George SIMION și campania făcută online și din autocar. Despre banii necesari, părerile sunt împărțite!

Motto: Trecem pe lângă absurditate şi nu ridicăm măcar o sprânceană revoltată; auzim neghiobia şi nu zbârcim măcar dintr-o nară dezgustată; vedem impostura şi ticăloşia şi zâmbim frumos, ca la întâlnirea celor mai bune cunoştinţe. (Ion Luca Caragiale, în Păreri libere, 1900)

Scurt pe 2 și 1/4: În articolul Cât „aur” și câtă „zgură” există în AUR-ul „unionistului” George SIMION, publicat pe 8 decembrie 2020, m-am referit la atitudinea lui George Simion, liderul acestei mișcări, manifestată cu ocazia evenimentelor unioniste, organizate în toamna anului 2016 de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, al cărei lider era acesta. M-am referit in extenso la  mitingul și marșul unioniste, dedicate grăbirii împlinirii dezideratului național al Unirii Basarabiei cu România, manifestări organizate în București, pe 22 octombrie 2016, la care am luat parte. Și care, spre surprinderea marii majorități a miilor de oameni prezenți, veniți (pe banii lor) din toate colțurile pământului locuit de români, pentru a susține prin prezența și fapta lor grăbirea unirii acestui teritoriu cu patria mamă, s-a terminat printr-un fiasco total, datorită acțiunilor intempestive ale unui mănunchi de tineri basarabeni exaltați, coordonați de chiar Simion George, tocmai cel care trebuia să fie garantul desfășurării pașnice / legale a acestor manifestări unioniste. Care și-au pus în undă planul de a se încăiera cu forțele de ordine, ca urmare a deturnării mitingului și a nerespectării traseului aprobat de către autorități. Și astfel, o idee generoasă, reprezentată de asemenea acțiuni legale, care aveau rolul de a pregăti apropiatul Centenar al formării României Mari, a căzut în desuetudine, majoritatea românilor care susțineau unirea înțelegând că nu aceasta era calea înfăptuirii sale. Ceea ce este posibil să se fi și urmărit de către „bravii” deturnători ai marșului / mitingului unionist!

În articolul invocat am exprimat și unele opinii referitoare la existența pe drumul politichiei dâmbovițene a noii formațiuni politice, numită AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), condusă de acest tânăr politician. Urmaș al tuturor celor care au bătătorit înaintea lui – fără niciun folos în ce privește binele public – poteca unui naționalism deșănțat, sforăitor și degrabă aducător doar de avantaje materiale personale. Pentru că, în doar câteva zile, câte au trecut de la alegerile parlamentare, noii veniți au comis atâtea… nefăcute, încât este greu să găsești un echivalent istoric pentru a realiza un clasament în care aceștia să rateze o plasare pe podiumul de premiere pentru acest potpuriu de gafe!

Prin acțiuni de targhetare / Din NIMIC s-a făcut … MARE!

Trecut-au alegerile și surprizele prilejuite de acestea au fost pe măsură. Au dispărut din Parlament Pro România tandemului păgubos format din Victor-Viorel Ponta și Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, precum și PMP-ul matelotului Traian Băsescu. Și s-a  ițit aproape din… neant Alianța pentru Unirea Românilor, cu un scor electoral de peste 9% din voturile valabil exprimate! Iar după război, aproape toți marii „analiști”, comentatorii abonați ai marilor trusturi de presă/TV, sociologii și părerologii de serviciu etc., nu știau cum s-o mai dea la întors, în încercarea de a o drege recunoscând că n-au sesizat a priori dimensiunile reale ale acestui nou curent politic.

Astfel au apărut în spațiul public tot felul de întrebări referitoare la sursele de finanțare ale AUR, la eventualitatea susținerii sale de către Rusia lui Putin – aflată în tabăra potrivnică regimurilor democratice europene – la „tăcerea” sau nepriceperea interesată a unora din instituțiile statului român privind atenționarea referitoare la amploarea pericolului reprezentat de un astfel de curent de extrema dreaptă etc.

Printre temele de discuție de după război s-a aflat și cea privind modalitățile de penetrare a unor medii sociale – diferite, dar mai ușor de capacitat –  de către noua mișcare. Care nu s-a sfiit să împărtășească concurenței care ar fi fost aceste mijloace, prin care i-a luat fața în campanie, mai ales în mediul virtual.

