după amiază, (joi, 26 august 2021) am remarcat că distribuise pe blogul său, la link-ul – http://alluringcreations.co.za/wp/ – un amplu material referitor la identificarea casei de pe bancnota românească de 10 lei. Subiect care, în anii din urmă, fusese dezbătut și răsdezbătut în mass-media națională, dând ocazia exprimării unor opinii diferite referitoare la identificarea buclucașului imobil și a locului său de veci.
Fără să intru în alte amănunte, trebuie să remarc faptul că d-na scriitoare a identificat greșit acel imobil, folosindu-se doar de unul / unele din multele materiale de care putea să dispună, fără să aprofundeze serios bibliografia problemei alese. Altfel spus, a căzut singură în capcana produsă de conținutul eronat al primului material care i-a căzut sub ochi! Și l-a validat, preluându-l necritic, ilustrându-l cu imaginea de mai jos. Care îi oferea și „răspunsul” la întrebarea referitoare la identificarea casei de pe bancnotă!
A Tall House, a Banknote, and a Legend on Fire for Thursday Doors - imagine reprezentativă
Iată-l AICI, în toată amploarea sa, având un titlu aparent lămuritor: A Tall House, a Banknote, and a Legend on Fire for Thursday Doors:
Pe la ora 18,30, după ce m-am convins că adevărul era altul decât cel promovat (în limba engleză) de către… autoare, i-am remis acesteia 4 link-uri, care urmau să o conducă la surse edificatoare referitoare la identificarea amplasării geografice a respectivei case. Precizez că – până la acel moment – articolul cu pricina avea 18 comentarii și 110 aprecieri, iar blogul avea… 993 urmăritori! O mulțime de inși induși în eroare!
panatiberiu panatiberiu – Comentariul tău așteaptă moderare.

https://www.shtiu.ro/cum-arata-in-realitate-casa-de-pe-bancnota-de-10-lei-10050.html

https://starsibian.ro/casa-din-muzeul-astra-care-apare-pe-bancnota-de-10-lei-atrage-mii-de-turisti/

https://stb-sindicat.ro/asa-arata-interiorul-casei-de-pe-bancnota-de-10-lei/

https://www.danagont.ro/casa-de-pe-bancnota-de-10-lei/

Având vaga bănuială că madam fustă-n bec o să ignore atenționarea mea bine intenționată, am urmărit reacțiile acesteia (era să zic că am făcut-o cu… interes și curiozitate!). Crizată la aflarea intempestivă a adevărului gol goluț – referitor la identificarea eronată de către dânsa a casei cu pricina – trebuie să recunosc că prin felul în care a reacționat, mi-a depășit toate așteptările! În loc să încerce să-mi răspundă într-un mod decent (la un comentariu care aștepta zadarnic… „moderare”!), admițând că a greșit, (prin validarea unor materiale în care casa era identificată eronat!), cucoana a șters comentariul meu, și-a retras acreditarea la blogul meu, lăsându-mă cu ochii în soare! Încercând să-mi taie orice posibilitate de a-i mai putea accesa materialele de pe blog.

Și s-a dus în lumea ei de plăsmuiri, vândute unor creduli cuminți!

Pentru a realiza cât de nociv este pentru adevăr un astfel de comportament, vă propun să urmăriți câteva din comentariile făcute de unii dintre urmăritorii blogului madamei. Ca să realizați cât de toxică este practica de a propaga – printre oameni de bună credință – ceea ce tu nu stăpânești de niciun fel! Așa cum rezultă cu prisosință din unele din comentariile de mai jos:

« Jo Jo – I’m a girl from Muntenia as well. 🙂 High five!