Vezi AICI articolul Secretele succesului AUR în online: de la mesaje țintite la soft folosit de Trump și Macron, apărut pe 10 decembrie 2020, pe site-ul Radio Europa Liberă România. În care sunt explicate de-a fir a păr toate metodele folosite de către AUR în campanie, pentru a-și asigura accesul la categorii defavorizate, folosind cu prioritate mijloacele care erau neglijate de concurența politică mult mai bine… așezată! Explicațiile sunt oferite de către Doina Grosu-Benchea, patroana firmei DGI Multimedia Design din Iași, (o tânără de 27 de ani, născută în Republica Moldova, care a venit în România din vremea studenției, între timp obținând și cetățenia română), cea care s-a ocupat de campania online a AUR. Pe Facebook și nu numai. Referitor la cheltuielile prilejuite de campanie, George Simion apreciază că „AUR a cheltuit între 200 și 300 de mii de euro în această campanie electorală, bani proveniți din donațiile susținătorilor și membrilor”. Pentru campania online, acesta estima că „s-au folosit până în 100.000 de euro”.

Secretul viralizării în online a fost relativ simplu, doar că marile partide s-au ferit să îl folosească, arată Doina Grosu. Unul din „secretele” succesului a fost să interacționeze cu oamenii, pentru a-i ține aproape și interesați. Au fost însă și anumite secrete tehnice, tactici și unelte online, pe care George Simion și oameni din echipa sa au știut să le folosească cu succes.

Simion spunea pentru Europa Liberă că a avut și un „secret înfricoșător” – soft-ul Nation Builder: „Este o unealtă pe care a folosit-o și Macron, și Trump, este folosită în campanii politice peste tot. Și USR la noi știu că folosește. Ține de „contact resources”. Cam de un an, din cauza GDPR, nu mai poți folosi așa mult pe Facebook, dar merge pentru browsere. Îți ordonează susținătorii pe localități, le dai sms-uri, le dai mesaje, news-lettere. Este folosit și în marketing-ul comercial”, explică liderul AUR. Acest soft „este un organizator de contacte, folosind criterii precum localizarea, interesele și preferințele de vot ale utilizatorilor care acceptă să dezvăluie astfel de informații sau care sunt deja publice în mediul online. Pentru o campanie electorală, este o unealtă foarte bună de a ști unde are bazele de fani, dar și de a gestiona comunicarea cu ei, prin newslettere sau mesaje în masă.”

Dragoș Stanca, expert în comunicare digitală,  a semnalat și el că tacticile folosite de AUR și George Simion nu sunt chiar un secret în lumea cunoscătorilor domeniului: „Guerrilla marketing la greu on și offline – „Basarabia e România” vă sună cunoscut? -, tehnici preluate din zona galeriilor de suporteri plus o poziționare smart din punct de vedere strict tehnic ca target, deși pe valori și teme „exotice” în bula noastră”.

Sunt numai câteva dintre tehnicile uzitate de AUR în recenta campanie. Alte mijloace pot fi descoperite prin parcurgerea articolului. Poate că se inspiră de aici și mai vechii competitori electorali ai AUR, care s-au bazat zadarnic pe… organizațiile lor din teritoriu, neglijând comunicarea online cu oamenii. Iar rezultatele s-au văzut în scorurile obținute.

Un alt punct de vedere referitor la mijloacele pe care le presupunea o astfel de campanie agresivă și țintită, precum cea a AUR, vezi AICI în articolul Spotmedia.ro: AUR, o formațiune creată de alchimiștii digitali, a beneficiat de resurse la care niciun partid tradițional nu poate visa. Care consideră campania electorală a AUR ca fiind una „executată  cu precizie de chirurg”, cu mijloace mult mai mari decât cele despre care liderii acesteia au făcut vorbire!

Tot pe drum, pe drum, pe drum / Și-s în Parlament acum!

O noutate a acestei campanii a reprezentat-o caracterul preponderent itinerant al acțiunilor AUR.
Campanie preelectorală la care au contribuit din plin și vâlcenii. Asigurând motorizarea în vederea deplasării rapide a… Hoardei de AUR!
Vedeți și auziți de toate, într-o postare din 2 iulie 2020.
Informații despre prețul AUTOCARULUIachiziționat de la S. C. VILEXTUR SRL  (care are ca obiect principal de activitate transportul turistic de persoane, intern şi internaţional) –  preț care ar fi fost de vreo 22.000 de euro cu TVA, sumă rămasă – după o negociere în direct (!) – la… 20.000 de euro! Fără cheltuielile făcute pentru amenajări.
Merită văzut, pentru că totul ar fi fost la vedere. Mare minune cum de nu s-au prins tocmai cei care ar fi trebuit să se prindă! Pentru că nu le-ar fi lipsit nici timpul și nici… materialul clientului! Pus cu generozitate la dispoziție.
 