 • PatPat Ha ha 🙂 High-five, Jo!
weedjee weedjeeNice post Pat, kisses from Madrid
Patricia Furstenberg Patricia Furstenberg – Thank you so much Best wishes from South Africa!
Jo Jo – I swear, I’m more clever reading your blog. I had no idea what was the story with that house on the 10 lei banknote. I haven’t even noticed it. Yet again, I’m not a material girl. 🙂 Beautifully written, Patricia… as always. ☀️
Jim Borden Jim Borden – a poetic look at the power of fire; thanks for the history lesson and the short story…
Pat Pat Jim Borden – Oh, the Fire is might powerful. Thank you for commenting on my little story, I appreciate that.
Dan Antion Dan Antion – history I learn when I visit here (or read your book). This is a region I know very little about, but I’m learning more and that’s always good. The houses are remarkably similar. They are interesting structures. Thanks for sharing this interesting history with Thursday Doors.
Pat Pat – It makes me so happy to hear this, Dan. 🙂 Thank you! Hope you have a wonderful holiday.
Susan Canganelli Susan Canganelli – You are such a wonderful writer! Your articles and photographs are so interesting and informative. Hope your day is a good one!
Pat Pat – Susan Canganelli – Thank you, Susan, You are very kind. »
Ca să nu mai fie discuții anapoda – de la bun început – este bine să știm despre ce este vorba: casa de pe bancnota românească de 10 lei este o casă aflată în Muzeul Astra din Sibiu. În mod eronat, unii au considerat că modelul pentru imobilul de pe bancnota de 10 lei l-a constituit o casă situată în localitatea Chiojdu, din județul Buzău (vezi supra, fotografia de copertă de la articolul d-nei stomatolog). Plasă în care a căzut și stomatoloaga aflată de serviciu pe pagina sa de istorioare închipuite!
27.08.2021 casa de pe bancnota
Casa din Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu, este o gospodărie veche (de mai bine de 200 de ani), preluată din comuna vâlceană Vlădești, localitate aflată la ieșirea spre vest din municipiul Râmnicu Vâlcea (pe drumul spre stațiunea Olănești). Este o construcţie boierească de tip foişor, monument caracteristic arhitecturii românești / oltenești vechi, care a aparţinut boierilor din neamul Vlădeştilor; a fost achiziționată de Muzeul Astra în toamna anului 2006.
27.08.2021 casa de pe bancnota2
În ambele fotografii de mai sus se observă că scara de acces în pridvor / cerdac se află în dreapta acestuia, așa cum este figurată și pe bancnota de 10 lei.
Fișier:10 lei. Romania, 2008 b.jpg - Wikipedia
27.08.2021 casa de pe bancnota3
Spre comparație, CASA din Muzeul Astra, văzută dintr-un alt unghi!
La acest link – pe care i l-am expediat și d-nei… stomatolog – avem ocazia să vedem cum arată interiorul acestei case.
Ce ar trebui să mai știe dentista, specializată ad-hoc în popularizarea istoriei românilor: inițialînainte de denominarea din anul 2005această casă a figurat pe bancnota de… 100.000 de lei (vezi exemplarele de mai jos)!
27.08.2021 casa de pe bancnota4
Exemplarul de jos face parte dintr-o emisiune mai veche, din 1996-2001.
27.08.2021 casa de pe bancnota5
Pe vremea când casa, aflată încă in situ la Vlădești, nu fusese preluată contra cost (pentru doar 10.000 de lei!) de muzeul ASTRA din Sibiu. Vreme despre care, Ovidiu Mihai Stîngă, descendent al familiei Vlădeștilor și ultimul locuitor al casei, își amintea că: «În 1977 casa a apărut în cartea „Din arhitectura lemnului”, semnată de arhitectul Andrei Avram. Așa a devenit celebră. După 1990 a apărut pictată pe bancnota de 100.000 de lei și, ulterior, pe cea de 10 lei noi. Sunt reproduse chiar și pietrele din față, chiar și gardul din stânga, așa cum era în realitate.» Zicea tocmai cel care cunoștea aceste realități de la fața locului, cum erau ele înainte de dezafectarea și mutarea casei, așa cum apar pe bancnotele de 100.000 de lei! Pentru că noile bancnote de 10 lei – aflate în circulație după denominarea leului – nu aduc modificări esențiale în înfățișarea grafică a casei. Care, între timp, se mutase la muzeul din… Sibiu! Reconstituirea sa realizându-se acolo cu o marjă de aproximație, care le permite cârcotașilor actuali să o… caute în altă parte! Fără să și reușească să o identifice ca existând fizic în altă locație decât cea a muzeului sibian.
Despre asta era vorba!
Este păcat că file din istoria noastră ajung pe scaunul de tortură… stomatologică al unor închipuiți. Care-și imaginează că-s buni – că se pricep – la toate! Mai ales atunci când asemenea subiecte încap pe mâinile unora dintre românașii stabiliți prin lumea largă, care se cred semizei, doar pentru faptul că se adresează unor neaveniți, aparținând altor medii culturale, dotați cu suficient de mult bun simț, încât să ia de bune toate gogoșile pe care aceștia le toarnă-n creierele lor încăpătoare. Cum este și doctoricioaica sud-africană, specializată în România în extracția… măselelor de minte! Și care, procedând astfel, minte de îngheață toate apele care o despart de… Antarctica!
P. S.: Am să-mi arunc privirea și asupra unora din materialele scriitoricești rezultate din efortul creator al madamei, care distribuie în lumea largă… adevăruri ale istoriei românilor! Realizând niște compilații, pe care le distribuie sub forma unor cărticele de popularizare! La asta chiar că mă pricep. Nu de alta, dar sunt licențiat al Facultății de Istorie a Universității din București. Din vremea când acolo se făcea carte, nu glumă… Cu frecvență la zi, ca să zic așa!
________________________________
Sursa foto copertă.

Marfar – Las-o bă că merge așa (OFFICIAL VIDEO)

Oricum ar fi, Madagascaru’ de care-i vorba în melodie, nu-i departe de republica din sudul Africii! Pentru că astfel de obiceiuri puturoase sunt contagioase pe spații geografice vaste!

Nu cumva să fie niște reminiscențe ale unor deprinderi formate în locurile de baștină ale propunătoarei acestui material de pomină… că ăstea n-au moarte!

9 gânduri despre “Care este casa de pe bancnota românească de 10 lei! Ce crede despre asta d-na stomatolog Fustănbeck din Republica Africa de Sud!

  1. Mulțumesc pentru apreciere și… urare!
   Nu este ceva ce am căutat cu lumânarea.
   În schimb, am considerat că este o obligație profesională a fiecăruia dintre noi.
   Că prea s-a împuiat lumea virtuală de tot felul de… creatori d-ăștia închipuiți!
   Simpli vânzători de iluzii, pentru cine mai are disponibilitatea – și cu ce – să le… cumpere!

   Apreciat de 1 persoană

 1. Dacă plecam (n-am prea avut ocazia s-o șterg înainte de ’90, am întârziat prea mult după ’90 – am scris pe acest subiect), nu m-aș mai fi uitat înapoi. După cum ați scris, Patricia face moca publicitate României. Nu cred că vine pe-aici des, poate nu vine deloc. Sigur că sursa de informații este mai ales net-ul și amintirile dânsei. Nu cred că merita ironiile, sincer. Îmi pare rău că trebuie să vă scriu asta.
  Dacă vreți blog-uri ale unor lepre, dacă nu le știți, vă dau eu o listă.

  Apreciază

  1. Înțeleg că nici măcar nu te-ai uitat pe materialul meu, Ca să nu zic că nu ai vrut să înțelegi despre ce este vorba! Că altfel nu pot să înțeleg de unde o astfel de replică… acidă.
   Este vorba de modul în care a reacționat la mesajul meu de ieri. Mă așteptam să admită că a greșit, nu să bage capul în nisip, precum struții din țara-i de adopție! Doar atât, nimic mai mult. Restul e… tăcere!
   Apropo de publicitatea pe care zici că o face „moca” României! Decât o astfel de publicitate – precum cea de ieri – mai bine lipsă! Mult mai bine… lipsă! Aia nu-i publicitate, aia-i… neștiință!
   N-am înțeles-o p-aia cu… disponibilitatea de a-mi remite o „listă cu blogurile unor lepre”! Sincer, nu am cultivat astfel de relații. Și n-am s-o fac nici de acum încolo!
   În rest, doar de bine!

   Apreciază

   1. Hai dom-le, dacă m-aș supăra de câte ori nu mi se publică sau se șterge comentariul … Am reacționat o singură dată când mi-a fost modificat. Poate s-a gândit că generează o impresie greșită cititorilor (greșit nu în sensul de incorect) – comentariul era probabil în engleză.
    Domnule, am călătorit mult. Sunt extrem de puțini care au auzit de România. Este atât de important că este o casă din Sibiu, nu din Buzău? Orice publicitate de acest tip, chiar dacă apar uneori erori, este binevenită. Nu trebuia blamată pentru asta.

    Apreciază

   2. Casa nu este din Sibiu, ci dintr-o comună din Vâlcea.
    Când te bagi cu nasul într-o astfel de treabă, e bine să știi ce cauți acolo!
    Nu-i vorba de supărări ale mele, că n-am motive, ci de reacția disproporționată a d-nei la mesajul meu! Despre asta este vorba, ceea ce – între oameni de onoare – nu se face!
    Hai că nu-i așa de greu de priceput…

    Apreciat de 1 persoană

   3. Am mai citit odată. Deci, nu numai că nu v-a publicat comentariul, dar s-a și șters de pe blog-ul dvs. Continui să cred că ați avut o reacție disproporționată. Cred că și dânsa. Dar dacă a făcut-o, trebuia să nu faceți la fel. În sfârșit, fiecare cu opinia lui. Sănătate.

    Apreciază

   4. Nu am pretins să-mi publice comentariul. Nici nu aveam cum să o fac. Mă așteptam să țină cont de adevărul conținut de sursele pe care i le-am remis atunci.
    Se prea poate ca adevărul să o fi speriat, motiv pentru care a găsit cea mai nerecomandată modalitate de a reacționa. Luându-și jucăriile și „plecând” pe coclaurile eterului! Crezând că este soluția ideală pentru a-și salva… greșelile pe care nu vrea să admită că există! Deși ele erau vizibile de la Capul Bunei Speranțe…
    Cred în continuare că se putea și altfel. Dar a ales calea greșită.

    Apreciat de 1 persoană

 2. elvira

  A fost prezentată public povestea despre casă și de cei de la BNR. S-a scris pe mai multe bloguri despre identitatea casei de tip culă oltenească, așa că o căutare mai adâncă ar fi dus la adevăr. Probabil că doamna a citit doar ce au publicat, eronat, cei de la televiziunea din Pache Protopopescu, fără să respecte cutuma că ar trebui să verifice informația măcar din două surse.
  Explicau identitatea casei și la vizitarea Muzeului BNR. Din păcate muzeul este închis din martie 2020 și încă nu se știe când se va redeschide publicului dar e un loc ce merită vizitat deși cere programare din timp pe baza CI.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.