Videoclipul postat pe 16 iulie 2020, din care se poate vedea cum George Simion a mai făcut un drum la Vâlcea, ca să constate că „mult a fost, puțin a rămas” pentru a termina acțiunea de transformare a autocarului. Ocazie de a o cunoaște pe Dobrota Mariana, o vâlceancă venită tocmai din Spania, una dintre persoanele care au sponsorizat această activitate electorală… automobilistică.

Se făcea publică și o fișă de înscriere pentru eventualii voluntari, tineri dispuși să fie prezenți în caravana AUR, pentru perioade – la alegere – de 3-5-7 zile. Ei sunt cei care, la fiecare haltă, debușau acolo unde se înfățișa… caravana, fiind dotați cu toate cele necesare pentru a asigura fondul sonor, imagistic și… patriotic, mobilizator al acțiunii. Alături de care aproape nici nu mai conta dacă mai participa și altcineva dintre oamenii locului, atâta vreme cât batalionul de zgomote și imagine era prezent și se manifesta deosebit de activ! Iar materialele video realizate cu acest prilej – filmate profesionist și difuzate instantaneu – lăsau impresia unor mulțimi care aprobau cu însuflețire toate inepțiile rostite de cuvântători ad-hoc, precum madam… Șoșoacă  & co!

Într-un alt VIDEOCLIP vedem cum s-a pus la cale amenajarea studioului TV mobil, în autocarul achiziționat de AUR de la S. C. VILEXTUR SRL din Râmnicu Vâlcea. Așa cum scria în postarea din 7 iulie: „Începem organizarea studioul TV mobil la etajul superior al autocarului. Avem nevoie de camere video și tehnică IT!”
Videoclip care este public din… 7 iulie 2020.
De pe vremea când PNL-ul se lupta la greu în precampanie cu USR PLUS…. Ca și cum acesta era inamicul său natural, iar nu coechipierul (pre)destinat unei guvernări comune. Este adevărat că pe vremea aia nu se anticipa în sondaje eșecul electoral catastrofal al… PMP!
 

Odată terminat de amenajat exteriorul, AUTOCARUL trebuia să fie și el dus la… biserică! Ceea ce s-a întâmplat pe 26 iulie 2020. Ulterior, din 29 iulie 2020, bidiviii ascunși în motorul Mercedes s-au pornit la drum, contribuind la răspândirea la nivel național a ideilor propagandistice ale noii formațiuni politice. Și nu s-au mai oprit decât în seara zilei de… 6 decembrie!

Videoclipul prezintă prima călătorie a autocarului AUR; Dmul făcut la MĂNĂSTIREA TURNU (pentru că mănăstirea COZIA era închisă, din motive de… COVID 19, contractat de către locatari), precum și BINECUVÂNTAREA DATĂ NOII MIȘCĂRI DE CĂTRE… STAREȚUL MĂNĂSTIRII! AGHESMUIREA AUTOCARULUI de către stareț – în interior (jos și sus) și exterior – cântări bisericești adecvate momentului etc.
Pentru unii, SURPRIZA s-ar putea să o reprezinte prezența în aceste înălțătoare momente a unui vâlcean, Eugen PETRESCU, preşedinte al Filialei Judeţene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”!
 
Și ziceți că nu știați nimic de toate astea!? Nimeni nu a știut nimic, așa-i!?
Voi vă ocupați de… campanie, nu!? Treabă serioasă, ce să mai…
Trăgeați tare cu interesele PSD, PNL, ALDE, Pro România, PMP, USR PLUS etc., de unde vă veneau firfireii!
Despre pretinșii presari din presa vâlceană e vorba, nu de marțienii rătăciți pe planeta Pământ!!
Adevărat este că la fel s-au comportat și mahării mass-media naționale, care au ales varianta să se manifeste ca și cum n-ar fi știut nimic despre ce urma să se întâmple. Ca și cum AUR nu ar fi alergat tot pe un culoar aflat la vedere, sub ochii lor, ai celor aflați în tribuna oficială. Este adevărat că ochii lor erau ațintiți mai ales asupra „cailor” creditați cu șanse mai mari la câștig, dar care – ca un făcut – s-au poticnit taman la potou!
 
 
Așa că, să nu avem alte discuții, că nu este cazul. Toate aceste materiale ale AUR – și multe altele – au fost publice, autorii lor nu le-au… secretizat: cine a vrut să le vadă a putut s-o facă, fără niciun fel de restricții. Faptul că nu au avut… fler în ce privește potențialul electoral al acestei formațiuni politice, este o hibă a presupușilor experți în ale politichiei. Care au dovedit astfel că se află într-o relație de total paralelism cu un comportament cu adevărat profesionist.
 
Despre povestea cu autocarul – CARAVANA AUR Un studio TV mobil care va ajunge în toată țara – vezi începutul ei – de prin luna iunie 2020 – AICI și AICI. Cum nici traseele urmate de caravană nu au fost… secrete.
 
Nu vă place Diana Şoşoacă, dar v-a plăcut mult de Marian Ceauşescu?
 
P. S.: Încerc să mă abțin cât pot. Dar nu știu cât o să mai pot, ca să nu-mi dau frâu liber simțirilor pornite din… naturel. Această ființă – că altfel nu pot să-i spun – se dă de ceasul morții pentru a se băga în seamă. Peste tot nu vede decât… inamici care-i vor răul, adică… moartea!
Dacă ne uităm la videoclipul de la link-ul de mai jos, putem realiza cam la ce ne putem aștepta de la personajul feminin principal din noua Hoardă de (H)AUR.
Nu trebuie decât să vă uitați la ea preț de câteva minute (în cazul în care reușiți să rezistați să-i auziți glasul acut și dogit și să-i priviți chipul… diafan), ca să vedeți cu cine avem de-a face. Desigur că nu putea să fie vorba de altcineva decât de madam… Diana IOVANOVICI ȘOȘOACĂ.
 
 
Iar știrea pe care a lansat-o sâmbătă seara, cum că anumite forțe pregătesc infectarea sa și a familiei sale „cu ceva ce ar semăna cu SARS COV-2 dar nu va fi SARS COV-2”, este ceva ce trece direct în paranormal. Vezi AICI amănunte copioase ale acestui delir verbal al bietei… patrioate!
 
 
Vezi AICI și articolul Patriotismul: de la Corneliu Coposu la Diana Şoşoacă. Din care preiau vorbele Seniorului Corneliu Coposu, referitoare la un anumit fel de… patriotism: „Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă, nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta.”
 
Drept… bonus, ascultați-o și p-asta din 24 septembrie a. c.!
Ca să vedem cum este și cu SARS COV-ul ăsta care… nu există!
 
 

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

Tiberiu M. Pană

______________________________________

Sursa foto copertă.

Vezi AICI AUR – pagina partidului, la care SIMION face trimitere de fiecare dată când era întrebat de Programul partidului. Referitor la capcanele reprezentate de unele din promisiunile cuprinse în acest document programatic, într-un material ulterior.

Paraziții – Căpitane, raportez!

2 gânduri despre “George SIMION și campania făcută online și din autocar. Despre banii necesari, părerile sunt împărțite!

 1. Cine a citit câte ceva din istoria mișcării legionare, despre cum au acces în Parlamentul de atunci găsește multe similitudini. La capitolul deosebiri, pentru mine două sunt clare.Pe de o parte, Corneliu Zelea Codreanu era mult mai cizelat față de George Simion. Primul era principialist până în măduva oaselor. Al doilea nu are principii clare, e dispus la multe compromisuri după cum am văzut în liderii lor care au acces în Parlament la ultimele alegeri. În al doilea rând, mișcarea legionară a promovat un naționalism îndreptat în special împotriva pericolului comunist reprezentat de URSS. Partidul AUR încă nu are o platformă aprofundată, Măcar de-ar avea cine o face. E multă neghiobie în ceea ce promovează liderii AUR, lipsă de cunoștințe, habar nu au cum e cu economia, cum e cu mediul etc. Au preluat multe teme la care nu se pricep dar care dau bine la public. Punctul cel mai slab a lui George Simion e că vorbește foarte mult ceea ce-l vulnerabilizează. Are însă un punct forte: dorința foarte mare de parvenitism politic.

  Apreciat de 1 persoană

  1. În ce mă privește, deocamdată m-am ferit să caut / găsesc similitudini ale AUR cu mișcarea legionară. Deși există astfel de elemente comune, chiar dacă se încearcă adaptarea lor la vremurile pe care le trăim.
   În rest, sunt de acord cu opinia exprimată de către d-stră.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.